Terrassen

Stenen platen leggen voor het terras en de tuin – tips en ontwerpideeën

Stenen platen voor terras -terrasplaten-modern-zwembad-privacy-bescherming-verlichting-hasu

Het warme seizoen komt eraan, de zon schijnt aangenaam en de blauwe lucht zorgt voor hoop en een goed humeur, je voelt je ontspannen om gewoon buiten te zijn. Het lokale recreatiegebied direct voor de deur zijn tuinen en terrassen, die naar eigen smaak kunnen worden ingericht als een eigen stukje buitenruimte. Een bijzonder designelement is de vloerbedekking, die een statig kader creëert. Ze zijn erg populair Stenen platen voor terras, die een verscheidenheid aan looks, ontwerpen en soorten natuursteen bieden.

Stenen platen leggen voor terras en tuin – bepaal de oppervlakte van het terras en kies de terrastegels

Stenen platen voor terras-terrasplaten-moderne-grijze-huis-tuinverlichting

Er zijn meerdere varianten mogelijk als steenplaten voor terras en tuin – natuursteen, zoals graniet, kalksteen en zandsteen, maar ook kunststeen en diverse houtlooks. Het aantal gebruikte terrasplaten kan snel online worden omgerekend met de praktische terrascalculator. U dient vooraf exact het terrasoppervlak en de tegelafmetingen te weten. Je kunt eenvoudig uitrekenen hoeveel tegels er per vierkante meter nodig zijn en direct bestellen of kopen.

Stenen platen leggen voor terras en tuin – de ondergrond is essentieel

Stenen platen voor terras - terrasplaten-schoonmaaktips

Voordat u de terrasplaten legt, moet u een duidelijk overzicht krijgen van de ondergrond en het draagvermogen ervan controleren. Een lichte helling is vereist om de waterafvoer te garanderen. Anders zal de structuur nat worden als het regent en na verloop van tijd beschadigen. Een helling van ongeveer 2 procent wordt aanbevolen.

Stenen platen voor terras en tuin op grind leggen

Stenen platen voor terras-terrasplaten-trottoir-bestrating-tuinbekleding

Het leggen van de stenen platen voor het terras en de tuin kan met succes worden uitgevoerd op grind met mortel of met een speciaal bevestigingssysteem of plaatlagers. Het begint altijd aan de muur van het huis of op een punt waar om optische redenen veel waarde wordt geplaatst – entreegebied, trap, terrasdeur, trottoir, enz..

Terrasplaten leggen – een helling van ca. 2% wordt aanbevolen

stenen-platen-terras-terras platen-grote-stoep-grind-haag-struiken

Voor de voegen tussen de terrasplaten wordt rekening gehouden met de plaatdikte, waarbij het aangeraden is deze 3 tot 5 centimeter te bedragen en eenvoudig te realiseren is met de in de bouw verkrijgbare afstandhouders. De voegen worden indien nodig opgevuld met voegzand. Als alternatief wordt er geen gebruikt, maar wordt het gelegde gebied omlijst met straatstenen of stenen om te voorkomen dat de terrasplaten wegglijden.

Terrasplaten leggen met mortel

stenen-platen-terras-terras platen-groot-graniet-hout-grind-b & b

De stenen platen voor het terras en de tuin konden met mortel op vaste grond worden gelegd. Het bindmiddel wordt recht en gelijkmatig aangebracht in de hoeken en in het midden van de plaat. Vervolgens wordt elke plaat correct gepositioneerd en uitgelijnd met een rubberen hamer en waterpas zodat er weer een helling is naar de afvoer van het regenwater.

Snijd de terrasplaten op maat

steenplaten-terras-terrasplaten-aanleg-grote-tuin-opstelling

Vooral aan de randen, hoeken en rondingen van stoepen kunnen de stenen platen in een andere vorm worden gebracht en naar wens worden gezaagd. De plaat wordt met een haakse slijper eerst aan de achterkant en dan aan de voorkant geslepen.

Leg stenen platen voor terras en tuin met plaatlagers

steenplaten-terras-terrasplaten-zandsteen-grijs-modern-reliëf-groot

Indien de terrasplaten worden gelegd met plaatlagers, is het mogelijk deze later met behulp van speciale schijven te compenseren en indien nodig zeer eenvoudig later te vervangen. De plaatsteunen kunnen met een ijzerzaag op de nuttige lengte worden gesneden.

Omgaan met de kleurverschillen in de terrasplaten

stenen-plaat-terras-terrasplaten-kalksteen-tuin-bukshout-struiken

In veel gevallen is er een kleurverschil waar te nemen tussen de verschillende terrastegelpakketten. Het is aan te raden om een ​​overzicht te maken en ze allemaal direct na aankoop te sorteren. Op deze manier kunnen de verschillend gekleurde panelen bij het leggen optisch gelijkmatig worden verdeeld.

Steenplaten voor terras en tuin reinigen – belangrijke tips

stenen-platen-terras-terrasplaten-grijs-zwembad-ligstoelen-palmbomen-modern

Om het terras en de tuin er mooi uit te laten zien, moeten de stenen platen elk jaar grondig worden schoongemaakt. Gebruik hiervoor alleen speciale terrasreinigers. Hierdoor worden alle stenen oppervlakken weer schoon. Normale vervuilingen kunnen ook worden afgeweerd met een speciale gevelreiniger. Ongeacht de remedie, je moet het eerst laten werken en dan stevig schrobben. U hoeft niet te reinigen met een hogedrukreiniger vanwege mogelijke beschadiging van de steenstructuur.

