slaapkamer

De inloopkast – een droom van veel vrouwen

Kleur kledingkast lades overhemden schoenen opbergruimte

Veel vrouwen willen een inloopkast. Het biedt ruimte voor kleding, schoenen en accessoires en kan ook gebruikt worden als kleedkamer. Een inloopkast wordt nog steeds als een Rolls-Royce onder de kledingkasten beschouwd, maar met een beetje knowhow kan deze in veel appartementen goedkoop worden geïmplementeerd.

Inloopkast – welke kamers zijn geschikt??

 inloopkast opbergsysteem neutrale kleuren

In principe is elk klein kamertje in huis geschikt voor het inrichten van een inloopkast. Of het nu gaat om de voormalige kinderkamer, een klein kantoor, de berging of de zolder, een inloopkast kan met behulp van een goede planning worden aangepast aan de omstandigheden van de betreffende kamer. Het mooist is het natuurlijk als de inloopkast direct naast de slaapkamer staat. In dit geval kan een doorbraak de twee kamers met elkaar verbinden en de inloopkast bijzonder open maken.

Een inloopkast moet dezelfde inrichtingsstijl hebben als de rest van de kamers in huis. De vloer en de kleur van het meubilair moeten harmonieus opgaan in de algemene stijl van het appartement. Als het appartement is ontworpen in een landhuislook, moet de kledingkast dat ook doen. Als het appartement erg modern is, moet de inloopkast deze stijl ook weerspiegelen.

Inloopkast – individueel ontwerp is geen probleem

Kledingkast overhemden ophangen in kersenrode houtkleurige schoenenkast

Een van de grootste voordelen van de inloopkast is dat deze individueel kan worden afgestemd op uw eigen garderobe. Als je bijvoorbeeld veel jassen en jassen hebt, heb je veel mogelijkheden nodig om kleerhangers op te hangen, als je je kleding liever in lades opbergt, heb je veel lades of ladekasten nodig in de inloopkast. Als de afzonderlijke elementen van de inloopkast op elkaar moeten passen, kunnen ze het beste bij dezelfde meubelzaak worden besteld. Meubelwinkels zoals Ackermann bieden een grote selectie ladekasten, planken en dressoirs die kunnen worden gebruikt om een ​​inloopkast te ontwerpen.

Orde is het halve werk – dit geldt ook voor de inloopkast

Kledingkast opgezet houten dressoir shirts blouses

Wie een inloopkast in zijn appartement integreert, doet dit ook om orde te scheppen in zijn garderobe. Anders zouden alle kledingstukken willekeurig in één kamer kunnen worden gegooid. De inloopkast moet harmonieus lijken voor de kijker. Hiervoor is het van belang dat de kledingstukken volgens een bepaald ordeningsprincipe worden opgeslagen. Zo kunnen de kledingstukken bijvoorbeeld op kleur of op functie gesorteerd worden. Alle broeken aan de ene kant, alle jassen aan de andere, enzovoort. Het is ook een praktische oplossing om de kleding te sorteren in de volgorde waarin ze gekleed zijn. Eerst het ondergoed, dan de bovenkleding.

In een inloopkast dienen open en gesloten elementen te worden gecombineerd. Kleding die zelden wordt gedragen, wordt dan in gesloten elementen opgeborgen. Zo is hij permanent beschermd tegen stof en licht. Ook voor bijzonder gevoelige voorwerpen kunnen kunststof beschermhoezen een goede oplossing zijn. Als deze hoezen niet transparant zijn, kan er een foto van het kledingstuk worden gemaakt en op de hoes worden bevestigd. Wil je ook sieraden in je inloopkast opbergen, dan doe je dat het beste in een vitrinekast. Dit zet de edele stukken bijzonder goed in scène en kan ook individueel worden verlicht. Schoenen moeten ook verdwijnen in bijpassende schoenenkasten, zodat ze beschermd zijn tegen stof. Lades zijn goed voor lingerie en sokken, en kleine spullen kunnen in dozen worden opgeborgen. Het is raadzaam om deze dozen te labelen op basis van hun inhoud.

Praktische tips voor alles wat met de inloopkast te maken heeft

 Kledingkast rokken jurken tassen schoenen opbergruimte

Geen inloopkast is compleet zonder een grote spiegel. Wie zich aankleedt, wil immers niet elke keer naar de volgende kamer rennen om naar zijn outfit te kijken. Een klein make-up hoekje in de inloopkast is net zo praktisch. Als de inloopkast bijzonder groot is, is er in een hoek ruimte voor een kleine make-up- en kaptafel inclusief krukje.

Om ruimte te creëren in de inloopkast is het raadzaam om oude kleding die toch al niet of nauwelijks gedragen wordt, weg te doen. Zo ontstaat er ruimte voor nieuwe vondsten en oogt de inloopkast niet zo rommelig.

Als er voldoende ruimte is, kunnen stoelen zoals chique stoelen of een comfortabele bank in de inloopkast worden geïntegreerd.

Daarnaast dient er een rolcontainer voor vuile was aanwezig te zijn zodat gedragen kleding direct uit het zichtveld kan worden verplaatst en er geen rommel in de inloopkast ontstaat.

Wie van bijzonder knus en huiselijk houdt, legt in de inloopkast tapijten of een complete vloerbedekking. Als alternatief kan vloerverwarming worden geïnstalleerd zodat de inloopkast niet koud aan de voeten is. Bij het aankleden blijven mensen er immers vaak op blote voeten in

De optimale verlichting in de inloopkast

Kledingkastideeën ontwerpen bestelsysteem

Een inloopkast heeft meestal geen daglicht. Het is des te belangrijker om deze ruimte perfect te verlichten. Als basisverlichting dient een halogeenlamp te worden gebruikt. Dit felle licht wordt door de meesten als niet bijzonder comfortabel ervaren, maar het vervormt de kleur van de kleding niet. Om deze reden wordt halogeenlicht ook in veel kleedkamers gebruikt.

Bovendien kunnen afzonderlijke delen van de inloopkast worden verlicht. Hiervoor kan ook warmer licht worden gebruikt, wat zorgt voor een gezellige sfeer. Als er een vitrine is die wordt gebruikt voor sieraden of accessoires zoals riemen of sjaals, moet deze ook worden uitgerust met spots of soortgelijke kleine lichtbronnen. Zo komt hun inhoud tot zijn recht. Kleine LED-lampjes zijn hier het meest geschikt.

Wie een kap- en kaptafel in de inloopkast heeft geïntegreerd, moet hier ook voor de juiste verlichting zorgen. In dit geval is het aan te raden om een ​​daglichtlamp aan te schaffen. Het komt heel dicht bij echt daglicht en zorgt ervoor dat de persoon die ervoor zit elk klein detail kan zien.

Bouw zelf de inloopkast

 Bouw je eigen ontwerpen voor garderobe-ideeën

Als je geen aparte kamer hebt, kun je de inloopkast eenvoudig zelf bouwen met behulp van wat spaanplaat. Voor dit doel wordt een gebied van de gewenste grootte eenvoudig gescheiden van een grote kamer, idealiter van de slaapkamer. De spaanplaat vormt de nieuwe wanden van de inloopkast en moet dus doorlopen van de vloer tot aan het plafond. De inloopkast dient minimaal 1,5 meter diep en 2,1 meter breed te zijn. Bij driezijdig gebruik zou nog een oppervlakte van 90 bij 90 centimeter beschikbaar zijn.