Reizen & vakantie

Vakantie in klimaatneutrale droomhuizen: passieve energiehuizen op Tenerife

Passieve energiehuizen strand-zonne-installaties-dakterras-ligbedden

Tenerife is het grootste Canarische eiland, beroemd om zijn droomstranden en ook om het feit dat hier de grootste berg van Spanje, de Teide, ligt. Populair bij alle vakantiegangers voor wie zon en zee een absolute must zijn, er zijn veel verschillende manieren om uw vakantie hier door te brengen. Bijzonder populair zijn de toeristische resorts Playa de las Américas, Puerto de la Cruz of Costa Adeje, waar hotels van verschillende categorieën te vinden zijn. Maar er is ook iets voor vakantiegangers met heel speciale wensen. Wat dacht je van B. met een vakantie in het testlaboratorium, dat idyllisch gelegen is in het zuiden van het eiland met slechts 5 minuten lopen naar het strand?

Futuristische passieve energiehuizen in een sciencefictionlandschap

Passieve energiehuizen wind-zon-hernieuwbare-energie-gebruik

Toegegeven, dat klinkt in eerste instantie niet als een droomvakantie. Maar als je erachter komt dat het een “openluchtlaboratorium” is, is de eerste schok verteerd. Als je dan ook nog de verschillende passieve energiehuizen ziet die daar op je staan ​​te wachten, eerst online en later misschien wel direct ter plaatse, dan zal alles plaats maken voor een gevoel van puur vakantievreugde. de Casas Bioclimáticas zijn een project van het Instituto Tecnológico y de Energías Renovables (ITER), gefinancierd door het eilandbestuur. Het gaat dus om hernieuwbare energie, het gebruik van zon, water en wind.

En hoe zoiets er in het ideale geval uitziet, komt tot uiting in de 25 casa’s op het terrein van het instituut, die qua uiterlijk variëren van de Bauhaus-bungalow tot de hobbitgrot. Uit de inzendingen van zo’n 400 architectenbureaus van over de hele wereld werden de mooiste en meest duurzame ontwerpen geselecteerd. Voor deze exclusiviteit betaal je een prijs van 130 tot 180 euro per dag, die niet al te hoog is. Alle woningen zijn zeer smaakvol ingericht en het gehele systeem wekt via windturbines op het terrein en zonne-energie voldoende energie op om zelfvoorzienend te zijn. Het heeft zelfs een eigen ontziltingsinstallatie voor zeewater

Als uit onderzoek blijkt dat het raam dicht moet blijven

Passieve energiehuizen strand-vakantie-zonne-systemen-dak

Deze passieve energiehuizen zien af ​​van conventionele airconditioningsystemen, maar een intelligente constructie met luchtkamers en schachten, het gebruik van de locatie van de huizen en in één geval zelfs een klein beekje dat door de woonkamer stroomt, garanderen een interieur dat altijd aangenaam getemperd – ondanks de warme klimaten op Tenerife. Maar tegelijkertijd zijn de woningen ook een onderzoeksproject. In dit opzicht zijn de vakantiegangers die daar overnachten ook onderdeel van een experiment.

De wetenschappers ontvangen enorme hoeveelheden gegevens van sensoren in de huizen, die verdere mogelijkheden voor optimalisatie van het energieverbruik onthullen. De ene of de andere vakantieganger houdt ervan om het raam te kantelen om frisse lucht binnen te laten. Enerzijds is dit begrijpelijk, maar het kan ook verkeerd zijn in het belang van de onderzoekers. De gegevens zeggen dat een open raam niet nodig is, maar de bewoner is wetenschappelijk irrationeel. Maar juist dit gedrag is waardevol, in dit geval is het duidelijk dat de behoeften van het huis en de persoon op elkaar moeten worden aangepast.

Passieve energiehuizen – klein nadeel, geweldige vakantie-ervaring

Passieve energiehuizen hernieuwbare energie-zonnesystemen-zadeldak

Enerzijds dragen de vakantiegangers bij aan een beter begrip van de wetenschappers en anderzijds genieten ze van hun vakantie. Er is echter een klein nadeel: het resort is een beetje buiten de gebaande paden; De toegang tot het terrein is via een poort die 24 uur per dag wordt bewaakt door een portier. De meeste vakantiegangers gebruiken een huurauto om boodschappen te doen in de supermarkt of voor uitstapjes over het eiland. Hoewel er ook een speciale service is die boodschappenlijstjes ontvangt en alles krijgt wat je nodig hebt, wordt deze niet vaak gebruikt.

Op de een of andere manier zijn de Casas Climáticas een absoluut waardevolle vakantiebestemming voor zowel stellen als gezinnen tot 5 personen en een absolute belevenis. Wie in uw kennissenkring is wel eens op vakantie geweest naar een testlocatie? En zelfs als de prijzen een beetje hoog zijn – met een goedkope vlucht zoals B. van de goedkope luchtvaartmaatschappij SunExpress, die dit seizoen ook voor het eerst op Tenerife vliegt, kun je toch een heerlijke vakantie beleven tegen een redelijke prijs. En als je milieuvriendelijk wilt zijn tijdens het vliegen, kijk dan eens naar Sfeer kom langs en betaal een klein bedrag om de ecologische voetafdruk te compenseren.

passief-energiehuis-familie-hernieuwbare-energieën-familie-speelweide