Steenplaten voor terras en buiten van graniet 

stenen-platen-terras-terras platen-grijs-moderne-buiten-garnit-bradstone

Graniet is een populair materiaal voor terrasplaten en staat bekend om zijn robuustheid en ongevoeligheid voor het weer. Het behoort tot de groep van harde stenen en is duurzaam, bestand tegen hitte, kou of vocht. Daarom is het erg populair voor alle exterieurontwerpen.

Bereik een coole look met granieten platen buitenshuis

stenen platen-terras-terras platen-grijs-bruin-natuursteen-graniet-B & B

Grant is zeer onderhoudsvriendelijk als vloerbedekking, maar kan zoals elke natuursteen oliën en vetten opnemen. Waarom zouden deze zo snel mogelijk verwijderd moeten worden. Impregneren direct na het leggen van de tegels zorgt voor een perfecte afwerking en een lange levensduur.

travertijn

stenen platen-terras-terras platen-travertijn-zwembad-helder-modern-huis

Travertijn als vloerbedekking voor zowel binnen als buiten is niet tevergeefs. Het kan worden ontworpen in een klassieke, landhuis- of mediterrane stijl en biedt voor elk wat wils. Travertin stenen platen worden gekenmerkt door typische warme kleurnuances en gaten. Ontwerpers raden aan om lichte huismuren te combineren met travertijn in walnootkleuren als vloer, en schaduwrijke locaties optisch op te lichten met licht travertijn.

Stenen platen voor terras in houtlook

stenen platen-terras-terrasplaten-hout-look-water-vijver-omheining-kalksteen

Houtlook panelen zijn bijzonder populair voor zowel binnen als buiten en zijn het ideale, onderhoudsvriendelijke alternatief voor echt hout. Houtlook panelen combineren de duurzaamheid van het beton en de warme, gezellige uitstraling van het hout. Een romantische noot ontstaat in de tuin wanneer panelen met een houtlook en prachtig groen rond een vijver worden samengevoegd.

Kalkstenen terrasplaten zijn voorwaardelijk vorstbestendig

stenen-platen-terras-terrasplaten-mediterrane-terras dakbedekking-hout-ligstoelen-rotan

Kalksteen is aantrekkelijk dankzij de vriendelijke crème- en champagnetinten en vormt een opvallend ontwerp voor de tuin en het terras. Een typisch kenmerk zijn meestal donkere insluitsels, die het onmiskenbare karakter van deze natuursteen geven, maar als “zwakke zones” worden beschouwd als het vriest.

Prachtige kalkstenen trap in warme, natuurlijke tinten

stenen-platen-terras-terras platen-mediterrane-exotische-tuin-kalksteen-trappen

Onze tip: speel op veilig en bestel welke borden als reserve voor eventuele ruil bij aankoop. Impregneer de natuurstenen vloer direct na het leggen.

Zandsteenplaten voor stijlvolle buitenruimtes

steenplaten-terras-terrasplaten-zandsteen-potplanten-bruin-grijs

De zandsteen wordt op zich niet als een exotisch gesteente beschouwd. In dit land staat het bekend om zijn basiskleur variërend van roodachtig tot geeloranje tot beige tinten. Het grote aandeel kwarts in de zandsteen zorgt voor een lange levensduur en maakt het oppervlak bijzonder robuust. De rood-gele tint is zeker niet opdringerig, maar zorgt wel voor een extra portie warmte bij zonsondergang of in het ochtendlicht.

Niet zonder mooie stenen platen voor terras en tuin

stenen platen-terras-terrasplaten-modern-kalksteen-blauw-tuinmeubelen-kunststof rotan

Het gespleten oppervlak van stenen platen en gebroken randen behouden de natuurlijke en ook enigszins rustieke uitstraling van de natuursteen. Kiest u voor natuursteenplaten voor terras en tuin, dan is de zandsteen veelzijdig met zijn warme tinten en staat het graniet voor klassiek, ingetogen buitendesign.

Combineer op smaakvolle wijze stenen platen voor het terras in verschillende looks

stenen-plaat-terras-terras plaat-baksteen-stap-trap-tuin-bloempotten

Steenplaten van verschillende afmetingen of die van verschillende steensoorten kunnen met succes worden gecombineerd als een parallelle voeglaag wordt aangehouden.

Snijd stenen platen en leg ze smaakvol

stenen platen-terras-terras platen-geel-zandsteen-tuinmeubelen-rotan-vlechtwerk

De zogenaamde tegellegmachines bieden verschillende mogelijkheden voor het rangschikken van de tegels en worden als flexibeler beschouwd als het gaat om creatieve ontwerpen.

Gips van natuursteen of kunststeen voor tuin en terras

stenen-platen-terras-terrasplaten-bestrating-open haard-ronde-privacy-bescherming-hek

Baksteen als alternatief voor stenen platen met een vintage flair

stenen platen-terras-terrasplaten-baksteen-rood-ligstoel-rotan-kunststof