technologie

Airbus Beluga XL – Het nieuwe vrachtvliegtuig voltooit met succes zijn eerste vlucht

groot vrachtvliegtuig airbus beluga xl wal maiden vlucht in de lucht

Het nieuwe Airbus-transportvliegtuig heeft op 19 juli 2018 zijn succesvolle eerste vlucht vanaf de luchthaven Toulouse-Blagnac in Zuid-Frankrijk al voltooid. De enorme, walvisvormige Airbus Beluga XL fascineert aanvankelijk met zijn unieke silhouet, waardoor het een van de meest opvallende vliegtuigen in de lucht is. Gedurende 4 jaar hebben engineers gewerkt aan het indrukwekkende uiterlijk van het vliegtuig. De vreemd gevormde, indrukwekkende reuzenvlieger dankt zijn naam aan zijn gelijkenis met een walvis. Aan boord waren vluchtkapitein Christophe Cail, copiloot Bernardo Saez-Benito en de testingenieurs Jean Michel Pin, Philippe Foucault en Laurent Lapierre. Dankzij een spectaculaire blauwe rookwolk van de gloednieuwe motoren en het openen en sluiten van de enorme boegluiken was de eerste vlucht voor veel toeschouwers een onvergetelijke ervaring.

airbus beluga xl walvisvormig vliegtuig super transporter

Airbus Beluga XL vervoert enorme vliegtuigonderdelen zoals rompen of vleugels tussen zijn Europese locaties. De eerste vlucht van de lachende walvis duurde iets meer dan vier uur. De Belug XL is de eerste van de vijf geplande extra XL-modellen die Airbus naar verwachting in 2023 gaat bouwen. Volgens Airbus moet de Beluga XL tegen die tijd zo’n 600 vlieguren hebben gemaakt voor testdoeleinden. Alleen dan kan de nieuwe Beluga XL goedkeuring krijgen van de Europese vliegveiligheidsautoriteit EASA en in dienst treden. Tal van onderdelen werden overgenomen van de vrachtvliegtuigvariant van het A330 widebody-vliegtuig.

airbus beluga xl vliegtuig walvisvormig gigantisch model

De grote vrachtmachine is 63 meter lang, 19 meter hoog en 60,3 meter breed. Dankzij zijn grotere afmetingen kan het nieuwe vrachtvliegtuig twee vleugels van een A350 vervoeren, dat is twee keer zoveel als het vorige model. Het vliegtuig kan meer dan 50 ton vracht vervoeren over meer dan 2500 mijl en is met zijn trotse afmetingen zes meter langer en een meter breder dan de standaardversie. Een van de grootste vliegtuigen ter wereld heeft een groot, luchtdoorlatend casco met een 8 meter lange romp van 2,1 ton en een ruim ruim.

airbus beluga xl gigantische vliegtuigen testvlucht vrachtruim

airbus beluga xl maiden flight gigantische vlieger silhouet walvisvormig

airbus beluga xl maiden flight transportvliegtuigen