Recepten

Watermeloenrecepten: gezonde en caloriearme salades, cocktails en voorgerechten

watermeloen recepten muntsap heerlijke recepten

De frisse smaak van watermeloen geeft salades, cocktails en voorgerechten een zomerse kick. Oorspronkelijk uit Afrika, tegenwoordig wordt de plant over de hele wereld gevonden. In West-Europa worden de vruchten meestal rauw gegeten of gebruikt als toevoeging aan gerechten en salades. In India bakt men brood van de gemalen zaden, in Oost-Europa worden heerlijke alcoholische cocktails bereid, in China worden medicijnen en cosmetica gemaakt van de zaden. Ongeacht de vorm – in de zomer staat traditioneel elke dag het gezonde en caloriearme fruit op tafel. Wij bieden u interessante watermeloenrecepten waarmee u afwisseling in het menu kunt brengen. laat je inspireren!

Watermeloenrecepten: heerlijke soep met yoghurt en komkommer

watermeloen recepten soep starter komkommer yoghurt

Een koude soep is vooral in de zomer verfrissend. Voor de hierboven afgebeelde soep heb je de volgende ingrediënten nodig: 6 kopjes in blokjes gesneden watermeloen, 1-2 kopjes in blokjes gesneden komkommer, limoensap, 1 eetlepel fijngehakte groene sjalotten, 1 sjalot in vier grotere stukken gesneden, 1 jalapenopeper, 1 kopje koud water, 12 reepjes sinaasappelschil, 1/2 kopje sinaasappelsap, 1 el verse gember, geplet, 1/2 el koosjer zout, 2 el fijngehakte munt, 6 el yoghurt

Bereidingstijd: 40 minuten, daarna 2 uur in de koelkast laten staan. Bereiding: Meng 1 kopje in blokjes gesneden watermeloen met de komkommer, 2 eetlepels limoensap en de fijngehakte sjalotten. Dek de pan af en laat 2 uur in de koelkast staan. Pureer vervolgens de rest van de watermeloen in een blender met 4 eetlepels limoensap, de sjalot, de jalapenopeper, water, sinaasappelsap en sinaasappelschil. Bewaar de resulterende soep apart in de koelkast. Meng vlak voor het serveren de eerste pan met de gesneden ingrediënten en de tweede pan. Maak de soep net voordat je hem opeet.

Watermeloenrecepten: heerlijke salade met olijven en feta

watermeloen recepten olijven feta kaas

De internationale keuken presenteert een spannende mix uit verschillende regio’s over de hele wereld. De salade met olijven en fetakaas is een heerlijk experiment – geïnspireerd op traditionele Griekse salades. Ingrediënten: 1 middelgrote watermeloen, 8-10 middelgrote ontpitte zwarte olijven, 2 eetlepels fetakaas, 1/4 kop vers gesneden munt, voor de dressing heb je ook nodig: 2 eetlepels citroensap, 1 snufje peper, 6-7 fijn gehakte oreganostengels, 6 -7 fijngehakte peterseliestengels, 2 eetlepels extra vergine olijfolie

Bereiding: Snijd eerst de watermeloen in blokjes en meng in een kom met de olijven, munt en kaas. Voor de dressing – meng eerst het citroensap, de peper, de oreganostengels en de peterselie en voeg dan de olijfolie toe. Serveer direct na bereiding.

Salade van watermeloen en quinoa

watermeloen recepten quinoa kiwi salade

Exotischer kan het niet – in het volgende recept wordt de watermeloen gecombineerd met kiwi, agavesiroop en Inca-graan. De mix smaakt ontzettend lekker en geeft een mediterraan tintje aan tafel. Perfect voor het tuinfeest in de zomer. Ingrediënten: 4 eetlepels agavesiroop, 5 eetlepels vers citroensap, 4 eetlepels citroenschil, 1 eetlepel rijstwijnazijn, snufje zout, 2 kopjes zwarte quinoa, 3 kopjes in blokjes gesneden watermeloen, 1 in blokjes gesneden kiwi, 4 eetlepels kokos, 1/2 kopje pecannoten.

Bereiding: Meng de agavesiroop met 5 eetlepels citroensap, de citroenschil, 1 eetlepel rijstwijnazijn, zout en gekookte quinoa en laat 10 minuten staan. Voeg de watermeloen, pecannoten, kiwi en kokos toe. Koel Serveren.

Watermeloenrecepten: maak je eigen ijs

watermeloen recepten maak zelf ijs

Het volgende watermeloenrecept zal vooral leuk zijn voor kinderen – ijs heeft een verfrissend effect op warme zomerdagen en is een gezond en smakelijk alternatief voor snoep voor een verjaardag. Voor het recept heb je 550 g watermeloen, 2 kiwi’s, 75 g suiker, 1 limoen, fijngepureerd nodig.

Snijd de kiwi’s eerst voorzichtig in dunne plakjes, pureer de overige ingrediënten fijn en meng ze door elkaar. Verdeel vervolgens de kiwi en het mengsel in vormpjes en laat een nacht in de koelkast staan. Serveer de volgende dag bij de lunch als dessert.

Alcoholische cocktail met watermeloen en sangria

Watermeloenrecepten Bereid limoensapcocktail

Watermeloen is traditioneel een van de meest populaire ingrediënten in een cocktail. Wanneer het fruit wordt gecombineerd met limoenen, is het resultaat puur fruitig genieten. Bereidingstijd voor acht drankjes – 15 minuten. Ingrediënten – dik sap met munt (1/2 kopje suiker, 1/2 kopje water, 2 muntblaadjes), 8 kopjes fijngepureerde watermeloen, 750 ml witte wijn, 2 limoenen (1 limoen voor sap, 1 als decoratie), 1/ 2 kopjes rum, muntblaadjes.

Bereiding – bereid eerst het dikke sap met munt – meng alle ingrediënten en kook op middelhoog vuur in een steelpan gedurende 10 minuten. Haal het dan van het vuur en laat het afkoelen. Verwijder voorzichtig de muntblaadjes en bewaar het mengsel in de koelkast. Meng vervolgens het watermeloensap met de wijn, rum en limoensap. Voeg een beetje dik sap toe met munt.

Fruitige drank met limoensap

watermeloen limoensap water peper

Ingrediënten: 1 watermeloen, 2 limoenen, 500 ml bruisend water, 1 eetlepel suiker, 10 muntblaadjes, 10-15 ijsblokjes. Bereiding – Bereid 450 g watermeloensap en laat 1 uur in de vriezer staan. Pureer vervolgens samen met de muntblaadjes, het bruiswater en de suiker fijn in de blender.

De fruitige smaak en het hoge watergehalte zijn slechts enkele van de redenen waarom de watermeloen al jaren zo populair is. Nog een bonuspunt – het bevat nauwelijks calorieën, ongeveer 24 kcal per 100 gram. Misschien is dat de reden waarom het heerlijke fruit als een echte vetverbrander wordt beschouwd.

watermeloen recepten alcoholische cocktails limoenen

watermeloen recepten heerlijk fruit zomer