Tuinieren

Verzorging van planten bij schimmel- en ongedierte – wat te doen?

planten verzorgingstips kruiwagen schop bladeren hark

Alles in uw tuin heeft het hele jaar zorg en bescherming nodig om goed te gedijen. U wilt waarschijnlijk dat uw rozen mooi zijn en geen meeldauw krijgen, nietwaar? Iedereen wil rode, smetteloze appels rechtstreeks van de boom plukken. Hier willen we u een paar tips geven over hoe u Plantenverzorging verder helpen om gezonde planten en een rijke oogst in je tuin te krijgen.

Plantenverzorging – de zwarte vlekziekte bij kerstrozen

verzorgingsplanten christusroos roze beschermingstips

Zijn er zwarte vlekken op de kerstrozen in de tuin die zich vanaf de bladrand naar binnen verspreiden? Dan hebben uw bloemen hulp nodig! Dit is een zwarte vlekziekte en wordt veroorzaakt door een schimmel. Controleer uw kerstrozen regelmatig op plantenverzorging op aantasting en verwijder de aangetaste bladeren. Je kunt ze het beste in de GFT-bak gooien. Ook is het belangrijk om de kerstrozen niet te vaak te bemesten!

Plantenverzorging – Zwarte vlekziekte treft rozen

zorg planten zwarte vlek ziekte rozen bladeren paddenstoel

Krokus in een bloempot planten – waar moet je op letten bij het verzorgen??

Bloempotontwerp voor kleine planten in verschillende stijlen

Fruitbomen in potten – fruitsoorten die in potten geplant kunnen worden

Een witte kerstroos planten in de tuin

planten verzorging witte christus roos ziekte bescherming tips

Plantenverzorging – gooi aangetaste bladeren in de GFT-bak

zorg planten gebladerte leefgebied paddestoelen tuin werk

Ja, dat klopt helemaal! Zieke bladeren die u opmerkt bij de verzorging van uw planten, moeten in de GFT-bak! Niet alleen kevers en veel nuttige organismen overwinteren onder de bladeren. Ook schimmelsporen en ander ongedierte kunnen daar de winter overleven. Dus wees voorzichtig! Schimmelziekten of plagen op bladeren of naalden moeten in de herfst volledig worden verslagen. Dit is de enige manier om uw tuinplanten te beschermen tegen nieuwe plagen.

Diverse plantenziekten

planten verzorgen echte meeldauwziekte laat vlekken grijs

– Het rozenrooster overwintert met zwartbruine sporen op afgevallen blad. Dus wees daar voorzichtig mee!

– De bladplaag mahonia echte meeldauw is gevaarlijk! In dit geval moeten zieke scheuten worden afgesneden en verwijderd voor plantenverzorging.

– De naalden die worden aangevallen door de dennenbos gehoornde bladwesp moeten worden geplukt en onmiddellijk worden vernietigd.

– De schimmelpathogeen die de teervlekkenziekte op de esdoorn veroorzaakt, overwintert in het herfstgebladerte. Dit moet onmiddellijk worden geëlimineerd bij het verzorgen van de planten!

Wittevlieg – ernstige plagen op planten

zorg planten witte vliegen plagen vechten staebchen

Er zijn veel kleine plagen waar onze kamerplanten op moeten letten tijdens de plantverzorging. Deze omvatten witte vliegen, schimmelmuggen en ander vliegend ongedierte. De “Combi-Chopsticks Hortex” helpen hier bijvoorbeeld tegen. Je zet ze eenvoudig in de potgrond, de actieve ingrediënten komen dan via de wortels in het blad en bevrijden de plant van het ongedierte. Het wordt tegelijkertijd ook bevrucht.

Juniper – Een populaire plant in de tuin

zorgplanten jeneverbessen blauw tuindecoratie bescherming

Heb je tijdens het verzorgen van de planten gemerkt dat je jeneverbes en peren ziek zijn! Helaas gebeurt dat wel eens. In mei zijn alle perenbladeren bedekt met glanzende oranje vlekken. De reden hiervoor is het perenrooster. Deze schimmelziekte treft ook de jeneverbes, omdat de sporen daarop in de winter overleven. De schimmel gaat pas in de lente naar de perenboom.

Plantenverzorging voor de perenboom

verzorgingsplanten perenziekten schimmels bescherming

Planten paddestoel peer rooster bij jeneverbes

zorgplanten peer rasp jeneverbes schimmelziekte

Het tast de helft van alle jeneverbesvariëteiten en bijna alle perenvariëteiten aan. De schimmel verzwakt de bomen enorm. De typische oranje vlekken van het perenrooster op de bladeren zijn van een afstand goed te zien en duidelijk te herkennen. Aan de andere kant helpen preventieve injecties met goedgekeurde middelen om de vijf dagen tijdens en na de perenbloesem. Maar let op! Zodra het gebladerte is aangetast, is het te laat om de planten te sproeien!

zorg planten tuin haag jeneverbes

planten verzorging struiken sierstruiken balustrade veranda

verzorgingsplanten graeser bloemen tips voor gezonde tuinbescherming

zorg planten gezonde tuin gazon bloemen

planten verzorging voortuin struiken entree huis