Sieraden

Hoe zilveren sieraden schoon te maken – 9 huismiddeltjes en handige tips

Zilveren sieraden schoonmaken -huismiddeltjes-tips-edelmetaal-waardevol-schoonmaken

 Iedereen die zilveren sieraden of bestek bezit, kent het probleem van bezoedelde vlekken op het edelmetaal. Dit komt echter door zijn aard – zilver reageert met het waterstofsulfide in de lucht en verkleurt daardoor. Het is op zich niet beschadigd, maar het uiterlijk lijdt onder de zwarte patina. Natuurlijk zijn er tal van middelen op de markt die speciaal voor dit doel zijn ontworpen, maar u kunt gemakkelijk de populaire gebruiken Schone zilveren sieraden.

Zilveren sieraden schoonmaken – 9 beproefde huismiddeltjes

Zilveren sieraden schoonmaken -huismiddeltjes-tips-ketting-hangers-hart

Als er vaak zwarte vlekken op uw sieraad zitten, is het handig om te kijken hoe u de vervelende verkleuring zoveel mogelijk kunt voorkomen. Bewaar de zilveren sieraden of het bestek altijd in een fluwelen doosje. Als extra maatregel moet u kettingen en oorbellen na het dragen grondig poetsen met een fluwelen doek. Het helpt ook om een ​​stukje wit krijt aan de sieraden en het bestek toe te voegen. Deze neemt het vocht op waardoor verkleuring helemaal niet kan optreden.

Bezoedeld bestek of zilveren sieraden schoonmaken met aluminiumfolie en zout water

Zilveren sieraden schoonmaken -huismiddeltjes-tips-bestek-aluminiumfolie-badkamer

Verrassend genoeg kunnen zilveren voorwerpen, of het nu sieraden of bestek is, worden schoongemaakt met aluminiumfolie. Doe de items in een kom, voeg een paar stukjes aluminiumfolie en een theelepel zout toe. Als de zilveren dingen extreem zwart zijn geworden, kun je ze in de folie wikkelen. Vul vervolgens de kom met heet water en laat 1-2 minuten staan. Zorg ervoor dat de inwerktijd niet wordt overschreden, anders kan het oppervlak worden aangetast. Spoel de items tot slot af met schoon water. Het aluminium van de folie geeft elektronen af ​​en het proces wordt versterkt door het zout in het water. De elektronen worden door het zilver geabsorbeerd en de oxidatielaag komt los. Het werkt echt – probeer het nu meteen!

Maak de zilveren sieraden schoon met bakpoeder of zuiveringszout 

Zilveren sieraden schoonmaken -huismiddeltje-tips-bakpoeder-frisdrank-tandenborstel

Misschien is de zachtste manier om zilverproducten schoon te maken met zuiveringszout of zuiveringszout. Meng een van de twee met water om een ​​pasta te maken en breng aan op het aangetaste sieraad of bestek. Na een korte inwerktijd afspoelen met water en goed uitpoetsen met een pluisvrije doek.

Maak de zilveren sieraden schoon met azijn

zilver-sieraden-reiniging-huishoudelijke-middeltjes-tips-polijsten-fluwelen-doek-wrijven

Azijn en fruitzuur in het algemeen helpen bij het verwijderen van alle onenigheden en vlekken in het huishouden of op textiel. Je hoeft alleen de waardevolle zilverproducten in een azijnbad te doen en ze minimaal 1,5 uur te laten ontspannen. Daarna goed afspoelen met water en afdrogen met een föhn zodat er geen watervlekken ontstaan.

Maak zilveren sieraden schoon met citroensap of vitamine C.

zilveren-sieraden-reiniging-home-remedie-tips-citroensap-zuur

Citroenzuur is een echte hulp in het huishouden. Om zilveren sieraden en bestek voorzichtig van de zwartgeblakerde vlekken te verwijderen, heb je vers geperst sap van een halve citroen nodig. Neem een ​​oude tandenborstel, week hem in het sap en wrijf hem zachtjes over de aangetaste plekken. Deze truc werkt feilloos en bijzonder snel.

 Maak zilveren sieraden schoon met bier

zilveren-sieraden-schoonmaak-huismiddeltjes-tips-bier-bad-gist-drank

Hoewel het gek klinkt, is zilver reinigen met bier zeer effectief. Bereid een bierbad voor je snuisterijen en laat ze binnen voor de nacht. Het hoge zuurgehalte in het bier lost langzaam maar effectief de vlekken op het metaal op. Na de ingreep dient u de waardevolle stukken zorgvuldig af te spoelen met water zodat er geen biergeur vrijkomt.

Bezoedelde zilveren sieraden of bestek schoonmaken met zure melk/yoghurt

zilveren-sieraden-reiniging-home-remedie-tips-zure-melk-gemakkelijk

Je kunt ook zure melk of yoghurt gebruiken om zilver schoon te maken. Doe de sieraden in een kom en voeg de zure melk toe om alles te bedekken. Laat de melk een paar uur inwerken, bij voorkeur een nacht. Daarna goed uitspoelen en kort oppoetsen met een fluwelen doek. Het zilver zal weer als nieuw glanzen.

Maak zilveren sieraden schoon met tandpasta

zilveren-sieraden-reiniging-huishoudelijke-middeltjes-tips-tandpasta-tandenborstel-reiniging

Tandpasta is een beproefd huismiddeltje dat bijna elk oppervlak laat glanzen. Het bevat kleine schurende deeltjes en ingrediënten die zachtjes vervagen. Deze reinigingsmethode is vooral geschikt als de zilveren sieraden filigrane accenten hebben die zwart verkleurd zijn. Breng de tandpasta aan en laat 10-15 minuten intrekken. Dan poets je met een oude tandenborstel zelfs de kleinste hoekjes en je favoriete ketting of fijn bestek fonkelt weer als nieuw.

Wrijf in met aardappelen en maak de zilveren sieraden schoon

zilveren-sieraden-schoonmaak-huismiddeltjes-tips-trucs-aardappel-rauw

Je kunt je zilver ook weer schoon krijgen als je het insmeert met een rauwe aardappel. Deze methode is met name bedoeld voor massief zilveren sieraden, vooral bestek.

Reinig alle zilveren sieraden die zijn aangetast met wrongelzeep en ammoniak

zilveren sieraden-reiniging-huishoudmiddelen-tips-zeep-zeep-ammoniak-water

Om zilver schoon te maken, kan wrongelzeep ook gemengd worden met een beetje ammoniak en opgelost worden in warm water. Spoel vervolgens af met warm water en wrijf zachtjes.

Leg schrijfkrijt naast zilveren sieraden en bestek – het neemt de vochtigheid op

zilveren-sieraden-reiniging-huismiddeltjes-tips-trucs-vocht-krijt