Tuinieren

Een verhoogd bed creëren: tips voor correct vullen en planten

Creëer een verhoogd bed groente-gemengde cultuur-goede buur

Een verhoogd bed is een aanwinst voor elke tuin. Het ziet er niet alleen prachtig uit, het belooft ook de beste oogsten. Hobbytuinders gebruiken het steeds vaker voor het verbouwen van groenten, omdat het twee tot drie keer hogere opbrengsten oplevert dan op een vlak bed van dezelfde grootte. Dankzij de verhoogde warmte in het verhoogde bed rijpen groenten en fruit sneller en kunnen ze sneller worden geoogst. Als u overtuigd bent van de voordelen van het verhoogde bed, aarzel dan niet en ga direct aan de slag. Of het nu als bouwpakket is gekocht of door u zelf is gebouwd, zodra de frameconstructie klaar is, rijst de vraag: hoe vult en plant u het verhoogde bed correct? In dit artikel leest u waar u op moet letten bij het maken van een hoogslaper en hoe u het hoogslaper goed bekleedt.

Wanneer moet je een verhoogd bed maken??

Creëer een verhoogd bed -laag-sla-goudsbloem

Herfst en lente zijn over het algemeen de beste tijden van het jaar om een ​​verhoogd bed te planten. Hiervoor heb je veel verschillende organische materialen nodig. Ze bevatten veel voedingsstoffen die de plantengroei stimuleren. Aangezien tuinafval meestal in de herfst beschikbaar is, is deze tijd van het jaar ook de beste tijd om een ​​verhoogd bed te vullen. Idealiter creëer je in de herfst een verhoogd bed voor het volgende jaar. Dit geeft de shiften voldoende tijd om te gaan zitten. Niet helemaal ideaal, maar het is nog steeds mogelijk om hem in het voorjaar te planten wanneer de tuin in vorm wordt geslagen.

Hoe hoog maak je een verhoogd bed??

Creëer een verhoogd bed, sla en sla

Vind de juiste maat en hoogte voor uw behoeften. Verhoogde bedden hebben verschillende hoogtes, afhankelijk van de beplanting – van 25 cm tot een meter. Voor aardappelen is bijvoorbeeld een laag bed van 30 cm hoog voldoende. Als u last heeft van rugpijn en liever staand werkt, moet u uw verhoogd bed bouwen op een comfortabele hoogte van 80-100 cm.

De ideale maat voor een hoogslaper is 0,80 cm breed en 2 meter lang. De lengte is natuurlijk afhankelijk van de beschikbare ruimte, maar de breedte mag niet meer zijn dan 130 centimeter zodat de planten goed bereikbaar blijven.

verhoogde-bed-leg-corten-stalen-veer

Het verhoogde bed moet idealiter in noord-zuid richting worden opgesteld, omdat op deze manier de loop van de zon optimaal kan worden benut. De korte zijden van het verhoogde bed moeten naar het westen en het oosten gericht zijn.

Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om zonder obstakels om het hele verhoogde bed heen te lopen en gemakkelijke toegang met groot tuingereedschap zoals een kruiwagen. Als je wilt, kun je ook meerdere verhoogde bedden naast elkaar zetten.

Een verhoogd bed creëren – welke lagen en waarmee te vullen??

Verhoogde-bed-creëer-plant-wortels-lente-uitjes

Voordat je het verhoogde bed gaat vullen, moet je overwegen of je het wilt gebruiken als een bed voor sierplanten of nuttige planten. Bloemen zijn niet zo veeleisend als gewassen, maar het goed vullen van het verhoogde groentebed is de belangrijkste stap in een succesvolle oogst.

Het voordeel van een verhoogd bed is onder andere dat het onafhankelijk is van de bodemkwaliteit van de tuin. De flexibiliteit in de samenstelling van de vulling maakt het mogelijk om de best mogelijke bodemgesteldheid samen te stellen, specifiek om aan de eisen van de planten te voldoen. Alle lagen moeten ongeveer even hoog zijn. De algemene regel is dat het product naar boven toe steeds fijner wordt.

