tandheelkunde

Het plaatsen van tandheelkundige implantaten: wat te eten na de implantaatoperatie?

Herstel van een tandheelkundig implantaat kan een beetje stressvol zijn. Na de operatie is de procedure voorbij, maar nog lang niet de behandeling. Uw tandarts geeft u tips en advies hoe u zich moet gedragen zodat het implantaat zo goed en snel mogelijk geneest. Een van die tips is een zacht dieet voor de komende 10 tot 14 dagen. Het is belangrijk om op uw dieet te letten om de operatiewond niet te belasten en complicaties te voorkomen. We vertellen u wat u mag eten na een implantaatoperatie en wat u absoluut moet vermijden.

Wanneer weer eten na het plaatsen van een tandimplantaat??

Tandimplantatie waar u op moet letten achteraf?

U mag pas eten als de verdoving volledig is verdwenen. De duur van de verdoving is meestal ongeveer 1 tot 3 uur. Ieder lichaam breekt de verdoving anders af. Sedatie is een bijzonder belangrijk punt voor angstige patiënten omdat ze bang zijn voor pijn. In dergelijke gevallen een Expert in tandheelkundige implantologie Gebruik plaatselijke verdoving met versterkt effect. Praat na de operatie met uw tandarts voor specifieke aanbevelingen.

In de eerste 24 uur na de operatie dient u uw voedselinname te beperken tot smoothies, bouillons en roomsoepen. Gebruik echter GEEN rietje – zuigen kan bloedingen veroorzaken. Vermijd ook koolzuurhoudende dranken en zeer hete voedingsmiddelen of thee. Vers geperste sappen en saliethee worden in het bijzonder aanbevolen. Koffie, alcohol en sigaretten moeten de eerste 2 dagen volledig worden vermeden.

Wat mag niet eten??

na een implantaatoperatie Wat niet te eten?

  • Hard en knapperig voedsel zoals noten, koekjes, pretzelsticks
  • Voedingsmiddelen die in je tanden kunnen blijven steken, zoals popcorn, maïs en chips
  • Voedingsmiddelen waarbij je veel moet kauwen, zoals: B. rauwe groenten, hard fruit, steaks, worstjes
  • Voedsel met een grote kleefkracht die aan de naden kleeft – pasta, wit brood, cakes, gebak
  • Fruit met zaden – frambozen, aardbeien, kiwi’s

Waarom geen zuivelproducten na implantaatchirurgie??

Het is raadzaam de eerste 3 dagen geen zuivelproducten te consumeren. Melkzuurbacteriën vertragen de wondgenezing en de regeneratie van het slijmvlies. Als uw arts u heeft voorgeschreven om een ​​antibioticum op basis van tetracycline te gebruiken, mag u ook geen zuivelproducten gebruiken. Dat aanwezig in melk Calcium maakt tetracyclines ondoeltreffend. Als er geen interacties met het antibioticum worden verwacht, kunt u na de vierde dag yoghurt of kwark eten.

Wat mag je eten na een implantaatoperatie??

Eet aardappel-kippenroomsoep na implantaatoperatie

Vlees en gevogelte

Vlees zoals rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees, kip en kalkoen moet fijn worden gesneden. Dan kun je gehaktbrood of gehaktballen bakken. Vis zonder been zoals tonijn, zalm of witvis en tonijn uit blik zijn toegestaan. Eieren leveren ook veel hoogwaardige eiwitten. Kies dan voor een zacht roerei. Het is gemakkelijker om op te kauwen in vergelijking met andere eierrecepten. Andere goede bronnen van eiwitten zijn tofu en goed gekookte peulvruchten.

Eet roerei na een tandheelkundige implantaatoperatie

Granen en zaden

Bonen zijn een geweldige optie voor zacht voedsel om aan je eiwitbehoeften te voldoen. Wat dacht je van een bonenpuree als lunch? Gekookte havermout, griesmeel en tarweroom zijn andere opties uit de graangroep. Om ze smaakvoller te maken, kun je kaneel, vanille of gepureerde bessen en bananen toevoegen.

fruit en groenten

Rijpe bananen, meloenen, perziken en peren zijn ideaal voor het zachte dieet. Relatief hardere groenten en fruit kunnen ook worden gestoomd en gepureerd. Appelmoes is ook een voorkeursvoedsel na tandheelkundige implantatie.

na een implantaatoperatie wat te eten appelmoes?

Soepen, sauzen en kruiden

Crèmesoepen zijn altijd een goede keuze. Ze kunnen snel worden bereid en zijn allesbehalve saai. Je moet er alleen voor zorgen dat alles goed gepureerd is. Specerijen moeten allemaal fijngehakt of gemalen zijn en mild van smaak zijn.

Voorbeeld van een dagmenu na een implantaatoperatie:

Ontbijt: Havermoutpap met amandelmelk, banaan of appelmoes

Lunchen: Aardappelpuree met roerei

Snack: Avocado en mango smoothie (drink zonder rietje!)

Diner: Zalmfilet met pastinaak en wortelpuree

Havermoutpap met amandelmelk en banaan