Tuinieren

Tuinieren

Snij snijbiet voor heerlijke salades in drie seizoenen

regenboogkleuren groentesalade snijbiet oranje geel rood

Snijbiet is de perfecte groente voor de lente en de herfst. Dit is niet alleen omdat het in deze tijd perfect gedijt. De bladeren en stengels, die verschijnen in prachtige herfsttinten en de tuin een felle kleur geven, leveren een verdere bijdrage. Deze laatste kan zowel wit als oranje, rood, roze of paars zijn. De bladeren daarentegen variëren van groen tot rood. Ook de grootte van de snijbiet is indrukwekkend, want hij kan wel 60 cm groot worden. Naast de koele seizoenen kun je in de zomer ook snijbiet planten en telen.

Snijbiet planten – welke periode is het beste??

planten tuin groenten salade kleurrijke stengels snijbiet

Aangezien de snijbiet ongeveer 60 dagen nodig heeft om te groeien, moet deze zo vroeg mogelijk worden gezaaid. In streken met milde winters betekent dit late winters. Kies anders voor Snijbiet planten Vroege lente. Zo krijg je in de zomer de eerste oogst. Als u in de herfst wilt oogsten, overweeg dan om in de late zomer of vroege herfst te zaaien.

Plant en verzorg snijbiet

zaailing snijbiet plant tips bodem groente bed

Kies voor het planten van snijbiet een plek in de tuin die in de volle zon staat of, als het klimaat erg warm is, in de halfschaduw. Bij het voorbereiden van de grond ga je de diepte in. Dit betekent dat het ook in de diepere gebieden moet worden losgemaakt. Verder dient er gezorgd te worden voor een goede afvoer van het water. Laat bij het zaaien van de zaden een ruimte van 5 cm tussen de zaden en kies een diepte van iets meer dan een centimeter. Voeg ook mest of compost toe. Nu moet de grond vochtig worden gehouden, zodat de zaden beginnen te ontkiemen. Regelmatig water geven is dan voldoende.

Snijbiet in rijen in een bloembed

tuintips snijbiet planten irrigatieveld

Zodra de zaailingen verschijnen, is uitdunnen noodzakelijk. Er moet een afstand van 30 cm zijn tussen de afzonderlijke snijbietplanten. U hoeft de verwijderde zaailingen niet weg te gooien. Je kunt ze in plaats daarvan gebruiken voor consumptie. Na anderhalve maand moet de bemesting worden herhaald. Vergeet daarnaast niet regelmatig het onkruid te plukken, dit kan de groei belemmeren. Plagen zijn zeldzaam in snijbiet. Vertegenwoordigers zijn bladluizen, mineervliegen, slakken, maar ook konijnen en andere huisdieren.

Witte snijbiet

witte snijbiet planten hobby tuinman idee gezond

Snijbiet planten – de oogst

oogst snijbiet schaar bladeren snijden tuin groenten

De oogst vindt plaats twee maanden na het planten van de snijbiet. Snijd hiervoor de buitenste bladeren af. Mocht dit voor jou niet genoeg zijn en heb je meer bladeren nodig, dan kun je ook alle bladeren verwijderen zonder de plant te ontwortelen. Snijd hiervoor alle bladeren ongeveer 5 cm boven de grond af. Hierdoor kunnen nieuwe bladeren teruggroeien.

Geoogste bladeren van de snijbiet 

Snijbiet planten mand tuin salade kleurrijk

Bereid heerlijke salades met snijbiet

salade bereiding bietengranen planten gesneden houten plank

Snijbiet in regenboogkleuren

sla snijbiet gesneden stengel bladeren gezonde voeding

Read more
Tuinieren

Tuin met aardappelen – zo kweek je de heerlijke aardappelen

tips tuin met aardappelen bollen planten jute

Aardappelen zijn een van die gewassen die niet alleen gedijen in de koelere seizoenen, maar er ook dol op zijn. Wat hier vooral goed voor hen is, is de koelere aarde. Daarom wordt hun groei in de zomer verstoord. Omdat de aardappelen ook niet kwetsbaar zijn en gemakkelijk te kweken zijn, zijn ze ideaal om je kinderen te leren tuinieren. Daarnaast is er de leuke kant, die je kunt zien door verschillende kleurvarianten in de Tuin met aardappelen kan maken. Meng hiervoor eenvoudig witte, rode, gele, bruine en blauwe aardappelen.

Tuin met aardappelen in felle kleuren

kleurrijke aardappelen rood blauw geel bruin variëteiten tuin

Praktisch is ook dat je de aardappelen gemakkelijk in grotere bakken kunt telen als je niet genoeg ruimte in de tuin hebt. Hiervoor zijn bijvoorbeeld wijnvaten geschikt. Wat je zeker moet weten over aardappelen is dat ze pas geschikt zijn voor consumptie als ze hun groene kleur verloren hebben. Zelfs groene vlekken mogen niet meer aanwezig zijn, omdat de aardappelen dan giftig zijn. Oogst dus pas aardappelen uit de tuin als ze dezelfde kleur hebben als ze rijp zijn. Alle andere delen van de aardappelplant zijn ook giftig.

