Tuinieren

Klaar voor de winterslaap: zo overleven tuinplanten het koude seizoen

https://deavita.fr/deco-de-fete/noel/piece-montee-sapin-noel-3d-biscuits/

Wanneer het weer oncomfortabeler wordt en de temperaturen langzaam het vriespunt naderen, is het niet alleen tijd voor mens en dier om voorbereidingen te treffen voor de winter. Ook de tuin kan nu een extra dosis verzorging gebruiken, zodat hij vorst, sneeuw, ijs en hagel onbeschadigd kan doorstaan ​​en in het voorjaar weer in zijn oude pracht kan schitteren. Dit is de perfecte manier om de groene oase klaar te maken voor de koude winter.

1. Gazononderhoud in het koude seizoen

Herfstbladeren harken regelmatig over het groene gazon

Veel tuinen bestaan ​​uit grote of kleine delen van gazons. Een goed onderhouden gazon is niet alleen mooi om naar te kijken, het nodigt ook uit tot verpozen, picknicken of spelen en rennen, vooral in de lente en zomer. Een beetje onderhoud is nodig om het gras zo lang mogelijk groen en weelderig te houden.

Om het gazon thuis gezond door de winter te krijgen, moeten hobbytuiniers in de herfst een aantal belangrijke voorbereidingen treffen. Dit omvat allereerst het verwijderen van te veel bladeren van het grasoppervlak. Hoewel een weelderige laag gebladerte op planten- of fruit- en groentebedden zeker een voordeel is voor overwintering, mag er indien mogelijk niet te veel gebladerte op het gazon ophopen. In principe zijn gazonplanten vrij robuust, maar ze hebben altijd voldoende zonlicht nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Als het zonlicht wordt geblokkeerd door een laag bladeren, kan het gazon bruin worden en verdorren en al snel siert een laag mos het voormalige grasveld omdat het niet veeleisende mos kan gedijen in het vochtige halfduister onder de laag bladeren.

Regelmatig bladeren harken Gazononderhoud in de herfst

Wanneer de bladeren in de herfst beginnen te vallen, is het regelmatig harken van bladeren een van de essentiële taken in de moestuin. Met voldoende licht kunnen gazonplanten op deze manier tot ver in november doorgroeien, totdat ze zich voorbereiden op de winterslaap.

Voordat u in winterslaap gaat, moet het gazon opnieuw grondig worden gemaaid en verticuterd. Om ervoor te zorgen dat de grassprieten goed tegen vorst en sneeuw kunnen, is het aan te raden ze voor de laatste maaibeurt tot ongeveer 4 centimeter langer in te korten. Dit is de beste manier om te voorkomen dat de stengels afbreken en afsterven onder een mogelijke sneeuwbelasting.

Na de laatste maaibeurt van het gazon kunnen individuele plekken waar veel mos en ander onkruid is neergedaald worden ontdaan van ongewenste bezoekers zodat er weer vers graszaad gezaaid kan worden. Het zaaien dient echter ruim voor de eerste nachtvorst in de grond te gebeuren zodat de zaden nog voldoende kunnen ontkiemen. De vers gezaaide gazonzaden moeten zo vochtig mogelijk blijven. Als de herfst nogal droog is, moet deze opnieuw worden bewaterd.

Gazononderhoud in het koude seizoen

Ongeacht of er vers gazon is ingezaaid, in de herfst moet het hele grasoppervlak weer worden voorzien van een hoogwaardige en bijzonder voedselrijke meststof. Het bemesten gebeurt idealiter na de laatste maaibeurt. Gebruik echter niet dezelfde meststof die zorgt voor een overvloedige groei in het voorjaar en de zomer. Een speciale herfstbemesting is aan te raden, omdat deze het gazon voorziet van de voedingsstoffen die in de winter schaars zijn in de bevroren aarde. Meststoffen die het gazon optimaal winterklaar maken bevatten veel kalium, dat zich zeer goed in de cellen kan opslaan en ze sterk maakt tegen vorst. Tegelijkertijd zorgt een speciale herfstbemesting ervoor dat de grassprieten niet te sterk groeien, zodat ze niet opnieuw afbreken onder de belasting van sneeuw. Onder Rasendoktor.at Hobbytuiniers kunnen zich in de herfst informeren over de verschillende producten voor de laatste gazonbemesting en de juiste voedingsstoffen bestellen voor de winterverzorging van hun eigen gazon. Trouwens, experts raden aan om zo vroeg te beginnen met bemesten dat je zelfs twee keer kunt bemesten voor de eerste nachtvorst. Zo wordt het gazon goed verzorgd.

Na dit uitgebreide onderhoudsprogramma is het gazon klaar voor de winter. Bij vorst en sneeuw is het toch goed om het grasoppervlak regelmatig te ontdoen van bladeren, takken en andere herrieschoppers. Bovendien moet er zo min mogelijk op het gazon worden gelopen om de stengels niet te zwaar te belasten.

