Tuinieren

Terras beplanten: ideeën voor inrichting en privacybescherming met beplantingsplannen voor herbeplanting

In het warme seizoen hangen we graag op het terras. Zodat het echt een oase van welzijn wordt, spelen het stijlvolle design en de succesvolle selectie van planten een beslissende rol. We geven je verschillende ideeën over hoe je je terras kunt beplanten en zo de zithoek in de tuin kunt integreren.

Het terras beplanten: ideeën voor design en privacybescherming

Ideeën en instructies voor terrasbeplanting

Een goed doordacht ontwerp kan van de tuin een populair toevluchtsoord maken. Het hele gezin vertoeft graag op het terras. Daar grillen en eten ze samen en worden vrienden en familie ontvangen. En de gezellige loungegroep is heerlijk om te relaxen. Het is dus de moeite waard om een ​​weekend te investeren en het gebied rond het terras te beplanten. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je dit het snelst kunt doen.

1. Maak een tuinschets, markeer daarop de terrasoriëntatie en probeer het aantal uren zonneschijn per dag in de lente en de zomer te berekenen. De beste manier om dit te doen is door op een zonnige dag een mobiele telefoon tegenover het terras te plaatsen en elke 30 minuten een foto te maken. Dit is de snelste manier om erachter te komen waar de schaduwen zijn. Op basis van de tuinschets, de terrasoriëntatie en de zonuren kunt u een passende tuinstijl kiezen.

2. Afhankelijk van of je een grote of kleine tuin hebt, kun je het juiste aantal planten en bloemperken bepalen. Gebruik een tuinslang om de rand van het bloembed rond het terras te markeren en krijg een beter idee.

Terrasbeplantingsideeën en tuinplannen

3. Bereid de grond voor. Als er een gazon is, kunt u een tuinfrees gebruiken om het gras te verwijderen. Het apparaat is te leen bij de meeste bouwmarkten en tuincentra. Dan kun je de grond losmaken en bemesten met een spade.

4. Vervolgens kunt u de afzonderlijke planten in het bloembed planten. Laat minimaal 30 cm tussen de planten. Eindelijk krijgen de nieuwe planten water.

Vanaf wanneer het terras planten?

De juiste planttijd is afhankelijk van de bloemen, bodembedekker en vaste planten. Het juiste moment is meestal na de ijsheiligen, wanneer er ‘s nachts geen permafrost of temperaturen onder het vriespunt meer zijn.

Plant een verhoogd terras

ideeën en plannen voor verhoogde terrasplanten

Een verhoogd terras is optisch gescheiden van de tuin en oogt daardoor vaak oncomfortabel. De juiste beplanting kan een naadloze overgang tussen terras en tuin creëren en zorgen voor het juiste privacyscherm voor deze ruimte.

Het beplantingsplan en de planten in één oogopslag

beplantingsplan verhoogd terras

Wil je rondom je verhoogde terras aanplanten, dan komt het volgende beplantingsplan goed van pas. De planten zien er het hele jaar mooi uit. De rotspeer vormt in het voorjaar helderwitte bloemen, draagt ​​in de zomer heerlijke eetbare vruchten en in de herfst kleurt het blad oranje en rood. De zwarte berk biedt zon- en privacybescherming en zijn mooie witte bast is vooral effectief in de wintermaanden. De juiste planttijd is in het voorjaar. De volgende tips helpen je de bloeiperiode te verlengen:

  • Verwijder de gele bladeren van de iris.
  • Snijd de verwelkte irisbloemen in het voorjaar af.
  • Bedek in de winter de grond rond de zwarte berk met mulch.

De planten op een rij:

A. Zwarte berk

Op het verhoogde terras zijn zwarte berken geplant

De zwarte berk heeft een indrukwekkende meerstammige groeiwijze. De boom bereikt een maximale hoogte van 20 meter en is tot 15 meter breed. Hij doet het het beste op zonnige locaties en houdt van leemachtige grond met een neutrale pH.

B. Lelie druif

Verhoogd terras aanplanten Ideeën en instructies Lelie druif

De leliedruif is een populaire bodembedekker die in de late zomer kleine bloemen vormt.

C. Boskastanje

De struikkastanje wordt tot 25 cm hoog en gedijt het beste op schaduwrijke en schaduwrijke plaatsen. Daarom is het perfect voor schaduwrijke gebieden.

D. Iris

Bloemen rond het verhoogde terras zijn beplant met iris

De iris maakt in het voorjaar prachtige witte bloemen. Als je hem afsnijdt nadat hij verwelkt is, kan hij in de vroege herfst weer bloeien.

E. Rode zonnehoed

verhoogde terrasplant die rode zonnehoed bloeit

De rode zonnehoed doet het het beste in de volle zon. De grote paarse bloemen geven van juli tot oktober een vleugje kleur aan de tuin. De bloem wordt ongeveer 1 meter hoog.