verhoogd-bed-creëren-ondergronds-terras

Ondergronds hoeft niet per se uit een vruchtbare bovengrond te bestaan, maar kan ook verhard zijn. Daarom kunnen stadstuinvrienden ook uitkijken naar zelfgekweekte groenten, kruiden en fruit. Het extra uitgraven van moeder aarde in de tuin kan het verhoogde bed op lange termijn stabiliseren. Om ervoor te zorgen dat u geen last heeft van knaagdieren, dient u de bodem van uw verhoogd bed te bekleden met een gaas voordat u gaat vullen.

verhoogd bed-groente-maken-30-cm

Verhoogde bedden van hout worden gebruikt om te beschermen tegen rot folie van binnenuit gevoerd. Bij een verhoogd bed van bijvoorbeeld natuursteen is dit niet nodig. De folie voorkomt dat er vloeistof door de coating dringt, dus vijverfolie is een logische keuze. U kunt echter ook andere folies gebruiken. Als u het verhoogde bed wilt gebruiken om groenten te verbouwen, zorg er dan voor dat verontreinigende stoffen uit het materiaal van de folie niet in de grond in het verhoogde bed migreren.

Het verhoogde bed vullen met lagen groenten

Laag nummer 1: drainagelaag

Deze laag bestaat uit takken, twijgen, bastmulch, houtsnippers, aardewerkscherven, grote kiezelstenen, geëxpandeerde klei. De afwatering voorkomt dat water zich ophoopt in het verhoogde bed. Meng het maaisel met wat aarde om grote gaten op te vullen.

2e laag – graszoden met de begroeiing naar beneden

Het volgende is een laag tuinafval of gemaaid gras, zodat kleinere delen van de bovenste lagen niet naar beneden kunnen druppelen. Als alternatief kunt u ook karton gebruiken.

Verhoogd bed-maak-vul-kruiden-groenten

3e laag – bladeren, stro & Grove compost

Daarna volgt een laag verzamelde bladeren, paardenmest en grof verteerde compost. Deze laag bevat de micro-organismen die het rottingsproces ondersteunen en zorgen voor de belangrijke voedingsstoffen. Ook nuttige organismen zoals regenwormen zijn welkom om de bodem te verrijken.

4e laag – plantlaag

De laatste laag in het verhoogde bed is de plantlaag. Het bestaat uit hoogwaardige potgrond voor opplant, gebruik van speciale humusgrond of kant-en-klare compostgrond. Als u uw haard met hout stookt, kunt u de as gebruiken als meststof in het verhoogde bed.

Verhoogd bed-creëer-vul-plant-prei

Levensduur van een verhoogd bed

Het verhoogde bed zakt na verloop van tijd zo’n 10 tot 15 centimeter weg. Dit is een natuurlijk proces omdat het materiaal binnenin rot en aan volume verliest. Voor meerjarige teelt moet het verhoogde bed herhaaldelijk worden gevuld met mulchmateriaal, compost of aarde. De voedingswaarde van de bodem is na 5 tot 7 jaar uitgeput en moet volledig vernieuwd worden.

Welke planten in het verhoogde bed?

Verhoogd bed-creëren-beplanten-gemengde-cultuur-groente-bloemen

In principe kunnen alle planten in het verhoogde bed geplaatst worden. Om tot een goede oogst te komen, dient u zich vooraf goed te informeren welke planten wanneer in het verhoogde bed geplant kunnen worden. Verschillende soorten groenten hebben bijvoorbeeld verschillende voedingsbehoeften. Er wordt onderscheid gemaakt tussen grote consumenten, middelgrote consumenten en zwakke consumenten. Ook kun je profiteren van bepaalde plantcombinaties, terwijl sommige soorten nooit naast elkaar mogen worden geplant.

verhoogde-bed-creër-low-wood-salade

Creëer een verhoogd bed voor groenten

In het eerste jaar moet u vanwege het verhoogde nitraatgehalte vooral voedselarme groenten (zogenaamde zware eters) telen. Tomaten kweken bijvoorbeeld. Bijvoorbeeld tomaten, aubergines, kool, aardappelen, courgette, komkommer, uien, wortelen.

Vanaf het tweede jaar kun je meer nitraat opslaande planten kweken omdat de nitraatvervuiling van de voedselrijke bodem al flink verminderd is. Middelste eters zijn venkel, knoflook, sla, uien, paprika’s. In het tweede jaar kunnen radijs, rode biet, Chinese kool en spinazie nog geplant worden.

