Tuinieren

Snelgroeiende klimmer voor een indrukwekkende tuin

snelgroeiende klimplantentuin indrukwekkende wintergroene winterhard

Een snelgroeiende klimmer heeft veel praktische en esthetische eigenschappen waar elke tuinbezitter zijn voordeel mee kan doen. Je kunt het gebruiken om bijvoorbeeld een visuele imperfectie van de gevel of het balkon van je huis te camoufleren. De snelgroeiende klimplant is ook geschikt als privacyscherm voor de schutting, waarmee je het decor kunt opfleuren. Bedek ook de boog van het tuinhek met zo’n plant om het uitnodigender te maken. De voordelige opties zijn talrijk als het gaat om een ​​snelgroeiende klimplant die ook mooie en geurige bloemen produceert. Met deze gids heten we je van harte welkom in de wereld van decoratieve wijnstokken, die gemakkelijk te kweken en behoorlijk magisch zijn!

De juiste keuze voor uw tuin – een snelgroeiende klimmer

snelgroeiende klimplantentuin indrukwekkende groenblijvende hortensia in bloei

Liefhebbers van hortensia’s zullen hun obsessie bevredigen wanneer ze deze bloeiende, snelgroeiende klimmer in de tuin hebben. De wijnstok kan een benijdenswaardige hoogte van 15 meter bereiken. Je zult zien dat deze schoonheid in de zomermaanden prachtige witte bloemen produceert en in de herfst felgele bladeren. Een ander pluspunt van de Petiolaris hortensia zijn de vele variëteiten die beschikbaar zijn voor alle soorten klimatologische omstandigheden.

snelgroeiende klimmertuin indrukwekkende groenblijvende Amerikaanse klimtrompet bloeiende trompetbloem

Iedereen, van beginners tot ervaren tuiniers, kent de Amerikaanse klimtrompet, nog steeds bekend als de trompetbloem. Deze onconventionele, snelgroeiende klimplant bloeit in de zomer in knalrode en oranje tinten. De bloemen zijn zeer aantrekkelijk voor bijen en vogels. Je zult ook dol zijn op deze plant vanwege zijn veelzijdigheid, omdat hij zowel in de zon als in de schaduw kan groeien. Het is even winterhard en kan overleven in de hitte en droogte.

snelgroeiende klimmertuin indrukwekkende groenblijvende kamperfoelie in bloei

De Lonicera Sempervirens is een soort kamperfoelie die lang kan bloeien. Deze levendige, eenjarige, snelgroeiende klimplant heeft fraai gevormde roze bloeiwijzen. Je kunt het gebruiken om je hele tuin tegelijkertijd te parfumeren en te decoreren van juni tot september. De koraalkamperfoelie zal alles onderweg omhullen. Door een trellis toe te voegen aan een strategische locatie naar keuze, kan het ook in één seizoen 3 tot 5 meter bereiken.

snelgroeiende klimmertuin indrukwekkende ochtendglorie bloeiend

De witte morning glories zijn nachtbloeiers die kunnen groeien van midden zomer tot vroege herfst. De geurige witte bloemen gaan alleen open van zonsondergang tot zonsopgang, en je kunt ze letterlijk bewonderen terwijl ze zich ontvouwen in de schemering. Terwijl de moonflower een hoogte bereikt van meer dan 4,5 meter, moet je er meerdere planten om een ​​weelderig effect te creëren, zoals hierboven afgebeeld.

Opmerkelijke snelgroeiende klimmer

snelgroeiende klimmertuin indrukwekkende blauweregen bloeiende blauweregen

U kent waarschijnlijk al de prachtige blauweregen, een lid van het geslacht Wistarie, die zeer indrukwekkende bloemen produceert. Technisch gezien zijn deze decoratieve wijnstokken behoorlijk rustiek. Ze geven de voorkeur aan vochtige en goed doorlatende grond en vrij zonnige locaties. Bovendien voelt Chinese blauweregen (ook wel blauweregen genoemd) het beste wanneer hij tegen een muur, latwerk of ander soort verticale steun kan klimmen. Hierdoor kan deze snelgroeiende klimmer tot 20 meter hoog en 10 meter breed worden.

