technologie

Het genetwerkte huis: met een smart home voor een behaaglijk klimaat

Smart home modern huis grote ramen afstandsbediening huishoudelijke en multimedia-apparaten

Huishoudelijke en multimedia-apparaten kunnen op afstand worden bediend in een smart home. De genetwerkte woning verhoogt de veiligheid van alle bewoners, helpt de kosten te verlagen en bespaart kostbare tijd dankzij de geautomatiseerde processen. App-gebaseerde smart home-componenten worden al door meer dan 30 procent van de Duitsers gebruikt.

Alledaagse processen worden gedigitaliseerd

Smart home-technologie op afstand bedienen van buitenverlichting via smartphone

Smart home-technologie is een van de baanbrekende uitvindingen. Alledaagse processen kunnen grotendeels worden geautomatiseerd en de instelling bepaalde apparaten zoals verwarming, licht of luidsprekers kunnen individueel worden bediend en aangepast aan persoonlijke behoeften via smartphone of computer. Uit een onderzoek bleek dat consumenten in Duitsland steeds meer geïnteresseerd raken in het slimme huis. Dienovereenkomstig worden smart home-toepassingen op het gebied van geneeskunde, beveiliging en verwarming als bijzonder nuttig beschouwd.

Verwarming, licht of luidsprekers afzonderlijk geregeld en ingeschakeld via smartphone of computer

De meerderheid van de Duitsers is voorstander van een smart home. Van de ondervraagden zei 21 procent dat slimme huizen Toepassingen zijn zeer interessant, terwijl 39 procent moderne technologie interessant vindt en slechts 16 procent automatisering als minder interessant voor hen beschouwt. In het onderzoek gaf 92 procent van de deelnemers aan gebruik te kunnen maken van medische hulpverleningssystemen als een verstandige optie, 68 procent ziet mogelijkheden voor op afstand bedienbare beveiligingstechnologie. Voor 59 procent is op afstand bedienbare verwarming zinvol, terwijl 52 procent op afstand bedienbare rolluiken en ramen interessant vindt. Op afstand bedienbare verlichting is een mogelijke toepassing voor 46 procent van de ondervraagden. 21 procent is overtuigd van de voordelen van geautomatiseerde besturing van huishoudelijke apparaten.

Smart home survey-instellingen van de Duitse domotica

Voeg een slimme woning toe bij het renoveren van een huis?

Als u overweegt uw huis te moderniseren en ook energetische renovatiemaatregelen plant, zoals het vervangen van een nieuw verwarmingssysteem om de kosten te verlagen en het wooncomfort te verhogen, waarom dan niet meteen nadenken over smart home-oplossingen? Aanstuurbare camera’s buitenshuis, digitale deuropeners of digitale raamcontacten die communiceren met de verwarmingsregeling zijn interessante toepassingsgebieden.

Schakel bij renovatiemaatregelen stuurbare camera's in de buitenruimte in

Mogelijkheden voor renovatie en modernisering

De thermische isolatie kan worden verhoogd door de gevel en de ramen tegelijk te renoveren. Een belangrijk aspect is de modernisering van de verwarming, aangezien verwarmingstoestellen in het huishouden het grootste energieverbruik veroorzaken. Met isolatie beschermen huisdeuren tegen geluid en houden ze tegelijkertijd inbrekers op afstand. Renovatiewerkzaamheden dienen altijd door een gespecialiseerd bedrijf te worden uitgevoerd. Voor een energetische renovatie kan subsidie ​​worden aangevraagd. Een energetische evaluatie van de woning wordt uitgevoerd met een speciale renovatiecalculator. Daarna kunnen verschillende renovatievarianten met elkaar worden vergeleken en kunnen de investeringskosten worden berekend voordat wordt besloten voor een maatregel die de beste kosten-batenverhouding biedt. Renovatiemaatregelen verhogen de waarde van een woning, terwijl het gebruik van smart home-technologie zorgt voor extra veiligheid en comfort.

Renovatiewerkzaamheden en een groendak verminderen het energieverbruik in het huishouden

De meeste gebruikers zijn ervan overtuigd dat energiebesparing kan worden bereikt door gebruik te maken van slimme huistechnologie. Bij 32 procent van de ondervraagden staat het extra gemak centraal, terwijl 24 procent positief is over het gebruiksgemak van de smart home-technologie. 48 procent van de deelnemers bespaart al energie, 22 procent omschrijft de toepassingen als betrouwbaar. 13 procent van de respondenten gaf aan dat de voordelen van moderne technologie de kosten rechtvaardigen. 12 procent van de ondervraagden wil altijd op de hoogte blijven van de nieuwste technologie. De eerste bedrade varianten verschenen al in de jaren 70. Tegenwoordig vertegenwoordigt het slimme huis de nieuwste generatie domotica.

Afbeeldingsbronnen: pixabay.com / unsplash.com CC0