Reizen & vakantie

Pak je koffer in – checklist en handige tips om te volgen

Koffer inpakken -checklist-tips-kleren sorteren

Bij de een koffer inpakken het kan voorkomen dat er belangrijke dingen zijn vergeten of dat u niet genoeg heeft meegenomen. Om de vakantie niet vanaf het begin te verpesten, is het zinvol om van tevoren te plannen wat echt nodig is en goed in te pakken. Veel dingen mogen niet in de handbagage, andere moeten altijd bij je zijn, zoals alle belangrijke documenten, kostbaarheden en medicijnen. Daarnaast moet de handbagage voor alle koffers geoptimaliseerd zijn, zodat je een paar dagen met deze zaken overweg kunt. Bij het inpakken is het logisch om je af te vragen: ‘Welke gebruiksvoorwerpen kan ik absoluut niet missen?’

Koffer inpakken – de voorbereiding

inpakken-koffer-checklist-tips-bagage-reis-handbagage

De voorbereiding op de reis en/of de bagage begint bij de weercheck. Een blik op de huidige weersvoorspelling 1-2 dagen voor vertrek kan de rekening tegenwerken. Bespaar jezelf nare verrassingen en outfits die niet passen bij de weersomstandigheden als je goed voorbereid bent op de temperaturen op je reisbestemming. Op basis van deze waardevolle informatie neem je de tijd om een ​​paklijst op te stellen.

Pak je koffer in – maak een checklist

Pak je koffer in -checklist-tips-checklist-creëer-template-print out

Maak de dag voordat je je koffer gaat inpakken een goed doordachte kofferchecklist. Bedenk wat je echt nodig hebt. Informeer vooraf welke gebruiksvoorwerpen in het hotel ter beschikking worden gesteld. Vooral handdoeken, badjassen en haardrogers behoren in veel hotels tot de standaarduitrusting. Daarnaast zijn er van land tot land cultuurverschillen, zoals stroomaansluiting en kun je hier per e-mail naar informeren. De paklijst stop je dan in je bagage zodat je bij vertrek niets vergeet.

Pak je koffer of reis alleen met handbagage

Koffer inpakken -checklist-handbagage-travel-fly-airlines

Velen reizen graag zonder veel bagage en zijn daardoor flexibeler. Dit heeft veel voordelen en zeker bij low cost airlines hoef je niet extra te betalen. Bovendien gaat er geen tijd verloren bij het inchecken of aankomen. De verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben hun eigen regels over hoe groot en zwaar een stuk handbagage moet zijn en informeer hier tijdig over. De meeste zijn beperkt in grootte tot 55 cm x 40 cm x 20 cm en gewicht tot ongeveer 6 tot 10 kilo, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij. Als u tijdens uw vakantie met weinig dingen kunt rondkomen, kunt u veel geld besparen op bagagekosten. Hiervoor is het de moeite waard om te investeren in een bagagestuk dat speciaal voor deze afmetingen is ontworpen.

Koffers inpakken – welke dingen zijn niet toegestaan in handbagage

Koffers inpakken -checklist-tips-vloeistoffen-plastic tassen-luchthaven

Om veiligheidsredenen mogen bepaalde items niet in de handbagage worden vervoerd. We hebben een lijst samengesteld:

 • (Meerdere) aanstekers
 • Soepen, jams, spreads, …
 • Grote hoeveelheden vloeistoffen, waaronder pasta’s, siropen, lotions en gels
 • Geneesmiddelen zonder recept en niet in de originele verpakking
 • haringen
 • Bepaalde sport- en vrijetijdsuitrusting
 • Hengels
 • Peroxiden en haarkleurmiddelen
 • Boren en ander gereedschap
 • Nagelvijlen, nagelschaartje & Scheermesjes

Vloeistoffen, crèmes of gels mogen in de handbagage worden vervoerd als ze zijn gevuld in afzonderlijke afsluitbare containers tot maximaal 100 ml en verpakt in een afsluitbare plastic zak van maximaal 1 liter.

