Tuinieren

Hydrocultuurplanten – Een gedetailleerde gids voor hydrocultuur

hydrocultuur plantgids hydrocultuur tuinbouw hydrocultuur systemen gewassen planten groeien binnen

Of je nu pas onlangs bent begonnen met tuinieren of gewoon vertrouwd wilt raken met de nieuwe manieren van hydrocultuur planten, onze gids zal je zeker van pas komen. De nieuwe stijlen van de tuinbouw blijven ons fascineren. Gezien de grote belangstelling voor hydrocultuur, hebben we besloten u gedetailleerde informatie te geven over deze productiemethoden van tuinbouwproducten. Hydrocultuurplanten winnen snel aan populariteit over de hele wereld.

Hydrocultuurplanten – Een revolutionaire bodemvruchtbaarheid

hydrocultuur planten gids hydrocultuur tuinbouw hydrocultuur systemen gewassen plant groeiende kas

Hydrocultuur en hydrocultuursystemen worden steeds populairder, maar zijn niet echt nieuwe versies van de tuinbouw. Het vreemde is dat je alleen water nodig hebt om te planten. De potgrond wordt ingeruild voor kleibolletjes, minerale wol of kokosvezels. De teelt van de vegetatie begint eerst in het substraat en gaat dan verder in speciale containers waarin de planten profiteren van een irrigatiesysteem.

hydrocultuur planten gids hydrocultuur tuinbouw hydrocultuur systemen gewassen planten

Ter informatie: het irrigatiesysteem dat planten van voedingsstoffen voorziet, bestaat in twee soorten: actief en passief. We moeten echter duidelijk maken dat deze hydrocultuur twee andere versies van systemen omvat die we open en gesloten systemen kunnen noemen. Voordat je begint met hydrocultuur planten, raden we je aan om te informeren naar de beschikbare variëteiten.

Enkele voor- en nadelen van hydrocultuurplanten:

hydrocultuur planten gids hydrocultuur tuinbouw hydrocultuur systemen gewassen

Het hydrocultuursysteem heeft verschillende voordelen, zoals de mogelijkheid om veel planten te kweken, zoals kruiden, bloemen, fruit, enz. Aan de andere kant is het grote nadeel dat het water periodiek moet worden vervangen, omdat het na verloop van tijd voedingsstoffen verliest. U vraagt ​​zich misschien af ​​waarom deze operatie een defect is – om de eenvoudige reden dat vervuild water en de lozing ervan schadelijk en ongunstig is voor het milieu.

Doordat groenten en andere gewassen geen baat hebben bij natuurlijke grond of licht, verliezen ze hun smaak. Deze manier van bovengronds kweken maakt het mogelijk om op hydrocultuur fruit, groenten, bloemen, aromatische kruiden en nog veel meer te planten. Daarom is het belangrijk om te weten dat hydrocultuur alleen water en chemisch gegenereerde voedingsstoffen gebruikt om planten te laten groeien.

De etymologie van de term

hydrocultuur planten gids hydrocultuur tuinbouw hydrocultuur systemen gewassen planten groeien voordelen nadelen

Tegenwoordig zien we duizenden nieuwe termen die van over de hele wereld zijn overgenomen. Het is niet ongebruikelijk dat deze mengeling van talen het algemene misverstand conditioneert. Om precies te zijn, hydrocultuur is verre van een nieuw fenomeen. Integendeel, deze term komt van de Griekse woorden “hydro” (water) en “ponos” (werk) en betekent letterlijk “werken met water”. Hydrocultuur is dus een tuinbouwtechniek waarbij de planten in het water groeien. Als deze uitleg uw nieuwsgierigheid heeft gewekt, lees dan verder en laat u kennis maken met de techniek en hoe deze in het algemeen werkt.

