Recepten

Maak je eigen fondant voor taarten – recept en handige tips

Fondant voor taarten - doe-het-zelf-recept-tips

Als je ons artikel over “Je eigen fondanttaart maken” hebt gelezen, heb je al geleerd dat een fondanttaart geen gemakkelijke taak is. Bovenal is veel tijd en een zeer goed tijdbeheer vereist. Hiervoor moet je 3 dagen plannen. Je staat natuurlijk niet 3 volle dagen in de keuken, maar het is wel erg tijdrovend. Hieronder laten we zien hoe je zelf fondant voor taarten kunt maken.

Maak je eigen fondanttaart – maak een schema

Fondant voor taarten -recept-tips-witte-bloemen-bruiloft

1 dag:

– Bak de taartbodem

– Bereid de coating voor

– Maak decoratieve elementen voor decoratie

2 dagen:

– Bereid de cakeroom of vulling

– Steek de cake erin en smeer hem uit

– Fondant maken

3e dag:

– Bekleed de taart met fondant

– decoreren

Wat is fondant voor taarten??

Fondant voor taarten -recept-maak-zelf-maak-tips

De fondant is een suikerpasta die wordt gebruikt voor het decoreren en bekleden van taarten en cakes. Er zijn natuurlijk ook andere soorten suikerpasta’s die gebruikt kunnen worden om taarten mee te decoreren, bijvoorbeeld met marsepein. Suikerpasta’s bestaan ​​bijna volledig uit suiker, zijn kneedbaar en speels te vormen. De basiskleur van de fondant is wit en kan ook naar wens ingekleurd worden met food colouring. Hieronder presenteren we een basisrecept voor fondant en waar je op moet letten als je het wilt kleuren. Hier is een kleine gids om u te helpen bepalen hoeveel fondant nodig is, afhankelijk van de grootte van de cake:

ø 12 cm – 550 g

ø 15 cm – 650 g

ø 20 cm – 950 g

ø 24 cm – 1100 g

ø 30 cm – 1750 g

20 x 20 cm – 1000 g

12 cupcakes 600 g

Fondant voor taarten recept met gelatine – lactosevrij, glutenvrij

Fondant voor taarten-maak-zelf-recept-tips-instructies

Ingrediënten (maak 1200 g fondant):

 • 1000 g poedersuiker (let op – niet iedereen werkt even goed)
 • 9 g gemalen gelatine
 • 60 ml water
 • 1/2 theelepel zout
 • 1/2 theelepel citroenzuur
 • 1 theelepel glycerine
 • 120 ml glucosesiroop of karamelsiroop
 • optioneel: kleurstof en kokosolie (palmin) om de handen in te vetten en zachtjes te kneden

Hoe maak je zelf fondant voor taarten – instructies

fondant-cake-recept-instructies-tips-mixen

 1. Poedersuiker zeven: doe 3 pakken in een grotere container en een pak in een andere container.
 2. Week gelatine in water, verwarm op middelhoog vuur of in de magnetron en los op. Voeg zout, citroenzuur en glycerine toe.
 3. Wil je de fondant inkleuren, dan dien je nu de kleur in te voeren en op te lossen in de vloeistof. Voeg de siroop toe als de kleur zich al verspreid heeft.
 4. Maak een kuiltje in de grote bak met poedersuiker en giet het gelatinemengsel erin. Meng alles zo goed mogelijk met een houten lepel. Voeg geleidelijk de rest van de poedersuiker toe en kneed heel krachtig.
 5. Wikkel de fondant in huishoudfolie en daarna weer in een diepvrieszakje. Laat de fondant dus een dagje rusten op kamertemperatuur.
 6. De volgende dag voor verwerking de handen en het werkblad invetten met kokosolie. Kneed nu de fondant goed door. De kleine klontjes moeten verdwijnen en de massa moet soepel worden.
 7. Als de fondant nog gekleurd moet worden, voeg dan wat kleur toe en kneed dan heel goed tot de kleur verdeeld is.

Fondant-cakes-recept-tips-instructies-kneed-suikermassa

* Tip: Het kneden van grote hoeveelheden kan erg moeilijk zijn, dus je kunt de fondant in kleinere porties verdelen en apart kneden om ze glad te maken. Warme handen zijn een voordeel bij het kneden van fondant.

Hoeveel fondant voor een taart?

