Tuinieren

Hoe vaak kun je tomaten bemesten met koffiedik? Hier moet je op letten!

Koffiedik wordt door amateur-tuinders over de hele wereld aanbevolen voor een aantal tuinproblemen. Van bemesten tot mulchen tot ongediertebestrijding – er lijkt niets te zijn dat een lepel gebruikt koffiedik niet kan. Maar kun je tomaten bemesten met koffiedik? We zullen uitleggen hoe je het huismiddeltje kunt gebruiken, zodat het je tomatenplanten niet schaadt.

Hoe helpt koffiedik de tomatenplanten??

kan ik tomaten bemesten met koffiedik?

Koffiedik levert goede hoeveelheden essentiële voedingsstoffen die allemaal nodig zijn voor een gezonde groei en nog steeds ten goede moeten komen aan tomaten door:

 • verhoogt het voedingsgehalte
 • brengt de pH in evenwicht
 • de bodemtemperatuur stabiliseert
 • de waterberging neemt toe
 • vermindert schadelijke bacteriën en schimmels
 • ontkieming verbetert
 • de groeisnelheid neemt toe
 • bevordert de activiteit van regenwormen
 • dient als een natuurlijk en organisch insecticide
 • Onkruid verminderd

Bemest tomaten om voedingstekorten te voorkomen

De belangrijkste voedingsstoffen die koffiedik aan de bodem toevoegt zijn:

 • stikstof-
 • fosfor
 • magnesium
 • koper

Omdat stikstof en fosfor twee van de drie belangrijkste voedingsstoffen voor planten zijn (de andere is kalium), is koffiedik een geweldige manier om je tomatenplanten te bemesten. Hoewel het stikstofgehalte kan variëren, is het vaak de meest waardevolle voedingsstof in koffiedik.

Er zijn ook aanwijzingen dat koffiedik goed is voor regenwormen en compostwormen, wat op zijn beurt helpt om de bodem te verbeteren.

Bovendien suggereert onderzoek dat de natuurlijke bacteriën en schimmels die zich op ontbindend koffiedik bevinden, schadelijke schimmels verminderen en zelfs voorkomen dat ze zich vestigen in de bodem van tomatenplanten.

Koffiedik moet slakken wegjagen van de moestuin

Ten slotte kan koffiedik ook als natuurlijk insecticide worden gebruikt. De reden hiervoor is de cafeïne die het bevat. Doorgaans hebben insecticiden schadelijke effecten omdat ze ook nuttige wormen en bestuivende insecten doden, maar koffiedik is een veel veilig en natuurlijk alternatief. Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat koffiedik insecten zoals mieren, slakken en naaktslakken verdrijft.

Er is echter nog steeds discussie over de wetenschap over dit onderwerp, omdat sommigen geloven dat de cafeïne verdwenen is nadat de koffie is gezet en anderen zeggen dat er nog veel in het koffiedik zit.

Koffiedik maakt de grond zuur?

Koffiedik kan de grond zuur maken

Tomaten zijn een zuur voedsel, dus het is geen verrassing dat ze van een licht zure basis houden. Tomatenplanten geven de voorkeur aan een bodem-pH tussen 6,0 en 6,8, terwijl een neutrale pH wordt gemeten bij 7,0.

De wetenschap is het er niet mee eens of koffiedik de grond zuur maakt. Kortom, ongebruikt koffiedik is zuur, maar het meeste zuur gaat verloren tijdens het brouwproces. Dit betekent dat het gebruikte koffiedik slechts een licht zure pH-waarde heeft van 6,5-6,8. Omdat deze pH echter precies in het bereik ligt van wat tomatenplanten het liefste hebben, is koffiedik een geweldige toevoeging aan de grond.

De pH van bodems die worden behandeld met koffiedik stijgt in de eerste drie weken en neemt daarna langzaam af. Om deze reden is het een goed idee om de pH van de grond om de paar maanden te controleren.

Hoe koffiedik te gebruiken als meststof voor tomaten?

Bemest tomaten alleen met koffiedik

Er zijn grofweg drie manieren om gebruikt koffiedik te gebruiken als meststof of bodemverbeteraar voor je tomatenplanten:

 • Je kunt het direct op de vloer verspreiden
 • mengen met mulch
 • composteer het eerst

In principe kun je het koffiedik direct op de aarde van je tomatenplant doen. Maar koffiepoeder kan gemakkelijk samenklonteren als het in grote hoeveelheden wordt gebruikt, waardoor lucht en vocht de bodem niet bereiken. Het is dus het beste om het koffiedik te mengen met mulch of het eerst te composteren. Bladeren, schors en dennennaalden kunnen worden gebruikt als mulch voor tomatenplanten.