Wat is hydrocultuur precies??

hydrocultuur planten gids hydrocultuur tuinbouw hydrocultuur systemen gewassen plant groeiende voordelen

Zoals hierboven vermeld, is hydrocultuur een van de trendy, alternatieve productietechnieken in de tuinbouw. Het is een bovengrondse kweekmethode en hydrocultuurgewassen worden meestal gemaakt met alleen water. Wees niet verbaasd om het gebruik van het ene of het andere voedingsmedium te zien, ondanks beweringen dat het een hydrocultuurcultuur is die puur op H2O is gebaseerd.

hydrocultuur planten gids hydrocultuur tuinbouw hydrocultuur systemen gewassen plant groeisubstraat klei ballen

Zoals we hierboven al hebben besproken, wordt bij hydroponisch planten de grond vervangen door een inert en steriel substraat zoals onder andere kleibolletjes, kokosvezels en minerale wol. Bovendien begint de teelt van de zaailingen bij het begin met de eerder genoemde dubieuze voedingsbodem en gaat verder in speciale compartimenten, waar plantmateriaal op zijn beurt wordt voorzien van voedingsstoffen door een irrigatiesysteem. Deze moeten zorgen voor een automatische en uniforme verdeling van de voedingsoplossing voor de planten. De zogenaamde actieve modus is gebaseerd op een systeem van leidingen, roosters (beluchters), aansluitingen enzovoort. Wat betreft het passieve type irrigatie, het is gebaseerd op de principes van zwaartekracht en capillariteit.

Open en gesloten hydrocultuursystemen

hydrocultuur planten gids hydrocultuur tuinbouw hydrocultuur systemen gewassen plantengroei substraat slawortels

Dus de diversiteit stopt hier niet. Het is belangrijk op te merken dat hydrocultuur twee hoofdtypen systemen onderscheidt: open en gesloten lussen. Voordat u een beslissing neemt, is het belangrijk om de voor- en nadelen van elk van de beschikbare opties te lezen. Zoals je ongetwijfeld vermoedt, is hydrocultuur in open cyclus de minst economische en de minst ecologische van de twee. Waarom? Het antwoord hangt nauw samen met het kiezen van de juiste plek waar het water optimaal kan stromen. Op deze manier kunt u een constant verlies van de voedingsoplossing voorkomen.

hydrocultuur planten gids hydrocultuur tuinbouw hydrocultuur systemen gewassen plant groeisubstraat sla veld

Aan de andere kant blijkt de gesloten bloedsomloop veel zachter en goedkoper te zijn, omdat er geen verspilling van voedingsoplossing ontstaat. Je moet zo’n hydrocultuurcultuur echter onder controle houden door constant de nutriëntenniveaus te controleren. Gezien wat zojuist is beschreven, is het duidelijk dat de gesloten lus het meest geschikt is voor een dergelijke hydrocultuur binnenshuis..

Overzicht van de eigenschappen van hydrocultuur

hydrocultuur planten gids hydrocultuur tuinbouw hydrocultuur systemen gewassen planten groeien oogst

Geloof het of niet, hydrocultuur planten is tegenwoordig toegankelijk voor zowel beginnende als ervaren tuiniers. Deze versie van de tuinbouw is met name geschikt voor het kweken van sla en tomaten binnen of buiten. Daarnaast is hydrocultuur ook ideaal voor de eigen productie van aromatische kruiden, fruit, groenten en zelfs sierplanten. Deze vorm van tuinbouw belooft een indrukwekkende productiviteit in de kas en maakt forse groei mogelijk. Daarnaast is er het feit dat een dergelijke hydrocultuur beduidend minder onderhoud vraagt ​​en schoner is dan de traditionele tuinbouw. Bovendien elimineert de afwezigheid van de grond het gevaar van ziektekiemen en insecten met de neiging om zich op de grond te verbergen. Hierdoor is het gebruik van insecticiden en fungiciden in theorie helemaal niet nodig.

Het is belangrijk om te benadrukken dat dit systeem garant staat voor een snelle plantengroei en hoge opbrengsten. Hydrocultuur elimineert praktisch waterverlies door verdamping en voorkomt overwatering. Ten slotte maakt het potentieel voor verticaal planten deze versie van hydrocultuur nog aantrekkelijker.

