Reizen & vakantie

Karlsruhe bezienswaardigheden – de 5 mooiste plekken voor de perfecte vakantie!

Met meer dan 315.000 inwoners is Karlsruhe de op één na grootste stad van Baden-Württemberg en ongetwijfeld een van de meest populaire reisbestemmingen in Duitsland. De prachtige stad wordt gekenmerkt door een unieke plattegrond, die in de 18e eeuw is ontworpen door markgraaf III Wilhelm. Karlsruhe wordt doorkruist door een netwerk van straten die uitwaaieren vanuit het paleis. Dit is waar de bijnaam “waaiervormige stad” vandaan komt. Van bewonderenswaardige gebouwen en monumenten tot talrijke musea en prachtige tuinen – in Karlsruhe vindt u bezienswaardigheden die zo divers zijn dat iedereen waar voor zijn geld krijgt. In dit artikel vind je de 5 mooiste plekken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Karlsruhe attracties mooiste steden stedentrip Duitsland

Gelegen aan de Rijn en in de nabijheid van het Zwarte Woud en Frankrijk, heeft Karlsruhe alle bezoekers veel te bieden. Oases van rust zoals de botanische tuin en het paleispark betoveren mensen van over de hele wereld. 135 culturele instellingen en een groot aantal festivals in de waaiervormige stad zorgen het hele jaar door voor een gevarieerd programma. Om Karlsruhe tijdens uw bezoek het beste te kunnen ontdekken, raden wij u aan een kijkje te nemen bij de huidige tentoonstellingen en evenementen. Geweldige reistips en aanbevelingen voor een ontspannen vakantie, evenals het laatste nieuws en informatie over verschillende evenementen zijn te vinden op het stadsportaal mijnKA.

Karlsruhe bezienswaardigheden – Karlsruhe Paleis en het Staatsmuseum van Baden

Kasteel Karlsruhe Vakantie in de mooiste steden van Duitsland

  • Paleis van Karlsruhe – Een bezoek aan de waaiervormige stad is pas compleet als je het paleis van Karlsruhe en de sprookjesachtige paleistuin hebt bezocht. Het prachtige barokke gebouw werd tussen 1715 en 1718 opgetrokken en doet denken aan het paleis van Versailles. Het paleis vormt het centrum van Karlsruhe en van daaruit beginnen de 32 straten die de symmetrische plattegrond kenmerken. Tegenwoordig is daar een andere populaire attractie van Karlsruhe gevestigd, namelijk – het Badisches Landesmuseum.
  • Staatsmuseum van Baden is een andere zeer belangrijke openbare attractie in de stad. De verzameling historische, artistieke en culturele artefacten wordt internationaal erkend. Sommige exposities in de vorm van antiek, meubels, wapens en kunstwerken zijn zelfs meer dan 50.000 jaar oud. Bezoekers hebben ook de mogelijkheid om meer te weten te komen over de geschiedenis van het kasteel en de machtige mensen die er ooit hebben gewoond.

De botanische tuin en het marktplein voor een ontspannen wandeling door de stad

Karlsruhe Sightseeing Reistips Duitsland Vakantie

  • De botanische tuin ligt aan de westkant van de paleistuin en is een ware oase van rust midden in de stad. Het werd gebouwd in 1860 en is een van de mooiste tuinen van Europa. De kleurrijke pracht van bloemen en de unieke structuur inspireren alle natuur- en architectuurliefhebbers. De botanische tuin herbergt talloze tropische planten en cactussoorten, evenals meer dan 20 soorten bomen van over de hele wereld. Kleine bankjes en artistieke waterpartijen nodigen uit tot verpozen in de zomer en in de winter hebben bezoekers de mogelijkheid om tropische palmen en vogels in de kassen te ontdekken. In de zomer worden er speciale uitstapjes georganiseerd voor kinderen om hen te leren groenten te verbouwen op de boerderijen.

mooiste steden van Duitsland Karlsruhe bezienswaardigheden oude stad

  • Marktplaats – Het marktplein, dat nog steeds het kloppend hart van de stad wordt genoemd, is ook een van de beroemdste bezienswaardigheden van Karlsruhe. Naast talloze restaurants, cafés en winkels zijn er enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van de waaiervormige stad, waaronder het stadhuis en de protestantse kerk. Maar het belangrijkste symbool van Karlsruhe is de unieke piramide. Het is gemaakt van zandsteen en markeert het graf van de stichter van de stad, markgraaf Karl III Wilhelm. 

Kunst met een verschil – het centrum voor kunst en media

ZKM Karlsruhe Sightseeing Vakanties in Duitsland Tips

Het ZKM, ook wel het “digitale Bauhaus” genoemd, is een speciaal soort kunstmuseum en het is niet voor niets een van de meest populaire en meest bezochte bezienswaardigheden in Karlsruhe. Het werd in 1989 geopend in een voormalige munitiefabriek en organiseert tal van evenementen en speciale tentoonstellingen. Het doel van de oprichters is om klassieke kunsten zoals beeldhouwkunst en schilderkunst te combineren met kunstvormen uit de video-, performance-, theater- en mediakunst. Het is een unieke plek waar wetenschap, kunst, moderne technologie en creativiteit samenkomen. Daarnaast houdt het ZKM zich ook bezig met onderzoek en productie van kunst en heeft het een eigen laboratorium, waar wetenschappelijke ontwikkeling en onderzoek plaatsvindt. Welke tentoonstelling er ook loopt – een bezoek aan het ZKM is altijd de moeite waard.

Botanische tuin Karlsruhe Vakantie in Duitsland

Afbeeldingsbronnen: pixabay.com © 1./3./ 4./6. ; 2. wikipedia.com / Meph666 © 5. obs / ZKM Karlsruhe ARTIS