Reizen & vakantie

Do’s en Don’ts in Zuidoost-Azië: wat je zeker moet weten voor je reis

Ook al haalt het coronavirus momenteel de krantenkoppen en worden activiteiten buiten je eigen vier muren afgeraden, er komen weer tijden dat je weer op reis kunt. We keken naar de bestemming Zuidoost-Azië. Een reis naar Zuidoost-Azië biedt een aantal mogelijkheden om in de ene na de andere dwaas te glippen en in de problemen te komen met je landgenoten. Tenminste als je niet bekend bent met de douane en volledig onvoorbereid aan je reis begint. Met deze “Dos and Don’ts” ben je optimaal uitgerust en kun je optimaal genieten van je reis naar de landen van Zuidoost-Azië.

Do’s en Don’ts in Zuidoost-Azië: gepast gedrag jegens de lokale bevolking

Reizen in Zuid-Azië voor toeristen die hongerig zijn naar kennis

Sommige dingen zijn anders in Zuidoost-Azië dan hier in Europa. Maar zoals overal in de wereld zijn er speciale manieren, speciale eigenaardigheden, ongebruikelijke rituelen en taboes.

Om ongemakkelijke situaties bij het contact met de lokale bevolking te voorkomen, moet u precies weten welke gebruiken en omgangsvormen in de afzonderlijke landen van Zuidoost-Azië gelden en wat u absoluut moet vermijden. Dit alles past niet in je eerdere denken, maar met een beetje empathie kun je het doen.

Do’s en Don’ts in Zuidoost-Azië: lach voor alles wat je maar kunt bedenken

Groeten in Azië glimlach altijd tips voor reizigers

Over het algemeen in het leven, maar vooral in Zuidoost-Azië, is een glimlach een enorme hulp bij het ophelderen van meningsverschillen. Kortom, je moet zo vaak mogelijk een vriendelijke glimlach op je gezicht hebben. Glimlachen is hier een van de hoekstenen van de cultuur. Zuidoost-Aziaten lachen graag voor het leven en maken zich zorgen over jou als je dat niet doet.

Tegenzin in plaats van arrogantie

De meeste Aziaten zijn nederig en gereserveerd. Daarom moet je ook een zekere terughoudendheid tonen en je oriënteren op Brits understatement. Als je je eigen persoon of je vaardigheden op de voorgrond zet of opschept, komt dat vervreemdend over voor de mensen daar.

Je moet ook gebaren vermijden die als arrogant kunnen worden beschouwd: je armen voor je lichaam kruisen, je handen op je heupen leggen of met je vinger naar mensen wijzen kan als onbeleefd of zelfs als een belediging worden ervaren.

Rust en sereniteit

Reizen in Zuid-Azië Foto's creëren ideeën

In Zuidoost-Azië tikken de klokken langzamer dan hier. Om een ​​geweldige vakantie te hebben, neemt u afscheid van uw ongeduld en wordt u meer ontspannen. Er is geen hectische haast en mensen zijn vaak van streek door ongeduld.

In de Zuidoost-Aziatische landen is het over het algemeen veel rustiger en relaxter dan hier in Europa. De mensen spreken hier over het algemeen rustiger, dus het is aan te raden om je als gast rustiger te gedragen. Met rust en vriendelijkheid bereik je je doel in Zuidoost-Azië veel eerder dan met boos gesnuif en luide discussies.

Als je vastzit aan je bezorgdheid, is het beter om het met rust te laten en het later opnieuw te proberen in plaats van je woede luid te uiten. Wie zijn geduld verliest, zal alleen het tegenovergestelde bereiken. Kritiek, hoe goed bedoeld ook, moet je voorzichtig uiten, want het wordt vaak persoonlijk opgevat.

Do’s en Don’ts in Zuidoost-Azië: gepast welkom

reizen in Zuid-Azië do's en dont's groeten

Iemand op de wang kussen als groet, zoals gebruikelijk is in bijvoorbeeld Zwitserland, of een krachtige handdruk, zoals gebruikelijk in Europa, is vrij onbekend in Zuidoost-Aziatische landen. Bovendien wordt de linkerhand als onrein beschouwd en wordt daarom niet gebruikt bij het eten of begroeten. Je moet je hier ook aan houden en, zelfs als je linkshandig bent, anderen alleen met je rechterhand begroeten.

U kunt zich echter het beste oriënteren op hoe u door de lokale bevolking wordt ontvangen. Dat kan van land tot land verschillen. In sommige delen van Indonesië schud je bijvoorbeeld de hand om je te begroeten, maar is de druk er niet meer. Soms wordt de hand van de ander ook naar de eigen borst gebracht.

