Terrassen

Ideeën voor scheidingswanden voor terrassen – zo krijg je privacy en geluidsbescherming

Voldoende privacy in je eigen tuin is erg belangrijk. U wilt immers in alle rust kunnen zonnen, lezen of praten zonder gestoord te worden door de ogen van vreemden. Maar zeker als je in een rij of twee onder een kap woont, kan dit een uitdaging zijn. Vooral op het terras wil je je privacy behouden. En hier komen terraswanden je te hulp. Er zijn er genoeg – gemaakt van hout, schanskorven, glas, vast of mobiel … We hebben een paar ideeën en tips voor je verzameld om je te helpen kiezen.

Ideeën voor terrasafscheiding & Tips – Volg de lokale voorschriften!

Terras scheidingswandideeën - plantenwanden voor een groene sfeer in de lounge

Elke deelstaat heeft zijn eigen regelgeving en elke stad en gemeente heeft zijn eigen regelgeving. Het is belangrijk om deze goed in de gaten te houden zodat je niet ineens je mooie, nieuwe partitie er weer uit hoeft te halen. Informeer u dus vooraf over de betreffende naburige wetgeving (NachbG) bij het bevoegde bouwregelbureau. Daar krijgt u informatie over hoe hoog zo’n scheidingswand mag zijn, wie er mee moet doen en welke materialen zijn toegestaan. Het kan dus zijn dat de lokale omstandigheden bepalend zijn. Als stenen scheidingswanden bijvoorbeeld veel voorkomen in uw buurt en het algehele uiterlijk bepalen, zult u hoogstwaarschijnlijk dienovereenkomstig moeten handelen. Dergelijke regelingen zijn vooral gunstig als u er met uw buurman niet uit kunt komen. Dan is de regelgeving jouw oplossing.

Ontwerp een groene terrasafscheiding

Hoge haagplanten als achtergrond voor het terras

Wie veel waarde hecht aan groen kan natuurlijk kiezen voor terrasscheidingswandideeën met planten. Of je ondoorzichtige hagen plant (in sommige gemeenschappen is dit zelfs verplicht) of hoge vaste planten en heesters kiest, hangt ervan af of je ook bloemen waardeert. Ook klimplanten die op een klimhulp kunnen worden gekweekt zijn erg populair.

Trellis met klimplanten voor een mooi privacyscherm

Afhankelijk van het type planten dat je kiest, moet je even wachten tot ze groot genoeg zijn geworden om voldoende dekkend te zijn. Je kunt al volwassen planten kopen, maar dit is ook de duurdere optie. Of je kunt de kleinere planten combineren met een verhoogd bed dat ze automatisch optilt. Je moet ook overwegen of je het privacyscherm nodig hebt tijdens de koudere maanden en hiermee rekening houden bij het kiezen van de planten, want niet alle planten zijn groenblijvend.

Ideeën voor terrasscheidingswanden met planten - hagen bieden natuurlijke privacybescherming

Ideeën voor groene terrasscheidingen zijn ongetwijfeld erg mooi om naar te kijken. Maar houd er rekening mee dat ze natuurlijk veel zorg nodig hebben. Sommige moeten regelmatig worden gesnoeid of verliezen bladeren en bloemen die moeten worden opgeveegd. Het is ook niet ongebruikelijk dat je insecten aantrekt – iets dat niet iedereen leuk vindt en waar je met je buurman over moet praten. Bovendien zijn op planten gebaseerde ideeën voor scheidingswanden voor patio’s ook niet bijzonder geluiddicht.

Romantische ideeën voor terrasafscheidingen met klimhulpen voor planten

Voorbeelden van geschikte planten zijn:

 • Bloedbes
 • Buxus
 • Deutzie
 • Steenpeer
 • Forsythia
 • Kolkwitzie
 • Boom van leven
 • Pijpbus
 • Prachtige spar
 • Ranonkel (Kerrie)
 • Thuja
 • Wilde rozen
 • Weigela

Terras scheidingswand ideeën gemaakt van hout

Ideeën voor terrasscheidingswanden van hout - Scheid het terras van de ingang

Er zijn enkele geweldige ideeën voor scheidingswanden voor patio’s gemaakt van hout die kunnen worden aangepast aan elke patio-stijl. Een klassiek rieten hekwerk kan worden gekozen uit takken, die u zelfs zelf kunt weven. Maar ook andere varianten zijn mogelijk. Moderne modellen kunnen bijvoorbeeld worden opgebouwd uit dunne stroken of kant-en-klaar worden gekocht. Maar ook klassieke planken zijn ideaal en kunnen naar wens verticaal of horizontaal worden bevestigd. Let op de juiste houtsoort! Kies een type dat weerbestendig is zodat je zo lang mogelijk kunt genieten van je privacyscherm.

