Ramen & Deuren

Ramen en deuren bekeken vanuit een energetisch oogpunt – tips voor planning

Ramen en deuren gezicht-huis-metaal-omheining-privacy heg

Ramen en deuren zijn de ogen van een huis – ze geven het karakter aan de buitenkant, laten licht binnen in het interieur en zijn zelf een stijlbepalend element. Maar: Helaas – vanuit energetisch oogpunt – zijn ze in de eerste plaats een groot “gat in de muur” waardoor warmte, die in de winter duur wordt geproduceerd, naar buiten kan ontsnappen, of in de zomer warmte kan binnendringen in het interieur van het huis.

Moderne technologieën maken het echter ook mogelijk om de evenwichtsoefening te beheren en zo ramen en deuren te produceren die enerzijds een echte visuele verrijking zijn voor het hele gebouw en anderzijds zo goed isoleren dat ze geen toegangspoort zijn voor een arme energiebalans. En misschien wel het mooiste: zelfs mooie oude ramen, eventueel met sierstrips, kunnen door een specialist – mits de nodige financiële middelen – op een acceptabel energiepeil worden gebracht..

Ramen en deuren – stijlbepalende elementen

Ramen en deuren huisgevel-natuursteen-overall-foto-gecoördineerd

Ook een stijlelement: als de deur van massief hout is, kan de natuurlijke verlichting van de gang worden bereikt door een dakraam.

De deur – visitekaartje van het huis

De eerste indruk is cruciaal, deze wijsheid geldt ook voor de voordeur. Het is meestal wat een bezoeker als eerste ziet en tegelijkertijd ook een veiligheidsrelevant onderdeel.

Qua stijl moet de deur zeker passen bij de rest van het buitenhuis: als je in een prachtig gepatineerd oud pand een ultramodern ogende glazen en geborstelde stalen deur zou gebruiken, zou je in het ergste geval de hele look kunnen verpesten. van het huis.

Soms essentieel: licht

Ramen en deuren modern-energetisch-goed-dicht-thermisch geïsoleerd

Veel glas betekent meer licht bij de ingang, maar ook beter zicht en minder bescherming tegen inbraak.

De planning moet zich in de eerste plaats richten op hoe de gang er achter de deur uitziet: krijgt het natuurlijk licht uit de ramen? Als hij dat niet doet, moet de deur een glazen hebben passages uitgerust zodat de lichten niet de hele dag binnen hoeven te branden. Zelfs de kleinste ramen met een zijlengte van nauwelijks meer dan tien centimeter zijn voldoende om voldoende licht binnen te laten.

Tegelijkertijd doen dergelijke “raampjes” ook geen afbreuk aan de inbraakbeveiliging: bij tien procent van alle inbraken bevindt de voordeur zich in eengezinswoningen op de derde plaats de meest populaire toegangspoorten voor criminelen. Hoe hoger het aandeel glas in de deur, hoe groter de kans dat een inbreker deze gewoon binnendringt. Iedereen die zich zorgen maakt over maximale veiligheid, moet daarom doorgaan met de deurbeglazing volgens de stelregel “zo veel als nodig, zo weinig mogelijk”.

Energetisch: Nieuw is beter

Ramen en deuren hout-oud-look-metaal-balkonleuning-voordeur

Een oude voordeur is een lust voor het oog op de juiste woning, maar stelt de bewoners voor moeilijk op te lossen energieproblemen.

Op energetisch niveau zijn nieuwe deuren meestal absoluut ongevaarlijk: ze zijn in Sandwich constructie zo gefabriceerd dat er binnenin veel luchtbellen zijn, waardoor warmte en kou zeer moeilijk te passeren zijn. Alle bestaande ramen werken dan volgens het principe van dubbele of driedubbele beglazing en laten geen ruimte voor warmteverlies.

Het is echter belangrijk dat de deur zo wordt geïnstalleerd dat deze zonder vervorming in het frame zit en er geen gaten zijn – deze video laat zien hoe het moet. Bij oude deuren is juist de vrijheid van kromtrekken echter vaak een probleem. Daarnaast valt er helaas weinig aan de isolatie zelf te veranderen. Hooguit kan de specialist bij merkproducten een verbeterde isolatie aan de binnenkant aanbrengen. Wil je toch niet zonder je geliefde deur, dan kun je er bijvoorbeeld direct achter een tweede glazen deur plaatsen, die het deurgedeelte scheidt van de rest van de gang.