F. Petite Deutzie

De sierlijke Deutzia (nog steeds Mayflower genoemd) vormt in het voorjaar grote knoppen met helderwitte bloemen. In de herfst trekt de plant de aandacht met zijn decoratieve blad. De Deutzia gedijt het beste op zonnige en schaduwrijke locaties.

G. Prachtscharte

Het terras is beplant met mediterrane pracht

De prachtige inkeping is zo’n 70 cm hoog en trekt de aandacht met zijn magenta bloesems. De plant bloeit de hele zomer.

H. Holly

De hulst is een groenblijvende struik die zowel in de heerlijke zomerzon als in de halfschaduw gedijt.

I. Steenpeer

De rotspeer vormt in het voorjaar sneeuwwitte bloemen. Hun vruchten zijn eetbaar. De boom voelt zich bijzonder comfortabel in halfschaduw en op schaduwrijke plaatsen.

J. Lily Funkie

De Lily Funkia is vooral populair vanwege de witte bloemen en het prachtige blad. De plant is perfect voor locaties in halfschaduw en schaduw.

Het terras inlijsten met planten: Creëer een moestuin met groenten

Het terras inlijsten met planten

Als je je terras wilt omlijsten met planten, dan denk je zeker niet aan een moestuin. Zonde, want groenten en fruitbomen kunnen heel decoratief zijn. Het volgende beplantingsplan ziet af van sierplanten en zet in plaats daarvan de nuttige planten in de schijnwerpers.

Een beplantingsplan voor de moestuin met groenten en fruitbomen

Tuinbeplantingsterras met planten die groenten en fruit omlijsten in de moestuin

Maar waarom is het een goed idee om gewassen rond het terras te planten? Groenten en fruit smaken niet alleen heerlijk, ze geven de tuin ook een natuurlijk tintje. Het volgende beplantingsplan is zo ontworpen dat de moestuin er zo natuurlijk mogelijk uitziet:

  • De blauwe bessen geven het bloembed meer structuur.
  • De tijm kan gaten op schaduwrijke plaatsen opvullen (zoals onder een boom).
  • Bladgroenten zoals kool en snijbiet kunnen andere bodembedekkers met succes vervangen.
  • De perenboom van de variëteit “dennen” draagt ​​niet alleen heerlijke vruchten, maar wordt ook beschouwd als een geluksbrenger in oosterse culturen.

De planten op een rij:

A. Bosbessen: 4 planten

Terras inlijsten met planten Ideeën voor moestuin met bosbessen

De bosbes is een struik die in de zomer eetbare bosbessen produceert. Het blad kleurt in de herfst oranjerood. De struik wordt tot 6 meter hoog en is ook geschikt als privacyscherm.

B. Sierkool van het ras “Lacinato”: 8 planten

Moestuin in het bloembed rond het terras Sierkoolsoort Lacinato

De sierkool gedijt het beste in de volle zon, maar kan onder bepaalde omstandigheden ook op schaduwrijke plaatsen geplant worden. De plant wordt tot 1 meter hoog en breed.

C. Perenboom “Kieffer”: 1 boom

Het terras met planten wordt omlijst door een moestuin met een perenboom Kieffer

De perenboom “Kieffer” draagt ​​in de herfst zijn gele vruchten. Hij bereikt een hoogte van maximaal 5 meter en de boomtop is tot 3 meter breed.

D. Tijm – 18 planten

De tijm is de perfecte spleetvuller. De bodembedekker heeft een zachte geur en wordt tot 20 cm hoog.

E. Mangold: 8 planten

Terras inlijsten met planten Ideeën voor moestuin met snijbiet

De snijbiet heeft een steel die geel, rood, oranje of roze kleurt. De plant gedijt het beste in de volle zon en wordt tot 50 cm hoog.

F. Bladgroenten: eventueel voor plantenbakken

Terras inlijsten met planten Bladgroenten in het bloembed

Naast de andere planten kun je een mix van verschillende soorten en soorten bladgroenten in bloempotten planten. Voorbeeld van een mix: eikenbladsla, veldsla, rucola, witlof, brandnetel, groene sla.

G. Sierappel “Golden raindrops”: 1 boom

Terras inlijsten met planten en bomen crabapple gouden regendruppels

De crabapple draagt ​​in de zomer vrucht, is tot 7 meter hoog en 5 meter breed.

H. Steppe Salie: 7 planten

De steppe salie vormt paarskleurige bloemen, wordt tot 60 cm hoog en houdt van de volle zon.

I. Krenten: 2 planten

De bes is een tot 2 meter hoge struik die in de zomer rode vruchten draagt.

J. Bosbessen: 17 planten

De bosbessen zijn de perfecte bodembedekker die de gaten tussen de andere planten kan opvullen. Ze dragen de hele zomer vrucht.

