Sport

Sporten in de ochtend of in de avond? Wanneer is de beste tijd om te sporten?

Lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel van een gezonde en actieve levensstijl. Terwijl sommige mensen liever ‘s ochtends hardlopen, vinden anderen het leuk om in de late namiddag te sporten. Sommigen oefenen zelfs vlak voor het slapengaan. Heeft het enig voordeel om op een bepaald tijdstip van de dag te sporten? Moet je ‘s ochtends of’ s avonds sporten? Dit is een onderwerp dat veel wordt besproken onder sporters, trainingsexperts en onderzoekers. Hoewel er enig bewijs is dat de late namiddag de beste tijd is om te sporten, zijn er ook tal van voordelen aan een ochtendtraining. Lees verder om erachter te komen wanneer de training effectiever is!

Effectiever in de ochtend of in de avond? Dat zeggen onderzoekers

de beste tijd om 's ochtends of' s avonds te joggen

Experts hebben ontdekt dat de late namiddag of de vroege avond de beste tijd om te sporten is. Volgens onderzoek worden volledige prestaties en optimale vetverbranding bereikt wanneer de lichaamstemperatuur het hoogst is. Voor de meeste mensen is dit het moment tussen 16.00 en 17.00 uur, hoewel sommige studies dit verlengen tot 19.00 uur. Binnen deze paar uur bereiken de fysieke kracht en het uithoudingsvermogen van het lichaam hun hoogtepunt. Atleten laten betere resultaten zien in prestatietests die ook aerobe prestaties en reactietijd meten. Timing is ook goed om blessures te voorkomen. In de middag ben je alerter en meer gefocust. De spieren worden ook opgewarmd door de dagelijkse activiteiten. In de ochtend, net voordat we wakker worden, is onze lichaamstemperatuur op het laagste punt. Dit zou erop kunnen wijzen dat de ochtend niet de beste tijd is om te sporten. Het hebben van een ochtendroutine biedt echter enkele voordelen:.

Oefening in de ochtend heeft zo zijn voordelen

het is beter om 's ochtends of' s avonds yoga te doen

Hardlopen in de ochtend kan je helpen gemotiveerd te blijven. Onderzoek heeft aangetoond dat ochtendsporters consistenter zijn dan degenen die ‘s middags of’ s avonds sporten. Dit kan zijn omdat je eerder wakker wordt om te gaan hardlopen of naar de sportschool te gaan. In de regel heb je meer controle over de ochtend dan over de avond. Overdag kan er veel gebeuren en er zijn genoeg obstakels voor de middagtraining. Misschien moet je laat op kantoor blijven, de kinderen meenemen om te sporten, boodschappen te doen of wat dan ook. ‘s Ochtends word je wakker en kun je gelijk beginnen! Daarnaast is de vroege ochtend in de zomer ook het koelste deel van de dag. Dus perfect voor een ochtendrun!

Plan de tijd voor lichaamsbeweging in overeenstemming met uw levensstijl

spieropbouw en fitheid zijn effectiever in de vroege avond

In plaats van te zoeken naar de beste tijd om te sporten volgens experts, kun je het beste je routine aanpassen aan je levensstijl. Zo zie je sporten niet als een vervelend kwaad om te doen. Hardlopen helpt ochtendmensen zich voor te bereiden op de dag. Anderen gebruiken een middagtraining als onderbreking van de dag of om te ontspannen en stoom af te blazen na het werk.

Sporten doe je het beste in de ochtend of in de avond

Evenzo kan uw schema meer geschikt zijn voor een ochtendrun dan voor een avondtraining. Tussen gezinsverplichtingen en werk kan het ook zo zijn dat je ‘s avonds maar een heel smal tijdvenster hebt om een ​​training in te voegen. Zelfs als je in deze tijd geen zin hebt om te sporten, is het nog steeds mogelijk om je bioritme aan te passen aan je schema.

Nachtbrakers kunnen ook rustig slapen, omdat onderzoeken hebben aangetoond dat sporten voor het slapengaan de kwaliteit van de slaap niet beïnvloedt. Het kan je hartslag verhogen tijdens de eerste paar uur slaap, maar de atleten in het onderzoek toonden geen verschil in slaap tussen hun trainings- en niet-trainingsdagen. Dit is in tegenspraak met eerder onderzoek dat beweerde dat ‘s ochtends sporten beter was voor de slaap. Over één ding zijn ze het echter allemaal eens: dat je voldoende slaap nodig hebt. Atleten die lijden aan slapeloosheid vertonen een significante prestatievermindering.

