Tuinieren

Knoflook kweken – een makkelijk te verzorgen plant

Knoflook-groeiende-easy-care-plant-teen-knoflook-droog

Over de hele wereld populair, knoflook is een onvervangbaar kruid in elke keuken. Daarnaast is het een makkelijk te verzorgen plant en kun je hem gemakkelijk zelf kweken, of het nu thuis op de vensterbank, op het balkon of in de tuin is. Zodat je succesvol bent knoflook plant maar je moet nog wel met een paar dingen rekening houden.

Knoflook kweken – een gemakkelijk te verzorgen plant op het balkon kweken

Knoflook-kweken-bloempot-balkon-planten-gemakkelijk gemaakt

De knoflook is enerzijds winterhard en heeft anderzijds een zonnige en niet te vochtige plaats nodig. Voor het kweken op het balkon plaatst u de plantenbakken het beste aan de muur van het huis. Bij het voorbereiden van de grond kan het handig zijn om een ​​laag grind of stenen op de bodem van de pot of bak te leggen. Dit betekent dat het overtollige water gemakkelijker wegstroomt en zich niet ophoopt in het onderste gedeelte.

Knoflook kweken – let op de juiste knoflooksoort

Knoflook-zelf-kweek-makkelijk-plantentuin-roze-aarde-los

Opvallend is dat de meeste soorten die in de supermarkt te vinden zijn alleen uit warmere landen komen en dus niet geschikt zijn voor je eigen veredeling. Kies dus voor een lokale knoflookvariant. Geschikte variëteiten zijn: Ajo Rojo, Bogatyr, Karpaten, Creools rood, Duits rood, Inchelium rood, Marmer paarse strepen, Pools wit, paarse strepen, Siberisch, Zilver Rose, Spaanse Roja.

Knoflook kweken in de herfst of lente

zelf kweken-knoflook-kweken-thuis-groeien-bodem-tuinieren-zelf kweken

Als je in het voorjaar nog knoflook wilt telen, begin dan in februari. Kweken in het bed kan de planten tijdens de koudere maanden tegen vorst beschermen, al maakt dat voor jou niet zoveel uit. Tijdens een koudere winter beschermen tuinders de groeiende teentjes knoflook door er stro, mulch of stokken op te strooien. Traditioneel telen boeren de planten op de kortste dag van het jaar. Na 9 maanden kan de knoflook geoogst worden. Het heeft in deze tijd veel zonlicht nodig.

Een geschikte grond zou los en voedselrijk zijn. De humus kan ook een beetje gemengd worden met zand of met zelfgemaakte compost.

De beplanting: Scheid de teentjes van de hele knoflookbol. Plaats ze één voor één in de grond, zodat ze ongeveer 10 centimeter in de grond zinken. De punt moet naar boven wijzen. De afstand tot de volgende teen moet minimaal 10 centimeter zijn. Als je echter grotere knoflookvariëteiten wilt kweken, moeten de teentjes iets verder uit elkaar worden geplaatst. Geef daarna je tenen water, pas op dat de grond niet te vochtig wordt.

Zet je tenen in de losse aarde

Knoflook-groeiende-easy-care-plant-lente-tuinbouw-droog

Plant de knoflookteentjes

Knoflook-groeiende-planten-gemakkelijk-zorg-tuin-aarde-zelf

Knoflook kweken en bedekken met aarde en mulch

Knoflook-groeiende-aanplant-gemakkelijk-zorg-plantentuin-losse-grond

Kweek knoflook en laat de planten groeien

Knoflook-groeiende-easy-care-plantentuin-jong-groen

De jonge knoflook

groeiende-knoflook-gemakkelijk-zorg-plant-jun-fuehling-herfst-aarde

 Na 9 maanden kan de knoflook geoogst worden

Knoflook-groeiende-easy-care-knoflook-uitdrogen-ophangen

Gebruik gedroogd als specerij bij het koken

Knoflook-een-gemakkelijk-verzorgende-plant-grote-teen-knoflook kweken