Terrassen

Ideeën voor stenen terrassen – moderne en praktische voorbeelden voor uw tuin

Het soort materiaal dat je combineert met de bijpassende stenen terrasideeën kan een grote impact hebben op de uitstraling. Een buitenterras kan uw tuin volledig transformeren en meer bruikbare ruimte bieden als u het naar uw eigen behoeften inricht. Hieronder vindt u enkele tips en ideeën voor het gebruik van verschillende steenmaterialen. Zo kunt u een prachtig uitziend terrasontwerp maken waar u samen met uw familie en vrienden van kunt genieten.

Tips en ideeën voor stenen terrassen

Wijnstok in een pot als decoratie op de binnenplaats stenen terrassen ideeën betonplaten

Tenzij het de traditionele betonplaat is, moet u materialen kiezen die er niet alleen goed uitzien. Een terras dat u ontwerpt om lang mee te gaan, moet gemaakt zijn van materialen die sterk en duurzaam zijn. Dus met verhoogde duurzaamheid en mooie visuele eigenschappen, is natuursteen een slimme keuze. Hierdoor kan een prachtig, uniek landschap ontstaan ​​waar u jarenlang plezier van zult hebben. Of u nu alleen werkt of met een landschapsarchitect, het budget, de grootte van de kamer, de kleur en de architecturale stijl van uw huis zullen allemaal van invloed zijn op de materiaalkeuze. Dit geldt ook voor de beschikbaarheid. Lokale stenen gaan op in de omgeving en kosten niet zoveel als moeilijk te vinden materialen die moeten worden vervoerd.

zonnig buitenterras met designmeubels in aziatische stijl met een pergola van bamboe en natuurstenen vloer

Met een buitenruimte die is ontworpen om aan uw eigen behoeften te voldoen, kunt u optimaal genieten van uw buitenruimte. Bovendien kun je dergelijke stenen terrasideeën combineren met extra functies zoals buitenkeukens of een open haard. Zo creëer je een ontmoetingsplek die entertainment kinderspel maakt. Maar bedenk eerst waar je het terras voor gaat gebruiken. Vlakke, gladde en effen oppervlakken zijn vereist voor eetruimtes, woonkamers en toegankelijkheid. Ruwe kasseien en hobbelige betonnen straatstenen kunnen ervoor zorgen dat iemand struikelt of de mobiliteit van iemand die een wandelstok, rollator of rolstoel gebruikt, belemmert. Omgekeerd kunnen gladde oppervlakken zoals beton of gepolijst graniet glad worden als ze nat zijn. Breng antislipcoatings aan op oppervlakken met veel verkeer die glad kunnen worden. Vergroot uw woongenot door te investeren in de buitenruimte van uw dromen.

Soorten terrassteen

Avondverlichting op tuinterras met ingebouwde grill en zwembadvloer met steen

Travertijn is een luxe steen die in verschillende kleuren verkrijgbaar is: van ivoor tot lichtbruin tot goud. Dit materiaal ziet er het beste uit met een geschuurde of getrommelde afwerking, zodat het antislip is en een interessanter vloerprofiel heeft. Bovendien blijft deze steensoort koel ondanks blootstelling aan zonlicht. Verder staan ​​dergelijke stenen platen bekend om het rijke spectrum aan aardetinten van lichtbruin tot rood tot donkergrijs. Je kunt de stenen platen ook onregelmatig zagen. Dit gaat goed samen met rustieke schema’s. Deze steensoort heeft weinig onderhoud nodig en is bestand tegen hitte, vocht en constant gebruik. Deze populaire variant is bijzonder geschikt voor tuinterrassen in een gepolijste glans met een natuurlijke blauwgrijze glans.

grijze granieten tegels gelegd op het buitenterras met waterpartij en ligstoelen

Leisteen is een ander type steen dat al eeuwen wordt gebruikt. Als terrassteen kan het zwaar maar duurzaam zijn en heeft het een interessant kleurenpalet dat varieert van blauwgrijs tot paars, groen en zwart. Kalksteen is ook een veel voorkomende steensoort in de meeste gebieden en heeft een prachtige gedempte kleur van beige, bruin en zelfs roze tinten. De koraalsteen bijvoorbeeld bestaat uit kalksteen met poriën gemaakt van fossielen, koralen en zand en ziet er erg poreus uit. Hoewel dit perfect is voor terrassen met een tropische uitstraling, is koraalsteen ook bestand tegen vorst en dauw in koudere klimaten.

romantische stenen terrasideeën met uitzicht op het meer en rustieke houten stoelen

Deze variëteit is ook antislip, zelfs in een matte afwerking, en is inherent weerbestendig. Net als kalksteen is zandsteen ook een sediment dat varieert van lichtbruin tot rood. Deze gelaagde steen is makkelijk te bewerken als je een egaal gekleurd vlak wilt creëren. Zandsteen heeft ook de neiging om zijn uniforme korrel en kleur te behouden wanneer het uit dezelfde steengroeve komt.