2. Maak vaste planten wintervast

Tuinplanten winterklaar maken Eriken vaste planten

Vaste planten behoren tot de gemakkelijk te verzorgen bewoners in de moestuin. Veel soorten zijn zelfs winterhard en kunnen daardoor bij vorst, sneeuw en kou in de tuin blijven staan. Maar ook voor hardgekookte vaste planten is het goed als in de winter in ieder geval de gevoelige wortels worden beschermd. Aanhoudende grondvorst kan de plantenwortels ernstig beschadigen, vooral als de grond niet wordt beschermd door een dikke laag sneeuw die lang blijft liggen.

Een natuurlijke bladlaag is een goede bescherming tegen vorst. Daarom kunnen de bladeren en takken die de grond rond de vaste planten bedekken, verliefd blijven. Het is ook mogelijk om de grond te beschermen tegen grondvorst met een extra laag bastmulch of speciaal plantenvlies. In grotere plantbedden kunnen piepschuimplaten ook extra bescherming bieden tegen grondvorst. Luchtkussenfolie kan afzonderlijke delen van planten beschermen.

Tuinplanten verhuizen naar hun winterverblijf rond citroenboombakken op rollen

Kleine vaste planten en de niet voldoende winterharde soorten moeten beslist naar winterkwartieren verhuizen. Hiervoor worden ze zoveel mogelijk in plantenbakken geplaatst en overwinterd in bijvoorbeeld tuinhuis, kas of garage. Voorzichtigheid is echter geboden bij het verhuizen naar winterkwartieren. Elke plant heeft hier andere eisen. Terwijl bijzonder gevoelige soorten midden oktober moeten verhuizen, is het voor andere planten belangrijk dat ze tot het vriest in het wild kunnen blijven zodat hun scheuten zich voldoende kunnen ontwikkelen. Alleen zo kunnen de planten in het voorjaar weer goed ontkiemen. Ook in de winterkwartieren mag het niet te warm en vooral niet benauwd of zelfs donker zijn. Een koele maar vorstbeschermde plek met veel licht is ideaal.

Alvorens in winterslaap te gaan, moeten vaste planten regelmatig worden bewaterd. Het is echter essentieel om ervoor te zorgen dat er zich geen water ophoopt in de grond. Bij vorst kan het overtollige water bevriezen en de plantenwortels beschadigen. Planten moeten vóór de eerste nachtvorst grondig worden bewaterd en vervolgens worden beschermd tegen overmatig direct zonlicht. Het is ideaal om de planten goed water te geven en daarna wintervast te maken met een plantenvlies of piepschuimplaten.

Hobbytuinders kunnen vol vertrouwen hun vaste planten in de herfst niet terugsnoeien. Overtollige plantendelen sterven sowieso af in de koude winter en de vallende plantendelen vormen een uitstekende natuurlijke beschermlaag tegen vorst en kou. Vooral spreidende vaste planten kunnen echter aan elkaar worden gebonden, zodat ze niet afbreken onder het gewicht van de sneeuw. Zeer hoge vaste planten kunnen om dezelfde reden in de herfst weer teruggesnoeid worden. Alle andere soorten worden pas in het voorjaar teruggesnoeid.

3. Maak de plantenbak wintervast

Winterklaar plantenbakken voor de deur in de herfst

Ook kuipplanten moeten tijdig op de winter worden voorbereid. Omdat de beperkte hoeveelheid grond in een plantenbak zeer snel kan bevriezen, moeten kuipplanten voor de eerste nachtvorst naar een geschikt winterverblijf worden verplaatst. Ook kuipplanten houden van een koele, droge en lichtovergoten plek om de koude maanden door te brengen. Temperaturen onder de 10 maar niet significant onder de 5 graden zijn ideaal voor de meeste potplanten. De verhuizing moet zo laat mogelijk gebeuren, maar voor de eerste ernstige vorst. Als u niet in de gelegenheid bent om een ​​geschikt winterverblijf voor de planten in de tuin klaar te maken, kunt u uw favorieten ook in een kwekerij plaatsen. Onder wenen.at Zo staan ​​alle kwekerijen in Wenen die een overwinteringsservice aanbieden voor gevoelige tuinplanten op een rij. Wel is het raadzaam om zo vroeg mogelijk een warm plekje voor de tuinplanten te vragen. De capaciteiten van de kwekerijen zijn beperkt en de service is erg populair. De kosten van overwintering op de kwekerij verschillen van aanbieder tot aanbieder. Informeer je in de zomer bij het plaatselijke tuincentrum, dan ben je goed voorbereid op de eerste koudegolf in de herfst.

