Sport

Yogawiel en oefeningen voor het hele lichaam

yoga wiel oefeningen asana staan ​​buiten

Yoga Rad is een eenvoudig maar zeer effectief fitnessapparaat dat wordt gebruikt voor het strekken, trainen en ontspannen van het hele lichaam. Het is geweldig voor beginners die wat hulp nodig hebben bij sommige yogahoudingen. Voor gevorderde beoefenaars kan het nuttig zijn om dieper in de asana’s te gaan. Een yogawiel kan prachtig worden geïntegreerd in de dagelijkse training en helpt de rug te strekken en te versterken. Hierdoor kunnen er verschillende oefeningen gedaan worden en wordt tevens een massage-effect bevorderd. Dit is echter een wiel dat daadwerkelijk verplaatsbaar is en enige oefening vereist.

Wat is een yogawiel??

yoga wiel asana standaard professioneel

Zoals de naam al doet vermoeden, is het yogawiel eigenlijk een wiel, het is meestal gemaakt van stevig plastic of eventueel hout en heeft een gewatteerd oppervlak. De diameter is ongeveer 35 centimeter en de breedte – 15 cm, en kan tot 150 kilogram worden geladen. Er zijn veel voordelen aan het integreren van een tool als het yogawiel. Het kan worden geïntegreerd in yoga-stages door zowel beginners als gevorderden. Het is vooral nuttig voor verschillende rugbuigingen en voor de precisie van verschillende oefeningen. Verdere voordelen van de eenvoudige tool zijn:

  • comfortabel strekken
  • Vrijgave van spanning, vooral in het ruggebied
  • Verbetering van flexibiliteit, balans en bewegingsdynamiek
  • Afwisseling en verrijking van de training

yoga fiets rug oefeningen beginner workout outdoor

Een yogafiets kan over het algemeen op een gevarieerde manier in het dagelijkse trainingsprogramma worden geïntegreerd. Het wordt voornamelijk gebruikt voor verschillende rugoefeningen, maar het kan ook worden gebruikt voor stretching voor of na de training. Voor beginners is het bijzonder nuttig om langzaam yogaposities zoals “Kapotasana” (“duif”) en “Chakrasana” (“brug”) te benaderen en het balanceren te oefenen. Gevorderde gebruikers kunnen een yogawiel gebruiken om de reeds bekende oefeningen aan te passen of moeilijke posities met meer precisie uit te voeren.

Yogawiel voor achteroverbuigingen

yoga wielrug oefeningen stretch beginners

Het ronde apparaat is vooral bedoeld om de achteroverbuigingen bij yoga te ondersteunen. Het bovenlichaam is naar achteren gebogen en rekt krachtig uit. Op deze manier stroomt de adem vrijer, worden de wervelkolom en het hele lichaam flexibeler. Als je ondersteuning hebt, kun je de oefening nauwkeuriger en gemakkelijker doen en moeilijke yoga-oefeningen langzaam benaderen. De achteroverbuigingen zijn over het algemeen de tegenbeweging van de preventieve maatregelen die we vaak in het dagelijks leven uitvoeren en, vooral voor mensen die veel zitten, dienen ze als een goede balans.

yoga wiel trainingsoefeningen natuur tips

Yogawiel maakt eigenlijk geen deel uit van traditionele yoga. Het is uitgevonden door twee yogadocenten en is nu een trend in de VS. Het zou moeten helpen bij inspannende asana’s die een speciale balanspositie vereisen. Bij het strekken en strekken worden de rug, heupen en wervelkolom ondersteund en is de gecompliceerde oefening gemakkelijker. Dit is vooral handig voor beginners. Gevorderde gebruikers kunnen hun training gevarieerder maken. Een yogawiel kan echter op alle niveaus worden gebruikt en er is geen voorkennis vereist om het te gebruiken.

yoga wiel oefeningen beginners instructies strekken achter voeten

Het yogawiel is ideaal voor het trainen van balans en het aanpassen van het reguliere trainingsprogramma. Het kan ook worden gebruikt voor Pilatis- en krachtoefeningen. Het bevordert het strekken of openen van de borst, schouder en borst en maakt daardoor een diepere ademhaling mogelijk. Ten slotte worden de schouderspieren ontlast en wordt de rugspanning opgeheven.

Kapotasana

yoga wiel asana oefening effect Kapotasana

Het yogawiel is ook een waardevol hulpmiddel bij moeilijke asana’s die meer flexibiliteit vereisen. De rug wordt ondersteund en de uitvoering van de oefening wordt gespecificeerd of geïntensiveerd. De ronde tool is vooral handig bij “Kapotasana” en “Chakrasana”. Bovendien kunnen deze en andere asana’s worden aangepast en kan de fiets worden gebruikt als ondersteuning voor de benen.

