Tuinieren

Samen rozen en clematis planten: tips en ideeën voor mogelijke combinaties

De roos, betoverend en mooi, wordt al lang beschouwd als de koningin van de tuin. De prachtige bloem staat bekend als een zeer grillige schoonheid, wat het kiezen van een geschikte metgezel een uitdaging maakt. Maar roos en clematis zijn een erkende klassieke combinatie die fascineert met hun weelderige bloemen. Als geen andere plant kan de clematis de schoonheid van rozen subtiel benadrukken of hun prachtige bloemen in een waardig decor brengen. Hieronder leggen we uit waar je op moet letten als je roos en clematis samen wilt planten.

Roos en clematis: welke soorten kunnen samen worden geplant?

Rozen en clematissen in de romantische cottagetuin

Roos en clematis – op het eerste gezicht lijkt het misschien een perfect partnerschap. Deze planten stellen immers dezelfde eisen aan licht en bodem. Beide voelen zich het prettigst in de zon tot halfschaduw en groeien goed op neutrale grond.

Roos en clematis zijn droompartners in de tuin

U moet echter niet haasten om clematis op rozen te planten zonder hun aard en eigenschappen te bestuderen. Er zijn tenslotte zoveel verschillende soorten rozen en clematissen. Om een ​​harmonieus droomteam te creëren, moet je de verschillende clematisgroepen kennen, die vervolgens in talloze variëteiten worden onderverdeeld. Sommigen van hen zijn volledig ongeschikt als rozenmetgezellen.

Clematis van snijgroep 1 gaan niet samen met rozen

Clematis macropetala 'White Swan' met zuiver witte bloemen

Clematis macropetala ‘Witte Zwaan’

De Clematis alpina en zijn verwanten uit de Araye-groep – A. sibirica en A. macropetala – bloeien bijvoorbeeld vooral in het vroege voorjaar april/mei en kunnen daarom niet overlappen met het bloeiseizoen van de rozen. Net als de aragers behoren Clematis montana tot snoeigroep 1, d.w.z. ze worden niet gesnoeid. Dit is nog een reden voor conflicten met rozen die altijd moeten worden teruggesnoeid.

Kunnen clematissen van snijgroep 2 goed overweg met rozen?

Clematis-Multi-Blue-is-geen-goede-partner-voor-rozen

Clematis ‘Multi Blauw’

Clematis-hybriden van snijgroep 2 zijn zeer geschikt om tussen rozen te groeien, omdat hun delicate wortels schaduw en bescherming nodig hebben. Zo kunnen de clematis samen met de rozen de koude wintermaanden beter overleven. Maar er zijn ook beperkingen hier.

Gebruik geen weelderige en grootbloemige soorten clematis voor uw rozentuin. Ze zijn zo zelfvoorzienend in hun pracht dat ze kunnen wedijveren met rozen. Zo steelt de variant ‘Multi Blue’ de show van de rozen met zijn opvallende blauwviolette bloemen. Bovendien is het beter om snelgroeiende clematissoorten niet direct naast rozen te planten, maar ze achter in het bed te plaatsen.

Een clematissoort uit stekgroep 2, die goed te combineren is met rozen, is ‘General Sikorski’. Hier zijn twee foto’s die ons overtuigen van deze perfecte samenwerking.

Roos ‘Pomponella’ en Clematis ‘General Sikorski’

Floribunda roos Pomponella en Clematis General Sikorski op steun als achtergrond

Clematis ‘General Sikorski’ en Engelse roos ‘A Shropshire Lad’

Clematis General Sikorski en English Rose A Shropshire Lad

Clematis van snijgroep 3 zijn geschikt, maar met beperkingen

Struikroos Red Eden Rose omringd door Clematis Eetika en Marmori

Struikroos ‘Red Eden Rose’ met Clematis viticella ikMarmori ‘en Clematis’ Eeticaik

Ook in de rozentuin moeten de clematis van stekgroep 3 met voorzichtigheid worden gebruikt. Qua bloeitijd passen ze goed bij rozen. Maar! Als u roos en clematis samen wilt planten, moet u grotere exemplaren vermijden – met een statuurhoogte van 2,5 meter en meer. Het is beter om ze als solisten op de achtergrond te plaatsen, bijvoorbeeld op een latwerk of een rozenboog. Dit brengt de roos in beeld.

