Tuinieren

Selderij planten in de moestuin – tips voor verzorging & oogst

behoud gezonde groenten stengel bleekselderij kruid

De bleekselderij is een vrij veeleisende plant en daarom ideaal voor alle hobbytuinders die een uitdaging willen aangaan. De eis waar bleekselderij zo kieskeurig over is, is het weer en dat is precies een factor die je niet in de hand hebt. Als je de Selderij planten je moet weten dat de plant het graag koel houdt. Hierdoor is het de perfecte keuze als je in een regio met koele zomers woont. De perfecte temperatuur ligt tussen de 21 en 24 graden overdag en 15 ‘s nachts. Tegelijkertijd mag het ook niet te koud zijn voor de bleekselderij. Het kan dus tegen vorst, maar moet voor de koudere temperaturen worden geoogst.

Selderij planten – Een uitdagende plant

selderij planten groenten stervorm houten tafel

Maar de eisen zijn niet genoeg. Je hebt echter ten minste één invloed op de anderen. De selderijplanten hebben regelmatig water en mest nodig en moeten worden beschermd tegen ziekten en plagen. Verder is het bleken van de plant noodzakelijk als je de typische witte stengel met een milde smaak wilt krijgen. Als u echter bleekselderij wilt telen vanwege de knolwortel, is dit niet nodig.

Selderij planten en verzorgen

wortel selderij groente variëteit gezond eten bladeren

Afhankelijk van het klimaat in uw gebied zijn er twee mogelijke periodes voor het planten van selderij. Als je een koude winter hebt, kun je de bleekselderij planten na de laatste nachtvorst in het voorjaar. Bij een zachte winter is de gehele periode van herfst tot lente een geschikte variant. Het is belangrijk dat de vloertemperatuur boven de 12 graden is. De zaden moeten binnenshuis worden gezaaid. Kies hiervoor een tijd van ongeveer 10 weken voor de geplande aanplant. Plant de bleekselderij op een afstand van 15 tot 25 cm van elkaar. Kies hiervoor een zonnig plekje in de tuin. Zoals eerder vermeld, is regelmatig water geven en bemesten noodzakelijk. Het is ook het beste om vloeibare mest te gebruiken.

Wikkel de bleekselderij in krantenpapier om te bleken

tuin verzorgingstips selderij planten bleken krant

De stengels van de selderijplanten moeten drie tot vier weken voor de oogst aan de bovenkant aan elkaar worden gebonden. Als je de bleekselderij wilt bleken, zijn er verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Je kunt de stelen ofwel omringen met aarde en ze ermee bedekken, ofwel gebruik maken van huishoudelijke artikelen zoals opgerolde kranten, pijpen, blikjes of melkbussen. Maar dek de bladeren niet af! Door het bleken krijgt de bleekselderij een mildere smaak. Als je de voorkeur geeft aan pittiger, kun je het bleken overslaan. In dit geval zal ook de hoeveelheid voedingsstoffen in de plant toenemen.

Selderij planten – de oogst

stengel groenten selderij planten tuintips bord

De selderij heeft tussen de 90 en 120 dagen nodig om te rijpen. De stengels van de selderijplanten kunnen afzonderlijk worden geoogst of u kunt de hele plant verwijderen. Als je de wortels wilt oogsten, wacht dan tot ze ongeveer 5 cm in diameter zijn.

Selderij is een populaire groente

groenten selderij planten milde smaak stengel

Een gezonde groentesalade met bleekselderij 

salade selderij idee groenten verbouwen tuintips

Crèmesoep gemaakt van selderij en pastinaak

soep bleekselderij pastinaak roomlepel gerecht bereiden