Reizen & vakantie

Kastelen in Duitsland: 10 sprookjeskastelen voor uw zomervakantie thuis!

Hoewel de COVID-19-pandemie de wereld nog steeds stevig in zijn greep houdt, zijn er veel landen die hun grenzen hebben heropend voor toeristen. Of het nu in Oostenrijk, Malta of een vakantie in Kefalonia is – ieder van ons kan wel een kleine onderbreking van het dagelijks leven gebruiken! Maar om ons te amuseren hoeven we niet meteen in het vliegtuig te stappen, want er zijn zoveel mooie hoekjes in Duitsland die erop wachten om ontdekt te worden. Er is altijd iets fascinerends geweest aan kastelen en paleizen, en ieder van ons heeft er ooit van gedroomd om een ​​prinses of een prins te zijn in ons leven. U hebt de Bondsrepubliek pas in al zijn pracht ervaren na een bezoek aan enkele van de mooiste kastelen van Duitsland. En omdat thuis altijd het mooiste is, hebben we in dit artikel enkele van de meest magische plekken op een rijtje gezet. En geloof ons – van de 20.000 kastelen in dit land was dit geen gemakkelijke taak. Dus lees verder en begin met het plannen van je volgende avontuur!

Slot Neuschwanstein is een van de mooiste kastelen van Duitsland

Kasteel Neuschwanstein bezoek kastelen in Duitsland

Wie kent het niet – het beroemde Disney-kasteel? Genesteld in de Beierse Alpen en met een prachtig uitzicht op de Hohenschwangau-vallei, vindt u het idyllische kasteel Neuschwanstein. Het glanzend witte gebouw troont op een berg en de torens zweven imposant de lucht in. Slot Neuschwanstein is het meest gefotografeerde gebouw in Duitsland en met ongeveer 6000 bezoekers per dag een van de meest populaire vakantiebestemmingen in Europa. Het werd aan het einde van de 19e eeuw gebouwd als een fantasierijk toevluchtsoord voor de Beierse koning Ludwig II. De koning zelf woonde er maar een paar maanden. Prachtige schilderijen en glinsterende kroonluchters sieren elke kamer, maar het absolute hoogtepunt is de grot tussen de studeerkamer en de woonkamer – een kunstmatig gecreëerde druipsteengrot.

Kasteel Hohenschwangau, Beieren

Kasteel Hohenzollern de mooiste kastelen van Duitsland

Op slechts 30 minuten lopen van kasteel Neuschwanstein ligt een andere parel die ongetwijfeld een van de mooiste kastelen van Duitsland is. Kasteel Hohenschwangau wordt vaak onderschat, maar volledig ten onrechte. Het imposante gebouw werd in de 19e eeuw gebouwd voor de nog jonge koning Ludwig II en zijn vader Maximiliaan II van Beieren. Ingebed in de adembenemende schoonheid van de Beierse Alpen en omgeven door bergachtige bossen, lijkt het kasteel Hohenschwangau te zijn voortgekomen uit een sprookjesboek. Volg de rondleiding en laat je betoveren door de folkloristische taferelen die de muren en het plafond van het kasteel sieren. Een ervaring die je zeker nooit zult vergeten! En wat dacht u ervan om uw bezoek te combineren met een korte wandeling door het Schwanseepark? Het ligt direct onder kasteel Hohenschwangau en is met meer dan 60 kilometer wandelpaden een echte droom voor alle avonturiers!

Kasteel Eltz, Rijnland-Palts

Vakantie aan de Moezel de mooiste kastelen van Duitsland Burg Eltz

Het prachtige kasteel Eltz ligt tussen Koblenz en Trier en is daarom een ​​absolute must voor iedereen die een vakantie aan de Moezel plant. Het dramatische gebouw bevindt zich te midden van dichtbeboste heuvels en verheft zich op een steile klif, omringd door de Elzbach, die het gebouw aan drie zijden als een gracht omringt. Het kasteel was een geschenk van keizer Friedrich I Barbarossa aan de adellijke familie Eltz en behoort vandaag nog steeds tot een echte graaf. De unieke architectuur met de vele torens tot 35 meter hoog is een lust voor het oog. Maar wat het kasteel zo uniek maakt, is het feit dat het nooit door oorlog is beschadigd. Het arsenaal met alle zilveren en gouden artefacten evenals sieraden en porselein is eigenlijk een van de beste in Europa. De ridderzaal met de opmerkelijke dwazenkoppen en wapenrusting die de vrijheid van meningsuiting symboliseren, vertelt de bezoekers het spannende verhaal van het kasteel en zijn bewoners. En als u het natuurlijke landschap rond het kasteel wilt verkennen, moet u zeker een wandeltocht maken op het droompad “Eltzer Burgpanorama”.

