Tuinieren

Spruitjes planten – handige tips voor verzorging en oogst

Spruitjes plantenschaal hout mes keuken

Bij spruitjes worden meningen in principe gevormd vanuit de twee tegenpolen. Je vindt hem leuk of niet. Er is geen middenvariant. Als je een liefhebber van spruitjes bent, moet je zeker overwegen om deze groente in je tuin te planten om niet alleen variatie aan te brengen, maar ook aan de gerechten. De spruitjesplanten, en meer bepaald hun stengels, zijn tussen de 60 en 90 cm hoog. Hier worden ook de vruchten gevormd, die de vorm hebben van kroppen sla.

Spruitjes planten voor altijd verse groenten op tafel

Salade Spruitjes groene kom tafelkleed verzorgingstips tuin

De spruitjes zijn een van die soorten die je in de koelere seizoenen kunt planten. Bovendien wordt hun smaak zelfs beter als de planten door een vorstperiode gaan. Je hoeft je geen zorgen te maken als je daarmee klaar bent Spruitjes planten iets vertraagd. Want ook onder een sneeuwdeken en in streken met een mildere winter kunnen de planten het goed met elkaar vinden. Aan de andere kant is de hitte in de zomer niet goed voor hen.

Spruitjes planten en verzorgen

Spruitjes planten stengel groenten krop sla tuintips

De beste tijd om spruitjes in uw tuin te planten, hangt in principe af van het klimaatgebied waarin u woont. Je kunt de spruitjes dus al in het voorjaar planten, maar alleen als de zomer voor jou vrij koel is. Als de winter ook erg koud is, is de volgende zaai mogelijk in het midden van de zomer. Als de winter in uw omgeving zacht is, kunt u wachten tot de late zomer of herfst.

Bij het kiezen van de plaats in de tuin, moet u een gebied kiezen waar u de afgelopen twee jaar geen andere variëteit kroppen sla of kool heeft geplant. De vloer moet ook een goede waterafvoer garanderen en in direct zonlicht liggen. Daar kun je nu zaden zaaien of jonge spruitjes planten, waarbij je bij het kiezen van het eerste op het volgende moet letten:

Spruitjeskoppen op de stengel van een plant

tuintips Spruitjes planten groentevariëteit

De zaden worden gezaaid tussen 90 en 100 dagen voor de eerste verwachte vorst. De zaden moeten tussen de 6 en 12 millimeter diep in de aarde worden geplant. Laat bij het uitdunnen een opening van 45 tot 60 cm tussen elke spruitjesplant. Als je spruitjes plant met zaailingen, houd dan ook deze afstand. Nu hebben de planten of zaden regelmatig water nodig. Maar pas op dat je ze niet verdrinkt. Zorg er bij het verwijderen van het onkruid voor dat de spruitjes wortels hebben die dicht bij het aardoppervlak groeien. Deze mogen niet worden beschadigd. Bemesten na het planten van spruitjes gebeurt wanneer de planten ongeveer 30 cm hoog zijn. Het vergroot de kans dat er nog een plant groeit.

Controleer de spruitjes altijd op ongedierte

Oogst Spruitjes planten groenten bed gewassen tuin

Helaas is ongedierte een frequentie na het planten van spruitjes, met een grote verscheidenheid aan insecten als vertegenwoordigers. Houd dat dus in je achterhoofd en controleer je planten regelmatig zodat je op tijd kunt gaan vechten. Ook is het voordelig om de planten te keren, wat mogelijk is als ze bijvoorbeeld in een verstelbaar verhoogd bed staan. Verder wordt de kans op plagen kleiner als de pH-waarde van de bodem minimaal 6.5 . is.

Spruitjes planten – de oogst

verzorgingstips tuinideeën lente Spruitjes herfst

De spruitjes kunnen na 80 tot 100 dagen of later worden geoogst en zodra de grotere bladeren geel worden. Maar wacht niet te lang. De spruitjes mogen niet opengaan. Neem gewoon de geschatte grootte van een golfbal als richtlijn. Begin met oogsten vanaf het onderste deel van de plant door op de koppen te klikken. De bladeren onder de geoogste koppen moeten ook worden verwijderd.

Geroosterde spruitjes

Geroosterde spruitjes plaat koken verse groenten tuin idee

Gefrituurde spruitjes voor een gezond voedingspatroon

bak gebakken spruitjes bereiden lepel groenten