Timing voor een evenement

in de ochtend moet je je spieren goed strekken en goed opwarmen

Als je voor een specifiek evenement of sport traint, moet de optimale timing samenvallen met de activiteit. Als u bijvoorbeeld traint voor een marathon, kan ‘s ochtends hardlopen uw lichaam voorbereiden op het evenement, aangezien de meeste marathons ‘s ochtends beginnen. Daarentegen worden veel honkbal- en basketbalwedstrijden ‘s avonds gespeeld, terwijl voetbalwedstrijden in de middag kunnen worden gepland. Welke sport je ook beoefent, sporten in deze tijden zal je lichaam helpen om beter te presteren op de wedstrijddag of racedag. Als dat niet mogelijk is, suggereert enig onderzoek dat krachttraining in de ochtend dit tijdsverschil kan compenseren.

Pas je eigen bioritme aan op de gewenste tijd

'S Avonds sporten heeft voordelen

Veel van de aanbevolen tijd om te sporten heeft te maken met het circadiane ritme van het lichaam. Het is een dagelijkse cyclus die veel fysiologische functies regelt, waaronder alertheid, bloeddruk, lichaamstemperatuur en metabolisme. Iedereen heeft een 24-uurs ritme en het is mogelijk om dit aan te passen of je lichaam te ‘leren’ om op bepaalde momenten beter te presteren. Het is bijna alsof je je wekker op een nieuwe tijd zet. De eerste of twee weken kunnen moeilijk zijn en het kan zijn dat u moeite heeft om eerder wakker te worden. Na ongeveer een maand zal uw lichaam echter wennen aan de verandering en veel mensen merken dat ze wakker worden voordat het alarm afgaat.

Wat is beter om 's ochtends of' s avonds te sporten?

Hetzelfde kan worden gedaan met de trainingsroutine. Als je eenmaal hebt vastgesteld dat een bepaald tijdstip van de dag het beste past bij je schema, je lichaam, een bepaalde gebeurtenis en alle andere factoren, kun je beginnen met het trainen van je lichaam dienovereenkomstig. Als je bijvoorbeeld ‘s ochtends begint te joggen, zal je lichaam op dat moment aan hardlopen wennen. Je zult ook steeds weer aan dezelfde ochtendroutine wennen. Na een tijdje wordt joggen een tweede natuur en zal de routine je helpen gemotiveerd te blijven.

Train ‘s ochtends of’ s avonds beter voor je?

Oefening in de ochtend is beter in de zomer

Hieronder hebben we de voor- en nadelen van sporten op elk moment van de dag op een rijtje gezet om u te helpen beslissen wanneer dit het beste voor u is.

Oefening in de ochtend

voordelen

 • De meeste mensen die regelmatig sporten, doen dat vroeg in de ochtend. Het is gemakkelijker om de gewoonte aan te leren met ochtendgymnastiek.
 • Een onderzoek uit 2012 wees uit dat foto’s van boodschappen minder aantrekkelijk zijn na een stevige ochtendwandeling van 45 minuten en meer activiteit voor de rest van de dag.
 • Uit een ander onderzoek uit 2013 bleek dat mannelijke wielrenners ‘s ochtends betere uithoudingsvermogen hadden dan ‘s avonds.
 • Er is minder afleiding en plan pauzes in de ochtend.
 • Je kunt tijd maken om te sporten door wat eerder op te staan.
 • Beweging geeft een gevoel van meer energie voor de komende uren.
 • In de zomer zijn de temperaturen koeler in vergelijking met de latere tijden van de dag.
 • Luchtvervuilingsniveaus zijn het laagst in de ochtend.
 • Je lichaam past zich aan je trainingstijd aan. Dus als je je voorbereidt op een marathon, train dan ‘s ochtends.

Oefen 's ochtends om consistent te zijn

nadeel

 • De lichaamstemperatuur is één tot drie uur voordat je wakker wordt op het laagste punt van de dag. Op dit moment heb je natuurlijk minder energie en een slechte bloedcirculatie.
 • Koude, stijve spieren kunnen meer vatbaar zijn voor blessures. Zorg ervoor dat je goed opwarmt voor een intensieve training en stretch daarna goed.
 • Als je niet van ochtendtrainingen houdt, zul je niet consequent zijn.
 • Aangezien uw lichaamstemperatuur in de late namiddag hoger is, zult u later op de dag waarschijnlijk dezelfde of betere calorieverbranding krijgen.

