Tuinieren

Tuin met aardappelen – zo kweek je de heerlijke aardappelen

tips tuin met aardappelen bollen planten jute

Aardappelen zijn een van die gewassen die niet alleen gedijen in de koelere seizoenen, maar er ook dol op zijn. Wat hier vooral goed voor hen is, is de koelere aarde. Daarom wordt hun groei in de zomer verstoord. Omdat de aardappelen ook niet kwetsbaar zijn en gemakkelijk te kweken zijn, zijn ze ideaal om je kinderen te leren tuinieren. Daarnaast is er de leuke kant, die je kunt zien door verschillende kleurvarianten in de Tuin met aardappelen kan maken. Meng hiervoor eenvoudig witte, rode, gele, bruine en blauwe aardappelen.

Tuin met aardappelen in felle kleuren

kleurrijke aardappelen rood blauw geel bruin variëteiten tuin

Praktisch is ook dat je de aardappelen gemakkelijk in grotere bakken kunt telen als je niet genoeg ruimte in de tuin hebt. Hiervoor zijn bijvoorbeeld wijnvaten geschikt. Wat je zeker moet weten over aardappelen is dat ze pas geschikt zijn voor consumptie als ze hun groene kleur verloren hebben. Zelfs groene vlekken mogen niet meer aanwezig zijn, omdat de aardappelen dan giftig zijn. Oogst dus pas aardappelen uit de tuin als ze dezelfde kleur hebben als ze rijp zijn. Alle andere delen van de aardappelplant zijn ook giftig.

Een tuin planten met aardappelen – grond en knollen voorbereiden

ogen aardappel wortel scheuten planten tuin kuhlen

Het eerste waar u rekening mee moet houden, is dat u aardappelen kiest die getest en ziektevrij zijn. Aardappelen uit de supermarkt gebruik je niet voor je aardappeltuin. Zodra u de knollen hebt verkregen, kunt u beginnen met het voorbereiden van de grond. Kies hiervoor een zonnig plekje in de tuin.

Pootaardappelen voor de tuin met eerste scheuten

schiet tuin met aardappelen ogen pootaardappel help

De grond in de tuin met aardappelen moet rijk zijn aan voedingsstoffen en mag geen opstuwing toestaan. Verder is een pH-waarde lager dan 5,5 noodzakelijk. Als je daar zeker van bent, graaf dan voren. Deze dienen een diepte van ca. 10 cm te hebben. Laat een afstand van 60 tot 90 cm tussen de afzonderlijke voren. Hoe dichter de planten bij elkaar staan, hoe beter de gecreëerde schaduw garandeert dat de aarde koel blijft.

Snijd de aardappel in stukjes

aardappelen stukjes zaden wortels knollen tips voorbereiding

Snijd nu de pootaardappelen in blokjes. Zorg er echter voor dat ze ongeveer drie en een halve centimeter groot zijn en minstens twee ogen hebben. Laat deze afgewerkte stukken nu twee dagen drogen. Dit verkleint het risico op verrotting. Daarmee ben je klaar met de voorbereidingen voor de tuin met aardappelen.

Tuin met aardappelen – Het zaaien

Aardappel saeen voren koel veld tuin lente

Verdeel de aardappelstukjes in de uitgegraven voren. Laat een opening van 2,5 tot 4 cm tussen de afzonderlijke stukken. De ogen moeten ook naar boven gericht zijn. Bedek de knollen vervolgens met 5 cm aarde. Zodra de zaailingen van de aardappelplant verschijnen, moet je nog 5 cm toevoegen, waarbij de toppen van de plant onbedekt blijven. Op deze manier wordt op regelmatige afstanden nieuwe aarde toegevoegd in de tuin met aardappelen tot kleine terpen met een hoogte van 10 cm en een breedte van 45 cm zijn gevormd.

Zorg voor de tuin met aardappelen

Plantentuin met aardappelen heuvelvoren knollen

Naast het voorbereiden en zaaien van aardappelen in de tuin, zijn er nog andere klussen die gedaan moeten worden tijdens het telen. Het is dus belangrijk dat het onkruid altijd wordt verwijderd. De grond moet altijd gelijkmatig vochtig zijn. Voor een koele bodem kunt u regelmatig mulchen. Als de meeste planten bruin zijn, kun je nog een laatste keer water geven. Snijd de planten dan na zeven tot tien dagen af.

Ongedierte in de tuin – de coloradokever

Aardappelkeverplaagtuin met aardappelplanten

Ongedierte dat voor problemen kan zorgen met aardappelen in de tuin zijn de bekende coloradokevers, maar ook bladluizen, aardappelvlooien, sprinkhanen en ritnaalden. Ook bepaalde soorten bruinrot zijn mogelijk.

De oogst in de tuin met aardappelen

tuin met aardappelen bollen bodem tips verzorging

Al met al rijpen de aardappelen binnen 90 tot 120 dagen. Met aardappelen kunt u nieuwe aardappelen uit uw tuin oogsten als de aardappelplant in bloei staat. Graaf hiervoor rond de planten. Als je een verscheidenheid aan aardappelen hebt die niet bloeien, overweeg dan twee maanden als richtlijn.

Aardappelplant met blauwe bloemen

bloesem aardappel tuin blauw paarse variëteit

Het is het beste om een ​​koelere, bewolkte dag te kiezen om de rijpe aardappelen te oogsten. Je kunt ze oogsten 5 tot 7 dagen nadat je de planten in je tuin met aardappelen hebt gesnoeid. Hiervoor is een graafvork bijzonder geschikt. Dit vermindert ook het risico op verwonding van de knollen. Graaf ongeveer 30 cm van de plant. Zodra de plant is blootgesteld, kunt u de grond afschudden en de aardappelen in manden of zakken opbergen.

Tuin met aardappelen – opslag na de oogst

tuin met aardappelen jute bewaren groentetips

In het begin is een donkere en vochtige plaats nodig om de aardappelen te bewaren. De temperatuur moet tussen de 10 en 15 graden zijn. Dit garandeert voorwaarden die u zou hebben met aardappelen in uw tuin. Aardappelen die in een mand worden bewaard, kunnen het beste worden afgedekt met jute. Na twee weken kun je ze op een droge en ook donkere plek bewaren. Ook goede ventilatie is belangrijk. Het is ook belangrijk op dit punt dat u gewonde en misvormde aardappelen verwijdert.

Bloemen van de aardappel in roze

roze bloesem aardappelplant tuin oogst cultiveren tips