Tuinieren

Tomatenbruinrot: wat kun je doen aan de ziekte?

Bruine vlekken op tomatenplanten? De vruchten rotten aan de stengel? De bladeren worden bruin? Misschien is het tomatenbruinrot. Hoewel met deze ziekte geïnfecteerde planten relatief snel doodgaan, kun je dankzij deze tips toch een deel van je tomaten redden.

Herken bruinrot in tomaten

wanneer tomaten tegen bruinrot sproeien?

Phytophthora infestans is een ziekte die wordt veroorzaakt door de schimmel Phytophthora infestans en die zowel tomaten als aardappelen kan aantasten. Phytophthora kan op elk moment tijdens het groeiseizoen optreden, vooral als het weer koel en vochtig is. Lange periodes van hete droogte kunnen de verspreiding vertragen, maar niet stoppen. Zowel groene als rijpe tomaten kunnen besmet zijn.

waarom krijgen tomaten bruinrot?

De ziekteverwekker vernietigt niet alleen de vruchten van de planten die hij heeft aangevallen, maar kan zich ook zeer snel en ver verspreiden en verwoestende schade aanrichten aan uw tuin als deze niet goed en op tijd wordt bestreden. Het ergste van alles is dat Phytophthora kan overwinteren, wat betekent dat het volgend jaar opnieuw kan verschijnen, zelfs na een koude vorst als de planten en grond die de ziekteverwekker bevatten niet worden verwijderd.

Het is moeilijk om bruinrot in tomatenplanten in de vroege stadia van de ziekte te identificeren. Veel boeren hebben niet direct door dat het gewas besmet is. Als er bruine vlekken op de bladeren verschijnen, kan dit worden aangezien voor bladvlekkenziekte (Alternaria Tomatophila).

Wanneer-tomaten-donkere-vlekken krijgen.

Zo herken je tomatenrot:

 • De bladeren hebben grote donkerbruine vlekken met een groengrijze rand die niet worden begrensd door de hoofdnerven van het blad.
 • Deze vlekken worden groter totdat het hele blad of de stengel bruin wordt en afsterft. Dode bladeren blijven meestal aan de stelen plakken.
 • Donkerbruine, onregelmatige vlekken bedekken grote delen van de vrucht. De vlekken kunnen papperig worden wanneer secundaire bacteriën binnenkomen.
 • Wanneer de luchtvochtigheid hoog is, vormt zich een dunne, witte laag schimmel op geïnfecteerde bladeren, vruchten en stengels.

Het is niet ongebruikelijk dat tomaten ook van binnen worden beschadigd. In dit geval ontwikkelt de ziekte zich zonder zichtbare tekenen. De knoppen rijpen snel en vallen af. Een laesie op het vruchtvlees wordt pas ontdekt als de groente wordt opengesneden.

Bruinrot – Kun je de tomaten eten??

Hoe herken je bruinrot in tomaten?

Na de ontdekking van Phytophthora in tomaten, vragen tuinders zich af of rijpende tomaten nog eetbaar zijn. Meningen zijn verdeeld.

“De niet-aangetaste delen zijn waarschijnlijk veilig om te eten. Tomaten zonder ziektesymptomen vormen waarschijnlijk geen gezondheidsrisico voor de consument”, zegt Dr. Margaret McGrath, een plantenpatholoog aan de Cornell University die gespecialiseerd is in de ziekte.

Barbara Ingham, voedselveiligheidsspecialist aan de University of Wisconsin Extension, raadt consumenten echter aan de verleiding te weerstaan ​​om zieke tomaten of aardappelen te eten.

“Aangezien de consumptie van fruit dat besmet is door Phytophthora niet schadelijk is gebleken, kan het verleidelijk zijn om het besmette deel er gewoon af te snijden. Maar de vruchten smaken dan bitter en kunnen andere organismen herbergen die voedselinfecties kunnen veroorzaken.

welke tomaten zijn resistent tegen bruinrot

Ingham adviseert ook om ziek fruit, zelfs als het geïnfecteerde deel is verwijderd, niet te bewaren of in te vriezen. “Laat u niet verleiden tot het inmaken of bewaren van geïnfecteerde tomaten”, zegt Ingham. “Het virus kan de zuurgraad van tomatenvruchten veranderen, wat cruciaal is voor het veilig bewaren van tomaten. Gezonde tomaten kunnen echter veilig worden bewaard of zelfs worden ingevroren, “zegt ze”.

Wat als u onbeschadigde tomaten heeft die groeien op planten waarvan de bladeren, stengels of aangrenzende vruchten tekenen van infectie vertonen? Deze kunnen veilig worden gegeten en zelfs worden bewaard, zegt Ingham.

