Tuinieren

Tuinvijvergids: Bouw zelf je eigen oase in de moestuin

Tuinvijvergids zelf-bouwen-planten-deco-design-oase

Als u altijd al een tuinvijver voor uw huis wilde hebben, bent u hier aan het juiste adres. Deze tuinvijvergids kan heel nuttig zijn met enkele praktische tips. Honderdduizenden huiseigenaren hebben hun droomvijver al in hun tuin aangelegd, maar waarom al die ophef over een met water gevuld gat? Nou ja, gorgelende watervallen in de tuin klinken erg verleidelijk. Ten tweede, met de groeiende populariteit van tuinirrigatie, zien veel mensen hun vijvers als een interessant, doorlopend project dat ze voortdurend kunnen verbeteren. Voordat je begint, moet je goed advies krijgen. In deze gids vindt u eenvoudige en praktische bouwinstructies voor de tuinvijver, evenals handige tips voor het onderhoud van uw tuin.

Een tuinvijver aanleggen hoeft niet moeilijk en duur te zijn. Het vergt een beetje inspanning, een dosis fantasie en de basismaterialen en gereedschappen om in de tuin te werken. De gemiddelde vijver kan op bijna elke oppervlakte worden gebouwd. In de meeste gevallen loopt het water over een platte rots en stroomt het direct in de poelen. Dit ontwerp is gemakkelijker te bouwen en past in de meeste tuinruimtes.

Eerste stappen – locatie en vorm kiezen

Tuinvijvergids zelf-bouw-vorm-plan-locatie

De eerste en belangrijkste stap bij het zelf aanleggen van een tuinvijver is het kiezen van de vorm en plaatsing. Je kunt de gewenste vorm creëren met een touw of zelfs met de tuinslang op de grond. Vermijd te excentrieke vormen, rondingen en knelpunten. Deze zien er goed uit bij het plannen, maar verstoren de waterloop en de goede filtratie. Het is beter om een ​​hogere plek in de tuin te kiezen, zodat uw vijver niet overvol raakt als het regent. Het is het beste om advies in te winnen bij een deskundige voordat u begint te graven of materialen aan te schaffen. In principe is zo’n vijver gewoon een gat met isolatie, plus wat slangen, sierstenen en een pomp die door het huis wordt aangedreven. Er zijn allerlei varianten voor een tuinvijver, zoals een prefab vijver van kunststof, hout of beton, maar ook een folievijver. In deze tuinvijvergids concentreren we ons op de variant met folie, omdat deze het meest geschikt is voor zelfbouw.

Tuinvijvergids – de juiste materialen

Tuinvijvergids-bouwmaterialen-kruiwagen

Wil je tegenwoordig zelf een tuinvijver aanleggen, dan is de materiaalkeuze heel divers. Ze zijn te vinden in bijna elk Bauhaus en de laatste jaren is de kwaliteit van folies, pompen, vijverfilters en allerlei vijveraccessoires aanzienlijk verbeterd. Ondanks de revolutionaire isolatie en sanitaire materialen, blijven de belangrijkste instrumenten hetzelfde. Een schop, kruiwagen, waterpas, meetlint en een paar stevige handschoenen zijn de belangrijkste hulpmiddelen om het tuinvijverproject uit te voeren.

Instructies voor het maken van een tuinvijver

tuin-vijver-advies-bouw-zelf-isolatie-weefsel-graafstenen

Nadat u een locatie voor de vijver heeft gekozen, legt u de omtrek vast met het voorgestelde touw of de tuinslang. Markeer vervolgens de omtrek met grondkalksteen en begin dan te graven. Stapel de grond aan de achterkant van de vijver waar een waterval zou kunnen zijn. Graaf een beetje dieper in het midden waar de pomp zal worden geïnstalleerd. Bestrooi de put nu met muurzand en verdeel het gelijkmatig met een hark. U kunt dan een geotextieldoek op het zand leggen om de vijverinzet te beschermen. Neem hiervoor een stuk dat groot genoeg is om de bodem van het gat, de put voor de pomp en de muren te bedekken. Het zand en het geotextiel zullen de vijverbodem dempen en beschermen.