Een tuin planten met aardappelen – grond en knollen voorbereiden

ogen aardappel wortel scheuten planten tuin kuhlen

Het eerste waar u rekening mee moet houden, is dat u aardappelen kiest die getest en ziektevrij zijn. Aardappelen uit de supermarkt gebruik je niet voor je aardappeltuin. Zodra u de knollen hebt verkregen, kunt u beginnen met het voorbereiden van de grond. Kies hiervoor een zonnig plekje in de tuin.

Pootaardappelen voor de tuin met eerste scheuten

schiet tuin met aardappelen ogen pootaardappel help

De grond in de tuin met aardappelen moet rijk zijn aan voedingsstoffen en mag geen opstuwing toestaan. Verder is een pH-waarde lager dan 5,5 noodzakelijk. Als je daar zeker van bent, graaf dan voren. Deze dienen een diepte van ca. 10 cm te hebben. Laat een afstand van 60 tot 90 cm tussen de afzonderlijke voren. Hoe dichter de planten bij elkaar staan, hoe beter de gecreëerde schaduw garandeert dat de aarde koel blijft.

Snijd de aardappel in stukjes

aardappelen stukjes zaden wortels knollen tips voorbereiding

Snijd nu de pootaardappelen in blokjes. Zorg er echter voor dat ze ongeveer drie en een halve centimeter groot zijn en minstens twee ogen hebben. Laat deze afgewerkte stukken nu twee dagen drogen. Dit verkleint het risico op verrotting. Daarmee ben je klaar met de voorbereidingen voor de tuin met aardappelen.

Tuin met aardappelen – Het zaaien

Aardappel saeen voren koel veld tuin lente

Verdeel de aardappelstukjes in de uitgegraven voren. Laat een opening van 2,5 tot 4 cm tussen de afzonderlijke stukken. De ogen moeten ook naar boven gericht zijn. Bedek de knollen vervolgens met 5 cm aarde. Zodra de zaailingen van de aardappelplant verschijnen, moet je nog 5 cm toevoegen, waarbij de toppen van de plant onbedekt blijven. Op deze manier wordt op regelmatige afstanden nieuwe aarde toegevoegd in de tuin met aardappelen tot kleine terpen met een hoogte van 10 cm en een breedte van 45 cm zijn gevormd.

Zorg voor de tuin met aardappelen

Plantentuin met aardappelen heuvelvoren knollen

Naast het voorbereiden en zaaien van aardappelen in de tuin, zijn er nog andere klussen die gedaan moeten worden tijdens het telen. Het is dus belangrijk dat het onkruid altijd wordt verwijderd. De grond moet altijd gelijkmatig vochtig zijn. Voor een koele bodem kunt u regelmatig mulchen. Als de meeste planten bruin zijn, kun je nog een laatste keer water geven. Snijd de planten dan na zeven tot tien dagen af.

Ongedierte in de tuin – de coloradokever

Aardappelkeverplaagtuin met aardappelplanten

Ongedierte dat voor problemen kan zorgen met aardappelen in de tuin zijn de bekende coloradokevers, maar ook bladluizen, aardappelvlooien, sprinkhanen en ritnaalden. Ook bepaalde soorten bruinrot zijn mogelijk.

De oogst in de tuin met aardappelen

tuin met aardappelen bollen bodem tips verzorging

Al met al rijpen de aardappelen binnen 90 tot 120 dagen. Met aardappelen kunt u nieuwe aardappelen uit uw tuin oogsten als de aardappelplant in bloei staat. Graaf hiervoor rond de planten. Als je een verscheidenheid aan aardappelen hebt die niet bloeien, overweeg dan twee maanden als richtlijn.

Aardappelplant met blauwe bloemen

bloesem aardappel tuin blauw paarse variëteit

Het is het beste om een ​​koelere, bewolkte dag te kiezen om de rijpe aardappelen te oogsten. Je kunt ze oogsten 5 tot 7 dagen nadat je de planten in je tuin met aardappelen hebt gesnoeid. Hiervoor is een graafvork bijzonder geschikt. Dit vermindert ook het risico op verwonding van de knollen. Graaf ongeveer 30 cm van de plant. Zodra de plant is blootgesteld, kunt u de grond afschudden en de aardappelen in manden of zakken opbergen.