Waarom krijgen tomaten bruinrot??

Voorkom Phytophthora en bruinrot bij tomaten

Tomatenbruinrot wordt meestal veroorzaakt door de volgende redenen:

 • Vaak manifesteert de ziekte zich actief met een intense weersverandering. Als de ene maand koel en regenachtig is en de volgende heet en droog, is het begin van de ziekte onvermijdelijk.
 • Slechte grond. Soms kennen tuinders niet eens de pH van de grond op hun terrein. Als de pH te hoog of te laag is, gaan de tomaten rotten.
 • Calciumtekort is een probleem voor de meeste tuinders. De ervaren tuinier weet dat tomaten tijdens hun groeiseizoen moeten worden bemest met calciumnitraat om bruinrot te voorkomen.
 • Grote hoeveelheden stikstofmeststoffen leiden tot Phytophthora.

Om uw moestuin tegen ziektes te beschermen, moet u weten hoe u met deze problemen omgaat en hoe u tomatenrot kunt voorkomen.

Wat te doen met tomaten bruinrot?

tomaat-bruinrot-bladeren-vallen-eraf

Dus wat moet je doen als je latex in je tuin ontdekt? Helaas kunt u deze ziekte niet “genezen”, maar u moet de planten met Phytophthora-symptomen onmiddellijk ontwortelen en verwijderen. Dit zal de tuinen van je buren en lokale boeren beschermen.

Dit is wat u moet doen:

1. Verwijder de geïnfecteerde planten: Aangetaste planten verwijderen, bladeren en onrijpe tomaten in zwarte vuilniszakken verpakken en bij het huisvuil deponeren. Probeer geïnfecteerde aardappel- of tomatenplanten niet te composteren. De meeste composthopen zijn niet heet genoeg om de sporen te doden en je loopt het risico je planten het volgende seizoen opnieuw te infecteren. Hier lees je meer over.

tomatenziekten bruinrot

2. Voorkom dat de sporen overwinteren: Phytophthora kan alleen overleven op levend weefsel. De winters in het noorden doden alle sporen die boven de grond op hekjes en tomatenkooien te vinden zijn. Phytophthora kan echter overwinteren in plantenresten, zaden en aardappelknollen onder de vorstgrens. Voor de zekerheid moet u aan het einde van het seizoen alle plantenresten verwijderen, verse zaden kopen voor het volgende jaar en alle aardappel- en tomatenplanten verwijderen die uit de grond komen.

3. Maak volgend jaar een nieuwe start: Op dit moment kunnen we onze verliezen alleen maar beperken en hopen op een beter groeiseizoen volgend jaar.

Bestrijd bruinrot op tomaten

wat te doen als tomaten bruinrot hebben?

In de strijd tegen deze ziekte zijn er verschillende bewezen methoden die u kunt gebruiken om verspreiding te voorkomen.

Frisdrank tegen bruinrot

Bij de eerste tekenen van schade aan de planten wordt aanbevolen om de bladeren te besproeien met een 1-2% natriumbicarbonaatoplossing. Hiervoor wordt 10 tot 20 gram zuiveringszout opgelost in 10 liter warm water.

Gebruik van houtas

Gebruik van houtas in tomaten

Verwijder alle besmette vruchten en bladeren en behandel de overige planten met houtas. De as bevat fosfor, calcium, magnesium en boor en werkt tevens als meststof. Hoe een brouwsel van houtas te bereiden:

 • Doe 100 gram as in 10 liter kokend water.
 • Laat het mengsel vervolgens afkoelen en zeef het vervolgens af.
 • Giet de oplossing in een plantenspuit en behandel de vruchten, bladeren en wortels.

wat te doen met tomaten bruinrot

Calciumchloride en calciumnitraat

Uitwendig gebruik van calciumchloride en calciumnitraat kan een calciumtekort corrigeren en de ontwikkeling van rottingslaesies stoppen. Om de oplossing voor te bereiden, hebt u het volgende nodig:

versie 1.

Calciumnitraat – 5 tot 10 gram

1 liter water

variant 2.

Calciumchloride – 30 tot 40 gram

10 liter water

Eerst moet je de grond bevochtigen en daarna de tomatenplanten besproeien met de calciumoplossing.