Doe-het-zelf ideeën voor terrasafscheidingen met houten planken en bloempotten als decoratie

Heel praktisch is dat je voor de twee onder één kap woning ook op het terras een privacyscherm kunt ontwerpen. Als de muur te kaal en saai voor je is, kun je de scheidingswand bijvoorbeeld op het terras decoreren met decoratie. Zet planken op waarop je figuren kunt uitstallen, hang lantaarns of kerstverlichting of stoplichtplanten. Of wat dacht je van als je de scheidingswand op het terras plant? Verticale tuinen zijn hiervoor geschikt, maar ook bloembakken om op te hangen.

Metaal, PVC en glas als materialen voor een modern en nobel gevoel

Ideeën voor terrasscheidingswanden van glas voor gedeeltelijke privacybescherming op een verhoogd terras

Je hebt waarschijnlijk al verschillende ideeën voor terrasscheidingswanden van glas gezien. Glas is zonder twijfel een van de mooiste materialen voor zowel binnen als buiten. Het ziet er elegant en modern uit en verandert in de vorm van een terrasscheidingswand voor de tussenwoning snel in een decoratief element dat meer dan alleen nuttig is. Maar: glas is slechts gedeeltelijk ondoorzichtig. Omdat je op zoek bent naar privacy, kies je natuurlijk voor ondoorzichtig matglas. Er zijn echter nog steeds silhouetten om te onderscheiden, iets om in gedachten te houden bij het overwegen van glas.

PVC en cortenstaal combineren met motieven op het terras voor privacy

Pvc daarentegen is een goedkoop, onderhoudsvriendelijk en vrij robuust materiaal dat ook erg populair is en betrouwbaar beschermt tegen nieuwsgierige blikken. Omdat het wordt aangeboden in een grote verscheidenheid aan kleuren, waaronder houtimitaties, is er voor elke smaak het juiste ding. Of het nu alleen staat als een groot paneel of als een bevestiging aan een gemetselde muur om het op te heffen, in de vorm van een gaas of latwerk – informeer naar het beste voor uw behoeften.

Bruin metalen hekwerk in combinatie met houten privacyschermen en pergola

Metaal is net zo duurzaam en praktisch als materiaal. Vooral aluminium en roestvrij staal zijn populair. Deze laatste is ook verkrijgbaar in de prachtige roest look, die zowel geschikt is voor traditionele als voor moderne tuinstijlen.

Ideeën voor terrasscheidingswanden van metaal - Cortenstaal voor een edele roestlook

Metalen privacyscherm voor terras en tuin

Ideeën voor terrasscheidingen voor smalle tuinen met metalen hekken

schanskorven

Combineer hout en schanskorven voor een scherm met hoge privacy

Ook schanskorven zijn modern, weerbestendig en robuust. Een ander voordeel van schanskorven als terrasafscheidingsideeën is dat deze ook geluiddicht zijn. Deze bestaan ​​uit draadmanden die meestal gevuld zijn met stenen, maar niet alleen. Afhankelijk van de toegestane hoogte van de terrasafscheiding en hoe hoog u deze uiteindelijk wilt bouwen, kan ook een fundering nodig zijn.

Vul barmatten met steenslag voor een dunne scheidingswand en verhoogd bed

Omdat schanskorven behoorlijk weelderig kunnen uitpakken, kun je ook zogenaamde barmatten gebruiken als scheidingswand voor de twee onder een kap woning en terras. Staafmatten zijn roosters die paarsgewijs op willekeurige afstand van elkaar worden opgesteld en vervolgens worden gevuld. Visueel gezien zijn ze hetzelfde als schanskorven, alleen in een smallere versie. Huis- en tuinbezitters kiezen graag voor boomschors of kokosnootschalen om te vullen in plaats van kiezels en grind. Het is een kwestie van smaak. Uiteindelijk krijg je een muur voor het terras zonder muur. Schanskorven en barmatten zijn daarom zonder twijfel zeer praktische en snel te installeren terrasscheidingswandideeën als u van de moderne uitstraling houdt.