Tuin met aardappelen – opslag na de oogst

tuin met aardappelen jute bewaren groentetips

In het begin is een donkere en vochtige plaats nodig om de aardappelen te bewaren. De temperatuur moet tussen de 10 en 15 graden zijn. Dit garandeert voorwaarden die u zou hebben met aardappelen in uw tuin. Aardappelen die in een mand worden bewaard, kunnen het beste worden afgedekt met jute. Na twee weken kun je ze op een droge en ook donkere plek bewaren. Ook goede ventilatie is belangrijk. Het is ook belangrijk op dit punt dat u gewonde en misvormde aardappelen verwijdert.

Bloemen van de aardappel in roze

roze bloesem aardappelplant tuin oogst cultiveren tips

Read more
Tuinieren

Gazononderhoud in het voorjaar – handige tips voor hobbytuiniers

Gazonverzorging lentetuin familie tuin houten pergola

 April is het juiste moment om daar meer over na te denken Gazononderhoud in het voorjaar dichtbij. We geven je handige tips en leiden je stap voor stap door het gazononderhoud.

Gazononderhoud in het voorjaar – het begin

Gazononderhoud Het gazon maaien Voorjaarstips gras maaien

de Gazononderhoud in het voorjaar moet beginnen met enkele belangrijke stappen. Op de eerste zonnige dagen begint uw gazon te groeien. Twee weken later is het juiste moment om het gazon te maaien. De minimale graslengte mag niet minder zijn dan 5 cm. Controleer de staat van het gazon – als u mos vindt, moet u het gazon verticuteren. Deze behandeling heeft een vaste hand nodig en mag maximaal 2-3 keer per jaar worden uitgevoerd. In bijna elke tuinwinkel kunt u het juiste apparaat huren. Zo zorg je voor de groei van de planten en kunnen de afgesneden planten later als compostmateriaal gebruikt worden. Nadat u het gras in het voorjaar voor het eerst heeft behandeld, kunt u de pH-waarden meten – deze moeten tussen de 5,5- ca. 6 liggen. Het gazon een beetje bekalken kan helpen bij lage PH-resultaten.

Gazononderhoud in het voorjaar – bereid het gazon stap voor stap voor op de zomer

Het gazon maaien en gazononderhoud lente

Bemesten, bemesten, bemesten – deze belangrijke stap in de Gazononderhoud in het voorjaar kan niet over het hoofd worden gezien. Als u tijdens het verticuteren veel mos heeft gevonden, kunt u een speciale meststof gebruiken. Het is het beste om een ​​speciaal apparaat te gebruiken, zodat u de mest regelmatig verspreidt. Bekijk de weersvoorspelling en bemest het gazon voordat het regent. Zo bereikt de meststof snel de wortels van het gras.

Besproei het gazon – goede verzorging, ook in de zomer

Het gazon water geven voorjaarsverzorging

Stenen muur – maai het gazon

Tuinmuur gazon maaien tuin

Bemest het gazon in het voorjaar

Verzorgingstips voor het lentegazon bemesten de grond

Kleine kinderen zijn dol op het gazon

Tips voor het leggen van gazons voor kinderen

Gazon – rand met kiezels

Maak gazon verticuteren kiezels vierkante vorm

Verticuteren van het gazon – maximale grashoogte – 3cm

Gras maaien verticuteren lente

Eengezinswoning met een groot gazon

Gazon tuin ontwerp idee huis ingang

Gazononderhoud in het voorjaar – maak de tuin klaar voor de zomer

Gazonrand definiëren houten schommel

Gazon voorbereiden op zonnige dagen in de tuin – mos verwijderen

Gazonverzorgingstips, gezellig tuinontwerp

Huis in het bos met een prachtig gazon

Ideeën voor gazonverzorging voor eengezinswoning

Gazononderhoud – tips en ideeën

Gazon tuin lay-out veer metalen hek

Huis met gazon en betonnen pad

Huis tuin gazon stenen pad gras maaien

Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van siergazons – hoe doe je dat precies??

Read more
Tuinieren

Rododendrons en azalea’s – tips voor een goede verzorging

azalea's tuin roze kleur struik zorgvoorwaarden

Rododendrons en Azalea’s vereisen bepaalde omstandigheden in hun teelt en vereisen speciale zorg om hun succesvolle ontwikkeling te verzekeren.

Rododendrons en Azalea’s  – Planten en verplanten

Rhododendron witte bloemen goede verzorgingstips

Bij het planten Rododendrons en Azalea’s u moet rekening houden met het volgende: de plaats waar u uw bloemen wilt plaatsen, moet goed worden beschermd tegen wind en middagzon. Als je ze rondom het gebouw wilt planten, kun je het beste kiezen voor de oost- of noordgevel van het huis. In open gebieden zijn minder winderige plaatsen goed geschikt voor hun beplanting en plaatsen die ‘s middags worden overschaduwd door bomen of gebouwen.

