Schoonheid

Huidverzorging met natuurlijke cosmetica – voordelen van biologische producten

goede huidverzorging waar moet je op letten?

de Huidverzorging met natuurlijke cosmetica ligt op ieders lippen en wordt steeds belangrijker. En terecht, want de biologische producten zijn niet alleen goed voor het milieu, ze bieden ook een bijzonder zachte verzorging voor de huid. De reden hiervoor zijn de ingrediënten, want natuurlijke cosmetica bevatten geen conserveringsmiddelen of minerale oliën, maar vertrouwen op puur natuur. Dat is tenminste wat de reclame belooft, maar de consument moet er eigenlijk niet blindelings naar grijpen, maar de verschillende zegels en achtergronden kennen. Omdat niet alle biologische producten hetzelfde zijn.

Huidverzorging met natuurlijke cosmetica – kan conventionele producten bijbenen?

Producten kiezen Huidtype Juiste verzorgingstips

de Huidverzorging met natuurlijke cosmetica heeft zichzelf tot doel gesteld het natuurlijke evenwicht van de huid te herstellen of te behouden. Centraal staat het zelfregulerend vermogen van de huid, dat door middel van effectieve natuurlijke ingrediënten gestimuleerd of ondersteund moet worden in hun natuurlijke functie. Een ander belangrijk verschil met conventionele cosmetica is dat er geen rigide indeling naar huidtype is, maar dat het uitgangspunt van de zorg rekening houdt met de huidige huidconditie. Met conventionele cosmetica daarentegen wordt de huid automatisch voorzien van alles wat het nodig heeft, maar dit betekent dat het het vermogen om zichzelf te reguleren verliest. Dit komt door de chemische samenstelling, die soms onbekende factoren zijn voor het organisme en daarom slechts gedeeltelijk kunnen worden gebruikt. Sommige van deze ongebruikte componenten kunnen echter niet worden uitgescheiden en blijven lange tijd in het lichaam in de vorm van toxines.

Lichaams- en huidverzorging met natuurlijke cosmetica – ingrediënten

Huidverzorgingscrème gecertificeerde producten

 • Essentiële oliën
 • Plantaardige vetten
 • Plantenextracten
 • Natuurlijke antioxidanten
 • Biologische wassen
 • Natuurlijke kleuren zoals bietensap of karamel

Voordelen van natuurlijke cosmetica

Producten shampoo natuurlijke cosmetica overzicht

 • Milieuvriendelijke verpakking
 • Geen dierproeven
 • Milieuvriendelijke productie
 • Het bevat geen chemicaliën zoals parabenen
 • Gebruik van natuurlijke grondstoffen
 • Biologische grondstoffen
 • Decoratieve cosmetica bevatten natuurlijke pigmenten

“Groene” cosmetica voor een eerlijke prijs?

Soorten natuurcosmetica Overzicht van welke certificaten

Inmiddels biedt bijna elke drogisterij natuurcosmetica aan tegen lage prijzen, waardoor de consument afziet van het gebruik van conventionele producten. Maar ook al is het aanbod aan buizen en potten al erg groot, niet elk product is echt veilig. Omdat de term “natuurlijke cosmetica” nog steeds niet wettelijk gereguleerd of duidelijk gedefinieerd is en er momenteel geen staats- of EU-wijd zegel is. Daarom moet bij het kopen een onderscheid worden gemaakt tussen echte natuurlijke cosmetica en die producten die gewoon op de kar springen en voor zichzelf willen profiteren van de momenteel populaire natuurlijkheid. Om deze reden geven veel conventionele bedrijven hun producten bijvoorbeeld geneeskrachtige kruiden of adverteren ingrediënten zoals voedende olijven of verfrissende aloë vera. Het probleem is echter dat deze stoffen veelal gebaseerd zijn op synthetische stoffen, zoals bijvoorbeeld paraffines, siliconen of problematische geur- en kleurstoffen. Sommige van deze producten bevatten allergene conserveermiddelen en zelfs kankerverwekkende formaldehyde, zoals het consumentenmagazine Eco-test kwam erachter. Die producten zijn dan ook geen echte natuurcosmetica – als je daarentegen onschadelijke producten wilt gebruiken, moet je je oriënteren op de bijbehorende keurmerken voor gecontroleerde natuurcosmetica. Deze zijn meestal te vinden bij gevestigde fabrikanten zoals Wala of Laverana, maar de online markt heeft ook gerenommeerde aanbieders beschikbaar, bijvoorbeeld in De winkel van Bärbel-Drexel. Online kun je ook controleren of het een gecertificeerde winkel is (Trusted Shops keurmerk), die onder andere ook een geld-terug-garantie biedt.

Dubbelzinnigheid door het gebruik van zegels

Schoonheidscrème producten zachte zachte huid

De gebruikte zegels geven echter niet alleen duidelijkheid, want een kijkje bij een gewone drogisterij laat zien dat zowel goedkope als dure producten het BDIH-zegel hebben. Zijn de artikelen dus gelijkwaardig? Feit is dat de eisen van de BDIH slechts minimumeisen zijn – goedkope merken voldoen daar vaak alleen aan, terwijl gevestigde producenten van natuurcosmetica vaak nog meer bieden. Veel gevestigde fabrikanten van natuurcosmetica hebben nu hun krachten gebundeld – in de loop daarvan werd de belangengroep “NaTrue” gevormd, die werd opgericht door industriepioniers zoals Wala, Laverana of Santaverde om strengere criteria in natuurlijke cosmetica te implementeren. Dit resulteerde uiteindelijk in een nieuw zegel dat in heel Europa geldig is. Hierin is bindend vastgelegd hoeveel biologisch er echt in moet en geeft nu ook daadwerkelijk meer duidelijkheid tussen alle verschillende zegels.