Recepten

Zelf ijskoffie maken – 15 verfrissende recepten voor de zomer

Zelf ijskoffie maken, slagroom-glazen-gesmolten-chocolade

Koffie is de favoriete drank van de meeste Duitsers en vergezelt bijna iedereen ‘s ochtends op weg naar het werk. Maar in de hete zomer heb je iets verfrissends nodig om de hitte te bestrijden. In plaats van de populaire warme koffie te missen, kun je snel en gemakkelijk Zelf ijskoffie maken. In dit artikel presenteren we verschillende recepten en ideeën voor dit heerlijke drankje dat je in een paar simpele stappen thuis kunt bereiden.

Zelf ijskoffie maken – de benodigde ingrediënten

Zelf ijskoffie, decoratieve room, hagelslag en wafelrolletjes maken

Als je zin hebt in een koude ijskoffie, hoef je de deur niet per se uit. Het lekkere drankje is heel gemakkelijk te bereiden en misschien heb je de ingrediënten al in huis. Eerst heb je natuurlijk koffie nodig. Het type is hier niet belangrijk – u kunt de koffie bereiden met de koffiemachine of normale filterkoffie gebruiken. Afhankelijk van het recept dat je hebt gekozen, heb je misschien ook ijsblokjes, melk, room en ijs nodig. Siropen of alcoholen en diverse decoraties zoals hagelslag, wafelrolletjes of holle stokjes zijn geschikt om de drank op smaak te brengen.

Zelf verfrissende ijskoffie maken: het klassieke recept

Zelf ijskoffie maken ingrediënten-koude-koffie-vanille-ijs-melk-room

In de supermarkten vind je zelfs kant-en-klare ijskoffiedranken en kant-en-klaar poeder, maar die smaken helemaal niet zo lekker als de zelfgemaakte ijskoffie. Je bespaart er niet veel tijd mee. Wil je zelf de klassieke ijskoffie maken, dan heb je voor een glas de volgende ingrediënten nodig:

– 200 ml koffie (espresso of filterkoffie)

– Suiker en melk naar believen

– 2 bolletjes vanille-ijs

– slagroom.

IJskoffie Bereiding: Kook de koffie en laat afkoelen

Zelf ijskoffie maken koffie-kook-koel-ijs-blokje-koffiebonen

Kook eerst de koffie zoals gewoonlijk en laat hem afkoelen. Je kunt het ook wat sterker koken, omdat het aroma en de bittere smaak wat afgezwakt worden door de room en het ijs. Als je wilt, kun je de koffie zoeten terwijl deze warm is en pas daarna ongeveer een uur in de koelkast laten afkoelen.

Zelf ijskoffie maken met slagroom en vanille-ijs

Zelf ijskoffie maken slagroom-ijs-cacao-poeder-lepel

Neem een ​​mooi hoog glas en vul deze met de gekoelde koffie zodat er nog ruimte is voor het ijs en de slagroom. Leg vervolgens de bolletjes ijs op de koffie en garneer met slagroom. Voor een nog betere smaak maak je de slagroom zelf klaar. Als decoratie kun je bestrooien met hagelslag of cacaopoeder en een rietje toevoegen.

Varianten voor het ijs

IJskoffie-doe-het-zelf-glas-chocolade-ijs-chocolade-saus-decoratie

Als je niet van vanille-ijs houdt, of als je gewoon een andere smaak wilt proberen, kun je de ijskoffie bereiden met verschillende soorten ijs. Het smaakt goed met chocolade, stracciatella, karamel en hazelnootijs. Proef de verschillende varianten en ontdek jouw favoriet.

Zelf ijskoffie maken zonder ijs

IJskoffie-doe-het-zelf-glas-ijsblokje-slagroom-koffiebonen-vanillestokjes

De populaire koude drank bij de koffie kan ook zonder ijs worden bereid. Hierdoor blijft de smaak sterker en ongezoet. Als de ijskoffie voor gasten zonder ijs wordt bereid, raden we aan om deze in ieder geval af te maken met een beetje slagroom zodat het drankje er lekkerder uitziet.

Mild de ijskoffie met melk

IJskoffie-maak-het-zelf-melk-ijsblokjes-milde-smaak-glas-container

Houd je meer van koffie met een mildere smaak, dan kan deze worden bereid als een koude koffie met melk. In dit geval kun je de ijskoffie zelf maken door eerst het glas te vullen met een beetje melk en pas daarna de koffie, room en ijs toe te voegen.

Snel zelf ijskoffie maken

IJskoffie-doe-het-zelf-snel-ijsblokjes-bevroren-koffie

Voor wie vaak haast heeft, kan de ijskoffie met een trucje sneller worden bereid. Nadat de koffie is gezet, vult u deze in een ijsblokjesvorm en plaatst u deze in de vriezer. De ijsblokjes van koffie kunnen dan aan de ijskoffie worden toegevoegd om deze sneller af te koelen.

