Recepten

Bewaar verse kruiden en geniet in de winter van hun heerlijke geur

kruiden bewaren drogen of invriezen hangen peterselie salie

In de zomer kun je naar hartenlust terugvallen op een overvloed aan verse kruiden, die de smaak van elk gerecht versterken. Verse kruiden ruiken heerlijk, smaken heerlijk en zijn met hun helende eigenschappen goed voor het lichaam. Als je zelfs tijdens de koudere maanden van het jaar van deze ware ervaring voor alle zintuigen kunt genieten, moet je nu beginnen met het bewaren van kruiden. In de post van vandaag laten we je verschillende methoden zien hoe je verse kruiden kunt bewaren en op elk moment kunt genieten van de onbeschrijfelijk geweldige aroma’s en waardevolle ingrediënten..

Hoe kun je verse kruiden bewaren? – Droge kruiden

verse kruiden hang droge rozemarijn peterselie salie

De meest klassieke en ook de meest toegepaste methode waarmee je verse kruiden kunt bewaren is drogen. Direct na de oogst worden de aromatische kruiden in kleine boeketten gebonden, ondersteboven opgehangen en in de luchtige schaduw opgehangen. Het proces tot de verse kruiden ritselen en dus volledig bewaard zijn duurt ongeveer 3 weken. Na deze conserveringstechniek wordt het water langzaam aan de plant onttrokken, beschimmelen de kruiden niet en blijft het aroma behouden.

verse kruiden drogen of invriezen bosje peterselie rozemarijn tijm

Kruiden als tijm, oregano, marjolein, bonenkruid, dragon, rozemarijn, citroenwerkwoorden en lavas zijn bijzonder geschikt om in gedroogde vorm te bewaren. Drogen is niet de optimale bewaarmethode voor kruiden als dille, peterselie, bieslook en basilicum. Hoe vleziger de kruiden, hoe ongeschikt om te drogen. Invriezen is een goede manier om kruiden uit de tuin te bewaren.

Kruiden invriezen

inmaakkruiden ijsblokjes olijfolie salie rozemarijn tijm

Kruiden als dragon, oregano en tijm kun je invriezen door ze eerst zo vers mogelijk te oogsten, kort te wassen en goed af te deppen met een doek. Als je een gemengd kruidenboeket met je favoriete aroma’s wilt samenstellen, kun je deze in een diepvrieszakje doen en in de vriezer bewaren. Oregano, dragon, bieslook, peterselie en dille kunnen ook worden gehakt. Zelfgemaakte kruidenblokjes zijn voorgeportioneerd en bijzonder praktisch. Zo heb je altijd de hoeveelheid kruiden die je nodig hebt bij de hand.

verse muntolie invriezen ijsblokjes kruiden bewaren

Als je bijvoorbeeld peterselie, basilicum of daslook wilt bewaren, vul je een ijsblokjesvorm voor tweederde met fijngehakte kruiden en een derde met water. U kunt de afgewerkte kruidenblokjes kort voor het einde van de kooktijd aan het gerecht toevoegen zonder te ontdooien. Je kunt gehakte kruiden ook bewaren door ze te mengen met plantaardige olie en ze ook in kleine vormen in te vriezen. Als je dille, peterselie en basilicum wilt bewaren, kun je de kruiden ook in kleine stukjes snijden en in diepvrieszakjes bewaren.

Bewaar basilicum verse bladeren blancheren shock freeze

Als je basilicum wilt invriezen, blancheer je de blaadjes van tevoren. Op deze manier blijft het onmiskenbare aroma optimaal behouden en wordt de medicinale plant niet papperig na het ontdooien. Om de houdbaarheid te verbeteren, moet je basilicumblaadjes 5-10 seconden in een pan met kokend water doen en ze onmiddellijk in een kom met lichtgezouten water en ijsblokjes doen. Zodra de bladeren zijn afgekoeld, kunt u ze op keukenpapier leggen en voorzichtig droogdeppen. Leg daarna de basilicumblaadjes in de vriezer. Als ze doorgevroren zijn, kun je ze bewaren in diepvrieszakjes of luchtdichte bakjes.

kruiden bewaren pepermunt bevriezen water ijsblokjes

Als u bijvoorbeeld pepermunt wilt invriezen en later losse pepermuntblaadjes wilt gebruiken en plakken wilt voorkomen, kunt u als volgt te werk gaan. Spreid de takjes uit op een bakplaat zodat ze elkaar niet raken. Zet de verse kruiden een half uurtje in de vriezer. Nu kun je de voorgevroren munt in diepvrieszakjes of blikjes gieten en in het vriesvak bewaren.

Vries rozemarijn in om verse kruiden te bewaren

Als je rozemarijn wilt invriezen, moet je het binnen twee maanden gebruiken, omdat het na deze tijd veel van zijn smaak verliest. U hoeft het aromatische kruid niet per se af te pellen voordat u het invriest. Als ze bevroren zijn, kunnen de naalden gemakkelijk van de stengel worden verwijderd. Als de rozemarijn in kleine stukjes wordt gehakt, kun je deze het beste in olie of water laten weken, anders verdampen de etherische oliën snel.

Kruiden bewaren met zout

kruiden bewaren zoutpot inzet peterselie salie rozemarijn

Om ook in de winter van de geur van verse kruiden te kunnen genieten, kunt u ze bewaren met zout. De verse kruiden worden gezouten en verzegeld in een glas. Met deze methode kun je in principe alle kruiden duurzaam maken – b.v. B. koriander, basilicum, salie, oregano, bieslook, peterselie etc. Na het plukken worden de kruiden eerst gewassen en volledig gedroogd. Hak vervolgens de kruiden grof. Snijd de kruiden niet te fijn.

conserveren kruiden zout zeezout afsluitbaar glas tijm

Bij het bewaren van kruiden met zout moet de verhouding 4: 1 zijn. Voor vier delen gehakte kruiden gebruik je een deel zeezout of koosjer zout. Doe de gehakte kruiden in een maatbeker en voeg de juiste hoeveelheid zout toe. Roer het kruidenzout nu voorzichtig in een schone, afsluitbare container en bewaar het enkele weken in de koelkast. Als u in de toekomst dergelijke geconserveerde kruiden gebruikt om uw gerechten op smaak te brengen, moet u geen extra kruiden aan het voedsel toevoegen totdat de kruiden die in zout zijn bewaard, zijn toegevoegd.

bewaar kruiden zout boter gedroogde tomaten knoflook

De mogelijkheden voor het gebruik van in zout gepekelde kruiden zijn bijna oneindig. Zo kun je basilicum gebruiken voor tomatensauzen, tomatensoepen, bruschetta en pasta. Vlees en bouillon breng je op smaak met salie geconserveerd in zout, terwijl koriander je Aziatische gerechten, curry, salsa en guacamole tot een culinair genot maakt. Veel verfrissende drankjes kunnen ook met kruiden worden bereid.

Basilicum bewaren, zout toevoegen en pesto pureren

U kunt ook pesto gebruiken om de verse kruiden te bewaren. Pluk de bladeren van de stelen, was ze en dep ze droog. Een slacentrifuge kan je ook goed van pas komen. 100 g kruiden en 20 g zout worden in een vijzel of keukenmachine tot een fijne pasta vermalen. Vul vervolgens de afgewerkte kruidenpesto in kleine glaasjes en bewaar deze in de koelkast. Zo heb je altijd een pittige pasta bij de hand en kun je deze als spread gebruiken, je gerechten ermee op smaak brengen of aromatische kruidenboter maken.