Met de juiste zorg kunnen azalea’s en rododendrons het hele jaar door met succes worden getransplanteerd, mits ze goed worden beschermd tegen droogte of vorst. Maar de ideale tijd voor verplanten is in de late herfst of het vroege voorjaar, wanneer de temperaturen laag zijn en het bodemvocht overvloedig is. Plant de Rododendrons en Azalea’s op dezelfde diepte als ze in de pot zaten.

Veel van de planten in de kwekerijen en tuincentra groeien in gemengde potgrond die grote hoeveelheden veen bevat, die zeker ontbreken in de structuur van uw tuingrond. Voor een goede ontwikkeling van de sierplanten raden wij aan om uw grond te verbeteren met veen, vooral rond de wortels van de planten.

Rododendrons en azalea’s met kleurrijke bloemen

rododendron roze bloemen waterval achtergrond

vloer

De grond moet goed gedraineerd zijn (mag geen water vasthouden) en rijk aan organisch materiaal. Als de grond zware klei is, moet er een klein drainagesysteem onder worden geïnstalleerd om overtollig water te verwijderen. De toevoeging van bladeren, veen, mos of ander organisch materiaal kan de bodem verrijken en bijdragen aan een betere ontwikkeling van rododendrons en azalea’s. Graaf bij het verplanten een gat dat twee keer groter is dan het gat in de pot. Meng vervolgens de uitgegraven grond met enkele van de hierboven genoemde organische stoffen. Gebruik dit voorbereide mengsel bij het verplanten, eerst slechts een deel op de bodem van het gat. Zet de plant erin, neem dan de rest van het mengsel en sluit goed af. Pas dan geef je de bloem die net verplant is water.

mooie kleuraccenten in de Japanse tuin

azalea's oranje kleur loopbrug japanse tuin

Bevruchten

Vermijd het gebruik van alkalische meststoffen. de Rododendrons en Azalea’s zoals zure grond.

Azalea bloemen

azalea's struik bloemen roze kleur verzorgingstips snoeien

irrigatie

Rododendrons en Azalea’s hebben een ondiep, vezelig wortelgestel, deze sierplanten moeten op warme zomerdagen vaak water krijgen. Maar vergeet niet, hoewel ze veel vocht nodig hebben, zullen ze het niet goed doen in zeer vochtige en slecht geventileerde bodems.

veel vocht nodig

rode rododendron struik rivier waterval grond

Verminderen

Verwijder de gedroogde twijgen en bladeren. Als je wilt ontwerpen en vormgeven, doe dat dan direct na de bloeiperiode, zodat je het komende jaar gegarandeerd veel mooie bloemen hebt. Je kunt deze bloemen ook wegknippen nadat ze verwelkt zijn.

azalea struik roze huis tuin verzorgingstips

fokken

Rododendrons en Azalea’s worden gekweekt door stekken. De stekken ontwikkelen binnen 6 tot 8 weken wortels. Azalea-stekken kunnen op elk moment worden gezet, maar de beste resultaten worden gezien met de stekken, geplant in juni en juli, en voor de rododendrons – in augustus en september. De stekken zijn 7 tot 10 cm groot, de onderste bladeren moeten worden verwijderd en vervolgens worden geplant in een mengsel van turf en zand. Nadat de wortels zijn gevormd, kunnen de jonge planten in potten worden overgeplant zodat ze op een schaduwrijke plek kunnen worden geplaatst en vochtig kunnen worden gehouden.

  rododendron struik paarse bloemen tips zorg

Rhododendron struiken opvallende kleur tuin loopbrug  Rhododendron roze bloemen tuin lentebloeier

rododendron tuin paars wit verbouwen snoeien

Rhododendron tuinhuis paarse bloemen witte houten schutting

rododendrons azalea's tips verzorging rode bloemen

rododendrons azalea's tips zorg helder roze witte struik

paarse rododendron struik tuin schaduw huis

azalea struik roze kleur tuin verzorgingstips

Read more
Tuinieren

Hoe maak je een watertuin – tips voor vijver en planten

Koi vijver vis water tuin ontwerp

Creëer een droomoase om je goed te voelen en te ontspannen – we geven je tips en ideeën om er een te krijgen Maak een watertuin.

Creëer een watertuin – vind de juiste plek

Koi vijver tuin

Voordat je er een krijgt Maak een watertuin,  denk na over de optimale plaats. Het is het beste om een ​​brede ruimte te kiezen – minimaal 0,6 meter diep en minimaal 2,84, wat ongeveer lager is. Zorg er bij het graven van een gat voor de vijver voor dat de rand overal gelijk is. Vul de vijver met water en wacht een dag met het plaatsen van waterplanten. Een tuinvijver kan thematisch worden gescheiden van de rest van de tuin door middel van stenen. Het ziet er natuurlijker uit als je een kleine waterval toevoegt en veel planten en bloemen rond de vijver plant. De watertuin moet een eiland van rust zijn, dus je kunt een pergola en een kleine zithoek organiseren. Kies meubels gemaakt van natuurlijke materialen zodat het het totaalbeeld niet bederft. Als je een volkstuin hebt, kun je een wellnessoase creëren met kleine waterfonteinen.