Do’s en Don’ts in Zuidoost-Azië: geen fysiek contact in het openbaar

reizen in Zuid-Azië toeristische tips voor kleding

De Zuidoost-Aziaten zijn over het algemeen wat voorzichtiger met fysiek contact, althans in het openbaar. Zoenen, knuffelen of elkaars hand vasthouden op straat, ook tussen echtparen, is op veel plaatsen niet welkom. Aan de andere kant zijn het vasthouden van handen en knuffels tussen twee mannen of twee vrouwen veelvoorkomende tekenen van vriendschap – homoseksualiteit is er meestal niet bij betrokken.

Ook belangrijk: een local op de schouder kloppen als een buddy kan gezien worden als een belediging of op zijn minst een neerbuigend gebaar. Wat je ook moet onthouden van het aanraken van het hoofd van een local, is omdat hij als heilig wordt beschouwd. Dus aai het kind van een vreemde ook niet over het hoofd.

Tafelmanieren in Thailand, Cambodja en Co.

reizen in Zuid-Azië do's en dont's tijdens het eten en drinken van thee

Zuidoost-Aziaten zijn erg gastvrij en altijd warm, genereus en informeel. Spontane uitnodigingen om samen te eten zijn hier normaal. Daarom moet u een beetje bekend zijn met de gebruiken en het gedrag aan tafel.

Respecteer de gastvrijheid

In Zuidoost-Aziatische landen begint respect voor de gastheren op de stoep: vergeet niet je schoenen uit te doen voordat je een huis binnengaat. Dit is een religieus ritueel dat je zeker in acht moet nemen.

U moet ook weten hoe belangrijk stiptheid is in het betreffende land:

• In bijvoorbeeld Cambodja, Indonesië en Singapore is stiptheid erg belangrijk.

• In Thailand daarentegen is het gebruikelijker om veel later op afspraken te komen. Twee uur te laat is hier geen probleem. Als je er op tijd bent, heeft het de neiging om de Thais hectisch te maken omdat ze je niet zo vroeg hadden verwacht.

Als je een privé-uitnodiging hebt, krijg je zeker koffie of thee aangeboden. In Indonesië is het fatsoenlijk om het drankje niet aan te raken, tenzij de gastheer je dat uitdrukkelijk zegt. Het is bijzonder beleefd om te wachten op het tweede verzoek en dan te drinken met de gastheer.

Do’s en don’ts in Zuidoost-Azië: tijdens het eten

Reizen in Zuid-Azië Eten in restaurants en op straat

Als je in Zuidoost-Azië op de traditionele manier wilt eten, d.w.z. rechtstreeks van hand tot mond, eet dan alleen met je rechterhand. De linker wordt als onzuiver beschouwd en mag daarom niet worden gebruikt.

In tegenstelling tot ons zijn smakken en andere harde geluiden tijdens het eten normaal in Zuidoost-Azië en worden ze niet als negatief beschouwd. Dienovereenkomstig maken wij Europeanen de verandering – althans de meesten van hen. Ook belangrijk: in Zuidoost-Azië wordt het als onbeleefd beschouwd om nieuwe gerechten categorisch af te wijzen zonder ze te hebben geprobeerd. Soms wordt dergelijk gedrag erg persoonlijk opgevat.

• In de Filippijnen is het beleefd om een ​​deel van het eten op je bord te laten liggen. Hiermee laat je zien dat je vol zit.

• In Maleisië daarentegen kun je vol vertrouwen je bord leegdrinken en een tweedehandsje laten serveren.

• In Cambodja is het de gewoonte om elke keer dat iemand het glas heft om te proosten mee te proosten. “Chulmui” wordt luid geroepen en dat kan heel vaak gebeuren.

Het tip-ding

Reizen in Zuid-Azië Tips voor het bezoeken van hindoeïstische kerken

Als het gaat om het geven van fooien na het diner in een restaurant, zijn er verschillende gedragingen gebruikelijk in de afzonderlijke landen van Zuidoost-Azië.

• In Singapore kun je bijvoorbeeld beter geen fooi geven. Dat heeft in het geval met de strijd tegen corruptie te doen en Singapore is in dit opzicht een echt rolmodel. Daarom worden tips niet welkom geheten bij donaties aan officiële instanties.

• Fooien zijn ook niet gebruikelijk in Maleisië. In de restaurants komt er een toeslag op de rekening.

