technologie

De eerste genetisch gemodificeerde plant die oplicht in het donker

genetisch gemodificeerde plantenlampen bioglow starlight avatar

Amerikaanse onderzoekers van het biotechnologiebedrijf Bioglow gevestigd in St. Louis, Missouri, VS hebben ‘s werelds eerste genetisch gemodificeerde plant, dat licht geeft, ontwikkelt. Moleculair onderzoek werd uitgevoerd door Dr. Alexander Krichevsky, die onderzoek deed naar de biologie van planten en de bioluminescentie van waterbacteriën. Onderzoek naar deze wetenschapsgebieden heeft zijn verlangen aangewakkerd om een ​​schone en duurzame lichtbron te creëren. Hij kruiste genen van bacteriën met bioluminescentie met die van de kamerplant Nicotiana alata. Hierdoor ontstond de gloeiende plant “Stalight Avatar”.

Een genetisch gemodificeerde plant die licht afgeeft

genetisch gemodificeerde plant lichtproducerende bioglow usa

De ongewone plant geeft een zacht licht af in het donker zonder dat er UV-licht of chemische toevoegingen nodig zijn. Daarom wordt het beschreven als de eerste lichtproducerende plant ter wereld. De helderheid van de Starlight Avatar kan worden vergeleken met de gloed van de sterren, maar in de toekomst kan het lampen vervangen. Het licht van de plant is nog steeds blauwgroen, maar kikkers kondigen aan dat ze roodachtige en geelachtige tinten licht willen ontwikkelen.

De genetisch gemodificeerde plant “Starlight Avatar”

genetisch gemodificeerde planten produceren licht

Het idee van de onderzoekers is om de elektriciteitsrekening van huishoudens te verlagen. Waarom niet met zo’n oplossing? Er is echter nog een lange weg te gaan voordat conventionele energiebronnen worden vervangen. De eerste 20 exemplaren worden momenteel geveild en het startbod is één Amerikaanse dollar. De genetisch gemodificeerde plant heeft speciale zorg nodig, een verhoogde toevoer van zuurstof en kan twee tot drie maanden leven. Starlight Avatar zal zijn hele leven gloeien. Stelt u zich eens voor hoe geweldig het zou zijn als planten in uw huis geprogrammeerd zouden worden om van kleur te veranderen. En wat zou je zeggen over plantaardige straatverlichting? De toekomst ziet er zo romantisch en tegelijkertijd eng uit…

blauwgroene lichttonen

genetisch gemodificeerde plant gloeit donkergroene tinten

genetisch gemodificeerde lichtproducerende plant nicotiana alata