slaapkamer

Is de matras hard of zacht? Welk matras is beter voor je rug

zachte of harde matrassen zijn ideaal voor mensen die op hun rug of buik slapen

Een goed matras is de basis voor een goede nachtrust. Maar de verscheidenheid aan matrastypes op de markt is enorm en maakt de keuze moeilijker dan ooit. En een van de belangrijkste beslissingen bij het kopen van een matras betreft de mate van stevigheid van de matras. Wat is beter voor je rug: een harde of een zachte matras? Beide varianten hebben hun voor- en nadelen, die we hieronder willen verduidelijken. Hier zijn enkele tips die u kunnen helpen bij het nemen van uw beslissing.

Wat maakt een matras tot een optimaal matras?

Naast persoonlijke voorkeuren is de gezondheid van de wervelkolom een ​​belangrijke factor bij het kiezen van een geschikte matras. De wervelkolom heeft drie natuurlijke rondingen die ondersteuning nodig hebben, zelfs als ze horizontaal liggen. Een goede matras houdt het lichaam in een neutrale positie, d.w.z. hoofd, schouders, rug, billen en hielen moeten een rechte lijn vormen. Hierdoor kunnen de spieren goed ontspannen terwijl u slaapt. Na verloop van tijd kan de juiste matras een betere slaap bevorderen en zelfs de houding verbeteren. De verkeerde matras kan rugpijn veroorzaken, vooral in de wervelkolom, en de slaap verstoren.

Harde of zachte matras – wat is het verschil?

welke hardheidsgraad wordt in matrassen als zacht of hard beschouwd

Het duidelijke verschil tussen een harde en een zachte matras is hoe het aanvoelt als je gaat liggen. Een harde matras geeft niet of weinig mee, terwijl je wegzakt in een zachte matras. Deze gids legt de term “matrashardheid” op een gemakkelijk te begrijpen manier uit. De hardheidsgraad kan variëren tussen H1 en H5. H1 is de zachtste en H5 is de moeilijkste optie in ligcomfort. Het is belangrijk op te merken dat de hardheidsinformatie niet gestandaardiseerd of landelijk gestandaardiseerd is en dat het gevoel van liggen daarom ook subjectief kan zijn.

De stevigheid of zachtheid van een matras hangt ook af van het materiaal en de dichtheid ervan. Ook een topper of padding kan de waargenomen stevigheid beïnvloeden. Een traagschuim topper heeft bijvoorbeeld misschien een oppervlakkig gevoel van stevigheid, maar niet echt de eigenschappen van een echt harde matras.

De voordelen van een harde matras

zachte of harde matras ideaal voor zijslapers

Voor degenen die geen vervelende rugpijn hebben, zal een harde matras meestal comfortabeler zijn. Op deze manier nemen de botten de meeste stress op, wat betekent dat de spieren, aders en slagaders kunnen ontspannen. Dit verbetert ook de bloedcirculatie. Harde matrassen bieden de rug een stabiele ondersteuning en zijn meestal beter geschikt voor mensen die op hun rug of buik slapen.

Nadelen van een harde matras

Overschakelen van een zachtere naar een hardere matras kan in het begin erg oncomfortabel zijn. Dit wordt na verloop van tijd meestal minder opvallend. Voor specifieke rugproblemen zoals artritis en scoliose kan een harde matras de rugpijn echter verergeren.

De voordelen van een zachte matras

Voordelen van de zachte matras Man en vrouw liggen in bed

Zachte matrassen worden aanbevolen voor lichtere mensen met een lichaamsgewicht tot 70 kg en voor mensen met rugpijn op een middelhard matras. Een zachte matras past zich beter aan de contouren van de wervelkolom aan en is daarom bijzonder geschikt voor zijslapers, omdat deze een betere ondersteuning biedt voor de schouders en heupen.

Nadelen van een zachte matras

Hoewel ze comfortabeler en luxer lijken, kunnen zachte matrassen leiden tot rugklachten voor mensen die op hun rug en buik slapen, maar ook voor mensen die zwaarder zijn. Voor twee bedgebruikers met verschillende gewichten kan een zachte matras een probleem zijn. Daarom kiezen veel mensen voor twee matrassen met twee verschillende hardheden.

Harde of zachte matras voor rugpijn Senior paar liggend in bed

Harde, medium of zachte matras voor rugpijn?

Vaak wordt het advies gegeven om bij rugpijn een harde matras te nemen. Maar de ideale hardheidsgraad voor rugklachten ligt ergens in het middelzware bereik. De perfecte matras mag niet te zacht en niet te hard zijn en moet een goede balans bieden tussen ligcomfort en een gezonde houding.

Welke matrashardheid past het beste bij jou?

De twee belangrijkste factoren bij uw beslissing zijn of u het wilt of niet Rugpijn lijden of niet, en welke? Slaaphouding Ze verkiezen. Buik- en rugslapers hebben een stevigere matras nodig die goede ondersteuning biedt en doorzakken in het midden van het lichaam voorkomt. Zijslapers of mensen met rugklachten slapen beter op een zachte matras. Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden, is dat: lichaamsgewicht. Een zwaar persoon kan bijvoorbeeld een stevige matras bedrieglijk zacht vinden.

Mate van hardheid van matrassen aanbevolen hard of zacht, afhankelijk van lichaamsgewicht

Een andere belangrijke factor die niet over het hoofd mag worden gezien, is: Persoonlijke voorkeuren. Ongeacht welke hardheidsgraad overeenkomt met uw gewicht, als het u niet het comfort geeft dat u nodig heeft, zult u waarschijnlijk ook niet goed slapen. Bedenk dat de stembeslissing niet zwart of wit is, maar vele facetten heeft. Er zijn verschillende manieren om het matras aan uw behoeften aan te passen. Een te hard matras kan bijvoorbeeld zachter gemaakt worden met een topper. De beste manier om een ​​matras te testen, is door hem grondig uit te proberen.