Koffers inpakken – Hoeveel stuks bagage zijn toegestaan?

Koffer inpakken -checklist-tips-handbagage-reis-vakantie

Bij veel luchtvaartmaatschappijen kun je naast handbagage een tweede tas of persoonlijk item meenemen in de cabine van het vliegtuig. Over het algemeen zou dit echter een stuk kleiner moeten zijn dan gewone handbagage. Een persoonlijk item kan bijvoorbeeld zijn:

 • een jas of jas
 • een paraplu, krukken / wandelstok
 • een handtas
 • een kleine camera- of laptoptas
 • Materiaal lezen

Pak je koffer in – plan je bagage zorgvuldig van tevoren

inpakken-koffer-checklist-tips-sorteren-bagage-handbagage

Willekeurig kleding uit de kast slepen, met het idee om tijdens de vakantie aan te kleden of op de vakantieplek aan te komen en te constateren dat dit en dat vergeten is, zijn situaties die het goede humeur kunnen bederven. Nadat alles in de handbagage zit, ga je verder met de kleding.

Plan outfits en stop ze in je koffer

Checklist-inpakken-je-koffer-checklist-tips-kleren-sorteren-een-checklist maken

Om tijd en ruimte te besparen op nutteloze dingen, plan je je outfits voor de reis. Natuurlijk had u zich moeten informeren over het weer in de vakantiebestemming voor de specifieke periode en de kleding dienovereenkomstig moeten kiezen. Daarnaast neem je onderdelen die op verschillende manieren te combineren zijn. Coördineer je uiterlijk in je hoofd. Een opvallende top is overdag te combineren met een jeans en sneakers en ‘s avonds met een rok en hoge hakken. Je hebt zeker niet voor elke dag van je vakantie vijf verschillende vesten nodig voor het geval het kil wordt. Een stoere leren jas is genoeg om de look te upgraden. Het is altijd een goed idee om de outfits uit te proberen voordat je op reis gaat. Zo verlies je later geen tijd met twijfel over welk onderdeel je precies met welke combineert.

Pak je koffer in en neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee

Koffer inpakken -checklist-tips-documenten-waardevolle-geld

Waardevolle zaken zoals sieraden, camera’s en dergelijke dienen bij u te zijn en behoren tot de handbagage. Als je koffer zoekraakt of wordt gestolen, is al het waardevolle bij je. In principe neem je zo min mogelijk waardevolle spullen mee, omdat het kan gebeuren dat je je portemonnee kwijtraakt of zelfs gestolen wordt. Behalve zakgeld en kamersleutels heb je dus niet altijd waardevolle spullen bij je, zoals geld, pinpassen, paspoorten en dergelijke. Veel hotels en hostels hebben kleine kluisjes met sloten voor waardevolle spullen. Daarnaast kun je zelf een schuilplaats ontwerpen en zo je waardevolle spullen onzichtbaar maken voor dieven. Spoel een leeg pakje shampoo of zonnebrandolie goed af en knip de bovenkant open. Daarin breng je je waardevolle spullen en documenten.

Verpak cosmetische artikelen in een koffer – monsterpakketten besparen enorm veel ruimte

Pak je koffer-checklist-tips-cosmetische-artikelen-monster-flessen-vloeistoffen

Je hebt zeker geen volle fles shampoo nodig voor een weekje vakantie. De kleine verpakkingen en monsterflesjes zijn speciaal ontworpen voor op reis. Ondanks de kleine hoeveelheid zijn ze helemaal niet goedkoop. Eenmaal gekocht, kunnen de kleine plastic potjes meerdere keren worden gebruikt, zelfs als de inhoud al lang is opgebruikt. Was ze goed af, verwijder het merklabel en gebruik een stift om te schrijven wat er in de fles zit. Houd er rekening mee dat u geen containers groter dan 100 ml in uw handbagage mag hebben.

Pak je koffer in – slimme trucs en tips besparen ruimte in je bagage

Koffer inpakken checklist-tips-sorteer-kleding-rolling-tips

Zware dingen naar beneden: Verpak zware dingen, zoals schoenen, cosmetica, boeken, in het onderste deel van de koffer. Dit betekent dat ze de andere inhoud niet naar beneden duwen, knikken en mogelijk beschadigen bij het vervoeren van de bagage.