Ommuurd terras

Ideeën voor scheidingswanden in baksteen - Witte baksteen op een terras

Een wand biedt ongetwijfeld de beste bescherming tegen privacy en geluid. Als het terras gemetseld is, krijg je een uiterst robuuste en betrouwbare scheidingswand, waarvoor er verschillende vormgevingsmogelijkheden zijn. Er zijn verschillende materialen om uit te kiezen, waarmee u ideeën voor terrasscheidingswanden voor een grote verscheidenheid aan stijlen kunt realiseren. De klassieker is waarschijnlijk de baksteen. Op zijn beurt is zichtbaar beton erg populair voor moderne en minimalistische architecturale stijlen, terwijl natuursteen een mediterrane flair aan de tuin geeft en ideaal is voor natuurlijke tuinontwerpen. Plan een hoogte van niet meer dan 60 tot 80 cm, om puur statische redenen.

Terras scheidingswandideeën met muur voor zithoek en zwembad

Met een mortelmuur kun je een hogere muur laten bouwen. 1,80 cm is hier mogelijk, maar dan met een dikte van maar liefst 30 cm en een stabiele ondergrond. Dit is belangrijk zodat het gewicht goed kan worden gedragen en de muur voor het terras lang als privacyscherm kan dienen. Anders is het heel goed mogelijk dat het op een gegeven moment ineens omvalt. Een deskundig advies wordt daarom sterk aanbevolen. Hoe dan ook, er is veel ruimte nodig voor ideeën voor gemetselde patio-scheidingswanden, waar u rekening mee moet houden.

Bakstenen muur met rooster houten omheining in een traditionele tuin

Meer coole ideeën voor scheidingswanden voor patio’s

Ideeën voor terrasscheidingswanden van hout - planken horizontaal bevestigen

Houten wand voorzien van een plank

Privacyhek gemaakt van hout in grijs met DIY plank voor decoraties

Eenvoudig houten privacyscherm in twee kleuren

Idee voor privacybescherming met privacyhek voor rijtjeshuizen en halfvrijstaande huizen

Cortenstaal op het terras als scheidingswand voor een twee-onder-een-kap woning

Scherm kleine terrassen af ​​met cortenstaal in roestlook

Kleine tuin van een rijtjeshuis beschermd tegen nieuwsgierige blikken

Kleine stadstuin met terras en scheidingswanden naar de buurman van hout

Bescherm het terras in een twee onder een kap woning met houten balken

Moderne ideeën voor terrasafscheidingen voor halfvrijstaande huizen met verticale houten balken

Terras met halfhoge wand en houten schutting

Lage muur en houten stroken met klimplanten als bescherming op het terras

Doe-het-zelf scheidingswandideeën met geïntegreerde plank voor bloempotten

Plank en scheidingswand in één - praktisch idee van een privacyscherm met ruimte voor bloempotten

Halfhoge betonnen muur naar de buren en blokken voor het zwembad

Effen betonnen muur in wit beschermt tegen vreemden op het terras en bij het zwembad

Trellis voor een halfrond terras

Halfrond terras met houten hekjes voor een natuurlijke uitstraling

Combineer bakstenen muur en cortenstaal

Combineer gemetselde terrasscheidingswanden met andere materialen - lasergesneden Cortenpanelen

Vlecht het hek zelf met takken

Doe-het-zelf gevlochten schutting als afscheiding naar de aangrenzende tuin

Moderne houten scheidingswanden en lasergesneden paneel

Coole ideeën voor scheidingswanden met lasergesneden panelen en houten privacyschermen

Cool idee voor ontwerp met fotomotieven

Cool ontwerp van betonnen muren met fotomotieven

Kleurrijke scheidingswanden en hekken

Kleurrijke scheidingswand gemaakt van geverfde houten planken op een verhoogd bed

Voor ideeën voor terrasafscheidingen – schanskorven als geluidsisolatie met steen

Ideeën voor terrasscheidingswanden met schanskorven - combineer metaal en steen

Modern in wit van beton voor een klein terras in de voortuin

Witte scheidingswand op een terras in de moderne voortuin

Bakstenen muur en houten rooster

Plant de bakstenen muur en combineer deze met een houten rooster

Aluminium rooster voor beplanting, gecombineerd met verhoogde bedden

Plantbare aluminium panelen als klimhulpmiddelen en privacyschermen