Ramen & Deuren

Zomerhittebescherming voor ramen door raamdecoratie

Zomerhittebescherming raam-louvre-vloer tot plafond bank

Is het niet heerlijk, de zomer? Lange nachten op het terras, een duik in het koele water of een ijsje in de middag: er is veel waar we graag van genieten in de zomerzon. Maar als we thuiskomen en het appartement voelt als een oven, als het kantoor met zijn ramen in een sauna verandert, als slapen onmogelijk is omdat de hitte op zolder maar niet weg wil, zijn we moe van al het moois warmte van de zon. Maar er is een remedie. Lees meer over thermische isolatie in de zomer!

Waar komt de warmte in de kamer vandaan??

zomer-thermische-isolatie-raam-loft-lamellen

Er gebeuren drie dingen met zonlicht wanneer het objecten raakt. Het wordt geabsorbeerd – d.w.z. geabsorbeerd – gereflecteerd – d.w.z. teruggestuurd – of het wordt doorgelaten (overdragen). Wanneer het wordt geabsorbeerd, wordt warmte gegenereerd. Dit is vooral merkbaar op donkere oppervlakken. Dus als we geen zonwering op onze ramen hebben, komt zonlicht de kamer binnen, wordt hier door alles geabsorbeerd en omgezet in warmte. Een verkeerde zonbescherming heeft een soortgelijk effect. Een donker gordijn absorbeert het licht, waardoor de warmte direct bij het raam ontstaat.

Hittebescherming en hittebeschermingstextiel voor ramen

zomer-hittebescherming-raam-slaapkamer-rolgordijn

Dus alleen een stof met een hoge reflectiewaarde kan verlichting van de zomerse hitte beloven. Maar maak je geen zorgen: het is veel gemakkelijker om zo’n materiaal te vinden – geschikt voor je eigen wensen, eisen en decoratie-ideeën dan je nu zou denken. Een goede en betrouwbare fabrikant van zonbeschermingsproducten op maat is bijvoorbeeld sensuna. Zo zijn Sensuna® plissés, rolgordijnen en verticale lamellen aan heimtextilien.com aangeboden, maar zijn ook online en ter plaatse verkrijgbaar bij andere gespecialiseerde dealers. Zo verschillend als de afzonderlijke producten zijn, zijn hun toepassingsvoorbeelden net zo gevarieerd.

Thermische beveiliging met plisségordijnen, lamellen en rolgordijnen van sensuna

zomer-hittebescherming-raam-keuken-geplooid

Verticale jaloezieën zijn thuis op kantoor. Grote raamoppervlakken willen flexibel worden afgedekt en beschermd, wat is beter? Een rotatie van de lamellen past de hoeveelheid invallend licht naar wens aan en de gesloten lamellen bieden – door het gebruik van het juiste reflecterende zonweringsdoek – warmtewering over het gehele oppervlak.

Op heimtextilien.com vind je ook plisségordijnen met een reflecterende coating op de achterkant. Verschillende coatings hebben verschillende eigenschappen op het gebied van hittebescherming. Een parelreflecterende afdekking werpt een deel van het licht terug, maar laat de plissé doorschijnend zodat daglicht de kamer binnen kan komen, zelfs als de plissé open is – kunstlicht is dus niet nodig. Plissés met witte of zilveren reflecterende ruggen hebben deze bonus niet. Om dit te doen slagen ze erin om minstens ¾ van het zonlicht te reflecteren.

zomerse-hittebescherming-raam-geplooid-thuiskantoor

Plissés hebben nog twee andere voordelen:

Ze worden op maat gemaakt voor vrijwel elke raamvorm en kunnen direct voor de ruit worden gemonteerd. Een driehoekig raam is ook gemakkelijk te beschermen.

Vrijwel alles geldt ook voor rolgordijnen, behalve het vervaardigen van speciale vormen. Een voordeel hierbij is misschien wel de doorlopende stof, waardoor er nog meer decoratie- en combinatiemogelijkheden ontstaan. Qua ruimte zijn plisségordijnen en rolgordijnen goede collega’s. De een kan als het ware de ander vertegenwoordigen. Beide werken het beste op dakramen, waar thermische bescherming nog belangrijker is.

zomer-hitte-bescherming-raam-woonkamer-rolgordijn

Conclusie

Zoals u kunt zien, zijn er veel manieren om uw eigen vier muren in de zomer te beschermen tegen oververhitting. We hebben er drie gepresenteerd. Er is nog veel meer te ontdekken op heimtextilien.com. We kunnen thuis en op kantoor ontspannen genieten van warme zomerdagen zonder concessies te doen aan de decoratie. Overigens: bij consequent gebruik kunnen goede warmte-isolerende jaloezieën, rolgordijnen of lamellen ook energiekosten besparen voor airconditioningsystemen. Het is dus dubbel de moeite waard om meer te weten te komen.

zomer-hittebescherming-raam-slaapkamer-rolgordijn-patroon