Reichsburg Cochem, Rijnland-Palts

Vakantie aan de Moezel Reichsburg Cochem kastelen in Duitsland

Wilt u vervoerd worden naar de Middeleeuwen? Dan mag u tijdens uw Moezelvakantie de indrukwekkende Reichsburg in Cochem niet missen. Het imposante gebouw steekt meer dan 100 meter boven de rivier uit en is al van ver te zien. Het kasteel werd gebouwd rond 1100 en deed toen dienst als douanekasteel. Nadat het echter in de 12e eeuw volledig was verwoest, bleef het zo als een overblijfsel in de 19e eeuw. In de 19e eeuw kocht Louis Ravene, een succesvolle zakenman uit Berlijn, de ruïnes en herbouwde het paleis. Wanneer u de Reichsburg Cochem voor het eerst ziet, wordt u gewoonweg betoverd door alle kleine details. Volg een kleine rondleiding en bewonder het interieur en de neobarokke en neorenaissancistische delen van het kasteel. En voor een unieke ervaring trakteer je jezelf op een echte riddermaaltijd in het restaurant!

Kasteel Hohenzollern, Baden-Württemberg

Kasteel Hohenzollern de mooiste kastelen van Duitsland

Als je het hebt over de mooiste kastelen van Duitsland, dan mag je natuurlijk het majestueuze kasteel Hohenzollern niet vergeten. Het ligt in de buurt van Hechingen aan de rand van de Schwäbische Alb en torent indrukwekkend en eenzaam uit op een 855 meter hoge top. Het prachtige gebouw werd in 1061 gebouwd op de ruïnes van twee eerdere kastelen en was ooit de zetel van de Pruisische koninklijke familie en de prinsen van Hohenzollern. Als je ernaar kijkt, zou je kunnen denken dat je naar de Hogwarts School of Magic uit de “Harry Potter” -films kijkt. In de loop der jaren is kasteel Hohenzollern verschillende keren verwoest en herbouwd, waarbij alleen de St. Michel-kapel op wonderbaarlijke wijze alles heeft overleefd. De weelderige zalen zoals de Markgravenkamer, de Gravenzaal en de Blauwe Salon behoren tot de absolute hoogtepunten. Of bewonder de wapenkamer en schatkamer met zijn glanzende ridderuitrusting en de Pruisische koninklijke kroon. Om het bezoek aan het kasteel nog leuker te maken, laat u uw kinderen in een koninklijke rode jas en fancy vilten pantoffels door het interieur slenteren terwijl u zich in het kasteelcafé verwent met regionale lekkernijen.

Kastelen in Duitsland: Kasteel Schwerin, Mecklenburg-Voor-Pommeren

Schwerin Castle geschiedenis de mooiste kastelen in Duitsland

Met zijn schilderachtige ligging heeft het kasteel van Schwerin een plaats verdiend tussen de mooiste kastelen van Duitsland. In tegenstelling tot de meeste kastelen, die troont op steile heuvels of rotswanden, is dit sieraad bijna volledig omringd door water. Het is gelegen op een eiland in het binnenmeer van Schwerin en het schilderachtige landschap biedt een ware ontsnapping aan de realiteit. Met zijn spitse torens, de toren en de koepels is het kasteel van Schwerin een van de belangrijkste creaties van het romantische historisme in Europa. De geschiedenis gaat terug tot de 10e eeuw en eeuwenlang was het de thuisbasis van de groothertogen van Mecklenburg. Vandaag de dag wordt er nog steeds politiek bedreven, want het kasteel van Schwerin wordt sinds 1990 gebruikt als zetel van het deelstaatparlement van Mecklenburg-Vorpommern. Het liefdevol ingerichte interieur is grotendeels een museum en is bijna elke dag open voor bezoekers. Daar kunt u de prachtige troonzaal zien, evenals talrijke kostbare sculpturen, schilderijen en handwerk uit de 19e eeuw. Om een ​​frisse neus te halen, maak je een korte wandeling door de kasteeltuin en geniet je van de romantische sfeer terwijl je je tegoed doet aan traditionele lekkernijen in het oranjeriecafé.

