slaapkamer

Massief houten bedden: welk hout past het beste bij jouw interieur?

Het is bewezen dat je pure ontspanning kunt vinden in de natuur. Daarom is het logisch om de slaapkamer, waar we gemiddeld ongeveer een derde van ons leven doorbrengen, zo natuurlijk mogelijk te maken. Natuurlijke materialen zorgen niet alleen voor comfort, maar hebben ook een positief effect op het binnenklimaat. Een massief houten bed werkt bijvoorbeeld als klimaatregelaar omdat de openporige oppervlaktestructuur van het hout de vochtigheidsgraad tot op zekere hoogte kan compenseren. Hieronder leest u welke andere voordelen massief houten bedden bieden en welk hout qua kleur het beste bij uw inrichting past.

Voordelen van massief houten bedden voor een gezonde slaapkamer

Voordelen van massief houten bedden voor een gezonde slaapkamer

Breng ze, naast hun natuurlijke uitstraling, mee Massief houten bedden nog meer voordelen:

  • Ze worden gekenmerkt door een zeer lange levensduur.
  • Ze worden op een ecologisch duurzame manier geproduceerd.
  • Ze zijn extreem veerkrachtig en robuust.
  • Drukpunten, krassen en deuken in het hout zijn eenvoudig te repareren.
  • Elk massief houten bed is absoluut uniek dankzij de individuele nerf van het hout.
  • Massief houten meubelen zijn tijdloos mooi en passen perfect in elk interieur.

Welk hout is het beste voor massieve bedden??

Welk hout is het beste voor massief houten bedden?

Eik – Het hout van de eik is geelwit tot geelbruin en varieert naargelang de houtbehandeling. Koel groen, zoals smaragdgroen of saliegroen, past perfect bij een bed van massief eikenhout. Deze combinatie doet denken aan een bos en past ook perfect bij de moderne urban jungle trend. En gecombineerd met steengrijs en wit geef je je slaapkamer in de Scandinavische look een natuurlijke charme.

Wilde eik is ook erg populair voor het maken van massief houten bedden. De term verwijst niet naar een boomsoort in de traditionele zin. Het wordt veeleer gebruikt om duidelijk te maken dat het een bijzonder eikenhout is. Kenmerkend voor de wilde eik zijn de zeer interessante, opvallende nerf en karakteristieke poriën, die het bed een rustieke flair geven.

Wild eiken massief houten bed in combinatie met metalen meubelen en groene planten

beuken is ook een hardhout, maar is zachter dan eiken. Hetzelfde geldt voor de wilde eik Kern beuken hoofdzakelijk over de optica. Het hout is zwaar, minder elastisch en zeer goed te verwerken en te kleuren. Om deze reden zijn bedden van massief beukenhout in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Als het op inrichting aankomt, kun je vertrouwen op warme kleuren als geel, oranje en roze, omdat ze de warmte van het beukenhout mooi benadrukken.

kaak behoort tot de coniferen en heeft een prettige lichte kleur. Door het hoge gehalte aan natuurlijke harsen is grenenhout vochtbestendig en bestand tegen motten. Een bed van massief grenenhout laat zich prachtig combineren met andere inrichtingselementen in landhuisstijl of Scandinavische stijl.

een donkergroene muur in de slaapkamer benadrukt het stenen grenen bed mooi

Steen dennen – De Zwitserse steenden is een naaldhout. Dit natuurlijke hout heeft een lichte kleur en karakteristieke, levendige nerf. Het bevat ook essentiële oliën en harsen en verspreidt een onweerstaanbare geur. Als u het comfort van een alpine chalet in uw eigen slaapkamer wilt brengen, moet u investeren in een grenen bed.

okkernoot is een zeer harde houtsoort die ook zeer goed bestand is tegen insectenplagen. De walnoot heeft een donkere, elegante uitstraling en heeft een retro flair die bijzonder geschikt is voor grote ruimtes. Een massief walnoothouten bed past perfect in een slaapkamer in moderne stijl uit het midden van de eeuw.

kersenhout staat bekend om zijn roodbruine kleur, die na verloop van tijd steeds donkerder wordt. Door de uniforme, edele structuur van het hout is dit materiaal erg populair voor de productie van hoogwaardige meubelen. De roodachtige houttint komt goed tot zijn recht in combinatie met wit en antraciet.

Ook de houtsoort in de massief houten bedden speelt een bepalende rol in de prijs. Beuken- of kernbeuken zijn beduidend goedkoper dan noten- of kersenhout. Maar zo’n bed kopen kan gezien worden als een goede investering, want massief hout gaat vaak generaties lang mee zonder zijn schoonheid of kwaliteit te verliezen.

Een massief houten bed op de juiste manier verzorgen

Massief houten bed donker tegen een grijze muur in de slaapkamer

Wanneer het massief houten bed bij je thuis aankomt, geef het dan wat tijd om te acclimatiseren. Laat het gewoon een dag in de slaapkamer liggen, zonder matras of lakens.

Controleer de omgeving, want massief hout kan vervormen door grote schommelingen in temperatuur en vochtigheid in de kamer. Om ervoor te zorgen dat het waardevolle hout niet uitdroogt, mag het bed niet te dicht bij radiatoren worden geplaatst of aan direct zonlicht worden blootgesteld.

Massief houten bedden moeten vanwege hun hoge gewicht uiterst voorzichtig worden verplaatst. Als je het meubilair in de slaapkamer opnieuw wilt rangschikken, vermijd dan om het bed op de vloer te duwen, omdat je er krassen op kunt maken.

Als natuurproduct heeft massief hout ook regelmatig onderhoud nodig. Het is raadzaam om het massief houten bed één of twee keer per jaar te oliën. Hiervoor kunt u speciale houtverzorgingsoliesprays gebruiken die verkrijgbaar zijn bij de vakhandel en meestal zijn gemaakt op basis van lijnolie. De olie beschermt het hout tegen vuil, water en slijtage en verfrist de natuurlijke houttint.

Richt de slaapkamer natuurlijk in met massief hout, natuurlijke materialen en planten