Creëer een watertuin – bloemen, planten, decoratie

Water tuin vijver bloemen

Versier de watertuin met verse lentebloemen. Water trekt de vogels aan, dus je kunt in de buurt een vogelhuisje bouwen. Beelden geven de tuin een klassieke uitstraling. Ook ‘s avonds zorgen ijzeren lantaarns voor een romantische sfeer en dragen ze bij aan gezelligheid. Bovendien is er op deze manier geen risico op struikelen over de stenen. Waterplanten hebben meestal zonlicht nodig. De waterlelies zijn een perfecte aanvulling op het ontwerp, net als sommige klimplanten. Stenen met mos geven de vijver een natuurlijke uitstraling. Je kunt een koivijver aanleggen, maar bedenk vooraf wat je in de winter met de vissen gaat doen.

 Laat je inspireren door deze creatieve voorbeelden en creëer een klein paradijsje in je eigen tuin!

Groene oase

ontwerp voor kleine watervaltuin

Engelse stijl watertuin

Water tuin lente bloemen ontwerp

Tuinvijver met fontein

Tuinontwerpidee om een ​​watertuin aan te leggen

Waterval in de tuin

Waterval tuinontwerp

Kleurrijke lentebloemen en planten laten de vijver er natuurlijk uitzien

modern tuinontwerp watertuin

Fontein voor volkstuinen

Waterfontein stenen tuinontwerp

Volkstuin met beplante muur – perfect voor op het balkon

Volkstuin opgezet watervijver

Tuin in Japanse stijl

Japanse tuinvijver

Binnenplaats met moderne tuinvijver

geplant muur zwembad tuinontwerp

Waterlelies in de vijver

Engelse tuinvijver marmer

Houten terras aan de rand van de tuinvijver

Bloemen waterplanten tuinvijver

Romantische tuin

Watermuur tuinontwerp

Interessant tuinontwerp

Idee voor watertuinontwerp

Tuinvijver in de herfst

prachtige watertuin

Read more
Tuinieren

Knoflook kweken – een makkelijk te verzorgen plant

Knoflook-groeiende-easy-care-plant-teen-knoflook-droog

Over de hele wereld populair, knoflook is een onvervangbaar kruid in elke keuken. Daarnaast is het een makkelijk te verzorgen plant en kun je hem gemakkelijk zelf kweken, of het nu thuis op de vensterbank, op het balkon of in de tuin is. Zodat je succesvol bent knoflook plant maar je moet nog wel met een paar dingen rekening houden.

Knoflook kweken – een gemakkelijk te verzorgen plant op het balkon kweken

Knoflook-kweken-bloempot-balkon-planten-gemakkelijk gemaakt

De knoflook is enerzijds winterhard en heeft anderzijds een zonnige en niet te vochtige plaats nodig. Voor het kweken op het balkon plaatst u de plantenbakken het beste aan de muur van het huis. Bij het voorbereiden van de grond kan het handig zijn om een ​​laag grind of stenen op de bodem van de pot of bak te leggen. Dit betekent dat het overtollige water gemakkelijker wegstroomt en zich niet ophoopt in het onderste gedeelte.

Knoflook kweken – let op de juiste knoflooksoort

Knoflook-zelf-kweek-makkelijk-plantentuin-roze-aarde-los

Opvallend is dat de meeste soorten die in de supermarkt te vinden zijn alleen uit warmere landen komen en dus niet geschikt zijn voor je eigen veredeling. Kies dus voor een lokale knoflookvariant. Geschikte variëteiten zijn: Ajo Rojo, Bogatyr, Karpaten, Creools rood, Duits rood, Inchelium rood, Marmer paarse strepen, Pools wit, paarse strepen, Siberisch, Zilver Rose, Spaanse Roja.

Knoflook kweken in de herfst of lente

zelf kweken-knoflook-kweken-thuis-groeien-bodem-tuinieren-zelf kweken

Als je in het voorjaar nog knoflook wilt telen, begin dan in februari. Kweken in het bed kan de planten tijdens de koudere maanden tegen vorst beschermen, al maakt dat voor jou niet zoveel uit. Tijdens een koudere winter beschermen tuinders de groeiende teentjes knoflook door er stro, mulch of stokken op te strooien. Traditioneel telen boeren de planten op de kortste dag van het jaar. Na 9 maanden kan de knoflook geoogst worden. Het heeft in deze tijd veel zonlicht nodig.

Een geschikte grond zou los en voedselrijk zijn. De humus kan ook een beetje gemengd worden met zand of met zelfgemaakte compost.