‘Ernest Markham’ – clematis van stekgroep III

Clematis Ernest Markham met rode bloemen

Clematis uit snijgroep 3 samen planten met laagblijvende rozensoorten (bodembedekker, hybride thee en floribunda) is geen goed idee. De clematis zullen zich vastklampen aan de rozentakken en rozen houden niet van zo’n verstikkende knuffel. Bovendien zou het niet mogelijk zijn om de clematisscheuten in de herfst kwijt te raken zonder de rozen te beschadigen. De ervaring heeft geleerd dat het beter is om weelderig bloeiende clematis op een bepaalde afstand van rozen te plaatsen, zodat ze een achtergrond vormen waartegen de rozenstruiken er nog spectaculairder uitzien.

Clematis op de rozenboog en floribunda-roos vooraan

Clematissen uit de Integrifolia-groep zijn ideaal als begeleider van rozen

Clematis integrifolia 'Heather Herschell' naast roos geplant

Clematis integrifolia ‘Heather Herschell’

De clematis van de Integrifolia-groep (snijgroep 3), nog steeds bekend als meerjarige clematis, zijn het meest geschikt als partner voor rozen. De meeste exemplaren in deze groep hebben kleine, prachtig gevormde, klokvormige bloemen en bereiken een hoogte van ongeveer 1 meter. Clematissen in deze groep kunnen probleemloos samen met rozen worden geplant, omdat hun bloemen midden in de zomer verschijnen (passend bij de rozenbloesem) en ook in de herfst kunnen worden gesnoeid. Met ‘Arabella’, ‘Alyonushka’, ‘Blue Boy’, ‘Blue Rain’, ‘Heather Herschell’ zijn er prachtige combinaties.

Clematis integrifolia ‘Alyonushka’

Clematis integrifolia Alyonushka

Harmonie van kleuren: hoe combineer je roos en clematis

Rose New Dawn en Clematis met grote paarse bloemen

Roos ‘New Dawn’ en Clematis ‘The President’ 

Clematissen in de kleuren blauw en paars zijn ongetwijfeld ideaal om te combineren met rozen. En het is verbazingwekkend hoe verschillend blauwbloeiende clematissen eruit kunnen zien. Ze verschijnen in talloze nuances – van delicaat pastelblauw tot intens paars.

verschillende soorten clematis die bloeien in paarse tinten

De blauwe bloemen van de Clematis viticella ‘Arabella’ (1) hebben ook paarse tinten. De bloemen van de Clematis viticella ‘Dominika’ (2) zijn lichtblauw gekleurd. Clematis ‘General Sikorski’ (3) bloeit in korenblauw. Clematis ‘The President’ (4) heeft intens gekleurde bloemen in donkerpaars.

Clamatis ‘Étoile Violette’ (snijgroep 3) bloeit de hele zomer uitbundig en vormt een prachtig decor voor rozen

Clematis Étoile Violette met paarse bloemen

De variëteit ‘Mrs. Cholmondeley ‘met bloemen in lichtpaars is een goede buur voor rozen in alle kleuren’

Clematis Mrs. Cholmondeley met paarse bloemen

Clematis ‘Warszawska Nike’, waarvan de bloemen donkerblauw of dieppaars lijken, afhankelijk van de lichtinval, is een ideale partner voor het planten van rozen

Clematis Warszawska Nike

De blauwe onder de clematissen zijn de perfecte partners voor rozen in alle kleuren: wit, crème, geel, perzik, scharlaken, paars en alle warme en koele tinten roze.

De prachtige klimroos ‘Palais Royal’ met zijn dichtgevulde, nostalgische, witte bloemen staat prachtig tegen de achtergrond van paarse clematis ‘Ville de Lyon’.