Gebruik beton

combinatie van hout en grind met vetplanten voor ideeën voor stenen terras

Naast het materiaal dat wordt gebruikt voor stenen terrassen, is het ook belangrijk om een ​​lay-out te kiezen die specifiek is voor het ontwerp. Steen kan in kleine lineaire vormen worden gesneden om een ​​contrast te creëren tussen de verschillende tinten natuursteen. Grote en onregelmatige vormen daarentegen kunnen veel van de natuurlijke nerf van de steen laten zien. Een aantrekkelijke en kostenbesparende optie is het gebruik van betonstraatplaten, die in verschillende maten, vormen en kleuren kunnen worden gestort. U kunt dus verschillende texturen en oppervlakken op beton aanbrengen. Dit zijn bijvoorbeeld steenzout, toeslagstoffen, synthetische oppervlakken, etsen, stempels en houtsnijwerk. Zelfs eenvoudige voorwerpen als bezems of harken kunnen aantrekkelijke structurele oppervlakken creëren. Zowel stenen als betonnen straatstenen liggen vaak uit elkaar, waarbij losse materialen zoals grind, zand of bodembedekkers zoals tijm of mos de gaten opvullen.

Populaire ontwerpen voor stenen terrassen

mediterraan huis met stenen terrassen ideeën combineren in lichte kleuren met een open haard

Hieronder vindt u verschillende ontwerpen voor stenen vlonders in verschillende omgevingen. Het huis in het eerste voorbeeld heeft een combinatie van strakke, ronde, witgekalkte muren. Een zuilvormig gebouwd gebied van dun gesneden zandsteen met een gespleten oppervlak straalt een mediterrane sfeer uit. De terrasvloer is voorzien van nette vierkante tegels van ruwe kalksteen. Dit is een goede basis voor het gebruik van doffe rode kussens op het terrasmeubilair. Het midden van het terras is gecentreerd rond een open haard die in dezelfde witkalk is geverfd als de muren van de villa.

Buitenkant van luxe huis met stenen platen gemaakt van natuursteen en kalksteen

In het volgende voorbeeld heeft het moderne luxe huis een lang, lineair terras dat zich uitstrekt van het ene uiteinde van het huis naar het andere en is ingericht met lichtbeige en donkerbruine meubels. De vloer bestaat uit grote stenen platen en fijnkorrelige kalksteen. Een lage muur scheidt ook het terras van het zwembad en doet dienst als kleine plantenbakken. Hoewel ze zijn gemaakt van dezelfde grote kalksteenplaten, hebben de verticale oppervlakken van deze kleine tuinmuren een ruwere, dunnere, donkere variant van zandsteen, die het huis accentueert met de vloersteen en de witte muren en panelen.

zomers gevoel in de achtertuin stenen terrassen bedekt met travertin tegels in de tuin

Deze prachtige patio op de binnenplaats is gemaakt van travertin platen. Met zijn neutrale kleur creëren deze stenen tegels een natuurlijke omgeving die perfect past bij een breed scala aan ontwerpen en stijlen. Travertijn is extreem duurzaam en bestand tegen een gewicht tot 3 ton per vierkante meter.

patio binnenplaats bedekt met stenen terrassen en een open haard in het midden voor een gezellige sfeer

Hoewel deze klassieke stenen patio in de achtertuin klein is, voelt de buitenruimte warm en uitnodigend aan, grotendeels dankzij de ingebouwde open haard aan het ene uiteinde. Met drie stenen bogen is wat rode en witte steen verwerkt in kleine stapels, die worden ondersteund door een bruine muur. De vloer bestaat uit kleine stukjes zandsteen in verschillende kleuren, die in een klassiek visgraatpatroon zijn bewaard. Een kleine groene vlek is te zien boven het verhoogde gazon met een kleine boom en gras.