Slim inpakken: stop sokken, panty’s en ander zacht keukengerei in de schoenen om ruimte te besparen in de koffer. Bovendien houdt deze kleine truc je schoenen in goede staat.

Pak je koffer en leg zware spullen neer

Koffer inpakken checklist-tips-sorteren-kleren oprollen

Kreukvrij inpakken: Verpak je kleding als je vloeipapier (uit de hobbywinkel) of ontbijtsandwichpapier tussen de afzonderlijke kledingstukken legt. Daarnaast kun je kleding, blouses of broeken apart van elkaar in doorzichtige plastic zakken verpakken, net als bij het schoonmaken. Vouw overhemden en blouses in elkaar om te voorkomen dat de overhemdkraag bekneld raakt, rol een riem in de kraagopening. T-shirts, lichte truien en andere katoenen kleding kun je oprollen in plaats van opvouwen, waardoor je makkelijk gaatjes in je koffer opvult. Een stuk karton tussen de lagen voorkomt kreuken, zeker bij fijne materialen. Zodat de beha’s hun vorm behouden, de cups opvullen met sokken of ondergoed.

Opruimen bij het inpakken van je koffer

checklist-koffer-checklist-tips-fragile-dingen-accessoires-bagage

Kleine dingen zoals oplaadkabels, medicijnen, kostuumjuwelen en haaraccessoires kunnen snel verloren gaan in een grote koffer. Verpak ze in aparte plastic zakken of in kleine containers. In een lege Tic Tac-pot kunnen haarspeldjes en elastiekjes perfect worden opgeborgen en dus netjes worden gehouden. Breekbare voorwerpen, zoals zonnebrillen, moeten in de kleding worden opgerold om te voorkomen dat ze tijdens de reis worden verpletterd.

Pak je koffer in en voorkom overbagage

Koffers inpakken -checklist-tips-handbagage-damesbagage

Kan het gebeuren dat je teveel souvenirs hebt gekocht en je koffer barst uit zijn voegen? Neem een ​​opvouwbare reistas mee in je koffer als je vertrekt. Indien nodig kunt u deze gebruiken voor handbagage of extra bagage op de terugreis. Forfaitaire prijzen van 15 tot 45 euro zijn verschuldigd voor extra bagage, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij. Het is veel goedkoper als je het voor vertrek online, in het servicecentrum of in een reisbureau boekt.

Koffers inpakken – een insidertip: belastingvrije artikelen zijn vrijgesteld van bagageregels

Koffer inpakken-checklist-tips-duty-free-shopping-free

Alles wat u na de veiligheidscontrole koopt, wordt belastingvrij genoemd. De artikelen die in de belastingvrije zone zijn gekocht, zijn vrijgesteld van de handbagageregelgeving en u kunt ze meenemen in het vliegtuig. Je kunt ook snel iets extra’s in een belastingvrije tas doen.

Pak je koffer in en reis veiliger

Pak-je-koffer-checklist-tips-veiligheidsslot-slot

Over het algemeen moet elke passagier letten op de veiligheid van zijn bagage en deze daarom altijd op slot doen. Aan de andere kant kan een klein slotje diefstal niet voorkomen, maar het kan er wel op wijzen. Het kan voorkomen dat na de röntgenfoto een bagagestuk om veiligheidsredenen moet worden geopend, meestal zonder het slot te beschadigen. Met behulp van een hoofdsleutel die de beveiligers van de kofferfabrikant krijgen, kunnen vrijwel alle sloten probleemloos worden geopend en worden alleen in uitzonderlijke gevallen opengebroken. In alle gevallen ontvangt de passagier altijd een informatieblad over wat er gebeurt.

Waardevolle spullen zoals laptops, contant geld en sieraden moeten in handbagage worden vervoerd

Pak je koffer checklist-waardevolle-dingen-documenten-geld