slaapkamer

Goed binnenklimaat: 10 planten die geschikt zijn voor de slaapkamer

Volgens Feng Shui zijn planten niet geschikt voor de slaapkamer

De slaapkamer is de plek waar je kunt uitrusten na een actieve dag. Alles moet hier bijdragen aan een diepe en vredige slaap, ook kamerplanten. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan hun selectie, omdat sommige soorten schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Planten beïnvloeden de luchtkwaliteit en kunnen daardoor een direct positief of negatief effect hebben op de kwaliteit van je slaap. Hier geven we je tips waar je op moet letten bij het kiezen van planten en vertellen we je welke planten het beste zijn voor de slaapkamer.

Planten voor de slaapkamer: hoe koolstofdioxide de slaap beïnvloedt

Volgens NASA zijn planten voor de slaapkamer luchtzuiverende soorten

Kamerplanten kunnen meer dan alleen planken versieren. Ze kunnen ook je humeur stimuleren, je creativiteit stimuleren, je stressniveau verlagen, je concentratie verbeteren, kalmte creëren, de luchtvochtigheid in de kamer handhaven, zuurstof produceren en op natuurlijke wijze luchtverontreinigende stoffen filteren. Je zou kunnen zeggen dat het echt alleskunners zijn. Ondanks de positieve voordelen die kamerplanten bieden, verschillen de meningen over de vraag of je planten in de slaapkamer moet hebben. Sommige mensen denken dat het schadelijk kan zijn omdat planten net als wij ademen en ‘s nachts koolstofdioxide afgeven als onderdeel van fotosynthese. Een hoog kooldioxidegehalte in de kamerlucht kan ook leiden tot ongewoon hoge CO2-gehalten in het bloed. Je lichaam reageert door je ademhaling te verhogen om meer zuurstof te krijgen. Dit neemt de vorm aan van korte, snelle ademhalingen en lichte piepende ademhaling. De verandering in je ademhalingspatroon en de bijbehorende activiteit verstoort je slaap. Hoewel kooldioxide in kleine hoeveelheden relatief onschadelijk is, kun je het beste planten kiezen die ‘s nachts zuurstof produceren in plaats van kooldioxide.

Welke planten zorgen voor een gezond binnenklimaat

Booghennepplant geeft zuurstof af op een gezonde luchtzuiverende manier

Kamerplanten verbeteren de luchtkwaliteit binnenshuis. Droge binnenlucht wordt verantwoordelijk gehouden voor verschillende aandoeningen, zoals ademhalingsproblemen, keelpijn, verkoudheid en zelfs uitbraken. Kamerplanten helpen de luchtvochtigheid op peil te houden en in sommige gevallen te verhogen door waterdamp af te geven tijdens de transpiratie. Planten produceren naast zuurstof en vocht ook negatieve ionen, vergelijkbaar met veel luchtreinigingsmachines. De negatieve ionen hechten zich aan zwevende deeltjes zoals stof, schimmelsporen, bacteriën en allergenen en verwijderen deze effectief. Het is ook aangetoond dat de aanwezigheid van negatieve ionen de geestelijke gezondheid, productiviteit en algemeen welzijn verhoogt. Sommige veel voorkomende kamerplanten gaan zelfs een stap verder in de controle van de luchtkwaliteit en filteren verontreinigende stoffen zoals formaldehyde, trichloorethyleen, xyleen, ammoniak en benzeen..

Waarom worden planten volgens Feng Shui . niet aanbevolen voor de slaapkamer?

Volgens NASA filteren planten voor de slaapkamer de vervuilende stoffen in de lucht

Of planten in de slaapkamer goed of slecht zijn volgens Feng Shui wordt fel bediscussieerd. De klassieke theorie zegt dat planten niet geschikt zijn voor de slaapkamer. Boven alles moet de slaapkamer één doel dienen, namelijk om rust en ontspanning te geven. Planten hebben een sterke en levendige energie van groei en beweging – yang-energie – dat is niet de feng shui-energie die wordt aanbevolen voor de slaapkamer.

Planten behoren tot de houten elementen, dat wil zeggen, hun focus ligt op de opwaartse beweging. Slaap is een Yin-gebeurtenis waarbij de energie naar beneden stroomt en het lichaam tot rust brengt. Er zijn veel uitstekende plaatsen in uw huis voor Feng Shui om weelderige, levendige planten te zetten – zoals de oostelijke en zuidoostelijke gebieden van Bagua. Dit geldt echter niet voor de slaapkamer.

Groene lelieplant gezond voor de slaapkamer reinigt de lucht

Richt je je slaapkamer niet in volgens de regels van Feng Shui, dan hoef je niet zonder groen te doen. Een kleine of middelgrote plant in een hoek heeft geen invloed op je slaappatroon of luchtkwaliteit. Als je slaapkamer groot is, zal een enkele palmboom of andere grote plant er ook geweldig uitzien.

Bij het kiezen van kamerplanten voor de slaapkamer moet u rekening houden met het volgende:

– Het is noodzakelijk om alle informatie over de plant te krijgen, d.w.z. of deze ‘s nachts zuurstof afgeeft of speciale zorg nodig heeft.

– In deze kamer vermijd je liever exotische, sterk geurende sierplanten.

