Reizen & vakantie

Milieuvriendelijke steden: 8 van de beste vakantiebestemmingen voor een duurzame vakantie!

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid zijn de afgelopen jaren zeer belangrijke onderwerpen geworden. Volgens de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties moet in 2050 68% van de wereldbevolking in stedelijke gebieden wonen. Deze overbevolking en de snelle ontwikkeling van technologieën zullen een enorme druk uitoefenen op natuurlijke hulpbronnen en een negatieve invloed hebben op het milieu. Dit kan de grote steden zwaar vervuild en onbewoonbaar maken. Gelukkig hebben veel steden het gevaar tijdig onderkend en proberen ze verschillende maatregelen voor milieubescherming in te voeren. Probeert u duurzaam en milieubewust te reizen en bent u op zoek naar geschikte vakantiebestemmingen? In dit artikel vind je de top 8 groene steden die hun steentje bijdragen aan onze planeet.

Duurzame steden zonder afval vakantie

Het is onze plicht om het milieu waarin we leven te beschermen. Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de lucht die we inademen, de parken en de paden die we bewandelen niet alleen zwerfvuilvrij zijn, maar ook mooi schoon en groen. Burgers en overheden over de hele wereld werken nauw samen om een ​​groener en duurzamer leven te bevorderen.

Milieuvriendelijke steden – Lissabon, Portugal

Lissabon Portugal groene hoofdstad van Europa 2020 ga op milieuvriendelijke vakantie

Het spreekt voor zich dat we onze lijst beginnen met de winnaar van dit jaar van de “European Green Capital Award 2020” – de Portugese hoofdstad Lissabon. Met in totaal 516 laadpalen in de stad en omgeving heeft Lissabon een van de grootste netwerken van laadpalen voor elektrische auto’s ter wereld. In 2017 introduceerde de overheid het zogenaamde “fietsdeelprogramma”, dat fietsen gratis ter beschikking stelt van burgers en toeristen.

Kopenhagen, Denemarken als de meest duurzame stad van Europa

Kopenhagen Denemarken Vakanties Zero Waste Duurzaam reizen

Kopenhagen is al jaren een van de meest milieuvriendelijke steden ter wereld. Allereerst moet worden vermeld dat het Deense volk de gelukkigste natie ter wereld wordt genoemd. En een mens voelt zich pas het gelukkigst als hij in vrede is met zichzelf en de omgeving om hem heen. Het belangrijkste vervoermiddel voor ruim 50% van de mensen is de fiets. Daarnaast moet Kopenhagen in 2025 de eerste 100% klimaatneutrale stad ter wereld worden en 10.000 nieuwe bomen planten. Dit jaar gaan alle bussen en het openbaar vervoer over van diesel naar elektrisch.

Ga op een duurzame vakantie in Amsterdam, Nederland

Milieuvriendelijke steden Reis duurzaam Amsterdam vakantie

Amsterdam is zonder twijfel een van de mooiste steden van Europa. Een heel interessant gegeven is dat er in de Nederlandse hoofdstad twee keer zoveel fietsen zijn als er inwoners zijn. De stad was een van de eersten die laadstations voor elektrische auto’s installeerde – zelfs het afval wordt opgehaald door elektrische vrachtwagens. Zelfs de Nederlandse modeontwerpers zijn milieuvriendelijk en gebruiken geen giftige chemicaliën of vergelijkbare stoffen die de lucht vervuilen. In 2009 startte de stad een speciaal project genaamd “Amsterdam Smart City” om burgers te stimuleren, energie te besparen en de CO2-uitstoot te verminderen. 11 jaar later installeerde meer dan de helft van de bewoners een zonnesysteem op het dak van hun huizen. Kleine windturbines produceren schone elektriciteit en zijn een andere zeer populaire optie onder Nederlanders.

De schoonste stad van Europa – Stockholm, Zweden

Stockholm vakantie milieuvriendelijke steden Europa

Stockholm was de eerste Europese stad die in 2010 de “European Green Capital Award” won en mag natuurlijk niet ontbreken op de lijst van milieuvriendelijke steden. 100% van de energie komt uit hernieuwbare bronnen en 87% van de hotels heeft een milieucertificaat. Ongeveer 68% van de inwoners fietst naar het werk en naar school, terwijl 25% gebruik maakt van het openbaar vervoer, waarvan 75% elektrische bussen. Bovendien is Stockholm de thuisbasis van een van de beroemdste eco-districten ter wereld – Hammarby Sjöstad. Het is ontwikkeld om milieuvriendelijkere woon- en woonstijlen te promoten – van zonnesystemen tot autodelen tot minimale geluidsoverlast en meer groene ruimtes.

Milieuvriendelijke steden – Reykjavik, IJsland

Reykjavik IJsland Vakantie Zero Waste Tips Groene Landen

IJsland behoort al jaren tot de koplopers op het gebied van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Het is dus geen verrassing dat Reykjavik ook een van ‘s werelds groenste steden is. Dankzij de fascinerende natuurlijke wonderen zoals fjorden, geisers en talrijke vulkanen, is het ook een van de meest schilderachtige gebieden ter wereld. De stad wil de uitstoot van broeikasgassen tegen 2040 verminderen door fietsen en het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren. Er zijn veel geothermische bronnen in IJsland die elektriciteit leveren – het water wordt omgezet in stoom, die vervolgens wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. Het verbazingwekkende van Reykjavik is dat slechts 0,1% van alle elektriciteit wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen.

Groene Steden – San Francisco, Californië 

San Francisco vakantie eco-vriendelijke steden VS

Volgens de Siemens Green City Index is San Francisco de meest milieuvriendelijke stad van de VS. De stad is niet alleen adembenemend mooi, ze hecht ook veel belang aan duurzaamheid en recycling – de eerste milieubeschermingsorganisatie werd opgericht in de 19e eeuw. San Francisco was de eerste stad in de VS die plastic tassen en flessen verbood, en dat heeft er op zijn beurt toe geleid dat meer dan 77% van al het afval wordt gerecycled.

Singapore – de groenste stad van Azië

Tips voor duurzaam reizen op vakantie in Singapore

Singapore, ook wel de “tuinstad” genoemd, is sinds de onafhankelijkheidsverklaring in 1965 omgevormd tot een echte oase met ongeveer 47% groen. Meer dan 80% van de bevolking woont zelfs op slechts 10 minuten lopen van een park. Aangezien de stad 40% van haar water uit Maleisië importeert, heeft het ongelooflijk innovatieve maatregelen genomen om water te besparen. In Singapore staat de grootste verwerkingsfabriek van Azië voor voedselafval, dat vervolgens wordt omgezet in elektriciteit en kunstmest. Om inwoners aan te moedigen het afval te recyclen, heeft de overheid gratis speciale vuilnisbakken uitgedeeld aan elk huishouden.

Vancouver, Canada 

Vakantie in Vancouver eco-vriendelijke steden in de wereld reizen duurzaam

Vancouver is een milieuvriendelijke stad met de laagste CO2-uitstoot ter wereld en staat op de 3e plaats qua luchtkwaliteit Een weinig bekend feit is dat de organisatie “Greenpeace” daar is opgericht. Vancouver heeft zich tot doel gesteld om tegen het einde van dit jaar de CO2-uitstoot met nog eens 33% te verminderen. Met een groot en uitgebreid netwerk van fietspaden, voetgangerszones en ongelooflijk veel groene parken is de stad een paradijs voor iedereen die duurzaam wil reizen.

Milieuvriendelijke steden Maak duurzame vakanties in de groene stad van Singapore