Tuinieren

Groenten voor halfschaduw: deze nuttige planten groeien in de schaduwrijke tuin

Groenten planten voor halfschaduw in houten verhoogde bedden

Tomaten, komkommers en radijzen houden van zonnig. Paprika’s, basilicum en oregano kunnen ook niet gedijen in de schaduw. Maar er zijn ook gewassen die niet per se de hele dag in de zon hoeven te staan. Als je eigen tuin of balkon op het noorden ligt, dan is vooral geduld nodig. Maar de moeite is het zeker waard, want met een beetje voorkennis staat niets een moestuin in de weg. Wij komen de hobbytuinier te hulp en bieden een lijst met geschikte plantensoorten aan. In het artikel vertellen we je ook waar je op moet letten en hoe je de uitdaging met veel creativiteit de baas kunt..

Groenten voor halfschaduw – hoeveel uren zon per dag hebben de gewassen nodig?

Groenten voor halfschaduw locatie welke gewassen

Groenten en zonnige locaties gaan voor de meeste tuinders hand in hand. En inderdaad – gevoelige gewassen zoals tomaten of komkommers kunnen echt niet gedijen in schaduw, wind en kou en groeien het snelst op zonnige locaties. Wie gewoonweg niet zo’n geschikte standplaats heeft – of het nu is omdat deze al is aangeplant of omdat een huis/boom schaduw werpt op het terrein – hoeft niet op te geven en hoeft niet helemaal zonder kruiden- of moestuin . Een goed doordachte plantenselectie en een beetje geduld helpen hier.

De vuistregel is in dit geval: als je de plant kweekt voor zijn wortels of vruchten, kies dan een zonnige standplaats. Dit betekent dat het bed meer dan 6 uur per dag in de zon moet staan. In ieder geval, als je de bladeren, de stengels of de knoppen gebruikt, is een standplaats in de halfschaduw (dus van 3 tot 6 uur zon per dag) prima. Geen enkel gewas zal overleven in de dichte schaduw van een loofboom (minder dan 3 uur direct zonlicht per dag).

Groenten voor halfschaduw – rucola groeit snel

Groenten voor halfschaduw voor het kweken van rucola-ideeën

De rucola is een weinig veeleisende plant die zich snel in de tuin verspreidt en zelfs in halfschaduw groeit. Maar de meningen zijn hier verdeeld – wat sommigen omschrijven als een heerlijke oogst, is voor anderen volledig smakeloos.

Groenten voor gedeeltelijk beschaduwde locaties – bonen

Groenten voor het planten van bonen in de halfschaduw

Net als erwten zijn bonenplanten een echt geschenk voor de hobbytuinier: ze groeien snel en stellen weinig eisen aan de zon. Alle soorten snijbonen worden in het bijzonder aanbevolen. Het enige wat je nodig hebt is een klimhulpmiddel waarmee je jezelf kunt opwinden. De snijbonen zijn op zijn vroegst drie maanden na het zaaien in mei oogstrijp. Dus de peulen worden meestal midden tot eind augustus geplukt.

Groenten voor halfschaduw – rode biet

Groenten planten voor halfschaduw rode biet

De rode biet is makkelijk te kweken en gedijt verrassend goed in halfschaduw zonder problemen. Samen met sperziebonen kan het in een gemengde cultuur worden geplant. De plant houdt van losse, goed doorlatende en bemeste grond die nat moet worden gehouden. Regelmatig water geven zorgt ervoor dat de bieten sneller klaar zijn voor de oogst.

Broccoli groeit gemakkelijk in halfschaduw

Verzorgingstips voor groente halfschaduw broccoli

Broccoli is een van die planten die de zonnige bedden kunnen omlijnen. De kopgroenten zijn gewend aan gedeeltelijk beschaduwde locaties en kunnen, met de juiste zorg, in de zomer twee keer worden geoogst – een groot voordeel, omdat de delicate roosjes maximaal 3-4 dagen kunnen weerstaan, zelfs als ze in de koelkast worden bewaard. De natte, voedselrijke en kalkrijke grond speelt een belangrijke rol bij de vroege oogstrijpheid. Zelfs na het zaaien wordt de kool grondig bewaterd. Na drie weken kunt u kunstmest toevoegen.

De spruitjes worden pas in de herfst geoogst

groente halfschaduw spruitjes verzorging

Op de een of andere manier worden de spruitjes altijd vergeten als het gaat om groenten voor halfschaduw. Maar eigenlijk is het de meest geschikte kandidaat – de plant wordt in mei geplant, bereikt medio juli zijn maximale hoogte en wordt vanaf oktober geoogst. Brusselse kool trotseert gemakkelijk vorst, regen en sneeuw.

De bloemkool als potplant voor het balkon op het noorden

Groenten halfschaduw bloemkool kweken

Bloemkool en broccoli worden meestal in een verhoogd bed of pot geplant – de twee gewassen behoren tot hetzelfde geslacht en hebben vergelijkbare eisen op het gebied van zorg. Sterker nog – bloemkool kan zelfs goed tegen de herfstkou en is daarom een ​​mooie aanvulling op de moestuin in de zomer.

Groenten voor halfschaduw: verschillende soorten sla zorgen voor afwisseling in het zomermenu

groenten halfschaduw salades plant gezond

Of het nu gaat om tuinkers, sierkool, andijvie of misschien sla – het grote aanbod aan slasoorten zorgt ervoor dat elke hobbytuinier iets naar zijn eigen smaak vindt. De afzonderlijke soorten zijn ook bij uitstek geschikt als potplant en kunnen samen worden geplant. Een zandgrond die regelmatig wordt bewaterd, is de beste voorwaarde voor een snellere rijping. In de gespecialiseerde handel worden vooral zaailingen verkocht, die in het voorjaar op het balkon mogen. Eerst worden ze op een beschutte plaats geplaatst, na een week kunnen ze in beperkte mate tegen kou en tocht. In de zomermaanden worden de individuele planten dan geleidelijk geoogst en vervangen door nieuwe.

Erwten in de schaduwtuin

groenten zaaien halfschaduw erwten

Erwten stellen hun eigen eisen aan de bodem – ze kunnen niet tegen wateroverlast en houden, in tegenstelling tot de andere hierboven genoemde groenten, van een humusrijke bodem. Ook gemengde culturen zijn voor hen uit den boze, zeker niet bij bonen. Ze zijn hiervoor beter geschikt als voorkweek in het bed, omdat ze eerder klaar zijn voor de oogst dan de andere planten. In het verhoogde bed kan bijvoorbeeld na de erwten broccoli worden geplant. Sommige soorten hebben klimondersteuning nodig voor ondersteuning. De inspanning is zeker de moeite waard, omdat de planten op deze manier ruimte besparen.

Groenten voor halfschaduw – spinazie

Groenten voor halfschaduw verzorgingstips voor spinazie

Spinazie gedijt verrassend goed op halfschaduwrijke plaatsen – de plant heeft maar een paar uur zonlicht per dag nodig en houdt van het koelere lente- en herfstweer. In dit geval is het echter beter om het volledig zonder kunstmest te doen, zodat er zich geen nitraten in de bladeren vormen. Anders stelt de plant weinig eisen en wordt hij als gemakkelijk te verzorgen beschouwd. In de zomer is er geen plaats voor in een gemengde cultuur, maar kan gewoon voor en na in hetzelfde bed worden geplant. Spinazie is niet alleen een populair ingrediënt in tal van salades, maar ook in potgerechten.