Beplanting van het terras: een beplantingsplan dat privacy geeft

Het terras is beplant met privacyschermen in Japanse stijl

Kijken de ramen van de aangrenzende woningen direct op het terras, dan is het privacyscherm een ​​absolute aanrader. In de volkstuin heeft de ruimte voor het terras echter vaak niets anders te bieden dan een gazon. Het volgende beplantingsplan voor herbeplanting is perfect voor terrassen die zon- en privacybescherming nodig hebben.

Dit zijn de planten en bomen op een rij:

1. Japanse kers

Op het terras zijn Japanse kersenbomen als schaduw en privacyscherm geplant

De Japanse kersenboom zorgt voor privacy op het terras. In het voorjaar vormt hij prachtige roze bloemen, in de herfst kleuren zijn bladeren goudgeel.

2. Vlinder lila

Terrasbeplantingsideeën voor randen met vlinderseringen

Zoals de naam al doet vermoeden, trekt de vlindersering als geen andere plant vlinders naar de tuin. De kleur van de bloemknoppen kan variëren – in de tuincentra vind je wit, roze, blauw of paars bloeiende soorten.

3. Japanse azalea

De Japanse azalea is een prachtige bloem die in het voorjaar begint te bloeien. De vaste plant heeft een zeer interessante vorm, waarmee hij ook na het einde van de zomer de aandacht trekt.

4. Dwerg bolvormige levensboom “Danica”

De dwerg bolvormige levensboom is een groenblijvende vaste plant die moderne tuinontwerpen siert.

5. Lavendel

De lavendel is niet alleen een absolute klassieker in de mediterrane tuin. Het is nu moeilijk om je tuin zonder voor te stellen.

6. Funkie

Terrasbeplantingsideeën voor rand met funky

De Funkia is een bodembedekker die populair is vanwege het tweekleurige blad.

7. Lelietje-van-dalen

Het lelietje-van-dalen is een zeer gemakkelijk te verzorgen bloem die extreem lang meegaat. Het groeit snel en prachtig in bloembedden.

8. Pijnboom

Miniatuurdennen zijn perfect voor de patio. Ze kunnen ook extra privacy bieden.

9. Taxus baccata-haag

De haag kan in verschillende vormen worden gesnoeid en biedt privacy en windbescherming voor het terras.

10. Rododendron

Toegegeven: de rododendron is geen makkelijke plant. Aan de andere kant zijn de bloemen zo mooi dat het zeker de moeite waard is.

11. spindelbus

De spindelstruik is populair vanwege zijn gele blad. Het is zowel een bodembedekker als een klimplant, waardoor het perfect is voor het gebied rond de pergola.

Terras omzoomen met planten: tips voor de rotstuin

Tuinplan omzoomd met planten

Wil je je terras met planten omringen maar heb je niet veel vrije tijd, dan kun je kiezen voor een rotstuin. Deze planten zijn mogelijk:

1. Bergdennen – 6 bomen

Het terras is beplant met privacyschermen in de rotstuin bergdennen

In dit beplantingsplan speelt de bergden duidelijk de hoofdrol. Het slaat een bijzonder goed figuur op de rand rond het terras.

2. Blauw zwenkgras – 4 planten

Het blauwzwenkgras is de perfecte combinatiepartner in de rotstuin.

3. Alpenanjer – 20 planten

Beplant het terras rondom met alpenanjer

De alpenanjer is perfect voor een bloementapijt. De delicate paarse bloemen passen bijzonder goed bij de blauwe geraniums.

4. Geraniums – 6 planten

Terras met planten langs geraniums

Plant het terras rondom

Beplant het terras rondom Beplantingsplan voor herbeplanting

Als u uw terras rondom wilt beplanten, maar tegelijkertijd niet volledig zonder gazon wilt, dan is het volgende beplantingsplan precies wat u zoekt. De hoofdrol wordt gespeeld door de bomen, die zowel voor schaduw als voor privacy zorgen. Hoge struiken omlijsten het terras perfect en beschermen het tegen de wind. De bloemen en de lage vaste planten bieden samen met diverse bodembedekkers afwisseling. Klimplanten maken het ensemble effectief af. In de moestuin is er een pracht van bloemen in de zomermaanden.

Deze planten zijn mogelijk:

1. Meidoorn “Paul’s Scarlet”

2. Cipres “Pendula”

3. Becher-Elbe “Hicksii”

4. Becher Elbe “Wojtek”

5. Raket junior “Blauwe pijl”

6. Sawara-cipres “Filifera Aurea”

7. “Abbotswood” vingerbus

8. Bosbes “Diabolo”

9. Haagberberis “Aurea”

10. “Goldfinger” vingerbus

11. Haagberberis “Gouden ring”

12. Canadese kornoelje

13. Hortensia’s

14. Gouden rand funkie “Aureomarginata”