Ramen en deuren op energetisch niveau

Kamerhoge-ramen-schuifdeuren-woonkamer-gashaard-witte fauteuils

Hoe groter de ramen, hoe meer licht in het interieur – maar wie zo royaal glazuren als op deze foto, moet diep in de buidel tasten voor passend isolatieglas.

Ramen als isolerend wonder

In vroeger tijden was er vaak een fenomeen waar te nemen in de ramen, die toen gewoon beglaasd waren, in de winter: IJsbloemen. Omdat de verwarmde ruimte slechts door een millimeter dikke ruit van de buitenwereld was gescheiden, condenseerde de luchtvochtigheid in de ruimte eerst op het ijskoude oppervlak en sloot zich daarna. bevriezen. In het geval van ramen in oude gebouwen getuigen ze Afvoerkanalen aan de onderkant van het raamkozijn, zelfs vandaag nog.

Net als bij de deuren geldt hier hetzelfde: Koop je modern, dan heb je geen probleem met energie. Heeft een eigentijds raam met driedubbele beglazing volgens dit rapport een warmteoverdrachtscoëfficiënt van slechts 0,8 W / (m²·K). Dat betekent iets minder cryptisch: per jaar en vierkante meter raamoppervlak ontsnapt er slechts zoveel warmte als met zeven liter stookolie kan worden opgewekt.

Bij het selecteren van het venster is het echter ook belangrijk kader. En tegenwoordig is er voor elk denkbaar ontwerp een absolute diversiteit op de markt: als je bijvoorbeeld van hout houdt, krijg je kunststof ramen waarvan de kozijnen bedrieglijk echt lijken – maar alle voordelen hebben van moderne kunststof – dat doen ze niet en doen hoeft niet krom te trekken ook niet regelmatig te schilderen.

Van oud naar nieuw

Daarnaast kan het voor de uitstraling van de woning ook voordelig zijn om oude ramen gewoon te moderniseren.

raamdeuren-houten-luik-landhuis-rode-geraniums

Als een oud raam ongebruikelijke formaten heeft of het uiterlijk niet kan worden gereproduceerd, moet een specialist dit oplossen.

Het is natuurlijk ideaal als het raam al dubbel glas heeft. In dit geval is het vaak nog goedkoper om gewoon nieuwe beglazing te laten plaatsen, eventueel zelfs driedubbel, en zo de ramen naar hedendaagse energetische waarden te brengen, in plaats van ze volledig te vervangen. Maar het is ook goedkoper om het zelf te doen: er zijn bijvoorbeeld zogenaamde isolatiefolies. Deze worden aan de binnenkant aangebracht en reflecteren de warmte terug in de kamer – en verminderen niet de helderheid van het glas zelf, maar verminderen wel de UV-stralen: bovendien de isolerende folies, die, afhankelijk van de fabrikant, ongeveer 25 euro per stuk kosten vierkante meter, voorkomt dat ultraviolette straling het interieur binnendringt – en beschermt meubels, foto’s en meer tegen vervaging. Sommige producten verminderen zelfs hoorbaar straatgeluid merkbaar en veranderen oude ramen in geluiddicht glas.

oude-ramen-oud-gebouw-rode-bank

In het verleden waren traliewerkramen nodig omdat grote glasoppervlakken duur waren om te produceren. Tegenwoordig zijn het alleen decoratieve accessoires – en deze look kan ook eenvoudig worden bereikt door middel van strips die aan de buitenkant van het glas worden gemonteerd.

En zelfs bij heel oude ramen met enkel glas kan de specialist vaak veel besparen: namelijk als hij een tweede glaslaag aanbrengt, wat afhankelijk van de constructie heel goed mogelijk is. Als het frame vervolgens wordt aangepast met nieuwe afdichtingen, kunnen zelfs tientallen jaren oude ramen qua energetische waarden in de buurt komen van het moderne – deze aanpak is echter niet goedkoop en mag daarom alleen worden gebruikt als er serieuze redenen zijn die dat niet doen geen vervanging toestaan.

En tot slot nog een tip: het is belangrijk dat nieuwe ramen en deuren niet beter isoleren dan de muren eromheen. Anders kan er snel schimmel ontstaan.

Afbeeldingsbronnen:

1) Tiberius Gracchus

2) Sam Spiro

3) Matthias Buehner

4) Buffy1982

5) Dimitry Koksharov

6) marasescumarc

7) Cara-foto

Alle © fotolia.com