Sporten tijdens de lunch en in de pauzes

snel wandelen om af te vallen

Als je een zittend beroep hebt, kan je lichaam er heel goed aan doen om de werkdag te doorbreken met lichaamsbeweging.

voordelen

 • Je kunt er een gewoonte van maken om tijdens de lunch en de pauze een wandeling te maken.
 • Je kunt een trainingspartner vinden op het werk, op school of in je buurt.
 • De lichaamstemperatuur is hoger dan in de ochtend.
 • Oefening kan helpen bij het reguleren van de hoeveelheid voedsel die u wilt eten voor de lunch, en het vermijden van middagsnacks.
 • Een stevige wandeling verbetert de bloedtoevoer naar de hersenen zodat je ‘s middags meer gefocust bent.
 • Een wandeling of een training helpt stress op kantoor, op school of thuis te verminderen.

Afvallen Wandelen is effectiever dan joggen

nadeel

 • Een volledige opleiding is wegens tijdgebrek niet mogelijk. Elke activiteit is goed, maar het beste als je 30 tot 60 minuten of langer kunt lopen.
 • U kunt zich overdag misschien niet consequent losmaken van werk, school of gezinsverantwoordelijkheden.
 • Uit onderzoek uit 2012 blijkt dat de longfunctie bij mensen met chronisch obstructieve longziekte (COPD) ‘s middags slechter is. Met een gemakkelijke wandeling merkt een gezond persoon het verschil misschien niet op. Maar bij intensieve training of bij mensen met longproblemen kan een verschil van 15 tot 20 procent merkbaar zijn.

Joggen en sporten in de middag

Push-ups doen in de vroege avond is effectiever

Onderzoek suggereert dat middagfitness (van 15.00 uur tot 19.00 uur) ook effectiever is om af te vallen en spieren op te bouwen.

voordelen

 • De lichaamstemperatuur van de meeste mensen piekt rond 18.00 uur..
 • Uit onderzoek blijkt dat de longfunctie het beste is tussen 16.00 uur en 17.00 uur..
 • De spieren zijn warm en flexibel.
 • In de middag heb je de minste inspanning van de dag: als je geen stress voelt, kun je in de middag misschien harder of sneller trainen.
 • ‘S Middags sporten kan helpen bij het reguleren van de hoeveelheid voedsel die u voor het avondeten wilt eten.
 • Na een dag op het werk, op school of thuis kan sporten helpen om stress te verlichten.

nadeel

 • Je zult merken dat er steeds dingen opduiken die een belemmering vormen voor regelmatige lichaamsbeweging.
 • De sportschool kan op dit moment druk worden. Dit betekent dat bepaalde apparaten, zoals de loopband, voor een lange tijd kunnen worden gebruikt.

Sporten in de avond

Planktrainingen in de avonduren zijn geweldig om vet te verbranden

voordelen

 • De lichaamstemperatuur heeft zijn hoogtepunt bereikt.
 • De spieren zijn warm en flexibel.
 • De ervaren inspanning is laag. Misschien kun je intensiever trainen.
 • Wie ‘s avonds sport, zal minder honger hebben tijdens het avondeten.
 • Lichaamsbeweging helpt bij het verlichten van stress na een dag op het werk, op school of thuis.

's Avonds sporten is ook goed om af te vallen

nadeel

 • Een volledige dag van nieuwe crises en afleiding kan bijzondere moeilijkheden opleveren voor een effectieve training.
 • Na het sporten moet je één tot drie uur wachten om in slaap te kunnen vallen. Als u slaapproblemen heeft, moet u uw training eerder plannen.
 • Draag in het koude seizoen, wanneer het eerder donker wordt, reflecterende kleding als je buiten gaat joggen.

Effectiever spieropbouw bij avondtraining

Conclusie

In principe geldt het volgende: De absoluut beste tijd om te sporten is de tijd die u het beste uitkomt. Uw optimale trainingstijd hangt af van uw individuele levensritme. De experts zijn het erover eens – het is niet zozeer het tijdstip van de dag dat telt, maar eerder de tijd die u regelmatig kunt plannen voor uw training. Op welk tijdstip van de dag u ook traint, u profiteert nog steeds van alle voordelen van regelmatige lichaamsbeweging.