Tuinieren

Plant kruiden in de tuin en gebruik deze tips om ze goed te verzorgen

kruiden in de tuin plant salade idee bladeren

Als je bent Kruiden planten in de tuin lente en herfst zijn hiervoor de beste tijden. Er zijn veel verschillende soorten. De klassieke variant is rond en heeft gladde, groene of rode bladeren. Maar er zijn er ook die nogal vlak groeien. Sommige zijn een lust voor het oog met gekrulde bladeren in blauwgroen of roodviolet. Dus als je kruiden in de tuin plant, kun je ook voor afwisseling in vorm en kleur zorgen. Sommige eetbare kruiden worden zelfs voornamelijk voor decoratieve doeleinden in de tuin gekweekt, omdat ze indrukwekkende bloemen hebben. Er zijn ook kleinere maten. Deze kunnen in het voorjaar ook wat later gezaaid worden, want aan het begin van de zomer hebben ze geen last van de hitte.

Kruiden planten in de tuin – wanneer is het juiste moment daarvoor??

kroeskruiden in de tuinplant lichtgroen donkergroen

Dus, zoals eerder vermeld, kun je het kruid zowel in het voorjaar als in de nazomer in de tuin planten. Kies je voor de lente, gebruik dan een vroege variëteit en zaai de zaden in het vroege voorjaar. Je kunt het kruid ook zes weken voor de laatste nachtvorst zaaien als je dit binnen of in een koude bak doet. Je kunt de zaailingen dan drie weken later in de tuin planten. Als u in de herfst of winter wilt oogsten, kunt u het beste in de zomer of de late zomer zaaien.

Kruiden planten en verzorgen in de tuin

zuurkool tuinplanten groenten idee tips oogst

Als je het kruid in de tuin wilt planten, zoek je het beste een plekje in de zon of halfschaduw. De grond moet ook rijk zijn aan voedingsstoffen en geen opstuwing veroorzaken. Wanneer je de zaden zaait, doe dit dan in rijen en op een diepte van iets meer dan 2,5 cm uit elkaar. Vergeet niet uit te dunnen en voldoende ruimte over te laten, want het kruid heeft veel ruimte nodig. Deze moet 30 tot 60 cm zijn. De afstand tussen de afzonderlijke rijen mag niet minder zijn dan 60 cm. Het kruid houdt van water. Om deze reden is het belangrijk dat de grond altijd vochtig is. Bemesting is ongeveer halverwege het groeiseizoen. Bij het verwijderen van het onkruid, wat erg belangrijk is, moet je voorzichtig zijn. De wortels van het kruid lopen dicht bij het aardoppervlak.

Plant kruiden in de tuin en bescherm ze tegen ongedierte

decoratie kruid kool blauw groen tuin verzorgingstips

Zoals u waarschijnlijk weet, zijn plagen en ziekten niet ongewoon in kruiden. Als u van plan bent het kruid in de tuin te planten, moet u zich hiervan bewust zijn, zodat u ze altijd in de gaten houdt en op insecten controleert. Om dergelijke problemen te voorkomen, is het gunstig om de plant, indien mogelijk, regelmatig te keren. Mocht u een ziekte of plaag opmerken, dan kunt u eerst afwachten of het vanzelf overgaat. Als dit niet het geval is, moet u medicijnen of bestrijdingsmiddelen gebruiken. Maar begin altijd met het minst invasieve middel.

Kruiden planten in de tuin – de oogst

krautkopf groen paars roze tuinverzorging groenten

Het duurt 50 tot 100 dagen voordat het kruid rijpt. Omdat de koolkoppen kunnen scheuren als het te koud wordt, moet je ze indien mogelijk niet te laat oogsten. Als je ze wilt bewaren, kies dan een koele, vochtige plek voor ze. Zo gaan ze langer mee.

Kruiden in de tuin planten als decoratie 

decoratief kruid wit groen roze roze tuin

Kruid met interessante bladeren

savooiekool kruidentuin plant idee instructies zaad

Rode kool uit de tuin

rode koolsalade koken tuinplanten tips instructies

Gebruik het kruid in salades en bij het koken

Kruiden in de tuin aanplant van rode kool geraspte salade