• In restaurants in de Filippijnen moet u ongeveer 10% van de rekening fooi geven. Als u incheckt in het hotel en een page brengt uw bagage naar uw kamer, dan is het gepast om ongeveer 20 Filipijnse pesos te geven. Taxi- en tuk-tukchauffeurs ontvangen ook graag een kleine bonus.

• De Indonesiërs verwachten geen fooi, maar zijn er ook niet vies van. In de meeste hotels en restaurants wordt automatisch een fooi van vijf tot tien procent bij het factuurbedrag opgeteld. Als je bijzonder tevreden was over de service, mag je natuurlijk iets toevoegen.

In de continentale landen, te weten Myanmar, Laos, Thailand, Vietnam en Cambodja, is het niet erg gebruikelijk om fooi te geven. Integendeel – in sommige gevallen wordt het zelfs als een belediging ervaren. In principe is het steeds gebruikelijker geworden – vooral in de toeristische gebieden – dat er tips worden gegeven.

Do’s en Don’ts in Zuidoost-Azië: Toegestane en verboden souvenirs

Reizen in Azië Tips voor het kopen van souvenirs

Vooral op langere reizen naar verre landen wil je veel memorabilia mee naar huis nemen. Typische dingen die thuis niet verkrijgbaar zijn, zijn bijzonder populair. Het meenemen ervan is echter niet altijd geheel probleemloos. Daarom verduidelijken we welke souvenirs je zonder meer mee naar huis kunt nemen en welke twijfelachtig zijn.

Boeddha souvenirs

In Thailand, Laos, Myanmar en Cambodja, de Zuidoost-Aziatische landen waar het boeddhisme de boventoon voert, zijn boeddhabeelden en afbeeldingen alomtegenwoordig. Het is natuurlijk heel verleidelijk om zo’n typisch souvenir tot het ideale souvenir te verklaren. Maar let op: de Boeddha is heilig en niet alleen een decoratief figuur. Zelfs als het herhaaldelijk te koop wordt aangeboden op markten.

Vooral bij Boeddhahoofden kun je problemen hebben met het controleren van je bagage. Zorg er bij aankoop voor dat je Boeddhabeeld niet antiek is en laat dit indien mogelijk schriftelijk bevestigen in de winkel. Met kleine, normale figuren die respectvol worden vervoerd, zou je op de luchthaven geen probleem moeten zijn.

Maar wat niet populair is, zijn Boeddha-tatoeages, vooral onder de gordel. Bedek dergelijke tatoeages, anders kun je zelfs worden uitgezet.

Do’s en Don’ts in Zuidoost-Azië: foto’s maken

Reizen in Zuid-Azië om attracties te bezoeken

Ook bij foto’s moet je ter plaatse op een aantal zaken letten die je als vakantieganger anders veel geld kunnen kosten.

Wat je zeker niet mag fotograferen zijn militaire installaties en objecten. Waar je ook zonder foto’s moet doen:

• bij autoriteiten

• op politiebureaus

• bij de douane en

• bij de immigratiedienst

In sommige gevallen is het ook verboden om religieuze gebouwen van binnenuit te fotograferen. Let op de bijbehorende tekens en vraag bij twijfel. Soms is een kleine fooi nodig.

Als je foto’s van mensen wilt maken, moet je in tempels en moskeeën in ieder geval vooraf toestemming vragen en respecteren als iemand niet gefotografeerd wil worden. U moet ook vooraf toestemming verkrijgen voor ceremonies die plaatsvinden.

Als je je aan de regels houdt, kun je de camera zonder problemen tevoorschijn halen – dus je hoeft niet bang te zijn voor een conflict met de douane. Foto’s zijn tenslotte de beste manier om herinneringen vast te leggen tijdens elke reis. Dit creëert unieke snapshots – en je kunt ze gebruiken om geweldige gepersonaliseerde souvenirs te maken.

Een mogelijkheid voor zo’n persoonlijk souvenir zijn wenskaarten die je met je eigen foto’s kan worden afgedrukt. Zo krijg je een individueel souvenir dat geen problemen geeft bij de douane. Als je niet veel tijd wilt besteden aan het zoeken naar de juiste postzegels onderweg, kun je zo’n kaart ook per direct mail naar vrienden en familie sturen.

Do’s en Don’ts in Zuidoost-Azië: geschikte souvenirs

Souvenirs kopen in Azië Tips voor toeristen

Het op één na populairste souvenir uit Zuidoost-Azië is textiel zoals zijden sjaals en maatpakken. Om lang van je souvenir te kunnen genieten, moet je de kwaliteit zorgvuldig controleren voordat je koopt.