Pas vanaf het derde jaar kun je ook kruiden en sla planten die weinig verbruiken. Lage eters zijn onder andere erwten, bonen, spruitjes, witte kool, bloemkool en koolrabi.

verhoogde-bed-creëren-gemengde-cultuur-kool-bloemen

Bij het planten is het zinvol om gemengde culturen in het verhoogde bed te creëren. Dus een combinatie van verschillende planten die naast elkaar gedijen en elkaar zelfs positief kunnen beïnvloeden. Dit voorkomt ook eenzijdige nutriëntenextractie. Een ander voordeel is dat de planten elkaar kunnen beschermen tegen ongedierte. Selderij beschermt bijvoorbeeld koolgewassen tegen rupsen en vlooien.

Komkommers met dille of wortelen met uien groeien bijzonder goed samen. Aardappelen zijn bijzonder lekker als ze geserveerd worden met karwijzaad of koriander. Cress kan radijsjes nog smaakvoller maken. Een mengsel van bloemen en groenten kan ook de aantasting door insecten stimuleren en zo de oogst verhogen. Dit geldt vooral voor tomaten, pompoenen en dergelijke.

Verhoogd-bed-creëren-hoogte-varieren

Goede buren in bed: spinazie naast sla, kool met bleekselderij, peterselie naast aardbeien, basilicum naast komkommer en courgette

Hooggroeiende variëteiten worden in het midden geplaatst en laaggroeiende variëteiten worden gebruikt op de rand van het verhoogde bed. Op deze manier wordt eenzijdige schaduwvorming vermeden. De geselecteerde planten moeten een maximale eindhoogte van een armlengte hebben, zodat ze toch comfortabel te bereiken zijn.

verhoogd bed-maak-steen-kruiden-schors-mulch

Creëer een verhoogd bed voor kruiden

In principe zijn lavas, dille, rozemarijn, bieslook, peterselie, tijm, salie, basilicum, bonenkruid, dragon, citroenmelisse geschikt voor het verhoogde bed. Als het om kruiden gaat, houd dan rekening met de hoogte: hoge kruiden zoals rozemarijn en salie moeten in het op het noorden gerichte gedeelte van het verhoogde bed worden geplaatst.

De grond mag niet te rijk zijn aan voedingsstoffen voor mediterrane kruiden, maar ze verliezen wel hun smaak en geur. Rozemarijn, lavendel, salie, tijm en marjolein gedijen allemaal op arme grond. Voor deze soorten kun je aarde mengen met een derde zand.

Verhoogd bed-creëren-plant-beplanting-rijk aan voedingsstoffen

Creëer een verhoogd bed voor aardbeien

Als aardbeien in het verhoogde bed worden geplant, is de oogst gemakkelijker. Bovendien liggen de bessen niet op de grond, waar ze snel vies worden of rotten.

Aardbeien zijn zware consumenten en kunnen worden gekweekt in een vers gemaakt verhoogd bed. De beste plantdatum is maart/april. Het is raadzaam om het bed te mulchen met schorsmulch, dennennaalden of stro. Aardbeien kunnen het heel goed vinden met een groot aantal buren zoals sla, knoflook, radijs, uien.

Na drie jaar moet het aardbeienbed helemaal opnieuw opgebouwd worden.

Bloemperken-in-de-siertuin-aanleggen 1

Creëer een verhoogd bed voor bloemen

Ook in de siertuin worden steeds vaker verhoogde bedden toegepast. Vrijwel alle struiken en heesters die klein blijven zijn geschikt om te planten. In tegenstelling tot het kruiden- en groentebed, kun je het complexe lagensysteem van het bed achterwege laten. Hier telt het licht. Focus op een goede drainagelaag en vul het bed vervolgens met compost en potgrond. Hier kies je de potgrond die het beste geschikt is voor de gewenste beplanting.

verhoogde bed-creërende-aanplant-gemengde culturen

Het eerste jaar kun je sterke tenen zoals chrysanten, geraniums en tulpen in het verhoogde bed zetten. In het tweede jaar bloeien dahlia’s, gloxinia’s en leeuwebekken. In het derde jaar plant je bloemen die houden van bodem die arm is aan voedingsstoffen, zoals azalea’s, petunia’s, primula’s, viooltjes en begonia’s.

verhoogd bed-creëren-klein-diep