De beplanting: Scheid de teentjes van de hele knoflookbol. Plaats ze één voor één in de grond, zodat ze ongeveer 10 centimeter in de grond zinken. De punt moet naar boven wijzen. De afstand tot de volgende teen moet minimaal 10 centimeter zijn. Als je echter grotere knoflookvariëteiten wilt kweken, moeten de teentjes iets verder uit elkaar worden geplaatst. Geef daarna je tenen water, pas op dat de grond niet te vochtig wordt.

Zet je tenen in de losse aarde

Knoflook-groeiende-easy-care-plant-lente-tuinbouw-droog

Plant de knoflookteentjes

Knoflook-groeiende-planten-gemakkelijk-zorg-tuin-aarde-zelf

Knoflook kweken en bedekken met aarde en mulch

Knoflook-groeiende-aanplant-gemakkelijk-zorg-plantentuin-losse-grond

Kweek knoflook en laat de planten groeien

Knoflook-groeiende-easy-care-plantentuin-jong-groen

De jonge knoflook

groeiende-knoflook-gemakkelijk-zorg-plant-jun-fuehling-herfst-aarde

 Na 9 maanden kan de knoflook geoogst worden

Knoflook-groeiende-easy-care-knoflook-uitdrogen-ophangen

Gebruik gedroogd als specerij bij het koken

Knoflook-een-gemakkelijk-verzorgende-plant-grote-teen-knoflook kweken

Read more
Tuinieren

Zonnewijzer bouwen in de tuin – bouwinstructies en tips

Zonnewijzer in de tuin -bouw-grote-menselijke-wijzer-maat

In de zomer of als het buiten zachter wordt, brengen mensen graag tijd door in de tuin en voeren ze spannende buitenprojecten uit. Interessante investeringen die relatief foutloos zijn, kunnen zelfs door onervaren handen snel worden afgehandeld. Een zelfgemaakte Zonnewijzer in de tuin is zeker niet alleen spannend voor de toeschouwer, maar is ook een creatieve bezigheid voor de hobbytuinier.

Zonnewijzer in de tuin – een spannend doe-het-zelf project

Zonnewijzer in de tuin -bouw-zand-vakantie-gewoon-lente

Zonnewijzers beschrijven kinderen in het zand en het is bijna net zo eenvoudig om zelf een echte te bouwen. Om de exacte tijd weer te geven, is echter zowel wiskundige als astronomische kennis vereist, maar je kunt leven met kleine afwijkingen van enkele minuten. Maar één ding is heel belangrijk – om de breedte- en lengtegraad te kennen van de plaats waar het horloge zal worden gebruikt.

Maak je eigen zonnewijzer in de tuin – ontwerp met planten

Zonnewijzer in de tuin -bouw-rond-tuin-design-planten-bloemen

De eenvoudigste variant voor een zonnewijzer is om deze te ontwerpen voor een muur op het zuiden. Anders hebt u alleen een startpunt en een aanwijzer nodig. U kunt de tijden markeren zoals u wilt. Het zou voor een creatief tuinontwerp zeer fantasierijk zijn om de planten te ontwerpen als een wijzerplaat en om van een grote staaf een wijzer te bouwen volgens de afmetingen van het gewenste systeem.

Een zonnewijzer bouwen in de tuin – eenvoudige instructies

zonnewijzer-tuin-instructie-schilderen-bloempotten-nummers

Een ander knutselidee voor een zonnewijzer in de tuin is om deze te maken met bloempotten en planten. Denk eraan dat de klok de tijd aangeeft van 6 uur ‘s ochtends tot 18 uur ‘s avonds en bereid 12 bloempotten voor. Je kunt deze kleuren zoals je wilt en ze versieren met cijfers van 6 tot 18.

Bouw een zonnewijzer in de tuin met bloempotten

Zonnewijzer in de tuin -bouw-instructies-bloempot.pointer-rood-creatief

Kies een geschikte plaats waar geen schaduw is en van alle kanten goed zichtbaar is. U bepaalt zelf de exacte maat van de zonnewijzer en kiest de overige elementen op maat. Voor de aanwijzer is een stok van hout of metaal nodig. Het wordt ofwel rechtop in het midden geplaatst of kan driehoekig zijn en recht op het oppervlak worden geplaatst.

Design zonnewijzer in de tuin met potplanten

zonnewijzer-tuin-bouwinstructies-bloempotten-plantcijfers

De elementen die de cijfers zullen laten zien zijn zo groot dat de afstand ertussen enkele centimeters is, afhankelijk van hun grootte. Voor een zonnewijzer in de tuin zou het passend zijn om potplanten bij het ontwerp te betrekken en daarmee te ontwerpen.

