Tuinieren

Snij snijbiet voor heerlijke salades in drie seizoenen

regenboogkleuren groentesalade snijbiet oranje geel rood

Snijbiet is de perfecte groente voor de lente en de herfst. Dit is niet alleen omdat het in deze tijd perfect gedijt. De bladeren en stengels, die verschijnen in prachtige herfsttinten en de tuin een felle kleur geven, leveren een verdere bijdrage. Deze laatste kan zowel wit als oranje, rood, roze of paars zijn. De bladeren daarentegen variëren van groen tot rood. Ook de grootte van de snijbiet is indrukwekkend, want hij kan wel 60 cm groot worden. Naast de koele seizoenen kun je in de zomer ook snijbiet planten en telen.

Snijbiet planten – welke periode is het beste??

planten tuin groenten salade kleurrijke stengels snijbiet

Aangezien de snijbiet ongeveer 60 dagen nodig heeft om te groeien, moet deze zo vroeg mogelijk worden gezaaid. In streken met milde winters betekent dit late winters. Kies anders voor Snijbiet planten Vroege lente. Zo krijg je in de zomer de eerste oogst. Als u in de herfst wilt oogsten, overweeg dan om in de late zomer of vroege herfst te zaaien.

Plant en verzorg snijbiet

zaailing snijbiet plant tips bodem groente bed

Kies voor het planten van snijbiet een plek in de tuin die in de volle zon staat of, als het klimaat erg warm is, in de halfschaduw. Bij het voorbereiden van de grond ga je de diepte in. Dit betekent dat het ook in de diepere gebieden moet worden losgemaakt. Verder dient er gezorgd te worden voor een goede afvoer van het water. Laat bij het zaaien van de zaden een ruimte van 5 cm tussen de zaden en kies een diepte van iets meer dan een centimeter. Voeg ook mest of compost toe. Nu moet de grond vochtig worden gehouden, zodat de zaden beginnen te ontkiemen. Regelmatig water geven is dan voldoende.

Snijbiet in rijen in een bloembed

tuintips snijbiet planten irrigatieveld

Zodra de zaailingen verschijnen, is uitdunnen noodzakelijk. Er moet een afstand van 30 cm zijn tussen de afzonderlijke snijbietplanten. U hoeft de verwijderde zaailingen niet weg te gooien. Je kunt ze in plaats daarvan gebruiken voor consumptie. Na anderhalve maand moet de bemesting worden herhaald. Vergeet daarnaast niet regelmatig het onkruid te plukken, dit kan de groei belemmeren. Plagen zijn zeldzaam in snijbiet. Vertegenwoordigers zijn bladluizen, mineervliegen, slakken, maar ook konijnen en andere huisdieren.

Witte snijbiet

witte snijbiet planten hobby tuinman idee gezond

Snijbiet planten – de oogst

oogst snijbiet schaar bladeren snijden tuin groenten

De oogst vindt plaats twee maanden na het planten van de snijbiet. Snijd hiervoor de buitenste bladeren af. Mocht dit voor jou niet genoeg zijn en heb je meer bladeren nodig, dan kun je ook alle bladeren verwijderen zonder de plant te ontwortelen. Snijd hiervoor alle bladeren ongeveer 5 cm boven de grond af. Hierdoor kunnen nieuwe bladeren teruggroeien.

Geoogste bladeren van de snijbiet 

Snijbiet planten mand tuin salade kleurrijk

Bereid heerlijke salades met snijbiet

salade bereiding bietengranen planten gesneden houten plank

Snijbiet in regenboogkleuren

sla snijbiet gesneden stengel bladeren gezonde voeding