Tuinieren

Wat te doen tegen de buxusmot? Maatregelen en buxus alternatieven

Weinig plagen hebben zich de afgelopen jaren zo snel verspreid in Duitse en Europese tuinen als de buxusmot. Deze nachtvlinders zijn zo vraatzuchtig dat ze hele stands met buxus vernietigen. Hoe kunnen buxusmotten worden bestreden, hoe nuttig zijn de remedies en welke buxus-alternatieven zijn er??

De buxusmot bestrijden – vallen, insecticiden, huismiddeltjes?

Buxusmotbestrijding rups voorkomt vermenigvuldiging

Om het vanaf het begin te zeggen: een ideaal middel tegen Buxusmot is moeilijk te vinden. Insecticiden, met hun vele schadelijke effecten op het milieu, zijn geen goede optie. Huismiddeltjes, nuttige insecten en plantversterkers (bijv. neemolie, nematoden of algenkalk) zijn het proberen waard, maar helpen niet altijd even betrouwbaar.

De buxusmottenval blijft. Het is vooral nuttig als een “vroegtijdig waarschuwingssysteem”. Want de belangrijkste stap in het bestrijden van de buxusmot is het regelmatig monitoren van de situatie. Doe dit in ieder geval van maart tot oktober door te controleren of er buxusmotten zijn gevangen. Zodra je erachter komt dat dit is gebeurd, weet je dat de buxusmoteieren binnen de komende 10 tot 14 dagen zullen leggen. U moet nu actie ondernemen!

Buxusmotten zijn giftig?

Buxusziekten Buxusmot Mot

Buxusmotten zijn niet giftig – noch de rupsen, noch de motten. Het probleem is echter het dieet van het ongedierte: de buxus zelf, die zogenaamde alkaloïden bevat. Dit zijn organische verbindingen die uitgesproken farmacologische effecten hebben en zeer giftig kunnen zijn voor mens en dier.

Maar aangezien u de rupsen waarschijnlijk niet zelf op uw menu wilt zetten, hoeft u zich geen zorgen te maken over uw eigen gezondheid. Omdat het aanraken, aanraken en verzamelen van de buxusmot ons mensen geen kwaad doet. Bijzonder voorzichtige tuiniers dragen tuinhandschoenen bij het bestrijden van het ongedierte en / of wassen hun handen zorgvuldig na het werk – dit voorkomt ook huidirritatie door de fijne haartjes.

Aantasting door buxusmot – al dan niet aangifteplichtig?

Breng uw buren op de hoogte van de buxusmotplaag

Er is geen meldplicht als u de buxusmot in uw tuin heeft gevonden, omdat er nauwelijks gevaar is voor mens en andere levende wezens. Er zijn sowieso twee dingen die je moet doen:

• Informeer uw buren zodat zij – als ze er een hebben Buxus in de tuin hebben – neem passende voorzorgsmaatregelen.

• Gooi besmette stekken, bladeren of hele zieke buxus nooit op de compost of in de groene afvalbak. Kleine hoeveelheden in goed afgesloten plastic zakken horen bij het huisvuil. Grotere hoeveelheden lever je in bij het kringloopcentrum met de duidelijke indicatie dat je groenafval besmet is met de boekenboommot. Alleen dan kan daar passende actie worden ondernomen.

Welke alternatieven zijn er voor buxus??

Alternatieve buxusbol Bloombux plant

Wilt u een buxus kopen voor in uw tuin maar bent u bang voor de buxusmot en ander ongedierte, dan kunt u de zogenaamde Bloombux® als Buxus vervanger een goede oplossing zijn. Het komt overeen met het buxus in uiterlijk, groei en kneedbaarheid en is niet veeleisend. Bovendien heeft het het voordeel dat het waardevolle insecten aantrekt, zoals hommels met weelderige en kleurrijke bloemen. Buxusmotten en ander ongedierte vormen geen bedreiging voor de onderhoudsvriendelijke Bloombux®, daarom leggen de motten hier niet eens hun eieren.

Alternatief voor buxus in pot, groenblijvende bloei

Met een buxus-alternatief, zoals de Bloombux®, hoeft u zich geen zorgen te maken over plagen en buxusziektes. De Bloombux® is niet alleen resistent tegen alle buxusziektes, hij is ook nog eens onderhoudsvriendelijk en winterhard. De snijcompatibele Bloombux® kan als kuipplant, solitair of haagplant.

Alternatieven voor buxusplanten voor kruidentuin