Chakrasana

Yoga wiel chakraasana oefening helpt het lichaam

Door zijn formaat kan een yogawiel thuis gebruikt worden of meegenomen worden naar yogalessen. Dit verandert niet alleen de traditionele asana’s, maar verbetert en verdiept ook individuele posities. Zo kan bijvoorbeeld “Chakrasana”, ook wel “wiel” of “brug” genoemd, gemakkelijker worden uitgevoerd. Als deze oefeningen correct worden uitgevoerd, hebben ze veel voordelen voor het lichaam. Het vereist echter een zekere wendbaarheid en flexibiliteit. Deze vaardigheden kunnen geleidelijk worden verbeterd met behulp van de ronde tool.

Oefeningen met yogawiel

yoga wiel oefeningen rug instructies beginners

Om de yogahoudingen gemakkelijker te maken en dus ook geschikt voor beginners, kunnen verschillende hulpmiddelen zoals blokken, riemen of zelfs yogawielen worden gebruikt. Hierdoor kun je de individuele houdingen langzaam naderen. Wel kun je eerst een ervaren yogadocent de oefeningen laten zien om eventuele fouten en blessures te voorkomen. Meestal zien de asana’s er lichter uit dan ze in werkelijkheid zijn en heb je een bepaalde hoeveelheid voorkennis nodig om ze correct uit te voeren. Hieronder presenteren we een paar eenvoudige oefeningen met het yogawiel die je gemakkelijk alleen thuis kunt doen.

Massage, rugstrekking en achteroverbuigingen met het yogawiel

yoga wiel oefeningen eenvoudig eenvoudige instructie beginners

Ga op de mat zitten en plaats de fiets onder je rug. Met je benen omhoog, til langzaam je heupen op en ga op de fiets liggen. Rol het wervel voor wervel, strek je armen naar achteren en rol jezelf naar achteren totdat je hoofd de grond raakt. Leg je onderarmen op de grond en probeer de fiets met je handen vast te pakken.

Plank met yogawiel

yoga wiel oefeningen eenvoudige eenvoudige instructies plank balans

Ga in een plankpositie staan ​​en zet de fiets onder je voeten. Trek nu afwisselend aan beide voeten en rol het wiel richting je neus. Deze oefening traint de core en versterkt het uithoudingsvermogen. Gevorderde beoefenaars kunnen proberen hun heupen op te tillen en hun lichaam in de yogapositie van “naar beneden kijkende hond” te brengen. Het wordt nog moeilijker als je probeert te balanceren met slechts één voet op de fiets.

yoga wiel oefeningen stretching beginners instructies

yoga-wieloefeningen helpen het asana-effect

Strek je benen met het yogawiel – voorbereiding op de splitsingen

yoga wiel oefeningen eenvoudige instructie benen strekken

Ga eerst op je knieën en plaats je armen op de grond naast je schouders. Voor extra stabiliteit en ondersteuning kun je twee blokken nemen en deze links en rechts plaatsen. Begin dan met ofwel het rechter- of linkerbeen en plaats het op het yogawiel, rol dan voorzichtig verder naar voren. Hoe verder het wiel naar voren wordt gerold, hoe intenser de rek wordt. Als de spanning het grootst is, houd je deze positie een paar seconden vast. Herhaal de oefening met het andere been.

yoga wiel rug oefeningen stretching

Hoewel het yogawiel ondersteuning biedt bij het uitvoeren van de oefeningen en vooral bij het buigen van de rug, moet men er altijd voorzichtig mee zijn en bij het beoefenen van yoga in het algemeen aandacht besteden aan de singels van het lichaam. Als je merkt dat een oefening niet echt goed voor je is, moet je je lichaam niet belasten, maar zijn grenzen respecteren en het meer tijd geven. Het gaat tenslotte om het verbeteren van de flexibiliteit en de algehele conditie van het lichaam.

Yogawiel: een veelzijdig fitnessapparaat

yoga wiel oefeningen beginners stretching training instructies tips

Een yogawiel is geschikt voor iedereen die graag nieuwe fitnessapparatuur uitprobeert. Voor velen die hun trainingsprogramma thuis uitvoeren, kan het een echte verrijking zijn, omdat het kan worden gebruikt om de bekende oefeningen aan te passen. Bovendien neemt hij weinig ruimte in beslag, is hij licht en overal mee naartoe te nemen.

yoga wiel stand asana effect ondersteboven

Yogafans kunnen echt profiteren van het yogawiel, of ze nu beginners of gevorderden zijn. Het wiel is een enorme hulp, vooral als je achterover buigt. Het kan ook nuttig zijn om de Bach-spieren te ondersteunen en het uithoudingsvermogen te verbeteren. Daarnaast kun je intensieve oefeningen benaderen zoals plank of asana’s, die meer flexibiliteit vereisen, zoals “Chakrasana” en “Kapotasana”.

yoga wiel oefeningen staan ​​asana balans effect

yoga wiel oefeningen staand asana lichaam