Tuinieren

Snij oleander: Stap voor stap instructies en afbeelding met de verschillende snijvormen

Oleander knippen bij instructiefoto's

De bossige, rijkbloeiende oleanderplant brengt mediterrane flair op terras en tuin. Een goede verzorging en regelmatig snoeien zijn absoluut cruciaal voor de bloemvorming. We leggen je uitgebreid uit hoe je de oleander in het voor- en najaar snoeit en waar je rekening mee moet houden om een ​​snelle groei te bevorderen. We bezorgen u ook een schets met de verschillende snijvormen. Zo houdt u uw exotisch ogende heester in vorm. En ter inspiratie laten we je ook enkele prachtige tuinen zien waar de oleander de hoofdrol speelt.

Oleanders snijden: de juiste verzorging

Oleander snijstruik verschillende bloemen

De oleander is een groenblijvende, wit, roze, lichtgele of roodbloeiende vaste plant uit het Middellandse Zeegebied. De struik wordt bossig, heeft drie of vier hoofdscheuten en kan tot 3 meter hoog worden. Een zonnige standplaats, regelmatig water geven met temperatuurgecontroleerd kraanwater en een leembodem bevorderen de bloemvorming in de zomermaanden. Omdat de plant niet winterhard is en alleen lichte vorst kan verdragen, moet hij aan het einde van de herfst naar een warmere plek worden verplaatst. Een kas of wintertuin is hier perfect voor.

Hier zijn de beste verzorgingstips die ervoor zorgen dat je oleander snel groeit.

Oleander snij-instructies wanneer foto's te maken

De juiste locatie is de directe zon. Heeft u een kuipplant, dan kunt u deze op een beschutte plek op het terras neerzetten. Tijdens de bloeiperiode van mei tot september moet de struik ook worden beschermd tegen regen, omdat de bloemen niet goed tegen regenwater kunnen en vaak rotten.

Een aardesubstraat met een hoog gehalte aan kalk is ideaal voor de plant, die uit Zuid-Spanje komt.

Oleander snij roze bloemen Instructies met foto

Jonge vaste planten groeien erg snel en hebben daarom veel voedingsstoffen nodig. In het voorjaar, van half maart tot begin april, kunt u ze langdurig bemesten. Regelmatige bemesting is ook een aanrader in de warme zomermaanden als de plant in bloei staat. Twee tot drie keer per maand kunt u vloeibare mest aan het water toevoegen. Oleanders die je in het voorjaar flink hebt teruggesnoeid (we leggen hieronder uitgebreid uit wanneer snoeien nodig is) hebben ook in het voorjaar slow-release mest nodig. Alle andere planten die gezond zijn en minimaal drie jaar oud hoeven in de zomer slechts eenmaal per week te worden bemest met vloeibare mest.

Overwintering: Zoals reeds vermeld is de Mediterrane plant niet winterhard en moet in de maanden november t/m maart worden overwinterd in een lichte kas/wintertuin of in de garage op een donkere plaats. Als vuistregel geldt: de temperatuur in de kamer moet tussen de 2 en 5 graden Celsius zijn. De ruimte moet ook een keer per week worden geventileerd.

Oleanders snoeien: wanneer is snoeien geschikt??

Oleander gesneden roze struik

De belangrijkste punten met betrekking tot onderhoud hebben we al behandeld, want de bezuiniging hangt ervan af. Afhankelijk van of de oleander gezond is of besmet is met bijvoorbeeld schildluizen, of de plant jong of meerdere jaren oud is en hoe de kroon eruitziet, zijn verschillende sneden mogelijk. We geven je een overzicht:

1. Jonge planten hoeven in de herfst meestal niet gesnoeid te worden. U moet echter regelmatig dwarstakken uit de struik verwijderen. Ook zieke takken worden afgesneden. Voor overwintering kun je ook delen van de plant die te lang zijn uitgelopen en die over de rand van de pot hangen, afknippen. De plant neemt daardoor beduidend minder ruimte in beslag in de wintertuin. Meestal adviseren de experts u om de plant elke drie tot vier weken een grondige controle te geven en indien nodig een zeer lichte corrigerende snede te geven.

Oleander snij-instructies voor roze bloemen

2. Krachtige oleanders ouder dan 2 jaar hebben meer zorg nodig bij het snijden. In het geval van een grote plant is het zinvol om deze voor de overwintering terug te knippen. Dit beschermt de struik tegen aantasting door schildluizen en bevordert de bloemvorming. In principe geldt het volgende: Zodra je merkt dat de nieuwe takken dwars door het binnenste van de struik groeien en de plant beduidend minder bloemen geeft dan in het voorgaande jaar, moet je hem in het najaar snoeien. Je moet de scheuten terugsnoeien tot de eerste knop, zodat ze in het volgende voorjaar nieuwe bloemen kunnen vormen. Snoei tot 30% van alle scheuten terug.

3. Een snoei waarbij in het voorjaar (van half maart tot begin april) de gehele kroon sterk wordt gesnoeid is alleen in uitzonderlijke gevallen mogelijk. Als de plant aanzienlijk in de breedte is gegroeid of wordt aangevallen door ongedierte, worden alle scheuten 20 cm van de grond afgesneden. Hij kan heel goed snoeien, maar kan niet meer in hetzelfde jaar bloemen produceren.

Oleander snijden – instructies met afbeelding

Oleander gesneden bindvarianten verschillende sneden boombinden

Met bovenstaande tekening proberen we de verschillende soorten sneden nog eens te illustreren. Als u uw oleander wilt snoeien, dan kunt u denken aan een regelmatige snoei, een snoei in het najaar of een volledige snoei in het voorjaar.

Voorzichtigheid! De oleander is een giftige plant, dus zorg ervoor dat je tuinhandschoenen draagt.

Bij een zorgzame snoei worden alleen losse twijgen en scheuten teruggeknipt tot in de eerste knop (zie schets, hierboven, links).

Bij het snoeien in de herfst, voor de overwintering, wordt maximaal 30% van alle scheuten tot de eerste knop teruggeknipt. (zie schets, hierboven, in het midden) Zo kan de plant in hetzelfde jaar bloemen produceren.

Bij het snoeien in het voorjaar worden alle takken 20 cm van de grond afgeknipt. De plant herstelt, groeit sterk in het voorjaar en de zomer, maar geeft pas het volgende jaar nieuwe bloemen. (zie schets, hierboven, rechts).

Oleander snijgids wanneer tips hobbytuiniers

Als de oleander gezond is, maar individuele scheuten dwars groeien (zie schets, in het midden, links), dan heeft hij in de herfst een snede nodig. Op de onderstaande schets, aan de linkerkant, wordt het eindresultaat getoond – zo zou een gezonde, gesneden struik eruit moeten zien voor overwintering.

De verschillende soorten sneden zijn ook gemarkeerd op de schets. Een vaste plant in de tuin wordt in de USA om de twee jaar gesnoeid omdat deze niet hoeft te worden overwinterd. Maar als het om een ​​kuipplant gaat, is het logischer om deze compacter te snijden. Sommige hobbytuinders snoeien ze in de vorm van een boom (hoge stam), anderen houden van de struikvorm en laten meerdere stengels in de pot.

Voor de zekerheid kunt u pas aangeplante oleanders in het voorjaar en de zomer vastbinden. Je kunt ze verankeren met een statief of met twee verticale pilaren.

Oleander gesneden struiktuinideeën

Oleander gesneden tuin vaste plant ideeëngids