Tapijten & matten

Tapijt in de woonkamer – tips voor het bepalen van de juiste tapijtmaat

woonkamer tapijt patroon houten tafel kameel sofa

Geen woonkamer is compleet zonder een tapijt – of het nu met de hand geweven of machinaal geknoopt is, in een charmante landhuisstijl of in een elegante shaggy-look, met een korte of lange pool: de grote verscheidenheid aan ontwerpen en patronen op de markt garandeert dat iedereen iets kunnen vinden dat bij hen past. Op deze manier blijkt het een echte alleskunner te zijn die zowel in ruime als kleine woonruimtes kan worden opgevoerd. Het zijn niet alleen de afmetingen die een rol spelen bij het kiezen van een tapijt – het moet harmonieus opgaan in de inrichting. Tapijten die te groot zijn, kunnen de kamer kleiner doen lijken, terwijl te kleine tapijten de kamer chaotisch doen lijken. Bovenal moet een tapijt in de woonkamer een verbinding creëren tussen de verschillende ruimtes en tegelijkertijd de ruimte in zones verdelen. Waarom de juiste maat tapijt cruciaal is voor het eindresultaat leest u in het artikel.

Tapijt in de woonkamer – je moet deze tips in gedachten houden bij het kopen

tapijt in de woonkamer moderne landelijke stijl bank fauteuil houten muur open haard natuursteen

De kamer is al volledig gerenoveerd, het meubilair is geselecteerd en grotendeels verdeeld in de kamer. En dan besef je dat het tapijt ontbreekt. In plaats van alleen een woonaccessoire dat uw voeten in de wintermaanden warm houdt, kan het tapijt dienen als contactgeluidisolatie, het stof binden (dus het is goed voor mensen met allergieën, omdat het stof niet in de lucht vliegt) en daarom in principe heeft een positief effect op het binnenklimaat. Op voorwaarde natuurlijk dat het aan een aantal criteria voldoet:

  • Het tapijt is geweven en niet getuft. Bij getufte tapijten kleven de vezels aan elkaar – en na een paar jaar beginnen ze geleidelijk af te pellen. Het eindresultaat – de poedervormige lijm vliegt de lucht in en wordt door de kamer gedreven, vooral tijdens het stookseizoen.
  • Er wordt goed voor hem gezorgd. Zoek van tevoren uit hoe u het moet verzorgen – de vuistregel geldt over het algemeen: laagpolige tapijten worden wekelijks gestofzuigd en langpolige tapijten – om de drie dagen.
  • Het is precies de juiste maat. Zo bepaal je de juiste maat tapijt:

woonkamer tapijt tips sofa schets kamerverdeling

Hiervoor moet je de kamer opmeten of een schets maken. Het belangrijkste is de afstand tussen het meubilair en de muren en elkaar. Als het meubel moeilijk heen en weer beweegt, kies dan voor een kleiner tapijt. Het mag alleen als accent dienen en moet onder de salontafel worden geplaatst. (zie hierboven op schets nr. 1 en nr. 2). Zo’n tapijt is een ruimtebesparende en praktische variant voor kleine ruimtes. Als het woongedeelte daarentegen ruim is en afhankelijk van de functie (keuken, eetgedeelte, woonkamer) in meerdere zones is verdeeld, dan is het grote tapijt ideaal. Je moet er immers voor zorgen dat het niet meer dan 1/3 van het hele kameroppervlak beslaat. Alleen dan komt het echt tot zijn recht.

woonkamer hoekbank teppih kies maat bepalen

  • Het heeft de juiste vorm. Rond of vierkant? Ronde tapijten of tapijten met een onregelmatige vorm, zoals het tapijt van imitatiebont, zijn bijzonder effectief om de toon te zetten in rechthoekige open ruimtes. Vierkante vloerkleden bieden een flexibel alternatief.
  • Het is afgestemd op de woonstijl.

Tapijt in de woonkamer – luxe met een exotisch tintje

tapijt nepbont woonkamer handgeweven exotische inrichting woestijnplanten

Zelfs een eenvoudige woonkamer ziet er luxe uit met verschillende woonaccessoires en meubels in gouden optiek. Twee fauteuils in de trendkleur voor 2018 – wijnrood vormen samen met meerdere salontafels van verschillende hoogtes en een hoekbank in antraciet kleur een eclectische zitgroep. Kussens met geometrische motieven, franjes en knusse spreien maken het geheel af en geven de kamer een exotische uitstraling. Het handgeweven tapijt draagt ​​structuur en vormt een stijlvolle aanvulling op de inrichting. Een klein rundleer vloerkleed geeft de zithoek de finishing touch. Het is de perfecte opstelling voor koude kamers op het noorden. Tip over tapijtmaat – voor zitgroepen met gestoffeerde meubels moet het tapijt minstens zo breed zijn als de hoekbank.

