Tuinieren

Van tuinieren word je gezond: 7 goede redenen om zelf te tuinieren

Tuinieren is niet alleen een populaire hobby, het kan ook goed zijn voor ons lichaam en onze geest. Talrijke studies hebben de effecten van tuinieren direct gekoppeld aan een betere kwaliteit van leven. Alle resultaten zijn duidelijk: tuinieren maakt je gezond en gelukkig en kan worden gebruikt als therapie voor een breed scala aan ziekten. Hier vind je 7 redenen waarom het de moeite waard is om je eigen tuin te doen.

1. Tuinieren vermindert stress

Voordelen voor de gezondheid van tuinieren

Een Nederlandse studie testte het stresshormoon cortisol en vond dat tuinieren beter was in het verminderen van stress dan boeken lezen na een stressvolle gebeurtenis. Tuinieren speelt niet alleen een rol als activiteit. Bacteriën in de bodem kunnen ook helpen bij het bestrijden van stress. Het is gebleken dat deze bacteriën werken als een antidepressivum en ook een sterk immuunsysteem opbouwen. Huistuinders melden nog steeds dat psychologische voordelen zoals stressvermindering voor hen belangrijker zijn dan de culturele banden of economische voordelen van tuinieren, ongeacht het type of de hoeveelheid tuinieren die ze doen.

2. Tuinieren is een goede conditietraining

Van tuinieren word je gezond en fit. Calorieverbruik

Van tuinieren word je gezond, maar ook fit. Activiteiten zoals het dragen van plantenbakken, het graven van gaten, strekken om onkruid te wieden en het duwen van de maaier kunnen samen elke spier in uw lichaam trainen. Het Center for Disease Prevention and Control categoriseert tuinieren als matige fysieke activiteit en stelt dat het meer dan 300 calorieën per uur kan verbranden, ongeveer hetzelfde als dansen. Meer dan 400 calorieën worden verbrand bij het doen van meer uitgebreid tuinwerk, zoals het hakken van hout of het trekken van zware zakken mulch. Eén onderzoek suggereert dat tuinieren kan helpen om de gewichtstoename die verband houdt met leeftijd te compenseren. Het biedt ook andere fysieke voordelen, zoals het verbeteren van de behendigheid en handkracht. Ook slaap je na een paar uur tuinieren waarschijnlijk beter.

3. Tuinieren voorkomt dementie

Tuinieren maakt je gezond Tuintherapie voor dementiepatiënten

Tuinieren is niet alleen een lichamelijke oefening. Het is ook goed voor je hersenen, vooral als bescherming tegen het ontstaan ​​van dementie. Tuinieren verhoogt de cognitieve functie, en uit een onderzoek bleek dat het kan leiden tot een 36 procent lager risico op dementie.

Tuinieren dient niet alleen als preventieve maatregel, maar wordt ook gebruikt als therapie voor dementiepatiënten. Actief tuinieren helpt je in beweging te blijven, tijd door te brengen in de frisse lucht en je hersenen bezig te houden. Tuintherapie is al als opleiding beschikbaar en wordt in steeds meer bejaardentehuizen toegepast.

4. Helpt bij het bestrijden van chronische ziekten

Geniet van de zon tijdens het tuinieren - gezonde vitamine D.

Net als planten heeft ons lichaam ook zonlicht nodig. Net als bij andere recreatieve activiteiten in de buitenlucht, kan tuinieren een dubbele stoot bieden voor gezonde lichaamsbeweging en blootstelling aan de zon. Een matige hoeveelheid tijd in de zon is de meest effectieve manier om vitamine D binnen te krijgen, dat invloed heeft op meer dan 1.000 verschillende genen en vrijwel elk weefsel in je lichaam, en alles beïnvloedt, van je stofwisseling tot je immuunsysteem. Vitamine D is in verband gebracht met gunstige effecten op diabetes type 2, hartaandoeningen, botgezondheid en depressie. Je darmen kunnen ook de voordelen voelen, omdat wordt aangenomen dat vitamine D helpt bij het reguleren van gastro-intestinale stress. Natuurlijk is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om veilig in de zon te kunnen zitten. Trefwoord – zonbescherming!

5. Tuinieren maakt je gezond en verbindt mensen

Tuinieren verbindt mensen met sociale contacten

Tuinieren heeft ook een positief effect op onze psyche. Het verbindt mensen en vormt een brede community. Zo worden de negatieve gezondheidseffecten van eenzaamheid tegengegaan. Dit kan simpelweg betekenen dat u contact heeft met de mensen van het plaatselijke tuincentrum of dat u tuintips en successen deelt met een online community. Tuinieren heeft directe voordelen op plaatsen zoals gemeenschappelijke tuinen, waar je een stuk land bewerkt met andere mensen. Hierdoor kunnen sociale banden en ondersteunende netwerken worden gevormd. Dit is vooral belangrijk in stedelijke omgevingen waar veel bewoners last kunnen hebben van isolement en gebrek aan sociale steun.

6. Verhoogt de stemming en versterkt het zelfrespect

gezonde en gelukkige vrouw die in de tuin werkt

Gewoon in de natuur zijn is goed voor je welzijn, en de effecten van buitenactiviteiten zijn gedocumenteerde stemmingsboosters. Tuinieren verhoogt de positiviteit en het optimisme en is in verband gebracht met de bestrijding van depressie en andere psychische aandoeningen. Het is dus niet verwonderlijk dat rondhangen in de tuin leidt tot een hoger zelfbeeld bij volwassenen en kinderen met gedragsproblemen. Uit een onderzoek naar het emotionele welzijn in verband met gewone dagelijkse activiteiten, zoals wandelen, winkelen en uit eten gaan, bleek dat tuinieren tot de top 5 van activiteiten behoorde om geluk en een doel te garanderen. Uit dezelfde studie bleek dat vrouwen en deelnemers met een lager inkomen er het meest van profiteerden.

7. Gezond eten voor op tafel

Tuinieren Gezonde levensstijl Groenten kweken

Gezond eten is niet altijd gemakkelijk, maar tuinieren kan helpen. Fruit-, groente- en kruidentelers hebben het extra voordeel dat ze gemakkelijk toegang hebben tot voedzaam voedsel (en controle hebben over welke pesticiden of meststoffen worden gebruikt). De mensen die groenten verbouwen, eten ze ook dagelijks. Een studie toonde aan dat kinderen meer kans hadden om fruit en groenten te eten als ze in de buurt waren. Een andere studie wees uit dat tieners die tuinieren, een grotere voedselkennis hebben. Naast de voedingsvoordelen rapporteerden met name groentetuinders grotere positieve emotionele effecten dan degenen die zich bezighouden met andere vormen van zelf tuinieren.

Referenties:

Tuinieren bevordert neuro-endocriene en affectieve herstel van stress – Journal of Health Psychology, juni 2010

“Tuinieren en leeftijdsgebonden gewichtstoename: resultaten van een dwarsdoorsnede”

enquête onder inwoners van Denver “- Preventive Medicine Reports, december 2017

“Levensstijlfactoren en risico op dementie: Dubbo-studie van ouderen” – The Medical Journal of Australia, januari 2006

“Wordt tuinieren geassocieerd met meer geluk van stadsbewoners? Een multi-activiteit, dynamische beoordeling in de Twin-Cities-regio, VS “- Landschaps- en stadsplanning, juni 2020