slaapkamer

Dekens voor de slaapkamer – hoe warm moet het zijn?

Dekens-voor-de-slaapkamer-blauw-modern-satijn

Slaap is essentieel voor de mens. Het geeft ons niet alleen rust en helpt ons te ontspannen. Verschillende medische onderzoeken tonen aan dat slaapgebrek een impact heeft op het menselijk immuunsysteem. In dierproeven hebben wetenschappers een afname van de productie van witte bloedcellen aangetoond. Tegelijkertijd deed de geneeskunde in een onderzoek in de vroege jaren 2000 erkend dat te weinig slaap de wondgenezing negatief kan beïnvloeden.

Er zijn veel oorzaken van slecht slapen. Ziekte of andere systemische oorzaken, zoals hormonale onevenwichtigheden, kunnen verantwoordelijk zijn voor het slaaptekort. Aan de andere kant beïnvloeden ook externe factoren de slaap van de mens. Plotseling geluid van luide muziek van buren zou een mogelijkheid zijn die de getroffenen letterlijk wakker zou maken. Maar stress kan de slaap ook minder rustgevend maken.

Aan de andere kant is het kiezen van de verkeerde matras of dekbed meestal het laatste waar je aan denkt. Een goede nachtrust vindt alleen plaats als alle randvoorwaarden kloppen. Het probleem: je realiseert je meestal pas laat of een matras, kussen of deken voor 100 procent aan zijn doel voldoet. Iedereen die zich ‘s ochtends moe en moe voelt of die constant vastzit in “mini-jetlag” op kantoor, moet misschien het bed – en ook de dekens – op de proef stellen.

Dekens voor de slaapkamer – welke soorten dekens zijn er??

Plafonds-voor-de-slaapkamer-groene-filigraan-cirkelmotieven

Elk bed is inclusief:

– lattenbodem

– matras

– kussens en

– Donsdeken.

Vier punten die een sleutelrol spelen in hoe goed u de nacht doorbrengt – en hoe rustgevend uw slaap uiteindelijk is. Vooral het matras en de lattenbodem zijn elementen waar de consument nu meer aandacht aan besteedt. De laatste jaren wordt er immers steeds meer erkend dat beide een gezonde slaap beïnvloeden.

Desalniettemin tonen de huidige onderzoeken nog steeds aanzienlijke tekorten aan als het gaat om ontspannen slapen. Volgens een im Federaal Gezondheidsblad 2013 gepubliceerde studie, is meer dan een vijfde van de deelnemers aan de studie niet tevreden met hun eigen slaap. Een reden zou kunnen zijn om naar het verkeerde plafond te reiken. Wat voor dekbedden zijn er eigenlijk??

Moderne alpenlook voor de slaapkamer: geweldige ideeën voor magische hutten

Brei een grofmazige deken zonder naalden – instructies voor kopiëren

Vind de perfecte knusse deken: het materiaal en andere aankoopcriteria

Dekens voor de slaapkamer kunnen worden onderscheiden op basis van verschillende criteria, namelijk door:

Dekens-voor-de-slaapkamer-donker-paars-beddengoed

– het quilten

– het vulmateriaal

– seizoensgebonden gebruik

– het allergene potentieel, enz..

Met name de beïnvloedende factoren quilt- en vulmateriaal kunnen een grote invloed hebben op het comfort van het dekbed. Voorbeeld: Een deken zonder quilten, zoals gebruikelijk was in grootmoeders tijd, laat de vulling wegglijden. Beweging tijdens de slaap verschuift de vulling, wat kan leiden tot koude voeten. Aan de andere kant zijn donzen dekbedden of cassettedekbedden nu zo compact gestikt dat de vulling niet kan wegglijden. De verwarmende eigenschappen van het dekbed kunnen worden beïnvloed door de hoogte van de stang. Hoe lager de lat in een cassetteplafond, hoe dunner het geheel. in de

Wat betreft de vulling, naast natuurlijke vezels, zoals:

– Katoen

– omlaag of

– wol (bijv. schapenwol of alpaca)

Er worden ook vulmaterialen van synthetische vezels gebruikt. Ongeacht de materiaalkeuze moet het enerzijds warm zijn en niet te zwaar op de huid liggen, maar tegelijkertijd ook vocht kunnen opnemen en transporteren. De combinatie van quilten en vulling beïnvloedt het seizoensgebruik van een deken. Daarnaast kan een winterdeken ook op andere manieren gemaakt worden. Bij een zogenaamde duo-deken voor het koude seizoen worden twee dekens op elkaar gelegd en met drukknopen aan de zijkant verbonden.