Bouw een zonnewijzer in de tuin – maak een cirkel van platen

Zonnewijzer-tuin-bouwinstructies-platen-cirkel-kleur

Omdat de zonnewijzer de tijd van 6 uur ‘s ochtends tot 18 uur ‘s avonds aangeeft, heb je een rechthoekig oppervlak nodig of een rond oppervlak, dat maar half wordt gebruikt. In ons voorbeeld is er een grote cirkel omheen getekend en wordt een bloempot met de wijzer in het midden geplaatst. Er wordt een horizontale lijn getekend die de west-oost lijn voorstelt en een verticale lijn – de noord-zuid lijn.

Bouw een zonnewijzer in de tuin en versier deze met potplanten

zonnewijzer-tuin-bouwinstructies-bloempotten-aantal-planten

6 uur en 6 uur staan ​​in principe op een lijn, die niet echt horizontaal is, maar 7,8° verschoven. Wanneer deze tijden zijn bepaald, kunnen ook de andere worden bepaald en gemarkeerd. De zon beweegt 15° per uur en de aantallen uren verschuiven naar elkaar toe. Dan moet de afstand tussen de cijfers precies 15 ° . zijn.

Bouw zelf een zonnewijzer in de tuin van hout – instructies

zonnewijzer-tuin-bouwinstructies-hout-materialen-diy-gradenboog

Het is natuurlijk makkelijker als de normen lager zijn of als je een kleinere regeling opstelt. Het belangrijkste is om precies de startpunten te bepalen – noord-zuid en west-oost. De afstand van 15° bereken je eenvoudig met de gradenboog. Om de uurnummers in de verte te plaatsen, trekt u de hoeklijnen precies verder. Hoe nauwkeurig uw zonnewijzer de tijd aangeeft, hangt af van de nauwkeurigheid van de berekeningen, afmetingen en werkstappen.

Teken een schema voor de zonnewijzer met behulp van een gradenboog

Zonnewijzer-bouw-tuin-instructies-graden-hoeken meten

Maak het schema op een stuk papier en daarna, als je precies het juiste hebt gedaan, zet je de resultaten op een bord. Zorg er ook voor dat de ochtenduren op de linkerhelft van het bord staan ​​en geef de zomertijd aan.

Bouw een zonnewijzer in de tuin – maak van tevoren een plan

zonnewijzer-tuin-bouwinstructies-richting-graden-hoek

Een andere variant van de indicator zou zijn om een ​​driehoek met een hoek van 52° op het bord te bevestigen. Het moet precies over de middelste lijn, 12 uur, en de west-oost as lopen. De hoek van 52 graden komt overeen met de breedtegraad in Berlijn, dus het zou verschillende waarden moeten hebben voor locaties.

Bouw een houten zonnewijzer in de tuin – een stok voor de wijzer

zonnewijzer-tuin-bouwinstructies-wijzer-hout-diy

Een dunne staaf, gemaakt van metaal of hout, is ook geschikt als materiaal voor de wijzer. Het moet worden bevestigd of gebogen in een hoek van 54 graden ten opzichte van het bord of het oppervlak.

Plaats de zonnewijzer correct in de tuin

Zonnewijzer-tuin-bouwinstructies-houten-pointer-gradenboog-plaat

Als je zelf een zonnewijzer voor de tuin hebt gemaakt, is het de moeite waard om weerbestendige materialen te gebruiken. Als je hebt gekozen voor een houten zonnewijzer, vergeet dan niet om het houten materiaal te impregneren en de nummers te graveren of ze aan te brengen met waterdichte verf.

Creatieve ideeën voor zonnewijzers in de tuin en buiten

zonnewijzer-tuin-bouwinstructies-street-art-straatnaamborden-pavage

Ook in de openbare ruimte zijn de zonnewijzers te zien. Creatieve straatartiesten interpreteren de al lang bekende tijdindicator op nieuwe, ongebruikelijke manieren. Hier dient een verkeersbord of misschien een verkeerslicht als indicator en geeft ongeveer de tijd op de stoep aan.

Zonnewijzer op de gevel – sfeervol en praktisch

zonnewijzer-tuin-gebouw-gebouw-gevelframe-raam

Als uw huisgevel op het zuiden is gericht, is het bijzonder voordelig om daar een zonnewijzer te plaatsen. Dit zal niet alleen het huis van buitenaf versieren, maar heeft ook een praktisch nut.

Maak zelf een eenvoudige zonnewijzer in de tuin van hout – creatieve ideeën

zonnewijzer-tuin-gebouw-hout-bijl-gazon-houten wiel

Talrijke creatieve ideeën voor zonnewijzer dienen als decoratieve elementen in de open lucht. Zelfgemaakte tijdsaanduidingen die de tijd niet precies of in ieder geval niet correct weergeven, maar eerder het ritme van het leven laten zien, werken als tuindecoratie. Laat je erdoor inspireren en maak er een die je buiten opstelt.