Tapijt in de woonkamer – retro-look

tapijt woonkamer lederen fauteuil sofa open haard

Leren fauteuils, een dagbed, open haard en natuurlijk – typisch voor de jaren 70 – een wand met houten lambrisering. Het laagpolige tapijt met vervaagde kleuren en nauwelijks herkenbare etnische motieven geeft je eigen vier muren een oriëntaals tintje. Tip over tapijtmaat – in ruime woonruimtes, waar de zithoek voor een open haard staat, in het midden van de kamer, moet het tapijt breder zijn dan de open haard en langer dan de bank.

Kleine woonkamer in vintage stijl

etnisch tapijt woonkamer blauw kleine bank bepalen tapijtmaat

Bijzettafel met charmant houtsnijwerk, leren fauteuils uit het Biedermeier-tijdperk en veel sierkussens van linnen, katoen en ander hoogwaardig textiel geven de kleine woonkamer in een handomdraai karakter. Daarentegen scoort een driezitsbank samen met twee salontafels met een moderne vormentaal. Het blauwe tapijt zorgt voor een naadloze overgang tussen oud en nieuw. De ton-sur-ton gecombineerde blauwe nuances creëren diepte, werken rustgevend en vergroten de ruimte visueel. Tapijtmaat tip: hoe groter hoe beter. Het tapijt dient als verbindend element in het interieur, zodat alle meubels erop kunnen worden gerangschikt.

Tapijt in de woonkamer – shabby chic in neutrale kleuren

tapijt woonkamer vintage inrichtingstips kilim

De meeste schoorstenen zijn rijkelijk versierd met ornamenten, vooral in oude gebouwen. De interieurontwerpers hoeven niet lang na te denken – de shabby chic woonstijl past harmonieus in het oude appartement. Natuurlijk mag het tapijt – rijkelijk versierd met natuurlijke motieven – niet ontbreken. Wat de afmetingen van het tapijt betreft, is hier de vuistregel: hoe groter, hoe beter.

Tapijt in de woonkamer – het draait allemaal om de kleuren

etnische tapijten woonkamer tips exotische patronen

Blauwe en rode tapijten zijn de belichaming van de landhuisstijl in Zuid-Amerika. Samen met handgeweven meubels van donkere lokale houtsoorten, beelden en vazen ​​in sterke kleuren vormt het tapijt een stijlvol geheel. Perfect voor kamers met hoeken en nissen. In dit geval moet het tapijt minstens zo groot zijn als de nis.

Tapijt in de woonkamer – Scandinavische landelijke stijl

tapijt woonkamer scandinavische inrichting geweven houten stoelen

En terwijl het tapijt in Zuid-Amerika in een extravagant licht wordt gepresenteerd, is het in Noord-Europa bijzonder aantrekkelijk met een eenvoudige, ingetogen uitstraling. Uiteindelijk moet de kamer er in de wintermaanden zo licht mogelijk uitzien.

Eclectisch in zachte pasteltinten

woonkamer tapijt etno tips scandinavisch wonen

Landhuischarme in Engelse stijl

woonkamer etnisch tapijt open haard moderne landelijke stijl

Oriëntaals tintje in de woonkamer

etnische tapijt woonkamer pluche bank kroonluchter lederen stoelen salontafel oosterse

etnische woonkamerinrichting oosterse tapijttips

tapijt woonkamer RVS fauteuil leer witte schoorsteenmantel gerestaureerd

tapijt in de woonkamer handgeweven shabby chic inrichtingstips

tapijt woonkamer dreisistzer grijze bank salontafel lederen koffer

woonkamer tapijt woonideeën moderne hangstoel retro woonstijl

tapijt woonkamer tips bank maat bepalen

tapijt woonkamer tips bank haard fauteuil salontafel glas

tapijt woonkamer eclectische woonstijl twee stoelen rood

kilim woonkamermotieven oosterse rode pluche fauteuil

tapijt woonkamer tips industrie woonstijl inrichting eckosa leer zwart

tapijt woonkamer voor open haard ideeën opzetten