Rustieke stijl met natuursteen

oude tuin met natuurstenen trap en terras met houten tuinmeubelen

Deze oude tuin in rustieke stijl heeft een zeer natuurlijk ogend terras met grote stenen platen en treden van donkergrijs verouderd cement. Voor de terrasvormige landschapsarchitectuur, evenals voor de stenen opstap, worden keermuren van grijze steen gebruikt. De laatste wordt in willekeurige rijen gestapeld. Aan de ene kant van het terras staat een eenvoudige tafel en stoelen als tuinmeubel in een warme rode houtkleur die past bij de rustieke esthetiek. Dus als u op zoek bent naar natuurlijk ogende stenen terrasideeën, kan het gebruik van stenen platen het ontwerp een natuurlijke uitstraling geven. Stenen platen hebben aantrekkelijke aardse bruin- en roodtinten die een zeer organische stijl creëren.

gezellige binnenplaats in spaanse stijl met muren van stucwerk en een rustieke vloer van stenen platen in zandkleuren

Dit huis in Spaanse stijl heeft lichtbruine gestuukte muren in combinatie met warme houten deur- en raamlijsten en palen. De grote openslaande deuren leiden naar het buitenterras met donkerbruine rotan meubelen en een kleine erker aan de zijkant, die is versierd met dekens en kussens met levendige patronen. Het terras is gemaakt van ruwe zandsteen en uitgehakt in grote stenen platen. Het geheel wordt omlijst door stenen lampen in rustieke stijl en kandelaars van glas.

uitnodigende sfeer in een kleine binnenplaats met kasseien en betonplaten in combinatie met houten meubilair

Deze villa in landelijke stijl heeft witte muren en een klassiek interieur dat zichtbaar is door de grote open deuren. Een buitengang met een plavuizen vloer is bekleed met kolommen van roze, gestapeld steenfineer bedekt met klimop. Het buitenterras heeft een ronde vuurplaats gemaakt van hetzelfde steenfineer, terwijl de vloer van dit gebied is gemaakt van glad cement met gestapelde stenen randen die zich uitstrekken vanaf de centrale put. Zwaar rustiek houten meubilair omringt de centrale open haard en is versierd met blauwe kussens. Voor natuurgetrouwe steenterrassen kunt u ook grotere steenplaten op grotere afstand leggen, zodat er gras en klein onkruid tussen kan groeien en als voegmiddel kan dienen. Dit zorgt voor een uitstekende landschapsarchitectuur met potplanten, hoge bomen en wildbloeiende wijnstokken.

Moderne stenen terrassen met een klassieke flair

klassieke stijl met een cassetteplafond en zwaar houten meubilair in een moderne stijl

Dit overdekte buitenterras leidt via twee glazen schuifdeuren naar het hoofdhuis. Met een prachtig cassetteplafond en rustieke hanglampen passen de willekeurige zandstenen tegels op de vloer bij het klassieke luxe thema. Comfortabele meubels in landhuisstijl, van de eettafel van hout en steen tot de knusse gestoffeerde rotan stoelen en de salontafel van hergebruikt hout, maken de hele ruimte compleet. Het gezellige gevoel wordt versterkt door de hoekhaard gemaakt van donkere stenen platen van boven naar beneden.

zeezicht vanaf stenen terrassen ingericht met parasols in mediterrane stijl

Deze villa in mediterrane stijl heeft smetteloze witte gestucte muren en turquoise luiken die passen bij de kleuren van het prachtige uitzicht op zee. De luxe uitstraling wordt versterkt door de lokale roodachtige terracotta tegels die zijn gebruikt voor de vloer, uitgevoerd in een ingewikkeld geplaveid rozet met een geplaveide waaierrand. Dezelfde stenen tegel wordt gebruikt voor de reling, die is bedekt met felgekleurde bloemen in aarden potten. Het meubilair is opnieuw gemaakt van modern, geweven rotan, gecombineerd met schone witte kussens en beschermd tegen de felle zon door grote witte parasols.

praktische interieurinrichting voor de patio op de binnenplaats met bank en straatstenen

In dit voorbeeld is het ontwerp afwisselend uitgevoerd met eenvoudige cementtegels voor de vloer van deze patio op de binnenplaats, waardoor het een moderne industriële look krijgt die wordt gecombineerd met een gebouwd platform van grijs geverfde baksteen. Een kleine bank is ingebed in het platform, bedekt met donkere houten planken en versierd met gestreepte kussens. De achterwand is weelderig met kruipende planten en creëert een prachtige groene ruimte zonder een moeilijk en duur gazon te hoeven onderhouden.

weelderig ontwerp voor de binnenplaats met een standbeeld en pergola in zwart contrasterend met de muur

Lichtbruine gestuukte muren vormen een achtergrond voor de zwart geschilderde houten pergola. Er is ook een buitenbank in gedempte grijzen en beige tinten, versierd met bruine en beige kussens. De vloer is gemaakt van oranje en grijze leisteentegels die in kleine stenen tegels zijn gesneden en in een lineair patroon zijn gerangschikt. Het Boeddhabeeld en de klimplant op het prieel geven dit terras een tropische, Aziatische sfeer gecombineerd met comfort.