Ook bij kruiden, thee en koffie maakt de kwaliteit het verschil tussen pure keukendecoraties en handige cadeaus. Het is niet raadzaam om goedkope goederen op de straatmarkt te kopen. Daarnaast komt een deel van de specerijen of thee helemaal niet van het land of wordt er slechts in slechte kwaliteit verbouwd. Doe je boodschappen voor deze souvenirs in een winkel en ontdek of het product zelfs in het land verkrijgbaar is.

Do’s en Don’ts in Zuidoost-Azië: Verboden souvenirs

Reistips voor toeristen in Zuid-Azië

Juridisch gezien zijn namaakmerken een lastige aankoop. Maar de douane vindt het meestal niet erg als je een nep Versace-shirt of een nep-Rolex in je koffer hebt. Als de hoeveelheid goederen echter groter is dan de persoonlijke behoefte, bijvoorbeeld omdat u kleding in verschillende maten en in grotere hoeveelheden heeft gekocht, kunt u strafrechtelijk worden vervolgd. Omdat zoiets bij de douane meestal wordt geclassificeerd als een commerciële import.

Je moet ook voorzichtig zijn met souvenirs die afkomstig zijn van zeldzame dieren, planten en bossen omdat ze vallen onder de Washington Convention on Endangered Species kan. Dit betekent dat ze niet zonder vergunning van de reisbestemming naar Zwitserland kunnen worden geëxporteerd – ook niet voor privégebruik.

Waaronder:

• Reptielen lederwaren

• Koralen, schelpen en ander wrak

• Ivoorsnijwerk

• Slangenwijn

• Producten gemaakt van ramin hout

• levende dieren

• exotische huiden

• nationale schat

Je moet ook voorzichtig zijn met eten.

Do’s en Don’ts in Zuidoost-Azië: belangrijke gedragsregels voor je rondreis door Zuidoost-Azië

reizen in Cambodja en Thailand tips voor bezienswaardigheden Boeddhisme

Zoals eerder vermeld, wordt het in Zuidoost-Azië afgekeurd om het hoofd van een inwoner aan te raken, zoals het hoofd van een kind strelen, omdat het als heilig wordt beschouwd. Er zijn andere etiquetteregels met betrekking tot het geloof en de koninklijke familie die u zeker moet kennen en volgen.

Dit is wat je moet weten over het boeddhisme

Bezienswaardigheden in Azië Boeddhabeelden

Het boeddhisme is de belangrijkste religie in veel Aziatische landen. Dit zijn onder andere Thailand, Laos en Myanmar. Naast de juiste kleding, waar je straks meer over te weten komt, gelden er een paar regels als je een boeddhistische tempel betreedt:

• Ga eerst met de rechtervoet de gebedsruimte van een tempel in zonder op de drempel te stappen en laat deze eerst met de linkervoet.

• Blijf kalm om andere mensen niet te storen terwijl ze aan het bidden zijn.

• Gedraag je altijd respectvol tegenover Boeddhabeelden en monniken en wijs of raak ze niet aan met je blote voeten of je vinger.

Dit is wat je moet weten over het hindoeïsme

Het hindoeïsme is de op twee na grootste wereldreligie en ook een van de oudste. Aangezien het boeddhisme is voortgekomen uit het hindoeïsme, gelden soortgelijke regels voor hindoeïstische gebouwen.

• Loop niet rond voor biddende mensen.

• Maak alleen foto’s van biddende mensen met hun toestemming en let op eventuele fotoverboden.

• Let op borden, want bepaalde ruimtes in de tempels mogen niet betreden worden.

• Gedraag je gepast, schreeuw of lach niet hardop.

• Betreed het tempelterrein niet als u op een of andere manier een open wond op uw lichaam heeft waardoor bloed kan lekken.

Respect voor de koninklijke familie

Natuurlijk moet je als toerist je altijd onthouden om op welke manier dan ook slecht over het staatshoofd te spreken – in welk land je ook bent. Als je in Zuidoost-Azië reist, moet je extra voorzichtig zijn in landen met een koning. Dit geldt voor Thailand, Cambodja en Maleisië.