Zelf caloriearme ijskoffie maken

IJskoffie-zet-zelf-melk-koffie-roer-ijsblokjes toevoegen

Koffie met ijs smaakt goed, maar het is geen light drankje. Er zitten ongeveer 500 calorieën in een glas klassieke ijskoffie, waardoor het niet geschikt is voor het zomerdieet. Dit betekent echter niet dat u het verfrissende drankje volledig moet opgeven.

Magere ijskoffie zonder ijs en room

IJskoffie-doe-het-zelf-caloriearm-zonder-ijs-koffiemelk

Voor een caloriearme optie sla je de room en eventueel ook het ijs over. Koel de koffie en vul deze met melk en ijsblokjes in een glas. Je kunt een beetje karamelsiroop toevoegen voor meer smaak.

Zelf sterke ijskoffie maken

IJskoffie-zet-zelf-koude-gezette-koffie-ijsblokjes-sterk

Als je je koffie zwaar drinkt, kun je hem koud maken zonder extra ingrediënten. Voeg aan de afgekoelde koffie maar een paar ijsblokjes toe en geniet van de bittere smaak. Je kunt crushed ice gebruiken in plaats van blokjes voor een mooiere look.

De ijskoffie frappé

IJskoffie-zet-zelf-frappe-schuimig-slagroom-glas

Wil je in de zomer genieten van een heerlijk koffiedrankje, dan kun je de frappé ijskoffie zelf maken. De zogenaamde frappé is een geschuimde drank gemaakt van oploskoffie, ijsblokjes en melk en wordt gemaakt door deze te schudden in een shaker. Als alternatief kan ook een melkopschuimer worden gebruikt.

Zelf frappé maken

IJskoffie-doe-het-zelf-frappe-shaker-chocolade-saus-ijs-saus-rietje

Voor een glas frappé heb je 1/2 theelepel oploskoffie, 1-2 theelepels suiker, een paar ijsblokjes en melk naar smaak nodig. Alles zonder de melk wordt met 2 eetlepels water aan de shaker toegevoegd en goed geschud. Het mengsel is klaar als de koffie is opgelost. Voeg tot slot wat melk en koud water toe en geniet van de zomerdrank.

Zelf vegan ijskoffie maken

IJskoffie-doe-het-zelf-vegan-koffie-amandelmelk-vanille-ijs-ijs-blokje-glas-effecten

Voor veganisten hebben we ook een idee voor een recept voor verfrissende ijskoffie. Gebruik gewoon veganistisch ijs uit de supermarkt of reformwinkel voor het recept. Je kunt de melk vervangen door kruidenproducten zoals amandelmelk, sojamelk of rijstmelk.

IJskoffie met alcohol

IJskoffie-doe-het-zelf-shot-alcohol-slagroom-koffiebonen

Een ijskoffie met een shotje is ideaal als borrel voor een avondfeest. Verschillende likeuren of zelfs high-proof likeuren zoals kirsch of rum passen goed bij koffie met ijs. Zo wordt het populaire drankje verfijnd – een perfect idee voor etentjes.

Bereid ijs mokka

IJskoffie-maak-het-zelf-ijs-mokka-chocolade hagelslag-koffiebonen

Wil je zelf een heerlijke ijskoffie maken, dan kun je ook cacao aan de koffie toevoegen en een ice mokka bereiden. Het cacaopoeder wordt aan de afgekoelde koffie toegevoegd en geroerd. Daarna wordt de ijskoffie zoals gewoonlijk gemaakt.

Verfrissend drankje voor kinderen – de ijschocolade

IJs-chocolade-kinderen-maak-zelf-cacao-slagroom-kers

Als je helemaal niet van koffie houdt of niet wilt overdrijven, kun je in plaats van ijskoffie zelf een ijschocolade maken zonder cafeïne. Het verfrissende recept is bovendien kindvriendelijk en erg populair bij de allerkleinsten. De bereiding gaat veel sneller: 2-3 theelepels cacaopoeder worden opgelost in een glas melk, daarna worden de ijslepels en de room toegevoegd. Als het drankje bedoeld is voor kinderen, kun je het versieren met hagelslag, holle stokjes en fruit.

Zelf frappuccino-ijskoffie maken

IJskoffie-doe-het-zelf-koude-koffie-melk-karamel-siroop-lepel

Heb je je afgevraagd hoe de populaire frappuccino wordt gemaakt? Het is eigenlijk heel simpel, zoals ijskoffie. De drank is gemaakt van koude of koud gezette koffie, ijsblokjes, melk en siroop naar keuze. Alles wordt geplet in een blender en geserveerd in een hoog glas met een rietje.

Idee voor ijskoffie cake

IJskoffie-taart-maak-het-zelf-ijstaart-room-room-koffie

Als je van de smaak van ijskoffie houdt, kun je er een cake of ijstaart mee bereiden. De koffie wordt toegevoegd aan de room, die op de taart wordt uitgesmeerd of als vulling wordt gebruikt.