Creatief Zonnewijzer in de tuin – de menselijke figuur als wijzer

zonnewijzer-tuin-gebouw-man-wijzer-stenen-gazon

Als er een gigantische zonnewijzer wordt ontworpen, kan zelfs de menselijke figuur als indicator dienen. Het juiste startpunt moet worden vastgesteld en schaduwen werpen op de nummers als de zon schijnt. Een geweldig idee dat je ook in je eigen tuin zou kunnen implementeren.

Maak je eigen zonnewijzer in de tuin van steengoed

zonnewijzer-tuin-bouwinstructies-zandsteen-nagel-nummers

Een zonnewijzer gemaakt op een zandstenen plaat ziet er zeer authentiek uit. Zie de onderstaande video voor volledige stapsgewijze instructies. Een roestige spijker die onder een hoek van 53 graden in de stenen plaat wordt geslagen, dient als indicator.

Een zonnewijzer bouwen in de tuin – eenvoudige video-tutorial

* U vindt de volledige handleiding voor ‘Zelf een zonnewijzer in de tuin bouwen met potplanten’ hier

Read more
Tuinieren

Winterharde planten in de tuin – ontwerpideeën met pampagras

leuk idee pampagras aansteken

Heeft u een lege plek in de tuin die u graag zou willen beplanten? We geven je 17 effectieve Ontwerpideeën met pampagras. De eenvoudige uitstraling van het siergras wordt door tuinders vaak onderschat. Maar met een beetje fantasie en ervaring kun je er de hele look van de tuin mee veranderen.

Ontwerpideeën met pampagras – voordelen van Cortaderia Selloana

Landschap pampagras huis met één verdieping

Het pampagras, nog steeds bekend onder de naam Cortaderia selloana, komt uit Zuid-Amerika. Hij groeit zeer snel en is dus geschikt voor grote tuinen of balkons. Het kan zorgen voor het privacyscherm voor het dakterras of balkon. De bloemen / in witte kleur / zien er erg exotisch uit, vooral in de zomer. Het pampagras is zeer persistent, heeft weinig onderhoud en water nodig. Vogels, insecten en kleine dieren worden aangetrokken door het pampagras. Ook de kinderen spelen er graag. Het pampagras is ook vrij goedkoop. Al deze voordelen maken een breed scala aan toepassingen mogelijk – daarom zijn ze talrijk Ontwerpideeën met pampagras denkbaar afhankelijk van de beschikbare ruimte en de bijzonderheden van uw eigen tuin.

Nadelen van pampagras: pampagras heeft enkele niet te onderschatten nadelen. Het is uiterst ontvlambaar, dus het mag niet in de buurt van het huis of andere gebouwen worden geplant. Het is een invasieve plant, dus het is een goed idee om het gras onafscheidelijk van het gazon te planten. Bij het maaien van het gazon worden de zaden van het pampagras vernietigd. De uiteinden van het pampagras zijn erg scherp – deze plant mag daarom niet in de buurt van muren of buitenmuren worden geplant – anders kunnen de muren

Ontwerp ideeën met pampagras voor je eigen tuin

Tuinpad ideeën voor volkstuintjes

Wie al? Ontwerpideeën met pampagras beschouwd, moet eerst de juiste locatie van het pampagras worden overwogen. Het gras heeft een droge grond en veel vrije ruimte nodig – het heeft een oppervlakte van minimaal 3X3 meter nodig. Het gras groeit erg hoog en breed, dus het einde van de oprit is niet geschikt. Het planten is vrij eenvoudig – graaf een gat – drie keer breder dan de wortels van de planten. Zorg dat de plant recht staat, geef de wortels water en bedek de wortels met aarde.

Privacybescherming voor de tuin

Tuinontwerp zwembad pampagras

Tuinontwerp – decoratief gras

Ontwerp van de rand van het graszwembad in de tuin

Tuinontwerp met decoratief gras

overwinteren plavuizen vloerbedekking

Een huisingang ontwerpen – een geweldig idee

Ontwerpideeën voor privacybescherming decoratief hoog gras

Een volkstuin creëren – groenblijvende planten

Volkstuin hout tuinpad groenblijvende planten

Hoog gras en stenen in de tuin

Landschap van winterharde planten pampagras

Huisingang met bamboe en groenblijvende planten

Stenen muur huis ingang pampasgras

Het pampagras als accent

Zwembad tuinmeubelen zonwering

Modern tuinontwerp

Gebied tuin betonnen pad huis glazen wand

Exotische binnenplaats

Huis Zuid-Amerika palmbomen pampasgras

Huis in mediterrane stijl met tuin

Pampasgras huis in koloniale stijl ontwerpen

Het pampagras in de winter

Planten pampagras overwintertuin ontwerp

Pampagras met verlichting

Pampagras winterharde planten coole ontwerpideeën

Read more