– Als je weinig natuurlijk licht in je slaapkamer hebt, kies dan voor schaduwtolerante en gemakkelijk te verzorgen kamerplanten.

– Langzaam groeiende planten zijn ook goede keuzes zodat hun energie de rustige sfeer in de slaapkamer niet verstoort.

– Er mogen geen stervende, zieke en verwaarloosde planten in je slaapkamer staan. Er wordt aangenomen dat mooie en gezonde bloemen de positieve energie in huis verhogen.

– Daarnaast mag je geen planten met naalden in de slaapkamer hebben. De eigenaren zullen ook stekelig en onaantastbaar zijn.

– De voorkeur gaat uit naar planten die het gevoel van liefde en wederzijds begrip bevorderen. Dit omvat bladeren en bloemen van rode en roze kleur. Kleurrijke kamerplanten zoals de koninklijke begonia (Begonia rex) zijn echte blikvangers.

– Als u huisdieren heeft zoals katten en honden, houd er dan rekening mee dat veel van deze planten giftig voor hen kunnen zijn.

Beste planten voor de slaapkamer Varens hebben niet veel licht nodig

Te veel planten kunnen de luchtvochtigheid aantasten en schimmelgroei stimuleren. U kunt dit voorkomen door het water in de kom te laten lopen en overtollig water regelmatig te verwijderen. Geef geen water totdat het oppervlak van de ondergrond er droog en poederachtig uitziet.

Plant voor donkere slaapkamer gezonde gouden fruitpalm

De meest populaire planten voor de slaapkamer volgens NASA

Al in 1989 maakte NASA een lijst van de beste luchtzuiverende planten. Hier zijn 10 soorten die ideaal zijn voor de slaapkamer.

1. Gouden fruitpalm (Dypsis lutescens): De Malagassische arecapalm is een krachtige luchtzuiverende plant. De onderzoekers zeggen dat deze kamerplant ideaal is voor iedereen die last heeft van verkoudheid en sinusproblemen, omdat ze de luchtvochtigheid verhoogt. Dit maakt het op zijn beurt gemakkelijker om te ademen, zodat sinusitis kan worden verlicht.

Aloë vera plant voor de slaapkamer, gezond luchtzuiverend

2. Aloë Vera: De aloë vera plant is gemakkelijk te verzorgen en heeft veel gunstige eigenschappen voor de gezondheid. Het is door NASA uitgeroepen tot een van de beste planten voor luchtzuivering. Waarom? Het geeft ‘s nachts continu zuurstof af en zorgt zo voor een goed binnenklimaat. Het neemt ook benzeen op (te vinden in wasmiddelen en kunststoffen) en formaldehyde (te vinden in verven en vloerafwerkingen), waardoor de lucht super schoon blijft.

Engelse klimop ideaal voor de slaapkamer volgens NASA

3. Gewone klimop (Hedera-helix): De klimop, die meestal wordt geassocieerd met gevelbegroening, is ideaal voor de slaapkamer. Wetenschappers van het American College of Allergy, Astma & Immunologie “vond dat klimop in slechts 12 uur 78 procent van de schimmel in de lucht kan opnemen”.

4. Dwergdadelpalm (Phoenix roebelenii): Deze plant is winterhard, droogtetolerant en langlevend. Het is ideaal voor het opzuigen van verontreinigende stoffen uit de lucht – vooral xyleen.

Planten voor de slaapkamer zwaardvarens in witte potten aan de muur

5. Zwaardvaren (Nephrolepis exaltata): Deze aantrekkelijke plant heeft altijd onze huizen gesierd – en met een goede reden. De zwaardvaren is een van de bijzonder goede ontgiftende planten omdat het aanzienlijke hoeveelheden formaldehyde bindt.

6. Zuigerdraad (aglaonema): Dit is een sierbladplant die gemakkelijk te verzorgen is. De kolfdraad groeit goed, zelfs bij weinig licht en in gebieden waar andere planten niet kunnen groeien (zoals een donkere, koude slaapkamer).

Beste plant voor de slaapkamer Spathiphyllum schede blad, bladvlag, enkel blad of vredeslelie

7. Vredeslelie (Spathiphyllum): Deze prachtige plant kan de lucht zuiveren en de luchtkwaliteit met 60% verbeteren. Het absorbeert ook schimmelsporen via zijn bladeren.

8. Groene lelie (Chlorophytum comosum): Deze kamerplant groeit zeer snel en kan in slechts twee dagen tot 90 procent van de gifstoffen uit de lucht in je slaapkamer opnemen. Het is bijzonder geschikt voor mensen met een stofallergie.

Groene lelieplant in een aarden pot in de slaapkamer naast bed

9. Stokpalm (Rhapis excelsa): Deze kamerplant is een van de meest effectieve planten om de lucht te zuiveren van formaldehyde, ammoniak, xyleen en tolueen. De stokpalm geeft de voorkeur aan een lichte tot gedeeltelijk beschaduwde standplaats met koelere temperaturen van 15 – 20°C. Dus perfect voor een koude slaapkamer.

10. Huilende vijg (Ficus benjamina): Deze kamerplant houdt van een lichte standplaats en een hoge luchtvochtigheid. Tussendoor besproei je ze met niet te kalkhoudend water. De huilende vijg haalt formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen uit de lucht.

Klimop met hangende groei brengt kleur in de witte slaapkamer