Dekens voor de slaapkamer – welk materiaal is geschikt voor wie??

Plafonds-voor-de-slaapkamer-modern-design-kleurrijk

Zoals eerder vermeld, worden er zeer verschillende materialen gebruikt als vullingen in moderne dekbedden. Dons, d.w.z. de onderste veren met een korte kiel, is een van de klassieke vullingen. Omdat een deel van het dons echter wordt verkregen door levend plukken, is het dons in sommige gevallen in diskrediet geraakt. Overigens is bijzonder hoogwaardig dons afkomstig van de eidereend. Hun dons wordt verzameld uit de nesten die de eenden met het dons hebben bekleed om te fokken.

Ook wolvezels van schapen (bijv. merino) worden gebruikt. Daarnaast kunnen consumenten ook kiezen voor kasjmier of kameelhaar als vulmateriaal. En natuurlijk heeft ook katoen zijn weg gevonden naar onze dekbedden. Parallel aan de genoemde natuurlijke vezels heeft de industrie synthetische vezels ontwikkeld die ook als vulling kunnen worden gebruikt. Welk materiaal kan ik het beste kiezen? Twee essentiële criteria zijn hierbij van belang: de thermische eigenschappen en het vermogen om vocht op te nemen.

– Voorbeelden van goede thermische eigenschappen zijn:

– wolvezels

– kasjmier en kameel of

– omlaag.

Katoen of zijde zijn daarentegen minder geschikt als warmte-isolatoren. Aan de andere kant kunnen deze twee materialen – naast dons, kasjmier en camel dons – punten scoren op het gebied van vocht. Bij synthetische vezels bepaalt de betreffende vezelvariant de eigenschappen.

Belangrijk: Vooral natuurlijke vezels kunnen veeleisend zijn bij de reiniging en zijn slechts in beperkte mate bestand tegen machinaal wassen. Met dit aspect moet vooral rekening worden gehouden door mensen met een allergie.

Verschillende dekbedden voor zomer en winter?

Dekens-voor-de-slaapkamer-klassiek-patroon-beige-wit

Heel wat huishoudens gebruiken in de zomer en de winter hetzelfde dekbed. Het is duidelijk dat dit voor problemen zorgt. Iedereen die de winter doorbrengt met een zomerdeken bevriest. En midden in de zomer leidt de winterdeken gewoon tot overmatig zweten, wat op zijn beurt de slaap verstoort. Het dekbed moet daarom worden aangepast aan de seizoensomstandigheden.

Dit kan worden gedaan door het plafond volledig te veranderen. Zomer- en winterdekens verschillen in:

– quilten en

– vulmateriaal

van elkaar. Aan de andere kant biedt de handel tegenwoordig combinatieproducten aan – in de vorm van duodekens. Het motto is hier: Maak er 2 van 1. In de zomer kan een deken met knoopsluiting eenvoudig worden verwijderd, wat warmteontwikkeling en overmatig zweten voorkomt.

Gezond slapen met de juiste deken

Tips voor het kiezen van dekens voor de slaapkamer

Met de juiste matras slaap je beter. Het hangt echter niet alleen af ​​van de ondergrond waarop u uw bed legt. Hoewel kritisch, wordt het dekbed in veel gevallen als nogal secundair beschouwd. Het draagt ​​aanzienlijk bij aan een aangename nachtrust dankzij het materiaal dat optimaal is afgestemd op de slaper en de juiste dikte. Dus de volgende keer dat u een bed koopt, moet u niet alleen urenlang zoeken naar de perfecte lattenbodem en matras. Het dekbed verdient ook meer aandacht – zodat ook in de toekomst zoete dromen wachten!