Verspreid een laag van 1,5 centimeter gebruikt koffiedik rond de basis van je tomatenplanten en bedek ze met 5 tot 8 centimeter organische mulch.

Een andere manier om tomaten te bemesten met koffiedik is door 1 kopje gebruikte koffiedik rond de basis van uw tomatenplant te strooien en dit met een troffel of kleine cultivator in de bovenste 5 tot 8 cm van de aarde te werken. Dit stimuleert de afbraak van het koffiedik en voorkomt problemen met bodemverdichting.

Koffiedik op de composter

Als je het koffiedik eerst composteert, kun je het in de herfst op de composthoop leggen, zodat het in het voorjaar klaar is voor gebruik. Je moet op drie dingen letten:

 • Het koffiedik mag niet meer dan 20% van de totale compost uitmaken.
 • Wacht 2-3 maanden tot het is ontbonden voordat je het in je tuin plaatst.
 • Breng de reeds afgewerkte compost aan op de bodem van uw tomatenplanten in een laag van 2 tot 5 cm.

Welke methode je ook kiest, het belangrijkste is: Laat het koffiedik (of compost) niet in direct contact komen met de tomatenplant. Hetzelfde geldt voor mulch. Tussen het koffiedik en de onderste bladeren moet je minimaal 2 centimeter ruimte laten. Dit komt omdat koffiedik en compost schimmel kunnen veroorzaken, en hun hoge gehalte aan voedingsstoffen kan de plant chemisch verbranden.

Hoeveel koffiedik moet je op je tomaten gebruiken??

Tomaten met koffiedik bemesten hoeveel?

Hoewel koffiedik goed is voor de bodem en compost, kan het ook te veel van het goede zijn. Koffiedik moet je met mate gebruiken. De hoge niveaus van stikstof en potentiële cafeïne kunnen de grond of compost uit balans brengen bij overmatig gebruik.

Beperk de hoeveelheid koffiedik op je compost tot maximaal 20 procent. Koffiedik wordt beschouwd als groen materiaal, zoals vers gemaaid gras en keukenafval, en moet worden gemengd met bruin materiaal zoals gedroogde bladeren. Hoe je op de juiste manier composteert, lees je hier.

Voor een standaard composthoop met afmetingen van 90 x 90 x 90 cm betekent dit niet meer dan 570 kopjes gebruikt koffiedik. Zoals je kunt zien, zou het behoorlijk moeilijk zijn om over deze limiet te gaan.

90 x 90 x 90 cm = 0,72 kubieke meter

20% hiervan is 0,144 kubieke meter

Sinds 1 kubieke meter = 4000 kopjes, dat maakt ongeveer 570 kopjes koffiedik

Wanneer en hoe vaak moet je je tomaten bemesten met koffiedik??

Zet tomatenzaailingen in de volle grond

U kunt het koffiedik gebruiken als u de jonge planten buiten plant en daarna 1-2 keer per maand. Meestal geven de meeste planten de voorkeur aan kunstmest in hun groeiseizoen, net voor de vruchtzetting, maar elk ander moment is prima.

Zorg ervoor dat u niet te veel koffiedik gebruikt, omdat dit de gebruiksfrequentie beïnvloedt. Controleer regelmatig de pH van je grond.

Hoe tomaten te bemesten met koffiedik:

 • Doe het gecomposteerde koffiedik in het plantgat om de bodemsamenstelling te verbeteren. Het werkt als meststof met langzame afgifte en voorziet de grond enkele weken van stikstof.
 • Mulch de tomaten de hele zomer met gecomposteerd koffiedik (of koffiedik + mulch) om vocht in de grond vast te houden, onkruid te voorkomen en voedingsstoffen aan de grond toe te voegen.
 • Werk het koffiedik in de herfst in de grond en laat het direct in de grond ontbinden. Experts raden aan om de bodem twee keer per jaar te verrijken met organisch materiaal zoals compost, mest of koffiedik.
 • Voor tomaten in de pot: Meng het koffiedik en de aarde in een verhouding van 1: 1 en giet het mengsel in de pot zodat de bodem volledig bedekt is. Laat het koffiepoeder altijd goed drogen voor gebruik om schimmelvorming te voorkomen.

Tomaten bemesten in een pot met koffiedik