Kasteel Lichtenstein, Baden-Württemberg

Kasteel Lichtenstein bezoek de mooiste kastelen van Duitsland

Direct gebouwd op een steile rots tegen de afgrond en omgeven door bosrijke natuur – een dramatischer en mooiere locatie voor een kasteel kunnen we ons nauwelijks voorstellen. Kasteel Lichtenstein is een echt pareltje en had zo uit een sprookjesboek kunnen komen. Een kleine houten brug leidt naar het spectaculaire complex en het uitzicht is gewoon niet te beschrijven. Al in de 12e eeuw stond op deze plek een kasteel, maar het heeft zijn status als hertogelijke zetel verloren en is tot op de funderingsmuren afgebroken. En nu komt de verrassing. Een paar jaar later liet Wilhelm Graf von Württemberg zich inspireren door de roman “Lichtenstein” en bouwde vervolgens het prachtige kasteel Lichtenstein zoals we het nu kennen in 1840-1842 op basis van zijn ideeën. Ja, je leest het goed – het was niet het kasteel dat hier werd geïnspireerd, maar het kasteel dat uit het boek werd gekopieerd.

Kasteel van Heidelberg, Baden-Württemberg

Heidelberg sightseeing kastelen en paleizen in Duitsland

Hoewel het gedeeltelijk is verwoest, is het kasteel van Heidelberg een majestueus gebouw en ongetwijfeld een van de mooiste kastelen van Duitsland. De muren steken steil uit boven de oude binnenstad van Heidelberg en bieden een adembenemend, schilderachtig decor. Kasteel Heidelberg is gemaakt van zandsteen en de warme kleur contrasteert magisch met het groene bos eromheen. Het ziet er bijna mystiek uit, vooral bij zonsondergang. De kasteelruïne is een van de belangrijkste renaissancegebouwen ten noorden van de Alpen en heeft een lange en fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw. Het kasteel werd in de 17e eeuw bijna volledig verwoest door de Fransen en enkele jaren later werd het door de bliksem getroffen. De stenen werden vervolgens gebruikt om de huizen in Heidelberg te bouwen, wat de sfeer nog unieker maakt.

Kasteel Drachenburg, Noord-Rijnland-Westfalen

de mooiste kastelen van Duitsland Schloss Drachenburg tips

Midden in het idyllische en dichtbeboste natuurpark “Siebengebirge” wacht u het volgende juweel, een van de mooiste kastelen van Duitsland: kasteel Drachenburg. Het ligt onder de gelijknamige ruïne en de legendarische Drachenfels en werd in recordtijd van 1882 tot 1884 gebouwd als residentie voor de financiële ondernemer Stephan von Sarter. Met zijn dromerige torens, pinakels en de vierkante klokkentoren ziet Kasteel Drachenburg eruit als een unieke, excentrieke mix van een middeleeuws kasteel, gotische kathedraal en de Big Ben. Volgens de legende doodde de drakendoder Siegfried daar een gevaarlijke draak die ooit terreur en angst in de regio zaaide. Tegenwoordig is het kasteel bijna in originele staat en herbergt het museum in Wilhelminische stijl en het museum voor de geschiedenis van natuurbehoud. U kunt het prachtige gebouw te voet bereiken via de prachtige Eselsweg of via het nabijgelegen middenstation van de Drachenfelsbahn. Overigens is de Drachenbahn de oudste nog werkende tandradbaan van Duitsland.

Wartburg, Thüringen

Schloss Wartburg kastelen in Duitsland lijst

Wartburg bei Eisenach is geen typisch sprookjeskasteel, maar toch een plaats vol betekenis voor Duitsland. Daar werd geschiedenis geschreven in de ware zin van het woord, omdat Maarten Luther op de Wartburg het Nieuwe Testament van de Bijbel in het Duits vertaalde. Het imposante bouwwerk ligt op een 410 meter hoge afgrond en werd gebouwd tussen de 12e en 15e eeuw. Wartburg werd in 1999 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed en is niet alleen een van de mooiste, maar ook een van de oudste kastelen van Duitsland. Aan de verschillende bouwwerken kun je zien dat de Wartburg meerdere keren is gebouwd en vernieuwd, maar met meer dan 1000 jaar geschiedenis kun je niet anders verwachten. In het kasteel vind je een unieke kunstcollectie en museum die je de adem benemen.

Zomervakantie 2021 tips voor de mooiste kastelen van Duitsland