Zorg ervoor dat u zich altijd respectvol gedraagt ​​tegenover de koninklijke familie van het betreffende land, want zij genieten een hoge reputatie bij de bevolking. De majesteit van de les is hier een zeer ernstige misdaad. Om in deze context niet in de problemen te komen, dient u mogelijke conflictsituaties absoluut te vermijden. Dit geldt ook voor beelden of afbeeldingen van de koning, zoals op de bankbiljetten en posters.

Do’s en Don’ts in Zuidoost-Azië: geschikte kleding

Voordat je een tempel binnengaat, moet je meestal je schoenen uitdoen. Je kunt zien of dit nodig is door of er al schoenen voor de ingang staan. Imiteer bij twijfel het gedrag van de lokale bevolking.

Maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als het gaat om de rest van je kleding: Als Europeanen ben je gewend om je zo licht mogelijk te kleden bij warme temperaturen. Dit is natuurlijk begrijpelijk, maar in veel delen van Zuidoost-Azië kan het een probleem voor u zijn, vooral buiten de toeristische gebieden. Vooral als het gaat om het bezoeken van religieuze instellingen of het omgaan met autoriteiten.

Net als in Europese kerken is in religieuze gebouwen in Zuidoost-Azië lange kleding verplicht, hoe warm het ook is: in moskeeën en tempels mogen schouders en knieën niet zichtbaar zijn. Korte rokken en broeken, shirts met korte mouwen en tops zijn niet geschikt. Vrouwen moeten ook hun hoofd bedekken met een sjaal.

Do’s en Don’ts in Zuidoost-Azië: correct gedrag op straat

Reizen in Azië Tips voor Transpsort voor toeristen

Als u op reis gaat, bent u veel onderweg – met het openbaar vervoer, met een huurauto of te voet. Je wilt immers zoveel mogelijk van Zuidoost-Azië zien. Door de goede verbindingen is het meestal geen probleem om van de ene plaats naar de andere te komen. Toch zijn er een paar dingen om op te letten.

Gebruik vervoermiddelen

Er zijn verschillende manieren om van A naar B te komen in Zuidoost-Azië. De verbindingen zijn meestal erg goed en de prijzen zijn vaak goedkoop. Populaire vervoersmiddelen zijn ook de taxi of de tuk-tuk, typisch voor Zuidoost-Azië. U moet echter voorzichtig zijn bij het nemen van een taxi of tuk-tuk.

Zoals overal ter wereld komen er in de landen van Zuidoost-Azië steeds weer gevallen van fraude voor, bijvoorbeeld met betrekking tot de prijzen voor een taxi of tuk-tuk rit. Sommige chauffeurs – lang niet allemaal natuurlijk – zullen proberen je op te lichten. Voorzichtigheid is geboden. Je moet niet te achterdochtig zijn, maar het kan geen kwaad om vooraf de actuele prijzen te weten en met andere reizigers te praten.

Do’s en Don’ts in Zuidoost-Azië: zelf rijden

Een scooter huren is voor velen gewoon een onderdeel van een vakantie in Zuidoost-Azië. Voordat u echter op ontdekkingstocht op uw tweewieler gaat, moet u met een aantal zaken rekening houden. Natuurlijk moet je een rijbewijs hebben en nooit zonder helm rijden.

Bovendien moet u, zeker in het buitenland, vooruitziend rijden en altijd goed opletten wat er op de weg gebeurt. Om de kans op een (zelf toegebracht) ongeval zo laag mogelijk te houden, dien je al enige ervaring te hebben met het besturen van een scooter en goed na te denken of je de verkeerssituatie aankunt.

Do’s en Don’ts in Zuidoost-Azië: te voet op pad

Toerisme in Azië na coronatijden

Als je door de straten van Zuidoost-Azië loopt, moet je waardevolle spullen zoals contant geld, belangrijke documenten en technische spullen altijd bij je hebben. Wees vooral voorzichtig om waardevolle voorwerpen niet openlijk in de richting van de straat te onthullen en houd ze altijd stevig vast. Op sommige plaatsen zijn er zogenaamde Snatch Thieves die onbeveiligde waardevolle spullen van je motor rukken en vervolgens wegrennen.

Wat ook belangrijk is: Geef nooit geld aan bedelaars of kinderen als je op straat bent in Zuidoost-Azië. Kinderen worden alleen aangemoedigd om niet naar school te gaan omdat ze meer geld zouden verdienen met bedelen dan wanneer ze in die tijd naar school zouden gaan. Veel kinderen behoren tot georganiseerde groepen. Deze groepen worden geleid door volwassenen die de kinderen uitbuiten.

Afbeeldingen: adobe.stock.com en envato.com