snelgroeiende klimplantentuin indrukwekkende vijfbladige akebia in bloei

De vijfbladige acebia is een andere snelgroeiende klimmer, waarvan sommige immegreen genoemd kunnen worden. Bij optimale groeiomstandigheden kan deze plantensoort wel 10 meter hoog worden. De grootte van deze wijnstokken is echter niet hun meest indrukwekkende eigenschap. Het zijn inderdaad de delicate paarse bloemen en vooral de kruidige chocoladegeur die het oog en de zintuigen vullen.

snelgroeiende klimmertuin indrukwekkende groenblijvende valse jasmijn bloeiend

Hoewel de Latijnse naam “Trachelospermum Jasminoides” bijzonder moeilijk uit te spreken is, is het heel gemakkelijk om valse jasmijn te kweken. Deze snelgroeiende klimplant heeft geen bijzonder ingewikkeld onderhoud nodig. De geurige groenblijvende druivensoort wordt voornamelijk aangeplant in tuinen in Californië. Niettemin geniet het een groeiende populariteit in Europa en wordt het gebruikt als dak over muren en hekjes. De plant kan ook als bodembedekker worden gebruikt.

snelgroeiende klimmertuin indrukwekkende zelfklimmende maagdelijke wijnstok wilde wijn

Een andere snelgroeiende klimmer heeft de Latijnse naam “Parthenocissus quinquefolia”, maar de populaire namen zijn talrijk. De bekendste hiervan zijn de zelfklimmende maagdelijke wijnstok en de wilde wijn. De schoonheid van deze plantensoort toont zijn potentieel in de herfst, wanneer de bladeren heterogeen worden van goudgeel tot vlammend rood, terwijl ze ook een deel van hun frisse groen behouden. Vanuit dit oogpunt doet deze snelgroeiende klimplant denken aan Japanse esdoorn.

Een snelgroeiende klimplant die meteen aantrekt met zijn bloemen

snelgroeiende klimtuin indrukwekkende kleinbloemige clematis bloeiend

De kleinbloemige clematis is nog steeds een plantensoort die ideaal is voor warmere streken waar andere dergelijke clematis niet goed kunnen groeien vanwege incidentele hittegolven. Deze mooie decoratieve wijnstok produceert bloemen die bescheiden van formaat zijn, maar hun kleuren variëren van lavendel tot donkerpaars. Deze snelgroeiende klimmer zal zeker wat visuele aantrekkingskracht aan uw tuin toevoegen.

snelgroeiende klimplanttuin indrukwekkende pluimbloemige clematis bloeiend

Het gaat verder met een plant uit dezelfde familie, die er echter totaal anders uitziet. De zogenaamde pluimbloemige clematis, wiens wetenschappelijke naam Clematis Terniflora is, ontwikkelt zich niet alleen in de hoogte, maar ook zeer breed. Als bonus verdraagt ​​deze snelgroeiende klimmer de meeste omstandigheden op het gebied van bodem- en zonblootstelling. Bovendien worden de fijne, kleine witte bloemen getrimd van de late zomer tot de vroege herfst.

snelgroeiende klimtuin indrukwekkende groenblijvende echte hopbellen chartreuse

Bierliefhebbers kennen waarschijnlijk de echte hop, die ook een snelgroeiende klimmer is. Maar wist je ook dat deze soort een geweldige smaak kan toevoegen aan je tuin? In het midden en aan het einde van de zomer verschijnen vrouwelijke bloeiwijzen in de bladeren in de vorm van kleine kegels. Deze brengen een onvergelijkbare Chartreuse-kleur. Hierdoor kunt u uw tuin nog aangenamere groennuances geven. Bovendien kan deze handige snelgroeiende klimplant 30 centimeter per dag groeien.

snelgroeiende klimmertuin indrukwekkende groenblijvende egyptische boon

Onze laatste suggestie heet de Egyptische Boon. Het is een zeer nuttige peulvrucht. Hoewel Europese en Amerikaanse tuinders deze snelgroeiende klimplant om puur sierredenen waarderen, is de boon in kwestie 100% eetbaar. Deze plantensoort is van groot belang in Afrika en delen van Azië. We kunnen natuurlijk niet ontkennen dat de paarse peulen echt geweldig lijken.