Enkele nadelen van hydrocultuur

hydrocultuur planten gids hydrocultuur tuinbouw hydrocultuur systemen gewassen planten groeien binnenverlichting

Natuurlijk zijn er twee kanten aan dezelfde medaille. Hydrocultuur is veel voordeliger, maar het heeft ook enkele klachten. Het grootste nadeel van hydrocultuur is de noodzaak van periodieke vervanging van water, dat na verloop van tijd voedingsstoffen verliest. Het probleem ontstaat omdat de lozing van vuil water met chemische elementen schadelijk kan zijn voor het milieu. Bovendien weet iedereen hoe duur een riool kan zijn. Laten we nu terugkomen op wat er is gezegd over de ecologische aard van hydrocultuur. Hoewel dit systeem een ​​aanzienlijke besparing op water mogelijk maakt, geldt dit niet in het bijzonder voor de hoge energiekosten die het genereert bij gebruik in de kas.

Helaas is dat niet alles. De groenten van hydrocultuur zijn zelden echt biologisch. Zonder zon en natuurlijke en levende grond heeft de oogst weinig smaakkwaliteiten. Ten slotte is er, in tegenstelling tot de aquacultuurcultuur, geen leven in hydrocultuurplanten.

Welke soorten planten kun je kweken??

hydrocultuur planten gids hydrocultuur tuinbouw hydrocultuur systemen gewassen gewassen tomaten

Gezien alles wat we in deze gids hebben besproken, blijft het een volledig persoonlijke beslissing om aan de slag te gaan met hydrocultuurplanten. Als je rekening houdt met de vele voordelen van hydrocultuur zonder het aanzienlijke ongemak te verwaarlozen, kan iedereen voor zichzelf bepalen of ze eraan kunnen deelnemen. Of dit ons nu raakt of niet, het is altijd handig om meer bewust te zijn van planten die geschikt zijn voor hydrocultuur. Als je deze vraag al in gedachten hebt, zul je er met plezier bijna elke soort mee kweken. Om voor de hand liggende redenen groeien planten die zonlicht nodig hebben alleen als ze eraan worden blootgesteld. Kortom, diverse soorten fruit, groenten, salades, aromatische kruiden, bloemen, bomen etc. zijn geschikt voor een dergelijke revolutionaire tuinbouw.

hydrocultuur planten gids hydrocultuur tuinbouw hydrocultuur systemen gewassen plantengroei diagram

Dus hydrocultuurplanten gebruiken alleen water en chemische voedingsstoffen om planten te laten groeien. In de meeste gevallen zal het een hydrocultuursysteem met gesloten circuit zijn dat eenvoudig en economisch te bedienen is. Om dit duidelijk te maken, nodigen wij u uit om het bovenstaande diagram te bekijken en te zien hoe het systeem op de eenvoudigst mogelijke manier werkt. Onderaan het schema staat een bak met de voedingsoplossing (water en kunstmest). Dit wordt naar de plantenwortels gepompt en vervolgens terug naar de tank. Een hydrocultuursysteem maakt ook volledig geautomatiseerd oogsten mogelijk.

Minituinen met hydrocultuurplanten

hydrocultuur planten gids hydrocultuur tuinbouw hydrocultuur systemen gewassen planten groeien mini tuinen

Hydrocultuur is een onderdeel van de tuinbouwproductietechnieken die erg trendy is en waarvan de voordelen min of meer interessant zijn voor het milieu. Met dit in gedachten is aquaponics een ander soort alternatieve beplanting die ook behoorlijk geavanceerd is. Als je nog steeds aarzelt om de sprong te wagen in een alternatieve tuinbouwkunst, kan ons artikel de bovenstaande methoden in detail uitleggen, zodat je de juiste keuzes kunt maken.

hydrocultuur planten gids hydrocultuur tuinbouw hydrocultuur systemen gewassen planten groeien binnen minituinen

Dus als je geïnteresseerd bent in het onderwerp hydrocultuurplanten, er zijn verschillende minikassen voor binnen die ideaal zijn voor hydrocultuur. Hydroponic minituinen worden op veel websites aangeboden, vergezeld van alle benodigde gereedschappen, waaronder zaden, meststoffen en verlichting. Zelfs het Zweedse bedrijf IKEA heeft een collectie bovengrondse planten gelanceerd voor diegenen die willen leren hoe ze groen in water kunnen telen. Dankzij deze uitvinding kan iedereen het hele jaar door thuis planten kweken. Nu je het principe van hydroponic planten beter kent, kun je zelf beslissen of je ermee aan de slag wilt.