Superfosfaatmeststof versterkt de planten

Superfosfaatmeststof versterkt de planten

Additieven die fosfaten bevatten, helpen voorkomen dat bruinrot zich ontwikkelt en voorkomen dat het zich verspreidt naar gezonde struiken. Het is aangetoond dat superfosfaat effectief is. Om de basis voor te bereiden, heb je nodig:

3 liter water

15 tot 20 eetlepels superfosfaat

Omdat de meststof gemakkelijker oplost bij hoge temperaturen, breng je het water aan de kook en giet je de korrels erin. Roer de oplossing af en toe gedurende de dag totdat de korrels volledig zijn opgelost. Zo krijg je een mix met een lichte textuur.

Om de remedie te krijgen voor de behandeling van tomaten tegen bruinrot, doet u 150 ml van de basisoplossing in 10 liter water en voegt u 20 g stikstofmeststof toe als noodzakelijk additief.

Voorkom dat tomaten bruinrot worden

Tomatenrassen die resistent zijn tegen bruinrot

De beste manier om Phytophthora op tomaten te bestrijden bestaat vooral uit preventieve maatregelen. Dit zijn in wezen:

 • selecteer resistente tomatenrassen
 • ontsmet de zaden voor het zaaien
 • bereid de grond voor voordat je de planten plant
 • om aandacht te besteden aan regelmatig water geven

Als de tomatenrassen resistent zijn tegen bruinrot, wordt dit meestal door de fabrikant op de verpakking aangegeven. De meest resistente tomatenrassen zijn:

 • Philovita
 • de Berao
 • hars vuur
 • fantasie
 • Bergmagie (F1)
 • Pruimenplank (F1)
 • Philovita cocktailtomaat (F1)
 • Bergverdienste (F1)
 • Tomaat Fantasio (F1)
 • Sky-spits
 • Legende
 • Wapsipinicon Perzik
 • Citroen druppel
 • Pruden’s Purple

Zaden in kaliumpermanganaat

De strijd tegen de potkolom tomaten begint met de Desinfectie van de zaden voor het zaaien. Als de zaden bij speciaalzaken worden gekocht, is deze behandeling meestal niet nodig. Als u uw zelfgeoogste zaden gebruikt, kunt u deze desinfecteren met kaliumpermanganaat. Het plantmateriaal wordt ongeveer een half uur geweekt in een 3% kaliumpermanganaatoplossing, vervolgens afgewassen onder warm stromend water en gedroogd.

Goede voorbereiding van de grond voor het planten van de tomatenplanten helpt ook de vruchten te beschermen tegen bruinrot. Experts raden aan om 2 tot 3 eetlepels fijne limoen of gewoon krijt aan de aarde toe te voegen.

Houtas gebruikt als meststof bij het planten van tomatenplanten in de grond

het gebruik van Houtas als meststof bij het planten van de tomatenplanten in de volle grond helpt het ook om Phytophthora op het fruit te voorkomen. Om de ziekte te voorkomen, zet u een koffiekopje as in elk plantgat.

Bij het kweken van tomaten is het belangrijk voor één tijdig water geven zorgen. Droogte vermindert de calciumvoorziening van de plant, wat kan leiden tot bruinrot. Omdat calcium ‘s nachts beter wordt opgenomen, is het raadzaam om ‘s avonds water te geven. Een laag mulch helpt om het vocht langer in de grond te houden.

Tomaat bruinrot fungiciden

Tomaat bruinrot fungiciden

Fungiciden kunnen gezonde, niet-geïnfecteerde planten helpen beschermen als ze regelmatig op alle delen van de plant worden gespoten. Een koperfiningicide is minder effectief, maar waarschijnlijk de beste keuze voor biologische tuinders. In alle gevallen moet u het fungicide vóór infectie aanbrengen om effectief te zijn. Volg altijd de aanwijzingen op het etiket bij het gebruik van fungiciden.

 • Organische fungiciden. Behandel de planten met een koperfungicide dat u online, in een bouwmarkt of in een bouwmarkt kunt kopen. Volg de aanwijzingen op het etiket. Je kunt het één keer per week aanbrengen en na elke regenbui totdat de bladeren leeglopen. Serenade® ASO behoort ook tot de groep van biofungiciden.
 • Chemische fungiciden. Sommige tuinders geven de voorkeur aan chemische fungiciden, zoals Ranman en Signum, die effectief zijn in het remmen van schimmelgroei. U kunt ook kiezen voor gewasbeschermingsmiddelen met de werkzame stof mancozeb, al hebben die een langere wachttijd voordat u de tomaten veilig kunt oogsten.

Zodra de Phytophthora er is en vordert, wordt het meer en meer resistent tegen biofungiciden en fungiciden. Behandel de planten zo snel mogelijk en volgens een specifiek schema.