Clematis Ville de Lyon en Rose Palais Royal

Clematis ‘Star of India’ en Roos ‘Handel’

Clematis Star of India en Rose Handel

Monochrome arrangementen zijn ook mogelijk in een rozentuin. Een mooi voorbeeld is de gezamenlijke aanplant van de roos ‘Jasmina’ en clematis ‘Eetika’, zoals op onderstaande foto te zien is.

Clematis Eetika en Rose Jasmina op trellis

Paarse clematissoorten brengen ook perzikkleurige, oranje of goudgele rozen prachtig naar voren en laten ze nog mooier glanzen.

Clematis ‘Pohjanael’

Clematis Pohjanael en abrikooskleurige roos

De Estse hybride soort ‘Pohjanael’ fascineert met zijn grote bloemen in violet met paarse strepen en staat prachtig in combinatie met perzikkleurige rozen, zoals de klimroos ‘Amaretto’ en de floribunda roos ‘Aprikola’.

Struikrozen ‘Barock’ en ‘Westerland’

Oranje rozen zoals Westerland of Barock zijn perfect voor clematis met paarse bloemen.

De rode roos Amadeus past harmonieus bij de Clematis integrifolia ‘Arabella’

Rose Amadeus en Clematis Arabella samen planten in de tuin

De donkerpaarse clematis ‘Westerplatte’ zou een geweldige buurman zijn voor rozen in klassieke roze tinten

Clematis Westerplatte en rozen met roze bloemen

De clematis ‘Jan Pawel II’ kan met zijn lichtroze bloemen een mooi contrast vormen met paarse rozen

Clematis Jan Pawel II met tweekleurige bloemen in wit en roze

Clematis ‘Marmori’ met ‘Red Eden Rose’

Clematis viticella Marmori met Rose Red Eden Rose

Meer originele combinaties met roos en clematis

Clematis Texensis Hertogin van Albany en Rose 'Rosarium Uetersen

Clematis texensis ‘Duchess of Albany’ en Roos ‘Rosarium Uetersen’ 

De minder bekende Texas clematis, die van juni tot oktober zeer mooie tulpvormige bloemen geeft, is ook goed geschikt voor een combinatie met rozen. De rassen van de Texensis-groep zijn ontstaan ​​door Clematis texensis te kruisen met grootbloemige rassen en vertonen een goede winterhardheid. Ze behoren tot snoeigroep 3.

Clematis texensis ‘Sir Trevor Lawrence’

Clematis texensis Sir Trevor Lawrence

Een ander mooi voorbeeld van de Texensis-groep die verrukt is met haar betoverende tulpvormige bloemen is ‘Sir Trevor Lawrence’. Ze heeft een buitengewoon lange bloeiperiode, van juni tot oktober, en bereikt een hoogte van 200 tot 350 centimeter. Een mooie combinatie ontstaat bijvoorbeeld met de roos ‘Fantin-Latour’ (centifolia groep).

Struikroos Fantin-Latour

Clematis viticella als begeleider van de roos ‘Pierre de Ronsard’

Clematis viticella en Rose Pierre de Ronsard

De laatste tijd winnen variëteiten van clematis met kleine, ogenschijnlijk lelijke, maar uiterst interessante bloemen, zoals de Italiaanse clematis (Clematis viticella), aan populariteit. De klokvormige bloemen in een delicaat hemelsblauw verschijnen in juni en verrukken tuiniers de hele zomer.

De Viticella-groep omvat veel mooie variëteiten die goed samengaan met rozen, bijvoorbeeld ‘Etoile Violette’, ‘Polish Spirit’ en ‘Prince Charles’.

Roos ‘May Queen’ en Clematis viticella ‘Madame Julia Correvon’

Rose May Queen en Clematis viticella

Er zijn talloze mogelijke combinaties van clematis en rozen, maar voordat je ze naast elkaar plant, moet je de kenmerken van de geselecteerde soorten zorgvuldig bestuderen om fouten te voorkomen. Deze twee ongelooflijk mooie, zonminnende planten zijn voor elkaar gemaakt en met een gevoelige tuinman zullen ze een perfect paar vormen.

Klimroos en 2 clematissen op een latwerk als privacyscherm