Fondant-taart-recept-tips-kidergeburtstag-bunny

Voor een taart heb je een kilo fondant nodig. Wil je meer versieringen op de taart, dan moet je daar een klein bedrag voor inplannen. Als je de fondant zelf wilt kleuren, reken dan iets over de geplande hoeveelheid uit voor het geval de kleuring niet lukt.

Kleur fondant voor taarten

Zelf-kleurende-fondanttaarten-maken

Je kleurt de fondant voor taarten natuurlijk met voedingskleurstof, maar dan in de vorm van pasta of gel. Het zijn speciaal ontwikkelde voedingskleurstoffen die perfect zijn voor het werken met deeg, botercrème en fondant. Bekende merken zijn Sugarflair, Squires Kitchen, Wilton en anderen en kosten tussen de 3 en 5 euro per pak. Je haalt er heel weinig kleur uit met een tandenstoker omdat ze erg geconcentreerd zijn. Met 2-3 tandenstokerspunten per kilo krijg je prachtige pasteltinten. Voor meer intense nuances moet je aanzienlijk meer nemen. Hoogwaardige kleurstoffen zoals de genoemde kunnen zelfs met elkaar worden gemengd. De goedkope voedingskleurstoffen uit de supermarkt, die verkrijgbaar zijn in de vorm van poeder of vloeistof, kunnen ofwel niet volledig oplossen in de boetseerklei of het wordt papperig. Je moet vooral oppassen met hele intense tinten en vooral met zwart en rood, want niet elke fondant kan zo’n sterke kleurlading weerstaan ​​en wordt op den duur broos.

fondant-cakes-make-yourself-recept-tips-kleur

Als je de fondant voor taarten zelf maakt, is het aan te raden deze tijdens de productie in te kleuren. Je kneedt de kleur in porties tot de gewenste tint is ontstaan. Helaas kun je de intensiteit en de exacte kleur niet precies beoordelen en duurt het lang om de juiste kleur te krijgen.

Kauwgompasta voor filigrane bloemen

fondant-taart-recept-tips-bloemenpasta

Voor uitgebreide en delicate decoraties zoals bloemen en bloesems is er een speciale pasta – gum paste, die elastischer is dan fondant, maar ook sneller uithardt. Dankzij extra bindmiddelen – CMC (carboxymethylcellulose), die worden verkregen uit zachthout en hardhout, kan de suikermassa dunner worden uitgerold en dus artistieke, filigrane details en figuren. Je kunt dit zelf maken door een eetlepel CMC aan 500 gram fondant toe te voegen en erdoor te kneden. CMC is in zijn puurste vorm ook verkrijgbaar als kleefpoeder in apotheken of drogisterijen. Je moet ervoor zorgen dat het geen andere stoffen bevat. Een goede is deze van Kukident.

Fondant modelleren voor figuren

Fondant-taart-recept-tips-figuren-modellering-konijn

Modelleer fondant is bijzonder geschikt voor figuren en is een tussenvorm gemaakt van gum paste en fondant. Hiervoor moet je de twee mengen in een verhouding van 1: 1 of 1: 2 (fondant: gum paste) en heel goed kneden.

Wordt de fondant gegeten voor taarten??

Fondant-taart-recept-tips-decoratie-kitten-cupcake

Je kunt de fondant zeker opeten. Omdat het voor meer dan 90% uit suiker bestaat, smaakt het aangrijpend zoet en hoe kan het ook anders. Iedereen bepaalt voor zichzelf of het eigenlijk wel gezond is om zoveel suiker te eten. De fondant wordt voornamelijk gebruikt om taarten en cakes te versieren.

Fondant voor taarten kopen of liever zelf maken?

Fondant-taart-recept-tips-paashaas-zoet

Je kunt de fondant natuurlijk kopen, maar die kost aanzienlijk meer dan de zelfgemaakte. Ter vergelijking: 1 kg kost tussen de 5 en 10 euro en als je het zelf maakt kom je uit op ongeveer 2,7 euro per kilogram. Als de fondant nog moet worden gekleurd, moet je de kleurstof toevoegen. Omdat de ingrediënten voor de fondant relatief goedkoop zijn, krijg je al snel het idee om het zelf te maken. De luchtvochtigheid en de kwaliteit of conditie van de poedersuiker zijn echter van essentieel belang. Meestal zal de zelfgemaakte fondant niet zo elastisch zijn als de gekochte. Dan kunnen één of meerdere theelepels CMC helpen. Daarnaast moet de fondant een lichaamstemperatuur hebben om soepel te blijven. Als het afkoelt, wordt het snel broos. Ook bij het kneden en uitrollen moet je veel spierkracht verwachten.