Leg de vloer

tuin-vijver-advies-bouw-je-eigen-stenen-folie-overkapping-pers

Als je hebt gekozen voor de variant met vijverfolie, vouw deze dan in de lengte op, centreer hem over het gat en vouw hem weer open. De folie moet alle kanten gelijkmatig bedekken. Gebruik je handen en voeten om het trottoir voorzichtig in de put te drukken. Daarna kunt u een tuinslang gebruiken om de middelste put met water te vullen om te voorkomen dat de voering beweegt. Allereerst kunt u stenen op de vijverbodem stapelen. Verspreid deze langs de vijverwanden. Gebruik kleinere stenen om gaten op te vullen.

Installeer de pomp

tuin-vijver-advies-bouw-zelf-pompinstallatie-watersysteem

Stel vervolgens de slang voor de pomp zo af dat deze van de middelste put naar de bovenkant van het hele gat loopt. Plaats vervolgens voorzichtig stenen direct over de buis. Stapel stenen totdat ze gelijk zijn met de grond. Sluit vervolgens de pomp aan op de slang en plaats deze op een platte steen in de put. Neem contact op met een elektricien om ervoor te zorgen dat uw pomp en netsnoer correct zijn geïnstalleerd.

Tuinvijvergids – het bassin vullen

tuin-vijver-advies-bouw-zelf-stenen-folie-vul-slang-water

Gebruik nu de slang om de vijver met water te vullen. Zodra de pomp is aangesloten, loopt er in korte tijd zachtjes water uit de stuw. Op de rand van het zwembad kunnen stenen platen worden geplaatst. Als de oever glad is, kunt u de gewenste vegetatie planten.

Leven in de tuinvijver

tuin-vijver-advies-bouw-zelf-dieren-decoratie-kikker

Water is leven en daarom zijn de bewoners van uw vijver een belangrijk onderdeel van het hele project. Wat zou een meer zijn zonder zijn waterlelies of vissen? Nadat uw tuinvijver klaar en gevuld is met water, moet u een dag wachten voordat u hem kunt planten. Er zijn volop mogelijkheden, zoals ondergedompelde planten, drijfplanten, waterlelies, varens, bamboe, grassen, biezen, exotische vijverplanten, moerasplanten en nog veel meer.

Met hun aanwezigheid zorgen de vissen voor een levendige sfeer in uw tuinvijver. Afhankelijk van de grootte kun je verschillende soorten vis kiezen. Het meest geschikt hiervoor zijn de zogenaamde goudvissen. Er zijn op hun beurt vele soorten waaruit u naar uw smaak kunt kiezen. Het is ook mogelijk om salamanders, kikkers, schildpadden en andere wezens in de tuin te hebben. Je moet ze alleen de juiste voorwaarden bieden zodat ze niet weglopen. Planten en dieren zullen je veel vreugde brengen. Beloon ze met een geschikte omgeving door advies in te winnen bij een specialist.

Tuinvijvergids – het juiste onderhoud

tuin-vijver-advies-verzorging-winter-proof-lente-schoonmaak-planten-vissen

Als je het project goed hebt gepland en alles goed hebt gedaan, zou je vijver weinig onderhoud nodig hebben. Tijdens koude seizoenen moet u niet-winterharde planten en dieren op een geschikte plaats houden. De bladeren en het slijm moeten ook worden weggegooid, zodat het water helder blijft en geen bedreiging vormt voor de bewoners. Algen zullen zich waarschijnlijk vormen kort nadat je het zwembad met water hebt gevuld. Om het water goed te filteren, moet u het dichtstbijzijnde Bauhaus vragen naar de juiste tuintechniek. Regelmatig onderhoud is daarom essentieel voor de tuinvijver.

Met deze eenvoudige stappen kunt u zelf uw gewenste tuinvijver bouwen en zo de buitenruimte omtoveren tot een gezellige oase.

tuin-vijver-gids-bouw-zelf-tuin-zorg-planten-deco-design-waterval