Er zijn echter ook enkele winterharde soorten die het koude seizoen buiten kunnen doorbrengen als ze voldoende beschermd zijn tegen vorst. Dit kan het beste met een speciaal plantenvlies, dat zowel de kuip als de bovengrondse delen van de plant moet beschermen. Ook kreupelhout of kreupelhoutmatten bieden bescherming tegen vorst. De wortels van potplanten kunnen ook een natuurlijke beschermlaag krijgen door bladeren, kleine takken of soortgelijke delen van planten. Zo kunnen de bladeren die samengeharkt zijn op het gazon toch nog een nuttig doel dienen.

Vorstbescherming van linnen zak voor minirozen in de emmer

Het is belangrijk dat de vorstbeveiliging lucht- en lichtdoorlatend is. Ook moet het mogelijk zijn om de planten regelmatig water te geven en moet er een opening zijn waardoor overtollig water kan weglopen. Om potplanten die buiten overwinteren extra te beschermen tegen grondvorst, moeten de potten op speciale verhogingen of onderzetters worden geplaatst die ze enkele centimeters van de grond optillen. Overigens horen in de winter alleen plantenpotten die geschikt zijn voor de laagste temperaturen buiten. Materialen zoals terracotta kunnen door grondvorst gemakkelijk barsten en moeten daarom naar het winterverblijf worden verplaatst.

Ook in de winter moeten potplanten regelmatig worden bewaterd, maar alleen met mate, omdat overtollig water niet zo goed droogt en snel kan bevriezen bij planten die buiten overwinteren. In de tuin mogen potplanten alleen worden bewaterd als er geen sprake is van acute vorst. Containerplanten die naar de winterkwartieren zijn verhuisd, moeten naar behoefte worden bewaterd. Dat gezegd hebbende, de grond zou droog moeten worden. Planten geven nog een signaal wanneer de bladeren of bloemen beginnen te krullen of te verwelken. In de wintermaanden moet er echter niet vaker water worden gegeven, omdat anders de wortels maar al te gemakkelijk kunnen rotten.

4. Bedden voorzien van een beschermlaag

Tuinplanten winterklaar maken Perken voorzien van een beschermende laag mulchmateriaal

Het planten van bedden is gemakkelijk voor te bereiden op de winter. Een beschermlaag van natuurlijke materialen is meestal voldoende om de bedden de winter door te komen. Geharkte bladeren zijn hiervoor het meest geschikt. Een extra laag bastmulch of kreupelhout is ook ideaal als natuurlijke beschermlaag voor tuinbedden. Dankzij het organische materiaal kan de bodem goed blijven ademen en van water worden voorzien. Als in de winter een dikke laag sneeuw de bladeren en bastmulch bedekt, zijn de bedden in de tuin bijzonder goed beschermd tegen vorst.

nieuwe bollen en zaden in herfstkrokus die in de sneeuw bloeien

Als het in de herfst en winter erg droog is, moet u voor de eerste vorst en sneeuw opnieuw water geven. Hier is echter matiging geboden, want als het gietwater in de grond blijft, kan het bij vorst bevriezen en de planten in de bodem beschadigen.

Wie uitkijkt naar de overvloed aan knoppen in het voorjaar, moet de laatste vorstvrije weken in het najaar gebruiken om nieuwe bollen en zaden te planten. Zolang de grond nog zacht en warm is kunnen de bollen en zaden goed ontkiemen en de eerste voorbodes van de lente worden na de bittere vorst.

5. Snoei bomen, struiken en heggen

Snoei bomen, struiken en heggen in de herfst

Bomen, struiken en hagen overwinteren prima zonder extra vorstbescherming. Hobbytuinders kunnen ze echter sterk maken voor de winter door in oktober weer een handje te helpen en te lange scheuten terug te knippen. In het koude seizoen trekken bomen, struiken en heggen het sap van de scheuten terug in de buurt van de stam; meer uitlopende scheuten sterven vroeg of laat toch af. Als ze in het najaar weer worden teruggeknipt, hebben de planten meer kracht voor de overige delen en kunnen ze in het voorjaar makkelijker ontkiemen.

Aan bomen en struiken kunt u de scheuten het beste tot aan de stam terugsnoeien. Ook hagen kunnen voor de winter flink worden teruggesnoeid. Dit werk mag echter niet veel later dan in oktober plaatsvinden en moet voor de eerste nachtvorst zijn voltooid. Zo zijn bossen en hagen goed voorbereid op de winter.

Tuinstruik met herfstjurk verrast door sneeuw

Afbeeldingsbronnen: pixabay.com (CCO-licentie) @inarieklof / @roegger / @ verena-timtschenko / @Wolfblur / @ Hans-2 / @ TanteTati

unsplash.com (CCO-licentie) @ pgreen1983 / @macrobioticos / @californon / @samuelzeller / @anniespratt